Kelebeğin Aşkı, Tadmayan Bilmez

Salick

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Tem 2011
Mesajlar
269
Tepkime puanı
40
Dört kelebek bir gün bir ateş görmüşler. Bunun nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istemişler. Birinci kelebek ateşe biraz yaklaşmış ve üzerinin aydınlandığını görmüş. Arkadaşlarının yanına gelmiş ve:

“Bu ateş aydınlatıcı bir şey!” demiş..

İkinci kelebek bununla yetinmeyerek daha fazla şey öğrenmek istemiş. Biraz daha yaklaşmış ve ısındığını hissetmiş… Demiş ki:

“Aynı zamanda bu ateş ısıtıcı bir şey!”

Üçüncü kelebek bununla da yetinmemiş. Biraz daha, biraz daha yaklaşmış. Bir anda ateşin kanatlarını yaladığını hissetmiş ve yanmış kanatlarıyla geri dönmüş. O da şöyle demiş:

“Ve bu ateş yakıcı birşey!

Sonuncu kelebek daha da çok şey öğrenmek istiyormuş…

Biraz yaklaşmış, aydınlandığını görmüş!

Biraz daha yaklaşmış, ısındığını hissetmiş!

Biraz daha yaklaşmış, ateş kanatlarını kavurmuş!

Ve biraz daha yaklaştıktan sonra tamamen yanan kelebek “pofff” diye ortadan kayboluvermiş…

Ateşin gerçekten ne olduğunu belki bir tek o öğrenmiş ama geri dönüp te anlatamamış… Çünkü o, kaybolmuş ateşin içinde; ve bir şeyi ancak içinde kaybolan bilebilirmiş!..

ALINTI
 

BeLLa91

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Kas 2010
Mesajlar
890
Tepkime puanı
268
İş
Asistan, öğrenci
Aslında bir şeyi bilmek, tamamen idrak edebilmek için, o şeyin içinde kaybolmak gerekmiyor. Yine de ders verici :) Teşekkürler.
 

bendekiben

Elit Üye
Katılım
10 Eki 2011
Mesajlar
1,218
Tepkime puanı
199
Konum
Ankara
Burda anlatılmak istenen aslında kaybolmak sözcüğüne mecazi bir anlam yüklenmesidir.Şöyleki insanoğlu bilinmeyene karşı herzaman bir ilgi duymuştur.Yaradılış ve yaradanla ilgili herşeyin ilgi çekici olması bu anlamda aşıkardır.Ve insanoğlunun bu yaradılışla ilgili her farkettiği gerçek onu yaradana biraz daha yaklaştıracak ve ona olan sevgisini arttıracaktır.Bir ve bütün olduğunu kavrayan kişiyi bu sevgide yok olarak onu maddesel hayatıyla olan bağlarını kesecektir.Bir daha geri dönüş olmayacaktır. Sürçü lisan afola...:)
 

Salick

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Tem 2011
Mesajlar
269
Tepkime puanı
40
Sevgili Bendekiben cok guzel ifade etmissiniz. Hakikate eren hic gercek olmayana geri donermi?
Hic bilenle bilmeyen bir olurmu?
 

codzombi

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Kas 2011
Mesajlar
1,169
Tepkime puanı
119
Vitriol felsefesine benziyor ,

“Dünyanın derinliklerini (içini) ziyaret et, damıtırken (arıtırken) gizli taşı (felsefe taşı'nı) bulacaksın " Bu cümlede simgelenen anlam “arınıp saflaşmak istiyorsan cehenneme iniş deneyimini yaşamalısın” olarak ifade edilir."


kaynak:vikipedia
 

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
Aşk ve Ateş

Aşk, ateştir. Ateş de aşk.

Aşksız ateş, ateşsiz aşk olmaz.

İçinde yaşadığımız kainat denilen alem, ateş topunun patlamasıyla oluşmadı mı?

Bu büyük patlamayı yaratan sevgi ve aşk ile oluşturmadı mı?

O halde bu oluşumdaki aşk ve ateş, varlıkların var olup yok olmalarını da sağlar. Çünkü hiç bir ateş sonsuza kadar yanmaz. Yanan her ateş ergeç sonunda sönüp kül olur.

Bu ateşin kıvılcımını sevgi ateşi oluşturur. O nedenle varlık ateşe, ateş de varlığa muhtaçtır. Ateşe muhtaç olan her varlık ister istemez sevgiye, aşka mutaç olduğu gibi ölümü tatmaya da muhtaçtır.

