"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ödüllü Bir Soru (yule)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yule
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

yule

Yönetici
Merhaba Mabet Ailesi,

Bir süredir planladığım bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyorum. Bir yarışma yapacağız. Bu yarışmanın neticesinde hak ettiğini düşündüğüm, bilgisi ve yorumları ile güzel bir yazı çıkaran üyelere bir ödül vereceğim. Ve yarışmamızın konusu şöyle.

Zaman ve İslam Ezoterizmi ile ilgili en az 15 cümlelik bir makale yazmanızı istiyorum.

Ödüle gelince, ödülümüz Atlantis kartlarından bir seçim hakkı. Daha ayrıntılı bilgi verecek olursak Atlantis Destesi kişilerin yeteneklerini, ruhani olarak ihtiyaçlarını ve hangi konuda kendini geliştirmesi gerektiğini kişiye söyler. Tek bir kart seçimi yapılarak kişinin bütün bu ayrıntıları belirtilecektir. Ve sonuç bu bölümde yazılacaktır. Bu yarışmanın birden fazla kazananı olacaktır. Ödülümüzü her zaman bulamazsınız bence bu şansı kaçırmayın. :)

Sadece soruya cevap veren mesajlar atınız, diğer mesajlar silinecektir.

Herkese kolay gelsin. :)

Sorunun sonuca ve açıklamalara bağlanmasını bekleyeceğiz. Gerekli hoş ve güzel yazılar paylaşıldıkça daha sonra kendim yorumumu yazacağım. Süre sınırımız şu an yok.

Zaman ve islam ezoterizmi.
Bunu biraz açar mısınız?
Zamanımızda yani günümüzde uygulanan islam ezoterizminden mi bahsedeceğiz, islamın ezoterik tarihinden mi?

Zaman ve islam ezoterizmi.
Bunu biraz açar mısınız?
Zamanımızda yani günümüzde uygulanan islam ezoterizminden mi bahsedeceğiz, islamın ezoterik tarihinden mi?

Aslında İslam Ezoterizminde Zaman konusu işlenecek. Günümüzdeki ve ya tarihteki. Bu sorunun konusu zaten zamandan münezzihtir. Yani geçmiş gelecek ve ya şimdiki zaman öğeleri ile ilgili değildir. Siz yazın bakalım yazdıkça şekillenir.

Bende biraz muallakta kaldım açıkçası. İslam Ezoterizmi ile fazlasıyla ilgilendim bir süre, ama Zaman ve İslam Ezoterizmi denilince, duraksama gereği duydum. Neyi anlatmam gerektiğini tam anlamıyla çözemediğimden, başlayamıyorum.

Bende biraz muallakta kaldım açıkçası. İslam Ezoterizmi ile fazlasıyla ilgilendim bir süre, ama Zaman ve İslam Ezoterizmi denilince, duraksama gereği duydum. Neyi anlatmam gerektiğini tam anlamıyla çözemediğimden, başlayamıyorum.

Yani yarışmanın amacı bu zaten. Yani sizi araştırmaya yönlendirmek. :) Biraz araştırın bakalım nelerle karşılaşacaksınız. :)

