Sorularla kafa dağıtalım.. :)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ölümün ötesini ölmeden önce görebilmek mümkünmüdür ?
Tabiki... Hiçbir şey imkansız değil ama hiçbir şey.
Çünkü Allah ın saltanatındayız. O dilerse ölmeden öldürür, cennete sokar, chennemi gösterir, kıyameti yaşatır, ahireti mizanı kabri her şeyi gösterir ama bunun için Allah a bir sebep sunmanız lazım.
Tabi geçerli bir sebep.. Kalbinizle..

Evrenimizin bir simülasyon olduğu teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz? eskiden olsa üzerinde bu kadar duracağım bir şey olmazdı ama garip şeyler oluyor. Spesifik kelimeleri bile çok sık duyuyorum, mesela bir chat uygulamasında nickname'imi maximus quantum yapıyorum ardından gizlimabet'e giriyorum, açtığım ilk başlığın tek beğenisi var beğenenin kullanıcı adı quantum. Arkadaşımın akrabasının ismi neydi, bir ay ismiydi diye düşünüp ekşi sölükteki sol menüye gözüm kayıyor eylül yazıyor. Bunlar sadece iki örnek, onlarca kez yaşadım son aylarda. Bu teoriyi anlatan bir videoya denk gelmiştim geçenlerde, dolayısıyla daha detaylı öğrenme fırsatım oldu. Bu videoda geçen ilginç alt-teorilerden bir tanesi şuydu; evrenimiz simülasyonsa, bu simülasyonu var eden enerjiden tasarruf için, bir cisme bakmadığımızda onun var olmasına ihtiyaç olmamasıydı. Bu durum da bununla bağlantılı olabilir, çünkü aynı şeylerin tekerrür etmesi tasarruf sağlar. Böyle şeylere inancı olan biri değilim ama teori olarak aklımda onlarca şey vardır, bu da yer etti artık. Bu durum majilerin neden işe yaradığına da açıklama getirmiş olur. Gerçekliğin rüya gibi olduğu bir evrende yaşıyor olabiliriz. Uyumadığımız halde rüyadaymışız gibi bir evren, tıpkı rüyaların bizi uyuşturduğu gibi uyuşturma ve rollerimizi oynamamızı sağlama amaçlı olabilir. Veya gelecekte yaşayan bilmediğimiz varlıklar gelişmiş teknolojileriyle geçmişlerini görmek isteyip ilk kıvılcımı çakıp en baştan itibaren tüm varoluşu izlemek istemiş olabilirler, önemli kısımlar için gereken enerjiyi sağlayıp geri kalan teferruat kısımlar için özensiz davranmış olabilirler. Ben olayların mantıklı olduğu bir dünyada yaşadığımızı düşünmüyorum, rüyadaki saçmalıklar kadar saçma olaylara tanık oluyoruz, şaşırmazdım yani.

evrenimiz simülasyonsa, bu simülasyonu var eden enerjiden tasarruf için, bir cisme bakmadığımızda onun var olmasına ihtiyaç olmamasıydı.

''Etkileşimde olduğunuz herkes yok olduğunda, hiç var olmamış olacaksınız.'' Hem bu yargı hem de sizin cümleniz ortak paydada buluşuyor.
Fakat durağan durumda bile enerji yok olmaz. Bu durumda da bir cisme ihtiyaçsızlık değil ihtiyaç doğar.

Ben evrensel enerjiden tasarruf edilmesi görüşünde değilim. Evrende var olan enerji, hepimizin ihtiyaçlarına yetecek düzeyde. Eğer tasarruf dersek, kendimizi kısıtlamış oluruz. Kaynağını bilmediğimiz, muhteşem bir enerjiden bahsediyoruz. Kaynağı bulmak içinde birden fazla öğretinin ve bilimin peşinden gidiyoruz.

Uyumadığımız halde rüyadaymışız gibi bir evren, tıpkı rüyaların bizi uyuşturduğu gibi uyuşturma ve rollerimizi oynamamızı sağlama amaçlı olabilir.

Tekrar söylüyorum, kodlanmış programlarız. Özgür irademiz yok.
Uyanış, kavrayış ile başlar ve uyku dediğimiz de tam kapasite çalışabilecek bir sistemi çalıştıramamaktır.
Beynimiz - Beynimizin kullanılabilir alanından sayladığımız fayda = Bilinmezlik.
Bilinmezliği bilebilirsek sonuca ulaşabiliriz.

''Etkileşimde olduğunuz herkes yok olduğunda, hiç var olmamış olacaksınız.'' Hem bu yargı hem de sizin cümleniz ortak paydada buluşuyor.
Fakat durağan durumda bile enerji yok olmaz. Bu durumda da bir cisme ihtiyaçsızlık değil ihtiyaç doğar.

Ben evrensel enerjiden tasarruf edilmesi görüşünde değilim. Evrende var olan enerji, hepimizin ihtiyaçlarına yetecek düzeyde. Eğer tasarruf dersek, kendimizi kısıtlamış oluruz. Kaynağını bilmediğimiz, muhteşem bir enerjiden bahsediyoruz. Kaynağı bulmak içinde birden fazla öğretinin ve bilimin peşinden gidiyoruz.

Tekrar söylüyorum, kodlanmış programlarız. Özgür irademiz yok.
Uyanış, kavrayış ile başlar ve uyku dediğimiz de tam kapasite çalışabilecek bir sistemi çalıştıramamaktır.
Beynimiz - Beynimizin kullanılabilir alanından sayladığımız fayda = Bilinmezlik.
Bilinmezliği bilebilirsek sonuca ulaşabiliriz.
Özgür irademizin olup olmadığı konusu beni de düşündürüyor hayatımı düşündüm de çok ilginç şeyler yaşamışım. Einstein gibi ben de "determinizm yok" diyecek cesarete sahip değilim. Simülasyon teorisine gelince, bu teoriyi anladığınızı sanmıyorum, şu linkten izlerseniz daha sağlıklı yorum yapabilirsiniz.

Evrim ağacını takip ediyorum :)
Alıntıladığım yer simülasyon teorisi değil, bu teoriyi var eden enerji. Sadece farklı açılardan ele alım.
Evrende ne kadar enerji olduğunu bilmiyoruz. Evrenin dışı diye bir şey var mı onu da bilmiyoruz gözlem alanımız kısıtlı olduğu için, tıpkı primat atalarımızın evrimini anlamamız için oluşturduğumuz simülasyonlar gibi, gelecekteki soylarımız da geçmişlerini daha iyi gözlemlemek, anlamak için simülasyon yapmış olabilirler. Veya Bilgisayar oyunu da olabiliriz. İkisi de mantıklı görünüyor. Tıpkı bilgisayar oyunlarında işlerimizi kolaylaştıran hile kelimeleri gibi majiler de bu görevi görüyor olabilir.

Sizce yapay zekaya bilinç kazandırılabilinir mi ?

Bilim, söylentilere göre tanrı zerreciginin kodlarını gerçekten de bulduysa yapay zeka bilinçli olabilir.

Tanrı eşiği tanrının kendi makamına kadar zorlanacak. Hatta insanı topraktan yaratımın mekaniğine ulaşılıp labaratuarda organik insan bile yaratılabilir. Anne karnı zaten labaratuardır.

Israilogullari öğretisinde genellikle tanrı ile güreşip tanrıyı yenmek fikri vardır. Yani tanrının makamına ilmen, fikren, iradeten göz dikilmistir. O halde kimden yardım gelir? Tabi ki kovulmuş olan ve sistem bilgine sahip olan şeytandan.

Israilogulları tanricilik oynamayı basaracaklar. Çünkü kıyamet ilk ve tek kez kavim helaki olarak değil global olarak gelecek. Hatta güneş sistemi olarak. Varın tanriliklarini ilan ettikleri alanı hesaplayın. Bu bilgi kıyamet sonrasından geliyor Kuran ile.

Bitmeyen Pi sayisinin gizemi nedir ? MAtematikte buna benzer duzlem disina uzanan baska bulgular da var midir ?