Ateşin varlığı, varlıklara keyif ve mutluluk verirken yokluğu ise bu bağlamda dert ve tasa verir.

Onun için yakmadan ısıtan sevgi ateşi, varlığın yanmadan yumuşayıp erimesini (eriyişini) sağlar.

Tıpkı güneşte ısınıp yumuşayan insan yüreği gibi.

Halbuki insanı (varlıkları) var edip yok eden aşk ateşinin varlığı insanı yakar. Yokluğu üşütüp dondurur.

O nedenle ateşin varlığı hayat. Yokluğu ölümdür.

Ateşin varlığı içimizi ısıtıp, kalbimizi yumuşatmaz mı?

Sevecenliğimizi artırıp bizi daha çok insancıl yapmaz mı?

Herkesi bize (birbirine) yaklaştırmaz mı?

Yokluğu ise kanımızı dondurup bizi buz gibi soğuk bir insan yapmaz mı?

Herkesten bizi uzaklaştırmaz mı?

Demek ki bizleri var edip yok eden ateş, sevgi ve aşkı da oluşturmaktadır.

Tıpkı her kış ölen tabiatın, her baharda güneşin (ateşin) artan ısısıyla birlikte yeniden canlanıp hayat bulmasını, varlıkların (insanların) ateşin oluşturduğu sevgi ve aşk ile her seferinde hep yeniden dirilip can bulmasını bir düşünün.

Ateşle birlikte çoğalıp artan her yerdeki hayatı, sevgiyi, aşkı, coşkuyu bir düşünün.

Isınan bedenimizin benliğimizde oluşturduğu değişikliği, sevgiyi, heyacanı, sevecenliği, bir başkasına bakıp akmayı, sevdayı, aşkı bir düşünün.

Tüm bu değişiklikler bizde oluşurken, bütün benliğimizi ateş sarıp kaplamaz mı?

Dıştan bizi yakan ateş, içimizi eritip, kalbimizi yumuşatmaz mı?

Ateş, bizde sevgiyi, aşkı oluşturmaz mı?

Bizi bir başka cinsle kaynaştırmaz mı?

Bu ateş, sevgi ve aşkın mevyesi olan çocuklarımızı sonunda neslin devamına yönelik oluşturmaz mı?

Demek ki hepimizi, herşeyi oluşturanda, olgunlaştırıp yok edende ateştir.

Ateş sevgidir, aşktır.

Aşk insanı var eder. Var edileni sevgi yaşatır. Aşk geri yok eder.

Aşkla var olup, yaşayıp yok olan her varlık, kelebekler misali ateşe koşup, aşk ateşi ile yanıp yok olursa, sonunda vuslata erer. Yok olmaz, sonunda Hakk'la buluşur, Hakk'a erişir.

Cahit Karaç
 

DarkAnqeL

Kayıtlı Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
199
Tepkime puanı
8
"Aslında bir şeyi bilmek, tamamen idrak edebilmek için, o şeyin içinde kaybolmak gerekmiyor."

evet kaybolan değil diğer kelebekler onun ateşe gittiğini, yaklaşıp en sonunda kaybolduğunu görünce ürküp ders alabilirler.. Aynı şekilde biz insanlarda çevremizdekileri izleyip ders alabiliriz :) anlatmak istediğimi umarım anlatabilmişimdir :/
 

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
Kelebeğin ateşe aşık olup, korkusuzca, cesaretle koşması, yanıp, ateşte yok olması mecazi bir anlatım şeklidir. Kişi aşık olduğu kişi ile bir olur, senlik- benlik , bencillik ortadan kalkar birlik oluşur. Kelebek de ateşle bir olur, dünyaya geliş amacına muradına-vuslatına kavuşur. Burada anlatılan hikayede de Tasavvufta genelde mecazi- sembolik anlatımlarda olduğu gibi maddi dünya bağımlılıklarından kurtularak, cesaretle aşka, Allah’a, yaradana, öze kavuşma yolculuğudur.
Ateş- Od sembolik ifadelerde aşkın temsilidir.

“Aşkın hikâyesini, durmaksızın feryâd eden bülbüle değil..Sessiz sedasız can veren pervanelere sor.” Mevlana

“Sevdiğini mertçe seven kişi, pervane gibi özler ateşi. Sevip de yanmaktan korkanın, ‘masal anlatmaktır’ bütün işi.” Ömer Hayyam

Pervaneler de ışığa ve ateşe tutkunlukları gözlerini kör etmişcesine ölüme kanatlarını yakarak koşan cesur yüreklilerdir.

Türk-İslam edebiyatında çok yer almış olan Şem ve pervane hakkında ilgilenenler için aşağıda ki alıntıyı paylaşmak istedim, belki daha açıklayıcı olur.

Şem ve Pervana Şark edebiyatının başlıca tem ve benzetmelerindendir. Şem; bal mumu, yanan mum demektir. Pervane ise gece kelebeği de denilen küçük böcektir. Gündüzleri karanlık yerlerde bulunur. Ortalık kararınca ışığa doğru koşar. Emri’nin şu mısrası bu sahneyi şöyle tasvir eder:

Gece oldukta görür pervane şem’-i Rûşeni
Pervanenin gözleri kamaştığı için ayrılamaz ve kendini fener, lamba şişesi, mum ve ampul gibi şeylere çarpar. Sonunda kanatları ve vücudu yanar. Bu arada yanan ateş aynı zamanda mumu da eritip bitirmektedir:

Şem’i yakmaz mı ol ateş ki yakar pervaneyi (Şeyhülislam Yahya)
Pervane sessiz ve gürültüsüz can veren sadık bir aşığı sembolize eder. Tek bir ışık etrafında döner ve kendini yakıp yok eder. Bu teklik vahdet ile ilişkilendirilir. Şem’ ilahi aşkı, pervane ise yanan kavrulan vahdet yolundaki dervişi temsil eder. Fenâfillâh mertebesine ulaşmak için çeşitli engellerle karşılaşan sâlik, bu engelleri korkusuzca aşar:

Talib-i şem ‘i vasl olınca kişi
Oda yanmaktan ana perva ne (Bâkî)
Tevriye sanatının inceliğini kullanarak şair, pervanenin korkusuzluğun (pervane) ta kendisi olduğunu anlatmaktadır. Bu korkusuzluğun sebebi aşkının büyüklüğüdür. Sevgilinin cemalinin güzelliği onu pervaneye çevirmiştir:

Pervane kıldı şem‘-i cemalün Hayaliyi
Kandil-i mihr tak-ı sipihr üzre yanmadın
İlahî aşk ve ateş arasındaki en önemli benzerlik, her ikisinin de değiştirici, dönüştürücü bir etkiye sahip olmasıdır. Ateş; yakar, yok eder. Böylece ikiliği birliğe dönüştürür. Aşkın ateşi, onu hakikatten alıkoyan maddî heveslerini yıkar. Böylece onu temizler. Bu ateş, çokluktan, şirkten kurtarıp tevhide sürükleyen bir kuvvettir. Akıl, insana varlık kazandırır. Aşk ise insanın varlığını ortadan kaldırır. İnsanın varlığı kaldığı müddetçe de birlik olmaz. İkilik olur. Biri Allah’ın varlığı, diğeri de insanın varlığıdır. Hâlbuki hedef birliktir. O halde insanın birliğe ulaşması için aşk gerekir.
Aşk rüzgarı (heva) esince akıl mumunu söndürmektedir. Yani aşk gelince akıl devre dışı olmaktadır:

Yine ben dil şem’ini bir dilbere yandırmışam
Ol heva ile çerağ-ı aklı dinlendirmişem ( Zâtî)
Şem ve pervâne kelimeleri arasındaki söz konusu yakınlığa bağlı olarak pervânenin muma doğru yönelişi, Asl’a duyulan özlemin ve tekrar ona ulaşma arzusunun bir neticesidir. Dolayısıyla da kendisinde “ilahî bir öz” taşıyan; ancak dünyaya inme neticesinde Allah’tan ayrılmış olan insanın O’nunla tekrar bütünleşme gayesini, başka bir deyişle menşeine geri dönme isteğini yansıtmaktadır.
İnsan kainatın küçültülmüş bir örneğidir. Bu görüşü dünyanın dörtte üçünün sularla kaplı olması, buna mukabil insan vücudunda da dörtte üç oranda su bulunması gibi ilmi gerçeklerle açıklayabileceğimiz gibi Şeyh Galib’in zübde-i âlem (âlemin özü) benzetmesi ile de kuvvetlendirebiliriz. Akif ise “ insan ”mevzusunda :
Haberdâr olmamışsın kendi zâtından da hâlâ sen
“Muhakkar bir vücûdum!” dersin ey insan, fakat bilsen
Senin mâhiyyetin hattâ meleklerden ulvîdir:

Avâlim sende pinhandır, cihanlar sende matvîdir demektedir.
Pervanenin şem etrafında dönüşü başlangıçta geniş çaplı ve yavaştır. Ancak pervane mertebe kat ettikçe, makamdan makama geçtikçe Şem’e daha da yaklaşır ve çap gittikçe daralır. Bu makamda Hakk’ın onu kendisine çekmesini bekler. Şem’ ise pervaneye değil de pervaneye üflediği kendi ruhuna özlem duymaktadır. Bu da Allah’ tan kula yönelen aşkın temelidir. Pervane ile Şem arasındaki son engel olan benlik de kalkınca Hakk cezbesiyle pervaneyi kendine çeker ve onu yakar:

Nara atan canını çün şem içün pervanedür.
Narına Şem’ ol sebepten yandurur pervaneyi (Nesîmî)
Şem’in alevinde yanan insan yeryüzü macerasını tamamlamış olur. Bu yanışla Hakiki varlık hakkındaki en kesin bilgiyi (hakka’l- yakin) elde eder. Bu bilgi tecrübidir, tatmayan bilmez:

Kim ki pervane sıfat ışkuna yanmaz ne bilür
Ne bilür şol yine kim pertev-i envar nedür (Nesîmî)
Mumun yanması sembolik olarak yaratmayı temsil eder. Mum geceyi yani yokluğu aydınlatarak varlığı ortaya çıkaracaktır. Mumun rengi bütün renklerin kaynağı olan beyazdır. Bu durum her şeyin aslının Mutlak Nur’ a dayandırılması ile özdeşleştirilirse vahdet meselesi de aydınlanacaktır.
Karia suresinde, “ kelferaşin mebsûs “ tabiriyle insanlar ateş etrafında yayılmış pervanelere benzetilmiştir. Yayılmış pervaneler tabiri kelebeklerin ateş çevresinde çırpınıp sonunda yanarak yere serilmesini ifade eder. Bu ayetten ilham alan şairler için şem’ ve pervane mazmunları zamanla mesnevi konusu da olmuştur.
İslami literatürde pervanenin şem ile olan hikayesi ilk kez büyük sufi Hüseyin b. Mansur el- Hallac (ö. 922 )tarafından yazılmıştır. Türkçe yazılan Şem ü Pervane mesnevilerinden ilki XIII. yüzyılın sonlarında ve XIV. Yüzyılın başlarında yaşamış olan Gülşehrî’ ye aittir. Gülşehrî, Mantıku’t-tayr adlı eserinin altmış üç beyitlik bölümünde pervanelerin şemden haber getirmelerini anlatmıştır. Mesnevi özetle şöyledir:

Kelebekler bir gece, kendisine güvenilen doğru bir kişiden mumla ilgili haber alırlar:
Kelebekler bir gice mumdan haber
İşidürler bir kişiden muteber
Bu kişi onların güneş ve aydan daha nurlu bir sevgilileri olduğunu haber verdikten sonra bu sevgilinin (mumun) özelliklerini bir bir sıralar. Pervanelere, onun altından bir ağaç olup meyvesinin inciye benzediği, yüzünün cennete, alevinin cehenneme benzediği gibi haberler aktarır. Bunu duyan pervaneler şaşırır, “Kim bize sevgilimizden doğru haberi getirebilir? ”derler:

Kim bize ol şahidümüzden haber
Kim getüre katumuza muteber
Aralarından bir pervane öne atılır ve kendisini göndermelerini ister. O pervane mumu görüp ondan haber getirmeye gider. Mumdan bir nişan almak için kendini aleve atar. Bir ayağı ve bir kanadı büsbütün yanar ve kapkara kesilir. Geri gelip arkadaşlarına, onu uzaktan seyretmek gerektiğini aksi halde sonunun kendisi gibi olacağını söyler. Kendisinin beyaz; fakat izlerinin, nişanlarının siyah olduğunu söyler. Diğer pervaneler de bu nişandan bir şey anlamadıklarını, kibirle yaklaştığı için belki de kendisinde hiçbir izin kalmadığını ifade ederler.
Bir başka kelebek de mumu çok iyi bildiğini, yıllarca onun hizmetinde bulunduğunu, geceleri hep yanında olduğunu anlatıp mumdan haber getirmeye gider. Mumun alevine düşer, kelebekken mum olur. Artık kendisi de mum olduktan sonra mumun mumdan haber vermesi uygun olmayacağı için geri dönüp haber veremez. Mum kesilen kelebekten artık ancak başkası haber verebilecektir. İşte böylece biraz eren kişi iz, nişan alamaz, büsbütün eren de kendisi geri gelemez:

Bes biraz eren nişan alımadı
Külli eren hod girü gelimedi
Kulun padişahla aynı olması için yanıp yok olması lazımdır. Bir avuç sirke yüz yük şekerde erir, geriye sadece şeker kalır. İşte kul da Hak’ ta bu şekilde mahv (yok ) olursa, kendisi gider sadece Hak kalır:

Bir avuç sirkeyi yüz yük şekere
Saç ki sirke mahv ola şeker tura
Kul dahı Hakda şol elden mahv olur
Kim gidicek kul dükeli Hak kalur
Senlik davasıyla derde deva bulunmaz. Sen fena olursan sadece o kalır. Kimin yanında şüphe varsa bu nişan ortaya çıkmaz:

Senün ile derdüne yoktur deva
Ol kala çün kim sen olasın fena
Gülşehrî der ki, “Mum Hak’tır, kelebek de sensin; sen benlik davasından geçip yok olmayınca onu bulamazsın, Hakk’a eremezsin:

Şem’ Hak’dur kelebek sensin anı
Bulmayasın komayınca sen seni”
Gülşehrî kendi özünü (benliğini) terk ettiği zaman istediğinden haber alacaktır:

Kendüzin terk ide Gülşehri meger
Kim bula istediğinden haber
İkinci mesneviyi “şuaranın ulusu ” sayılan Zâtî ( öl. 1546 ) kaleme almıştır.3821 beyitlik bu eser Türk edebiyatının en ünlü şem ü pervane mesnevisidir. Mesnevinin olay örgüsü şöyledir: Rum (Anadolu) hükümdarı Jale’nin çocuğu olması için Allah’a yakarışı, Pervane’nin doğumu, yetiştirilmesi, Şem’e aşık oluşu, Şem’in resminin ortadan kaldırılması sonucu hastalanması, delirmesi ve Şem uğruna yaptığı tehlikeli yolculuklar ile yaşadığı maceralar, sonunda muradına erip Çin hükümdarı oluşu.

Lâmii Çelebi ( öl.1532 ) ise Ehl-i Şirâzî’ nin aynı adlı mesnevisini çevirmiştir. “Mehmet Kanar, Lamii Çelebi’ nin mesnevisinde sembollerle bir sufinin tasavvuf yolunda karşılaşacağı güçlüklerin anlatıldığını söyler.” Muidî (ö.1586) ve Feyzi Çelebi de şem ü pervane konulu mesnevi yazan şairlerdendir.

Şem ü pervane, Klasik edebiyatımızda gerek mesnevilere konu olarak, gerekse mazmun olarak çokça kullanılmıştır. Şem ü pervane sembolü “Yüküm gamdır, gam alırım gam satarım/Pervaneler gibi yanar tüterim diyen ” Karacaoğlan gibi aşıklar ve “Hep ben, ayna ve hayal; hep ben pervane ve mum” sözleri ile şiirini bezeyen Necip Fazıl gibi Cumhuriyet sonrası şairleri tarafından da kullanılmıştır. Bu sembol, modern şiirimizde ışığa doğru uçan kelebek imgesi ile de hala canlılığını devam ettirmektedir.

Zeliha GÖÇMEN

Aşkla, sevgi ve ışıkla kalın:)
 

codcu

Kayıtlı Üye
Katılım
1 Eyl 2012
Mesajlar
24
Tepkime puanı
0
Bab Aziz filminin müziğidir. Yazılanların özeti niteliğindedir. :)
[video=youtube;diJ2N4gqiHE]http://www.youtube.com/watch?v=diJ2N4gqiHE[/video]
 

zaferar

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Şub 2013
Mesajlar
77
Tepkime puanı
6
"Hamdim,pistim....yandim" demis ya Mevlana..o olmeden olmus, yanip da donmus.Egodan gecmek atesten gecmektir ve odulu de bu dunyada cennettir.Bu dunyada cennet , o dunyada da cennettir.
Guzel paylasim ,sevgiyle kalin;))
 

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
Bir şeyi ancak içinde kaybolan bilebilirmiş!.. Okumayanlar için güncelliyorum, ilk konu ve devamını da okumanızı öneririm.
 

la79

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eyl 2011
Mesajlar
160
Tepkime puanı
18
aslında o 4 kelebek tek 1 kelebek,bu hikayede yanmanın tedriç yasasına göre gerçekleştiğini anlatıyor,önce bir tur atarız ve felsefesini yaparız,sonra bir tur daha atarız bu sefer biraz daha iyi bir felsefe yaparız,sonra bir tur daha ve bir tur daha derken son turu atarız ve bir daha felsefe yapmayız:)
 
Üst