az çok islam ile alakalı zaman ile ilgili kafamdakileri yazdım umarım yanlış olmamıştır.
Aslında zaman yerin ve göğün yaratıcısı olan Allah'ın insanlara kendilerini gayrete veya bir etkileşime girmeleri için beynine yerleştirdiği bir terimdir.Zaman her varlık için her kişi için farklı işler.Bu insanların bakış açısına göre çok farklılık gösterir zamanı geri alamayabiliriz ama gayet hızlı bir şekilde günü bitirebiliriz.Bu bize yaratıcının gün boyunca verdiği güzelliklerle testlerle değişir.Bir insan hayata hep olumlu yönünden bakarsa sanki o gün 24 saat değilde 6 saat yaşanmış gibi gelebilir.Bu Allah'ın insanlara verdiği rahatlıktır.Günlük vakit namazlarını kılan ibadetlerini yapan bir insana sorarsanız gün onun için o kadar hızlıdır ki sanki namaz vakitlerini karıştırmış gibi düşünür ona göre vakitler çok erken geliyordur.Namaz kılıyorsanız veya etrafınızda kılan insanlar varsa kesinlikle bu konuda hemfikirlerdir.Ama bizim için günler ne kadar uzun olsa da vakit ne kadar geç işlese de yukarıdaki boyutta işler farklı bizim bir ömrümüz orada bir saniye gibi bir şeydir. En basiti amel defteri biz bu konuda ne olacağımızı bilmesek de orada cennete mi cehenneme mi gideceğimiz yapacaklarımız çoktan bellidir. Çünkü orada zaman kavramı yoktur.Allah bizi öyle bir düzende yaratmıştır ki milyonlarca yıl bize çok uzun gelse de orada bir saniye bile değildir.Bunun bir diğer kanıtı da diğer varlıkların Allah'ın yarattığı ruhani varlıklardır. Onlar neredeyse ışık hızına yakın bir hızda seyahat ederler. bizim için 10 ışık yılında geçecek bir yolu bizim zaman dilmimizde saniyeler hatta saliseler le gidebilmeleridir.Bir diğer kanıtı ise uzay gemileridir Uzay gemileri atmosferden çıkarken ki hızlarıyla normal dünyamızdan zamanı daha hızlı işler bizde bir saniye onlarda iki saniye gibi bir sürede geçmektedir.Şimdiki bilim adamlarının en büyük düşünceleri bu uzay gemilerini geliştirerek geleceğe gidebilmektir. Ama her şey gibi buda beynimizde bitmektedir.Yanınıza mutsuz olduğunuz zaman neşeli günü çok güzel geçen bir arkadaş alın siz saniyeleri sayarken o saatleri fark etmeyecektir bu Allah'ın yüce yaratıcının bize verdiği düşünce sisteminden beynimizin çalışma şeklinden kaynaklanıyor.Bizim kavrama düzenimiz çok farklı aramızda bunu kontrol edebilen insanlar var ve dahada çoğalacak bir japon samurayı kılıçla bir mermiyi ikiye ayırabiliyordu.Nasıl hız gerektiren bir şey değil mi? Oysaki sadece beyninizin kaldığı boyutla alakalı eğer araştırırsanız o adamın yaptıklarına bakarsanız onun için o anda zaman duruyor hiç işlemiyor bunu gözlerinden görebiliyorsunuz. Allah'ın bize verdiği en büyük bulmaca beynimizdir bu tek zaman kavramında değil her konuda.Şu an beyninin en fazla yüzde yedisini kullanan insanlarız ve beynin neler yapabileceğini enerjiye ve zamana nasıl hüküm edebildiğini biliyoruz düşünün bir de bu bulmacayı çözdüğümüzde neler yapabileceğimizi böyleyken bile enerji potansiyelimizden varlıklar korkuyor birde bu kilitli kutunun yüzde ellisi gibi bir sınıra geldiğini düşünün.Ama işte burdada bir engel var beynimizde kırmamız gereken bir kilit var bunların başlıcaları zaman kapasite yeterlilik güven istek dikkat bunlarda gelişirsek insanlar arasındaki sıkıntılarında geçeceğine inanıyorum.İnsan her şeyi kendi kafasında kurar.Aynı kendimize koyduğumuz engellerden biri olan zaman gibi.Çinli budistler zaman diye bir şey kullanmazlar onlar her şeyi kendi kafalarında kurarlar.Kendi zamanlarını kendi kafalarında kurarlar ve onlarda gün çok farklı işler.Müslüman insanların en büyük kaybı kendini ahir alemi yerini ölümlü dünyaya kaptırmasıdır.İnsanlar en çok kendini bunlarla oyalar.Halbuki orada her şey yaşanmış bütün olasılıklar yaşanmıştır.Şu an bir çok insanın kafasında düşündüğünü biliyorum ama en büyük sıkıntı burda başlıyor.Beynimizdeki kilitler burda devreye giriyor bazı şeyler bu konuları düşünmemizi engelliyor benden bu kadar arkadaşlar bunlar benim düşüncelerim bilmiyorum hoşunuza gider mi ama dediğim gibi her şey insanların düşünce sisteminde bitiyor.Bu konuda biraz araştırırsanız demek istediğimi az çok anlayacaksınız

