Müziğe bağımlı olmak?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ori

Elit Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,274
Tepkime puanı
3,205
Arkadaşlar hiç müzik bağımlılığına şahit oldunuz mu bilmiyorum ama benim gördüģüm kadarıyla hiç iyi deģil. Sizce bir insan müziģin bağımlılığından nasıl kurtulur? Her dakika her saniye müzik dinlenir mi? Bu insanın kişiliğine ne tür olumsuzluklar yansıtır?
 

Shadow Vain

Banlı Kullanıcı
Katılım
13 Ara 2015
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Konum
intro...
Şahit oldum. İletişim eksikliği ve asosyal olma yolunda güzel ilerleme kaydediliyor. Müzik bağımlılığı derken, müziğin türüne, nasıl dinlediğine ve kişinin genel ruh haline bağlı olarak farklı etkilere sahip olduğunu düşünüyorum.

Bütün gün kulaklığı takıp her an müzik dinleyen birinin iletişim sıkıntısı olur. Kimseyle konuşmaz içine kapanık olur. İletişim halinde nasıl mümkün olabilir ki? Müziğin duygularına tercüman olduğunu düşünür, ki öyledir de fakat bir yere kadar. Bir başka model ise sabahtan akşama kadar iş yaparken müzik dinleyen insanlardır. Bunda bir sakınca yok tabi. Bu da bağımlılıktır fakat zararsızdır.

Dinlediğimiz müzikler ruh halimizi yansıtır. Şimdi söyleyeceğime bir çok insan karşı çıkacaktır fakat gerçek bu. Arabesk tarzı müzik dinleyen insanların genellikle enerjisi düşüktür. Ruh hali düşüktür. Depresif bir yapıya sahiptir. Nasıl iyi olabilir ki? Bütün gün acı, keder, gam geçen şarkıları dinlemek; zihni zehirlemek ve enerjiyi düşürmekten başka birşeye yaramıyor malesef. Müzik ruhun gıdasıdır elbette. Farklı müzik türleriyle şifa teknikleri bile var. Fakat fazlası elbette zarardır. Her şeyde olduğu gibi. Mesela Evanescence'de depresif şarkılar yazar. Kliplerini izlerseniz hep üzgün, mutsuz ve intihara meyilli görünür. Dinlediğinizde mutluyken mutlu ettiği gibi mutsuzken daha mutsuz daha derin acı verir. Genellikle depresif insanları müzik daha derinden etkiler. Bu yüzden dinlenilen türe dikkat edilmelidir. Ruh halimizi yükseltecek mutlu edecek şarkılar dinlemeliyiz. Acıdan zevk aldıracak şarkılar değil. Kendini geliştirmeyecek, tek alana yönlenmiş bir insan mutsuz ve başarısız olur. Enerjisini iyi yönde kullanmaz. Bu yüzden bizi geliştirmeyecek şeylerin bağımlısı olmak iyi değildir.

Müzik bağımlılığının, bilgisayar bağımlılığı, televizyon bağımlılığı vb. bağımlılıklardan farkı yoktur. Bu tarz kişiler başka şeyler yapmayı bilmezler ve başka hiçbir şeyden hoşlanmazlar. Denemezler bile bu yüzden bağımlılık deniyor zaten. Farklı hobiler edinmeli. Farklı insanlarla iletişim kurmalı(Sanal olmaması daha iyi olur.) İlgi alanlarını genişletmelidir. Bir bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle kişinin gerçekten bağımlı olduğunu kabul etmesi ve daha sonra özgür olmak istemesi gerekir. Kişi bu farkındalığa ulaştığında başka alanlara yönelmek ister. Bu şekilde bağımlılıktan kurtulabilir.
 

Byznr

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Ara 2011
Mesajlar
64
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
İş
Öğrenci
Kişi gerçeklikten ya da beynine dolan seslerden kaçıyordur belki de.Ama bu olay sürekli olarak beyninizin aktif olmasına ve başka bir işle meşgul olsanız bile sürekli kafanızda bir filmin oynamasına neden oluyor.Hele hayal gücünüz nirvanaya ulaşıyor.Müzik dinlemediğiniz zamanlarda bile.Bağımlılık eninde sonunda, çok zararlı.Ama ben bir bağımlı olarak 20 yıldır(doğduğumdan beri) bununla yaşıyorum.Neden böyle bir şeye başvurduğumu bilmiyorum, hatırlamıyorum.Ama hayatta kalmak için de tek bildiğim yol bu.Müziksiz yaşayamam demek istemiyorum ama hayatımdan çıktığını düşünmek bile istemiyorum.
 

