romeo713
Kayıtlı Üye
yani tasavvufi açıdan yada Arabi'nin düşüncelerine göre kendi yorumları böyle olabilir tabi... hatta Kalu bela da '' evet '' denmesi kısmı da dahil.... eğer islami inanç çerçevesinde bakarsak, özellikle yaratılıştan önce ''ezelden 'talip olma' durumu'' bunların hiçbirinin ne Kuran da ne Hadis kaynaklarında ben bu tür bir bilgiye rastlamadım.. Bu tür birçok bilgi islam dünyasında ki literatüre '' rivayet olarak '' geçmiş, yani kaynağı ve doğruluğu belirsiz...Arabi'nin anlatımıyla : Bunu bir daire gibi düşünmeniz lazım. Allah, ruhları yaratmadan önce onların potansiyelini bilmektedir. Peygamberlerin Kalu Bela'da evet demesi, onların bu potansiyeli fiile çıkarmasıdır. Der.
Hatta konuyla ilgili tasavvufta güzel bir örnek var : '' Güneşin yarın doğacağını biliyoruz. Bizim bilmemiz güneşi doğmaya zorlamaz.'' Allah'ın, peygamberlerin bu ağır yükü kabul edeceklerini bilmesi de onların seçimini ortadan kaldırmaz.
yine de bu tür değerli düşünce ve bilgilere saygı duyuyorum..
dediğim gibi 'şans yada şanssızlık konusunun tesadüfi olduğunu söylemiyorum ve tamamen kadersel (Allah'ın takdiriyle takdim edildiğini düşünüyorum)
yani bir bakıma peygamberlere de 'talip olma' yönüyle değil de 'görev verilme' yönüyle peygamberlik verildiğini düşünüyorum..
he belki de bir talip olma durumu da olabilir.. talip olma konusu hakkında tam bilgi sahibi değilim..