sevgi ve ışıkla

islam ezoterizmi: Günümüzde tasavvuf olarak geçer. Allaha teslim olma yoludur.
Yani bu yoldaki kişiler Allaha teslim olmak için çalışırlar. Zaten islam kelimesi teslim olmak, teslimiyet anlamlarına gelir.
Ama aynı zamanda güç yoludur, çünkü Allaha yakınlaştıkça kişide bazı mistik güçlerin ortaya çıkacağına inanılır.
Bunlar keramet olarakta adlandırılırlar.
Ne kadar bir nebze güç içerse de kişi bu yola keramet sergilemek için girerse başarılı olamaz, asıl gaye Allaha teslim olmaktır. tarikat sistemi:
Kişiler eğer Allah yolu yani tasavufta ilerlemek istiyorlarsa bir tarikata katılırlar. Bu tarikatta eğitilirler. Tarikatta öğretmene mürşid, öğrenciye mürid denir. Öğretmenler şeyh olarakta bilinir.
Bu yolda mürşidsiz ilerlemek tavsiye edilmez, şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır denir. Tarikatta eğitim: Kişiler tarikatlarda allah yolunda ilerlerler.
Bu zor ve meşakkatli bir yol olguğundan mürşid rehberlik eder. Kişi mürşidiyle rabıta yapar.
RAbıta kişinin mürşidine odaklanarak onun manevi gücünden faydalanması şeklinde olur, kişi geliştikçe buna ihtiyacı kalmaz.
Artık manevi gücü direk allahtan alır, ama ilk zamanlar bunu kaldıramayacağı için mürşidle rabıta kurar. Tarikat dergahlarında toplu zikir ainleri yapıılır, dergah tarikatın toplanma yeri olarak tanımlanabilir.
Bu toplu zikirler enerjiyi arttıırır.
Bazı rivayetlere göre kişiler zikir esnasında kendilerinden geçer ve vicutlarına batırılan şiş gibi sivri şeyler onlara acı ya da zarar vermez.
tabi bu kerametlerle hiçbir zaman övünülmemelidir, keramet kişide değildir onu allah verir.
tasavvuftaki bazı ünlü tarikatlar nakşıbendi tarikatı, mevlevilik, bektaşilik vs. olarak örneklendirilebilir.
Bu tarikatlardan günümüzde mevlevi ve bektaşi tarikatları halen ünlerini korur ve aktiftirler. Bunun dışında ismi bilinmeyen ve aktif tarikatlar da günümüzde bulunmaktadırlar.
tasavvufta ünlü kişiler:
Tasavvuf ehli olan ve günümüzde ünlerini koruyan kişilere örnek olarak hacıbektaşıveli, mevlana, şems-itebrizi, abdulkadir geylaniyi gösterebiliriz. Mevlana ve şemsin hikayesini zaten biliyorsunuzdur.
Ayrıca mevlana günümüzde gerek ülkemiz gerekse yabancılar tarafından çokça rehabet görmektedir.
tasavvuf islamın batıni yani gizli kısmıyla ilgilenir.
Bunu mevlananın ünlü sözlerinde de görürüz zaten. Not:
Arkadaşlar yazımı burada sonlandırıyorum, imla hatalarım için affedin beni. İslam ezoterizmi deyince aklıma ilk gelen şey tasavvuf oldu.
15 satıra ulaşmadıysa bile bilgi benim için daha öönemli, yanlışlarımı güzeltirseniz sevinirim.
Sevgilerimle.