yare-i yarim

Moderator
Katılım
10 Ocak 2013
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
879
İş
Sanatsal tablolar oluşturmak/Mutfak eşyaları dalında ticaret
Müzikten zarar gelmez :) Ama bunun bağımlılığı ne gibi sorunlara yol açar bilemiyorum.Daha önce karşılaşmadım
 

lviv angeles

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ocak 2014
Mesajlar
2,716
Tepkime puanı
296
Konum
HAYALLERİN GERÇEK OLDUĞU ÂLEM
Lise yıllarımda galiba bağımlıydım.:)Bunu o zaman bilmiyordum tabi ama şimdi düşününce evet müziğe bağımlıymışım.Aynen yazdığın gibi Ori her dakika dinlerdim,o kulaklık kulaktan hiç çıkmazdı.Sadece okul saatlerinde dinleyemiyordum o kadar.Saatlerce dinlerdim usanmadan.
Olumsuzluğu ise şu:Başka hiçbir şey yapamaz hâle geliyorsunuz.Her an müzik dinleme isteğiyle yanıp tutuşuyorsunuz.Eğer öğrenci iseniz dersleride etkiliyor tabi.Bağımlılık ;adı üstünde hayatı ele geçiriyor sonuç olarak.Geçtimi derseniz evet.Şimdi toplasanız haftada üç saat ancak dinliyorumdur.
Özel hiçbir şey yapmadım azalması için kendiliğinden zaman içinde azaldı o tutku,normale döndü.
 

damned

Kayıtlı Üye
Katılım
5 Şub 2009
Mesajlar
566
Tepkime puanı
53
Bir şeye bağımlı olmanın ( bu müzikte olsa) sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Özellikle de bizi günlük hayatın gerekliliklerinden ve çevremizden soyutlamaya başlamışsa orada bir sıkıntı var demektir. Müzik o kadar kolay ruh halimizi değiştirebilir ki ( geçici bir süre de olsa) bu kadar hızlı değişimi kendi isteğimizle bile yapamayız.
 

Seeyor

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Mar 2015
Mesajlar
13
Tepkime puanı
3
Daha çok müziğin kendisine değil de birini hatırlatan, onunla olan anıların taze kalmasını sağlayan parçalara olan bağımlılıkla karşılaştım. Kendimde :) Başkasının dinlediğinde hiçbir anlam veremediği bazı parçalar beni geçmişle merhabalaştırır ve asla kopamam onlardan ^^
 

bluefanclub

Kayıtlı Üye
Katılım
25 Eyl 2011
Mesajlar
78
Tepkime puanı
16
Konum
Kahve tohumu
Dededen gelen bir özellik herhalde. Sanat müziğindeki şarkıların %90 ını (çünkü daha keşfedemediklerim var) bilirim ve her gün beş on şarkı dinlemeden uyuyamam. Musikideki makam ve hanende çeşitliliğinden dolayı bir şiirin belki 10 farklı şarkısı var. ve bu şarkıyı 10 ayrı makamda 10 kiişi söyleyince 100 kişi ediyor. Gelin siz düşünün bu çeşitliliği. İyi ki de var muzik.
 

fako

Kayıtlı Üye
Katılım
5 May 2013
Mesajlar
264
Tepkime puanı
52
Okuduğum yorumlardan biri gözüme takıldı oda Iviv Angeles in yorumuydu kendiliğinden geçtiğini lise çağlarında çok dinlediğini söyledi burdan şu düşünceye vardım
genellikle duygusal olarak insanların sabit olmadığı yada aşırı değişken ruh hallerine sahip olduğu ergenlik çağları döneminde bazı insanlara şarkılar hayal kurdurtur ve dünyadan daha çok kendi evrenini kafasında oluşturmasında yardımcı oluyor şahsen ben müzik dinlerken sanki her müzik için ayrı bir hikaye varmışçasına dinlerken gözümde müziğe göre bir hikaye oluşur ve müziği dinlerken bir andan o hikaye aklımdan oynamaya devam ederim ayrı bir evreni var gibidir . Özellikle ergenlik demek istedim çünkü gençlik deseydim uygun olmazdı bazı insanlar gençliklerinde yani kast ettiğim genç yaşlarda bile daha durgun bir duygusal yapıya sahip olabilir yada bu durgunluğa ulaşabilir o yüzden ergenlik demeyi tercih ettim
 

gumuskursun

Banlı Kullanıcı
Katılım
1 Tem 2015
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Dinlediğimiz müzikler bizim hayata bakışımızı etkiler yani bu hem bi artı hemde bi eksi depresif şarkılar dinlersen hayattan bezerrin enerjik olumlu müzikler dinlersen hayat eğlenceli gelir müzikler gözlük gibidir yanlış gozluk göz bozar
İyi forumlar
 

La-edri

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
2,195
Tepkime puanı
509
Insanin kafasi siser ya, ben severim müzigi herkez kadar bir yerde ihtiac ama benim bazen sessizligede ihtiyacim var cekemem yani :)
 

dmkol

Kayıtlı Üye
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
4,907
Tepkime puanı
529
İş
Web Master
Insanin kafasi siser ya, ben severim müzigi herkez kadar bir yerde ihtiac ama benim bazen sessizligede ihtiyacim var cekemem yani :)
Aynen, müziksiz bir hayat pek tatsızdır. Ancak bir yerde sessizlik gerekir, sırf bunun için (bir de bazı çalışmalarım için) ses engelleyici kulaklık aldım. Tavsiyemdir La-edri mutlaka edinmelisin.. Doğum gününde hediye ettim say. :)
 

La-edri

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
2,195
Tepkime puanı
509
Aynen, müziksiz bir hayat pek tatsızdır. Ancak bir yerde sessizlik gerekir, sırf bunun için (bir de bazı çalışmalarım için) ses engelleyici kulaklık aldım. Tavsiyemdir La-edri mutlaka edinmelisin.. Doğum gününde hediye ettim say. :)
Nasil bir sey ?? Onuda anlat yada göstert alalim :)
 

dmkol

Kayıtlı Üye
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
4,907
Tepkime puanı
529
İş
Web Master
Nasil bir sey ?? Onuda anlat yada göstert alalim :)
Aktif ve pasif ses engelleyiciler var. Paraya kıyarım dersen aktifler en iyisi yaklaşık 50-60 desibel kadar sessizlik sağlar. Pasif olanlar yaklaşık 25 desibel sessizlik sağlar.
Aktif ürünler, dışarıdaki sesi mini mikrofonlarla algılayıp karşı ses dalgaları yaratarak sesi kırarak izole eder, bunlar pil, şarj veya direk enerji kaynağına ihtiyaç duyar haliyle ve helikopterlerde, uçaklarda da uçuş mürettebatı bu tür setler kullanır. Fiyatları 100 dolardan 1500 dolara kadar çıkar. Bose ve Jabra markaları ulaşılabilme ve kalite açısından iyidir ve biraz da tuzludur. Örneğin bir Jabra yaklaşık 1600 TL eder.

Pasif ürünler ise herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymaz, görece daha hafiftir, kullanılan malzeme ses izolasyonu sağlar. Fabrikalarda, ağır sanayide, atış poligonlarında bu ürünlerden faydalanılır. Özellikle ekstra iletişime gerek yoksa tercih edilir. Zira aktif teknolojili olanlarda dışarıdaki ses olmadan saf müzik dinleyebilir veya kritik telsiz konuşmalarını alabilirsin. Fiyatları 20 TL'den başlar en fazla 200 dolara kadar çıkar. Mesela herhangi bir yapı malzemesi satan yerden edinilebilir bunlar. Gayet de iyi ses azaltırlar. Profesyonel amaç yoksa, sadece sessizlik olsun derseniz bu pasif olanlar da gayet yeter.

Desibel örneklerini vermek gerekirse:

Gece saatlerinde normal bir oda, fısıltı: 30-40 desibel
Ne bağırarak ne de sessiz, normal konuşma: 50-60 desibel
Fabrikada, matkapta, trafikte korna, bağırmada vs. yaklaşık: 90 desibel
Yakından patlayan silah, jet motoru, geçici sağırlık, acı eşiği: 130 desibel
Kulak zarına elveda, roket, büyük patlama sesi: 180 desibel

Bu ne demektir? Nispeten kaliteli bir pasif ses önleyici kulaklık bile, matkap, yoğun trafik seslerini, düşük sesli konuşma düzeyine çeker. :)
 

Anael Zan

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Ara 2014
Mesajlar
535
Tepkime puanı
165
Ben öyleydim önce black metal müzikle sonra klasik opera sonra elektornik sonra gene klasik müzik derken sanırım zihnim sakinleşti zamanla da azalttım durumu :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst