"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tripofobi.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hazaR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

hazaR

Kayıtlı Üye
Merhaba,
Bu fobiyi az çok herkes bilir.Bazı otoriteler tarafından tam olarak bir fobi kabul edilmediğini okudum ancak yine de buna sahip olan insanların sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu biliyorum.Merak ettiğim konu 'tedavi' adı altında yapılabilcek bir şeyin olup olmadığı.Eft ile nasıl yapılacağını tam olarak kestiremedim çünkü hangi duygular üzerinde çalışmalıyım tam olarak bilmiyorum.Bu arı korkusu veya yükseklik korkusu gibi bir şey değil.Her hangi bir evrensel şifa bunun üzerinde nasıl çalışır onu da bilmiyorum.Yüzleştiğimde sadece dişlerimi deli gibi sıkıyorum..Eskiden bu kadar değildi ama son zamanlarda abuk subuk şeylerden tetikleniyor.Görme engellilerin fark edebilmesi için oluşturulmuş çıkıntılı zemin veya makarna gibi..
Özellikle organik yapılarda ki tripofobik imajlar daha da tahammül fersah bir hal alıyor.Yani insanın derisinde çıkan bir takım yaralar veya en basitinden insan beyninin kıvrımlarını düşünmek bile tetikliyor.Yine dişlerimi sıkıyorum.

Teşekkürler.
 
Bu tür üzerinde pek açıklama yapılmamış fobiler için bilgiler bulmak zordur hele birde psikolojik sebeplerini bulmak hayli zordur.Bu sebeple fobilerin genel olarak oluşum mekanizmasına bakmamız gerekicek ve gerekli bilgileri edindikten sonra o bilgileri kendimize uyarlamamız gerekicek.


"Psikodinamik fobi teorileri ise Freud’ a dayanır. Freud, fobilerin bastırılmış ödipal çatışmalardan kaynaklandığını savunur. Asıl korkulan nesne yer değiştirerek fobik nesneye yönlendirilir. Burada 5 yaşındaki Hans’ ın at korkusu klasik örnektir. Freud, Hans’ ın at korkusunu, ödipal çatışmanın getirdiği babaya yönelik öfke ve kıskançlığın kastrasyon korkusuyla baba yerine ata yönelttiğini vurgulamıştır. Ödipal çatışma teorisine göre çocukluktaki cinsel dürtüler insest özellikler taşıdığı için iğdişlik anksiyetesi doğurur. Benlik bu dürtüyü bilince taşımamak için bastırma savunma düzeneğini çalıştırmakta, bastırma yetersiz kalırsa ek savunmalar kullanılmaktadır. Fobilerde yer değiştirme savunma düzeneği aktiflenerek korkulan durumu temsil eden fobik durum veya fobik nesne ortaya çıkmaktadır."

Psikodinamik bilmi fobilerin oluşumunu böyle açıklar bir kişi bu konular üzerine gerekli çalışmayı yaptıktan sonra ( e.f.t vb)
Bu korkusu üzerine genel bir çalışma yapabilir.
Bu konuda en çok kullanılan tedavi yöntemi maruz bırakma yöntemidir.
Mesela insan korkusu üzerine aşamalı aşamalı gider.
Siz bu korkunun üzerine gitme konusundaki aşamaları yavaş yavaş uygulayabilirsin mesela ilk önce 3-4 tane yan yana olan delikler çukurlarla yüzleşirsiniz ev ortamında tabi öncesinde eft yapmanızı tavsiye ederim.
İnsan bazen fobisi üzerinde eft yapmakta zorlanabilir.Böyle bir durumda ise kişilere hikaye metodu öneriliyor.Kendi meselesini farklı karakterler üzerinden hikaye olarak kağıda döküyor ve sonrasında gözlemci bir göz ile o hikayeyi inceliyor.Genelde insan başkasını kolay analiz eder ama kendinde zorlanır bu hakikatten hareketle kişinin kendisine dışarıdan bakması sağlanıyor.Bu yöntemle fobilerimiz üzerinde çok detaylı noktaları yakalayabilme şansımız var.
Bu konuda yapılıcak eft de çok basittir.

Önce fobisinin şeklini yapısını insan ortaya koyar
mesela bir örnek çalışma

Duygu boşaltma :Yan yana deliklerden korkuyorum

Duygu doldurma: Kendi gücümün (yada cesaretimin) bilincindeyim

Bunu gelişi güzel düşünerek yazdım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Konuyu öğlen vakti gördüm ve nedir bu diye bi fotoğraflarına bakayım dedim, demez olaydım şu saat oldu hala tüylerim diken diken oluyor gün boyunca kaşındım.
 
Evet araştırınca sanki hali hazırda olanlar yetmezmiş gibi yeni bir fobim daha oldu:)
Daha doğrusu bunun bir fobi olduğunu bilmiyordum.
 
Kısaca delik korkusudur. Bir fobi türü olup olmadığı hala tartışılmakla birlikte bu korkuya sahip olanlar için dehşet bir kaygı uyandırır. Sanki içinden bir şey fırlayacakmış gibi duran delikler tiksindiricidir. -Alıntıdır.

