Manik Depresif Bozukluk

Ori

Elit Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,274
Tepkime puanı
3,205
manik-depresif-bozukluk.jpg


Manik Depresif Bozukluk Nedir?
Halk arasında “iki uçlu mizaç bozukluğu” veya “iki uçlu duygu durumu bozukluğu” olarak bilinen hastalığın bir diğer bilinen adı da “Bipolar bozukluk”tur. Ani duygu değişimlerinin ve duygu karmaşasının yüksek seviyede yaşandığı bu hastalık kişilerin yaşamlarını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Kişiler duygularını en uç seviyelerde yaşarlar. Kendilerini günün bir döneminde aşırı mutlu hissederken birdenbire umutsuz ve her şeyden bıkmış hissine erişebilirler. Aşırı kahkahalar ve sebepsiz çöküşler ile gelen ağlamalar bu hastalığın çekirdeğidir.

Kişi kendini bir işle veya bir konuyla ilgili çok emin ve “ben yaparım” modunda hissederken birdenbire özgüven açısından en diplerde bulabilir. Bu durumlar günler, haftalar ve aylarca sürebilirken sağlıklı kişilerde daha seyrek şekilde gerçekleşir. Şöyle ki bu durumların sürekli hale gelmiş olması tabiki de arada yaşayan insanlara oranla daha tehlikelidir. Ve tabiki de her duygu değişimi yaşayan kişilere bu tanının koyulması doğru olmaz. Bu hastalık için süreklilik ve duygu değişim şiddetleri son derece önemlidir. Tedavi edilebilirliği boyutuna göre ölçülür ve son derece önemlidir. İleryen durumları tehlikeli bir hal almaktadır. Gelin şimdi bu hastalığın ayrıntılarını inceleyelim.


Manik Depresif Bozukluğun Türleri
Bu hastalık bipolar I ve bipolar II olarak ayrıştırılmıştır;
Bipolar I : Hastanın en az bir manik dönem geçmişi vardır ve depresif hareketler eşlik eder.
Bipolar II : Hastanın bir depresif dönemine eşlik eden hafif coşkun dönemi vardır.


Manik Depresif Bozukluğunun Belirtileri

-Manik depresif bozukluk hastası son derece neşelidir ve etrafa gülücükler saçmayı eksik etmez. Şarkılar söyler ve her zaman eğlendiren kişi konumundadır.
-Manik kişi uykuya fazla ihtiyaç duymaz ve buna rağmen kendini dinç ve dinamik hisseder.
-Manik kişi yemek yemesine engel olamaz ve yeme ihtiyacı sürekli gündemindedir.
-Manik kişilerin cinsel ihtiyacı ve isteği artar.
-Manik kişiler kendilerinde her şeyi yapabilme gücünü bulurlar ve her yere her şeye yetişirler. Özgüvenin zirvelerindedirler.
-Manik kişilerin kontrol edemeyeceği şekilde düşünceleri hızlanır. Durduramayacağı şekilde düşüncelere sahip olur. Aklındakileri dışarı aktarmaya dili yetişemez fakat konudan konuya geçmesi kaçınılmazdır.
-Manik kişiler Sürekli yeni şeyler üretme peşindedir. Zekası artar ve espri yapabilme potansiyeli üst sınırlardadır.
-Manik kişiler dikkat dağınıklığıyla dikkat artmasını aynı anda yaşar. En küçük ayrıntılar bile dikkatini çekerken, bir konuya odaklanması uzun sürmez.
-Manik kişi çok neşelidir fakat bununla birlikte kolaylıkla sinirlenir.
-Manide kişi eleştriler karşısında sinirlenebilir.
-Manide kişi fazla konuşur, hatta gereğinden fazla konuşarak kimseyi konuşturmayabilir.
Manideki kişi çeşitli taşkınlıklar yapabilir ve bu taşkınlıkların engellenmesine tepki verebilir.


Manik Depresifin Toplum İçerisindeki Durumu

Manik depresif hastalık yani bipolar bozukluk; her tür insanda görülebilir bir hastalıkken kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır. Daha çok 20’li yaşlarda görülen hastalık, nadiren de olsa 70’li yaşlarda da karşımıza çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre her 100 kişilik dilimden biri bu hastalığı geçirmiştir.
Diğer depresyon türlerinden farkı dönemsel olmalarıdır. Dönemsel yani mevsim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen bunalma, sıkılma ve kapalı yerlerde duramama gibi tepkilerin manik depresif hastalığıyla karıştırılmaması gerekmektedir.


Manik Depresif Bozukluk Tedavi Edilebilir Mi?
Hastalık evresine göre manik depresifliğin tedavi edilebilirliği mümkündür ve başarıyla sonuçlanabilir. İki türlü tedavi uygulanır. Koruyucu tedavi ve atak tedavisi. Atak tedavisinde hastanın ara ara geçirdiği manik veya depresif durumları tedavi edilir. Manik atağın tedavisi edilmesi için daha farklı yöntem izlenir. Manik atakta hasta, ayakta zor tedavi edildiğinden dolayı, hastanın 2 ile 4 ay aralığında ilaç ile gözlem altında tutulması gerekmektedir. Bu süreç hastanın tamamen ya da tamamına yakın bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.
Çok ileri düzeydeki manik depresif hastalarına “şok tedavisi” uygulanır. Ağır olmayan hastalar ayakta tedavi edilebilirken, bipolar bozukluğu ve depresyonu aynı anda yaşayan hastalar için antidepresan ilaç kullanımı çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Alıntı
 
Üst