Öncelikle Ezoterizm nedir ona bir açıklık getireyim kısaca:Bir konu hakkında derin bilgilerin ve sırların yetkili olmayanlardan gizlenerek,bir hoca(üstad)tarafından yetkili olanlara insivasyon yolu ile geçmesidir.Bu ezoterizmin kısa bir açıklamasıdır dilimin döndüğü net anlatmaya çalıştım.Zaman ve İslam Ezoterizmi:Öncelikle zaman kavramını ele almamız gerekir.Bir eylemin geçtiği,geçmekte olduğu yada geçeceği süredir yani kısaca 2 hareket arasında ki süre olarak tanımlayabiliriz.Gelelim şimdi asıl konumuza;Zaman ve İslam Ezoterizmi denince aklıma gelen ilk şey İslamın doğduğu zamandan taki şuan bulunduğumuz zamana kadar olan bölüm ve yaşanacak olan zamandır.İslam doğduktan 1391 yıl sonra bile hala islamın doğduğu çağdaymışız gibi davranmamız normalmidir sizce?Bence deil biraz mantıklı düşünüp kafa yorduktan sonra islamiyetin bilime dayalı bir din olduğu göreceksinizdi.Birkaç örnek vermek gerekirse;Kuran-ı Kerim'de, Tarık Suresi'nin 11. ayetinde gökyüzünün "geri döndürücü" özelliğinden şöyle bahsedilir:Dönüşlü olan göğe andolsun. (Tarık Suresi, 11)"Yerin bitirmekte olduklarından, kendi nefislerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan (Allah çok) yücedir." (Yasin Suresi, 36)
Erkeklik dişilik, "çift" kavramının bir karşılığı olmakla birlikte, ayette bahsedilen "bilmedikleri nice şeylerden" ifadesi daha geniş bir anlam içermektedir. Nitekim maddenin çiftler halinde yaratıldığını ortaya koyan İngiliz bilim adamı Paul Dirac, 1933 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. "Parité" adı verilen bu buluş, maddenin anti madde denilen bir çifti olduğunu ortaya koymuştur. Anti-madde, maddenin tersi özellikler taşır. Örneğin maddenin tersine anti-maddenin elektronları artı, protonları da eksi yüklüdür.Demek istediğim şudur kısa ve net neden İslamı bugünün şartlarıyla tekrardan gözden geçirip ona göre yaşamıyoruz? Çok uzatmak istemedim umarım net bir şekilde anlatmışımdır..Hatam varsa affola.Sevgi ve Işıkla

Şimdi birşeyler yazıp. Sonradan aklımıza gelenleri nasıl ekleyebilirz ? Süre yok, tamamen bittikten sonra yazabiliriz. Fakat sanki şimdi olduğu şekilde yazmazsam bir sorun olacak gibi hissediyorum. Ve birde biraz fazla uzun oldu. Sorun olur mu ?

Şimdi birşeyler yazıp. Sonradan aklımıza gelenleri nasıl ekleyebilirz ? Süre yok, tamamen bittikten sonra yazabiliriz. Fakat sanki şimdi olduğu şekilde yazmazsam bir sorun olacak gibi hissediyorum. Ve birde biraz fazla uzun oldu. Sorun olur mu ?

Ekleme yapmak istediğinizde dilerseniz altına yazabilirsizniz, biz birleştiririz ya da dilerseni,z bana ya da diğer bölüm moderatörüne eklemesi için mesajla gönderebilirsiniz.

Ezoterizm sözcük olarak Yunanca eswterikov (içe ait, içrek, sadece müritlerin bildiği anlamında, Arıkdal Gizli Öğreticilik olarak kullanıyor) sözcüğünden gelir. Bu sözcüğün kökü ise esw- ( iç, içerisi) dir. Bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad tarafından sadece ehil olanlara bir düzen ve disiplin içinde öğretilmesidir. Masonlukta üst düzeyde olanların bildiklerini aslarından gizlemeside ezoterizmdir. İslam ve zaman, İslam tarihinde genel olarak Muhammed'in doğuşundan ölümüne kadar geçen zamandır. Ondan sonraki hilafet dönemi başlar. Sonraki saltanat devletleri ve modern zamanlarda ortaya çıkan yeni akım ve durumlar
ele alınır. Ezoterizm masonlukla bütünleşmiş bir kalıp olarak görülür. Ezoterizmi sadece masonlukla birleştirmek hata olur. Ezoterizm evrenseldir ve birçok görüşle sabit gidebilir. İslam ve Ezoterizm bir arada kullanılırsa bu kendini adama yoludur. Allah yoluna kendini adarsın, islamın şartlarını eksiksiz yerine getirir ve bunun karşılığını alırsın.

İyi forumlar. :)

Gercek olan okyanusun birligidir, okyanusu okyanus yapan damla ne zamanki diger damlalarin farkina varir, yani tevhid den birlik inancindan kopar, ben ve o denilen dualiteyi yani mekani olusturur. Dolayisiyle dunyevi aleme ait zaman kavramini da beraberinde meydana getirir.
Varolus konumu acisindan insan iki kutuplu bir varliktir. Bir kutupta beden, diger kutupta can(ruh) bulunur. Benlik yani nefs (ego) duygusu ruh ile beden arasinda kopru gorevindedir. Yaratilmislarin ( Esref-i mahlukat ) en hayirlisi olan insan, sonrasinda en asagiya atilmis olan , aslinda acizliginin farkindadir, ama ayri dustugu hakikatin ozelliklerini (esma ozelliklerini) bilincdisi bir sekilde tasimaktadir. Bu karmasikligi cozebilmek icin yeni fikirler araciligiyla varligini guclendirerek egosunu olusturmaya baslar. Kisitlanmis bir alana inmis ruh, kapali , dar bir alanda oldugu hissiyle , degiskenliligin surekli oldugunu farkeder. Duz bir sekilde olan degisimler hafizaya yerleserek bu dunyaya ait bir zaman anlayisini dogurur. Bu dunyaya ait zaman boyutunda varolus ve yok olusun birbirini takip ettigini gorunce olum denilen hayali bir kavram olusturur. Bu iki kavram arasi gecmis ve gelecek olgusu kendiliginden belirir. Gecici, surekli degiskenlik halindeki bu alemde bilincimizin biriktirdigi bu degisimlerdir zaman dedigimiz olgu. Ama AN bilincinde gecmis kaybolur, dogum da olmamis olur, AN bilincinde gelecekte olamaz, gelecegi olmayan olmus demektir. Her an yeniden dogmak, gecmisi yok ettigi gibi, her an olmekte gelecegi yok eder. Nefs inis sirasinda tevhid kapisi olan bilincinden de kopar, ego/nefs varligini koruma amaciyla gecmisi An ile ozdeslestirir, yok olma korkusuyla da hep gelecek adina planlar yapar. Aslinda gecmis ve gelecek egonun yarattigi hayaldir, ruyadir. Ego da bir ruyadir.Tevhid inanci olustugu an egonun urunu zaman ve mekan kavrami ortadan kalkar. Teslimiyet sonrasinda da hakikat tir erisilen.

Teşekkür ederim cevaplarınız için ama daha tam istediğimiz cevabı alamadık. Beklemeye devam ediyoruz.

benim bildiğim Ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad yada hoca tarafından sadece ehil olanlara öğretilmesidir. Ezoterizm bir din veya bir inanç sistemi değildir.
İnsanlık tarihi boyunca oluşmuş bir takım eski gelenekler vardır. Bunlar genellikle ezoterik (içe dönük, batinî) yapıdadır. İnisiyasyon; bu ezoterik bilgilerin, bunları öğrenmek isteyen kimselere yani “İnisiye”lere, “İnisiyatör”ler tarafından bir takım özel şartlara bağlı olarak aktarıldığı merkezlerdeki eğitimin adıdır. bu arada i slamiyetin doğuşunda Ezoterik öğretinin etkisi cok fazladır islamiyet dogmadan önce bile ezoterik kavramı vardır
İslamiyet'in, kutsal kitabı Kuran dışındaki en önemli kanun koyucusu, Hanif dinin uygulanmakta olan ilkeleriydi. İşte bu nedenle, zaman içerisinde çok farklılaşmış olsa da, ilk kaynağın Ezoterik olması nedeniyle İslamiyet'te de bu öğretinin izlerine sıkça ratlanır.
AMA EN ÖNEMLİ KONU Ezoterizm Bir İcat mıdır Yoksa Bir Keşif mi?
Ezoterik bilgi ile felsefi bilgi arasındaki bir diğer önemli ayrım da felsefe bilgisinin ve yaklaşımlarının büyük bir çeşitlilik göstermesine, geniş bir yelpaze oluşturmasına karşın, ezoterik bilginin dışlaşmış yönünün, dünyanın farklı yerlerinde ve zamanlarında hep aynı savları öne sürmüş olmasıdır. Tarihsel, kültürel ve coğrafyaya ait ek ayrıntılar ortadan kaldırıldığında tüm büyük dinlerin ve yolların içindeki ezoterik yaklaşımların hep aynı ilkeleri vurguladığını ve hep aynı hedefi gösterdiğini görürüz. ve unutmadan dünyanın farklı yerlerinde ve farklı zamanlarında ortaya çıkmış olan ezoterik disiplinler kurallarıda vardır

kısaca islam yokken ezoterizm kavramı vardı zamanlada adlandırıldı evet ödülümü alayım :) :biggrinjester:

Bu arada başlık biraz yanlış olmuş. Ödüllü bir soru yazmışsınız fakat içerikte yarışmadan bahsediliyor.

Ödüllü bir soru evet. Yarışma olmasını sağlayan da yazılar arasında en doğru ve en güzel olanlara ödül verilecek olması. Başlığa ödüllü soru yarışması yazabilirdik, makale yarışması diyebilirdik, ödüllü soru diyebilirdik ve nitekim öyle dendi. Konu içeriğinde aynı zamanda okurken keşke bu kısmı da okusaydınız
Sadece soruya cevap veren mesajlar atınız, diğer mesajlar silinecektir.

Zaman da ve islam da ezoterim dendiğine göre bütün dinler de ve zamanlarda da var olan bir öğreti...Öğreti diyorum çünkü Türkçe'de yalnız vakıf olanlara öğretilen...Vakıf olamayanlarca anlaşılmayan bilgiler için kullanılır...Biraz daha açacak olursa ezoterizm seçilmiş bir topluluğa ya da kişilere semboller şifrelerle aracılığıyla aktarılan metafizik öğretidir...İnsan özüne döndüğünde ya da ruhsal yolculuk yapmaya başladığında yeteneği veya isteği doğrultusunda ezoterik olaylar yaşayacaktır.(Yüce Allah zenginliği istediğime ilmi isteyene veririm...demiş.)Ör.Muhiddin'i Arabi hz.leri`İmam Gazali hz.leri Mevlana Celaleddin'i Rumi hz.leri yüzlerce kitaplarını nasıl yazmışlardır???Hz. Hızır zaman da yolculuk ederek darda kalanlara yardım etmektedir?Peygamberlerin mucizeleri...Piri Reis'in o zaman ki şartlar da ve imkanlarla dünya hartasını çizmesi...Burini'ler Ali Kuşçu'lar Ak Şemseddinler Molla Gürani'ler Mimar Sinan'lar gibi binlerce her biri kendi alanın da muhteşem insanlar...Muhteşem demişken Fatih Sultan Mehmet'i göz ardı edemem...Aramızda bildiğimiz ya da bilmediğimiz çok değerli insalar var...Allah onlara güç versin ilimlerimizi arttısın..Sevgilerimle...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri