Geçmişin sırları

Kar

Elit Üye
Katılım
24 Mar 2009
Mesajlar
637
Tepkime puanı
97
Arkeologlar, Yunanistan Mağaralarında Geçmişin Sırlarını Arıyorlar
magara.jpg


MS 575 ile 600 yılları arasında 33 kadın, erkek ve çocuk bugünkü Andritsa yakınlarında bir mağaraya saklandılar. Yanlarında biraz yiyecek, su ve bir haç vardı. Büyük olasılıkla geçici bir tehditten saklanıyorlardı ama bir daha güneşi göremediler. Mağaradan çıkamadıkları, belki de çıkmak istemedikleri için açlıktan öldüler. 1400 yıl sonra Yunanlı arkeologlar kalıntılarını buldu ve trajik sonlarını öğrendi.

2004-5 yılları arasında kazılan Andritsa Mağarası, Yunanistan’da geçtiğimiz yıllarda yeni keşfedilen düzinelerce arkeolojik mağaradan sadece birisi. Geleneksel olarak halk, mağaralara ıslak, karanlık yerler olarak görür ve ancak taş devri insanları ile özdeşleştirir. Gerçekte ise mağaralar, insanlar tarafından birçok farklı sebepten kullanıldıkları için uygarlığın gelişiminde özel bir yere ve arkeolojik açıdan da özel bir öneme sahiptirler. Dünyanın her köşesinde mağaralar insanlık tarihi için önemlidirler, fakat özellikle Yunanistan’da hem bu konuda seçkin örnekler bulunmakta, hem de yakın zamanlarda mağara arkeolojisi açısından ülke birçok ciddi araştırmaya sahne olmaktadır.

Argolid’de bulunan bir diğer mağara, Franchthi Mağarası ise MÖ 20.000’lerden MÖ 3500’lere kadar neredeyse kesintisiz iskan edilmiş. Isılarının sabit olması ve korunaklı yapıları, mağaraları çağlar boyu insanlar için mesken haline getirmiştir.

Öte yandan mağaraların kutsal ve spiritüel yanlarını da gözardı etmemek gerek. Yunanistan’da birçok mağara yüzyıllar boyu tapınma amaçlı veya ölüler için mezar yeri olarak kullanıldı. Bunlara güzel bir örnek Diros Mağarası’dır. Burası Erken Bronz Çağı’na tarihlenen bir mezarlıktır. Aynı şekilde Miken Dönemi’nde Girit Adası’nda Skoteino Mağarası da mezar yeri olarak kullanılmıştı.

Öte yandan, mitolojik olaylarla bağlantılı olan mağaralar da kutsal kabul edilirdi. Girit’de bulunan ve içinde Zeus’un doğduğuna inanılan Dyktaian ve Idaean mağaraları veya Delphi’de bulunan Corycian Mağarası bu tür yerlerdir.

Günümüzde Yunanistan’da bulunan mağaraların korunması Yunan Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müdürlük (Ephoreia) tarafından yürütülmektedir. Yunan akademik kuruluşları ve yabancı arkeoloji enstitüleri ile birlikte bu kuruluş Yunanistan’da bulunan birçok mağarada farklı çalışmalar sürdürmektedir.

Şu anda Yunanistan’da sürdürülen mağara arkeoloji projeleri şunlardır:
* Theopetra Mağarası’nda süren kazılar,

* Kefalonia’da, Drakaina Mağarası’nda MÖ 6. – 4. bin yılları arasına tarihlenen kazılar,

* Yunanlı ve Danimarkalı arkeologların birlikte çalıştıkları Pelion Mağara Projesi kapsamında bu bölgede bulunan yüzden fazla mağara bir arada incelenmekte,

* Karystos yakınlarındaki Agia Triada Mağarası’nda Yunanlı ve Kanadalı arkeologlar tüm bölgede bilinen en eski insan yerleşiminin kazısını sürdürmekteler,

* Mani’de Lakonis Mağarası’nda yakın zamanda Neanderthal kalıntıları bulundu ve kazılar devam ediyor,

* Yine Mani’de, Diros mağaralarında kazılar devam ediyor ve yeni bir Neolitik Müze açıldı

* Girit’de, Agios Haralambos Mağarası’nda Amerikalı arkeologlar tarafından Miken Dönemi’ne tarihlenen yüzlerce mezar bulundu.
Kaynak: athensnews Yazan: Heinrich Hall
 

[XTR] Similar Threads

Üst