Sjögren sendromu

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,246
Tepkime puanı
3,122
Sjögren sendromu hakkında merak edilenler!
Sjögren sendromu; dış salgı bezlerinin ön planda etkilendiği sistemik otoimmün bir hastalıktır. Hastaların en önemli şikayetleri ağız ve göz kuruluğu yakınmasıdır. Bunun yanı sıra yaygın eklem ağrıları, deride kuruluk, vajinada kuruluk, sık geçirilen enfeksiyonlar, ağızdaki tükrük salgılarının azalması ile birlikte diş ve diş eti hastalıklarının ön planda olduğu bir hastalıktır.

Sjögren sendromu otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün hastalıkların en önemli özelliği kişinin bağışıklık sistemindeki sapın olarak nitelendirilen hücrelerin kendi organ ve sistemlerine saldırmasıdır. Genetik olarak yatkın bir bireyde geçirdiği enfeksiyonlar, olumsuz çevresel faktörler ve stres gibi faktörler otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Sjögren sendromu hastalığının belirtileri nelerdir?
Kişi de en sık üç aydan uzun süren ağız kuruluğu şikayeti görülür. Ayrıca, katı bir gıdayı susuz yutamama, sürekli ağızını ıslatma ihtiyacı hissetme, diş ve diş eti hastalıkları, göz kuruluğu, gözlerde yanma ve atma hissi, deride kuruluk, kuruluğa bağlı olarak deride kaşınma, vajinal kuruluk, yaygın eklem ve kas ağrıları sjögren sendromunun belirtileri arasındadır.

En çok kimlerde görülür?
Sjögren sendromu; 40 yaş üstü kadınlarda erkeklere göre 9 -10 kat daha fazla görülür. Erkeklerde de yaş aldıkça görülme sıklığı artabilir. 65 yaş üzerindeki kişilerde hastalığın görülme sıklığı her 100 kişiden 1’inde meydana gelir.

Sjögren sendromu hastalarına tanı nasıl konur?
Kişi de son üç aydan beri ağız kuruluğu ve göz kuruluğu şikayeti olan bir hastaya uygun testler yapılır. Ağız kuruluğu tanısı için hastalar dört saatlik açlık sonrası bir ölçü kabına 15 dakika boyunca tükürüğünü biriktirir. Buna göre 1,5 ml ve altında ise ağız kuruluğu olduğu doktor tarafından kesinleşir. Göz kuruluğunun tanısı ise uzman bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi sonucunda belirlenir. Gözyaşı miktarı, gözyaşının kıvamını ve kornea bölgesinde kuruluğa bağlı herhangi bir hasar olup olmadığını ölçmek için testler uygulanıyor. Her ağız kuruluğu ve göz kuruluğu olan hastaya sjögren sendromu teşhisi konulmaz. Kesin tanı konulması için yapılan bu testlerin dışında gerekli kan tahlilleri de yapılması gerekir. Kan testlerinin sonucu pozitif ise hastanın sjögren sendromu olduğu kesinleşir.

Sjögren sendromunun tedavisi nasıldır?
Sjögren sendromu hastalığının tedavisinde genellikle ağız ve göz kuruluğuna yönelik olarak bir takım yerine koyma tedavileri yapılır. Göz kuruluğuna yönelik olarak hastalara suni gözyaşı damlası ve jelleri tedavi için verilir. Daha ileri kuruluğu olan hastalara ise göz doktorunuzun tedavi için belirlediği damlalar verilir. Ağız kuruluğu olan hastaların ağız hijyenine çok dikkat etmeleri gerekir. Sık sık ağız gargarası yapılmalıdır. Sjögren sendromu hastalığı kişinin yaşam standartını düşürdüğü için mutlaka uzman bir Romatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.

Alıntı
 
Üst