Al işte yine oldu. Gizlimabet anasayfaya girdim üyeler bölümünde gözüme ilk çarpan nick yeğenimin her yerde kullanığı nick'i. Kesin o bu, durun trolleyeyim şunu :D

Einstein'dan bir soru.
Tanrı evreni kurarken ne kadar seçme özgürlüğüne sahipti?

Şuraya çıkıyor iş : İnsan tanrıyı gaza getirebilir mi ?

Tanrı kendinden daha güçlüsünü yaratabilir mi ? Ya da tanrı kendi zekası ile alay edebilecek kadar zeki bir varlık yaratabilecek kadar zeki mi ? Hak veriyorum bu sorgulamalara.

Kuranda bir ayet var : Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir ? (ayet) işte bütün meseleyi çözen bir anahtar.

Arapçasına dalacak olursak, şunu söylüyor : Tanrının kendi yarattığı bir kavram veya argüman ile tanrıyı taspit etmeye çalışmak mantık hatası olur. Bir radyo kendi mucidini kuşatamaz. Mucid, icadı kuşatır ama.

Çünkü mantık, sadece kendi bütünlüğü içinde tutarlı olan alanı kapsar. O alanın memurudur. Alan dışına çıkılınca mantık ta çöker. Eski mantık aranmaz. Yani bilinen bütün mantıklı çıkarımları tanrıya karşı kullansak ta, bu sadece sınırları çizilmiş bir bütünlüğü kuşatır. Sınır dışına çıkılabilirse o mantık ta denklemin yeni degiskenlerini karsilayamaz olur. Ve coker.

Tanrı aşkın bir varlıktır. Aklı sonsuzdur. Zaman ve mekanı orantı sabiti ile yaratmış olması ilim yapabilmek ve tutarlı sonuclar çıkararak aslında evrenin bir enerji rüyası olduğu gerçeği ile yüzleşebilmemiz içindir. Hepsi bu. Allah, ancak Allahın kendisinden bir tanrı parçacığına sahipsek geregi gibi bilinir. Başka türlü bilinmez. Zan olarak kalir,

Tanrı kendinden daha güçlüsünü yaratabilir mi ? Ya da tanrı kendi zekası ile alay edebilecek kadar zeki bir varlık yaratabilecek kadar zeki mi ? Hak veriyorum bu sorgulamalara.

Kuranda bir ayet var : Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir ? (ayet) işte bütün meseleyi çözen bir anahtar.

Arapçasına dalacak olursak, şunu söylüyor : Tanrının kendi yarattığı bir kavram veya argüman ile tanrıyı taspit etmeye çalışmak mantık hatası olur. Bir radyo kendi mucidini kuşatamaz. Mucid, icadı kuşatır ama.

Çünkü mantık, sadece kendi bütünlüğü içinde tutarlı olan alanı kapsar. O alanın memurudur. Alan dışına çıkılınca mantık ta çöker. Eski mantık aranmaz. Yani bilinen bütün mantıklı çıkarımları tanrıya karşı kullansak ta, bu sadece sınırları çizilmiş bir bütünlüğü kuşatır. Sınır dışına çıkılabilirse o mantık ta denklemin yeni degiskenlerini karsilayamaz olur. Ve coker.

Tanrı aşkın bir varlıktır. Aklı sonsuzdur. Zaman ve mekanı orantı sabiti ile yaratmış olması ilim yapabilmek ve tutarlı sonuclar çıkararak aslında evrenin bir enerji rüyası olduğu gerçeği ile yüzleşebilmemiz içindir. Hepsi bu. Allah, ancak Allahın kendisinden bir tanrı parçacığına sahipsek geregi gibi bilinir. Başka türlü bilinmez. Zan olarak kalir,
Dennise seni de cok seviyorum.sende de cok farkli bir zeka seviyesi var. Bize kendinle anlatmadigin bilgi var ben hissediyorum ama onu da ortaya cikaracagim :) sen bizden olamazsin.

Dediklerinin hepsine katiliyorum "if then else" algoritmasiyla yani tanri varsa.

Ya tanri yoksa?

Tum algoritmalar cokmuyor mu?

Geri