Binbir Surat Sendromu (Fregoli Sanrısı)

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,263
Tepkime puanı
3,174
İngilizce adı Fregoli Delusion olan Fregoli Sanrısı, Türkçe'de Binbir Surat Sendromu olarak bilinirken nörolojik bir rahatsızlıktır. Dünyada nadiren görülen Fregoli Sanrısı bir kişinin yüzünü dışardaki herkesin yüzünde görmek, hatta herkesin birbirinin kopyası olduğunu sanmaktır. Mesela fregoli sanrısına tutulmuş bir kişi kendisi hariç herkesin aynı kişi olduğunu sanarken, herkesin kötü kişilerce ele geçirildiğini düşünmektedir. Kısaca bu rahatszlığa sahip kimseler, çevresinde kılık değiştirmiş kişilerce taciz edildiğini paranoya haline getirmiştir. Bazen kapıdaki komşu, bazen televizyondaki spiker, bazen de en yakın arkadaş kişiye zarar verecek düşman ya da çok sevdiği annesi olabilmektedir.

Fregoli Sanrısı ilk kez 1927 yılında, 27 yaşındaki genç bir kadının tiyatroda izlediği aktörün kendisini takip ettiği şikayetiyle ortaya çıkmıştır. Araştırmalar sonucu tıp tarihine yeni bir hastalık eklenirken, bu hastalığa adını veren ise İtalyan sahne yıldızı Leopoldo Fregoli olmuştur. Sahnede sürekli kılık değiştirip onlarca yüze bürünen Leopoldo Fregoli, Guinness Rekorlar Kitabı'nda en hızlı ve en yaratıcı sanatçı olurken oyunlarını da genelde tek başına oynamaktadır. Bahsi geçen 27 yaşındaki kadın ise, Leopoldo Fregoli'yi izledikten sonra her yerde onu gördüğünü ve kendisini takip ettiğini hekimlere danışmış ve Fregoli Tanısı ilk kez 1927 yılında, bu kadına konmuştur. Hastalığın sebebine gelince normalde tanıştığımız ya da gördüğümüz herkesle ilgili kafamızda bir görüntü, yargı, ipucu oluşur. Fregoli sanrısı yaşayanlar ise bunları hatırlarken beyindeki limbik sistem olarak bilinen duyguları/ içgüdüleri kontrol eden bölgeyle kuvvetli bir bağ kurmaktadır. Bir tanıdıklık ya da yakınlık duyduğumuz kişilerle -arkadaş, anne, baba- avuç içimiz ısınırken, Fregoli hastaları için bu avuç içi ısınması herkese karşı olmaktadır (limbik sistem karmaşası-yoğunluğu). Fregoli sanrısı yaşayanların beynindeki insan yüzlerini hatırlatan bölgelerin limbik sistemle aşırı derece bağı olması, avuç içi ısısının gördüğü herkese karşı yükselmesine neden olmaktadır. Bu sebeple bir yanılsamaya neden olan beyin herkesi aynı kişi sanmakta ve "böyle hissediyorsam, bu o" algısına yol açmakta ve sanrı ortaya çıkmaktadır.

Capgras Sendromu'yla da benzerliği olan Fregoli Sanrısı, Capgras'a göre daha seyrek görülmektedir. Capgras, 1923 yılında ilk kez Fransız psikiyatrist Joseph Capgras ve arkadaşı Reboul-Lachaux tarafından tanımlanmış ve adını da buradan almıştır. Capgras hezeyanı daha geniş açıdan çok kez ele alınmış ve beyinsel bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığı, bilinçaltının etkisi olduğu gibi tartışmalar/ teoriler savunulmuştur. Kısaca değinirsek 1923 yılında bir kadının, kocası ve çocuklarının yerine geçen dolandırıcılar tarafından mirasını çalmak istedikleri şikayetiyle ortaya çıkmıştır. Ailesini dolandırıcılar sanan kadının yaşadığı "Capgras Sendromu" yakın çevremizdeki kişilerin gerçek olmayıp, başkalarının o kişinin yerine geçtiğine inanmaktadır.

ALıntı.
 
Üst