Gerçekten çok ilginç bir fobi. İlk defa böyle birşey duyuyorum. BUnu engellemenin bir yoluda hipnoz kanaatindeyim. Unutturulabiliyorsa neden olmasın.. Çok tuhaf geçmiş olsun Hazar.
 
Hayır sanmıyorum.Çünkü bu fobi bende sadece delikler yahut oyuklar şeklinde zuhur etmiyor..Bir çok tetikleyeni var..Elbette en önemli nokta bu deliklerin-oyukların-çıkıtıların-kıvrımların tekil olmaması.Yani tuvalet deliği teorimiz burada geçersiz kalıyor.Daha öncede gözlemlediğim bir arkadaşımda bu fobi çocukluğunda bir şekilde zona hastalığıyla karşılaşmasına dayanıyor.Ben kendi geçmişime baktığım da böyle bir şey göremiyorum.
 
Bir yazı da fobilerin genlerden bize geçtiğini okumuştum. Ne kadar doğru bilemiyorum ama kız kardeşimde de tripofobi olduğunu öğrendiğimde benim kafama yattı bu görüş. Bazı korkular DNA larımızda gizli olabilir. Sık, düzenli yada düzensiz delikli dokular, pütürlü yüzeyler beni deli eder kamaştırır. Bir süre kendime gelemiyorum.
 
Sayende ellerime baktigim her an aklıma delikler gelmeye başladı.ve gercekten cok sinir bozucu bir durum.dişlerimi sıkıyorum içim bi kotu oluyor ???
 
İlk bu duruma eşimde rastladım, tarif ettiği şey tripofoydi. Çok ilginç geldi araştırdım ancak pek bir şey bulamadım. Bunun, optik olarak beyinde oluşan bir tür algı bozukluğu olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaptığımız denemelerde örneğin bal peteğinde açı farklılıklarına göre artan ve azalan tepkiler oluştu. Bu konunun üstüne görsel algı üzerinden gidilirse bir yerlere varılabilir kanaatindeyim. Sebepsiz hiç bir şey yoktur. Yani şu var diyip geçiştiriliyor bazen ama asıl mesele neden bu var, neden herkeste oluşmuyor, bunun üstüne gitmek lazım.
 
Hmm açıkçası üzerinde nasıl ilerleyeceğimi bilmiyorum.Yukarıda ki arkadaşlar google'a yazıp bakınca çok rahatsız olmuşlar.Bende o resimlere zaman zaman bakıyorum.Ama bende ondan ziyade daha ilginç şeylerden de oluyor.Mesela bugünlerde bir diş macunu reklamı var.Adamın biri diş minesine mikroskopla bakıyor ve onun yüzeyinde çok rahatsız edici gözenek gibi şeyler var vs.Dahasını tarif edemiyor.Bayağı sayıp sövdüm.Bazı makarna çeşitleri de beni çok rahatsız ediyor.İndomie gibi.
 
Çok uzuvlu yaratıklara karşı duyulan tiksintiyle yakın bir şey sanırım. Olur ya kırkayak, ahtapot veya örümcek. Çok uzuvları var ve hepsi hareketli. Vücudunda dolaştığını düşünüyorsun veya gece uyurken paçandan içeri girdini vesaire. Gerçekten çok zor bir şey Allah kolaylık versin.
 
Hmm açıkçası üzerinde nasıl ilerleyeceğimi bilmiyorum.Yukarıda ki arkadaşlar google'a yazıp bakınca çok rahatsız olmuşlar.Bende o resimlere zaman zaman bakıyorum.Ama bende ondan ziyade daha ilginç şeylerden de oluyor.Mesela bugünlerde bir diş macunu reklamı var.Adamın biri diş minesine mikroskopla bakıyor ve onun yüzeyinde çok rahatsız edici gözenek gibi şeyler var vs.Dahasını tarif edemiyor.Bayağı sayıp sövdüm.Bazı makarna çeşitleri de beni çok rahatsız ediyor.İndomie gibi.
Şunlar rahatsız ediyor mu?
https://c1.staticflickr.com/3/2620/4198360324_079a4292ca.jpg
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/00686/kilauea-lava_686473n.jpg
 
Cok ilginc.. ben googleden baktigimda orada aslinda bir cok insanin tiksinecegi türden görsellikler var ama ben cok sevk aliyorum bu tip seylere bakmaktan, ama ben zaten cok garib sevkleri olan birisiyim.

Allah yardimcin olsun hazar o tip görsellikler her yerde var ki gerilerek hayatin icinden gecmek zor olsa gerek,
 
Biraz cevapları ve resimleri inceledim de, bendeki tripofobi değil de başka bir fobi türü olabilir. Resimlerin bende yaptığı etkinin biraz derinine indiğimde beni tiksindiren aslında delikler değil, genelde bazı hastalık resimleri olmuştu. Hatta aklımda kalanlar sadece insan vücudu ile alakalı olanlar. Ama fazlasıyla etkilediğini söyleyebilirim
 
Bir tür tiksinti, kamaşma gibi tarifsiz bir his bu. Görsellerde gördüğünüz her şey beni allak bullak ediyor. Bir tek petek hariç. Neden bilmiyorum. Bir gün banyoda bir köşeye silikon sıkmışlar. O da delikli bir şekilde kurumuş. Banyomu yarıda kesip kendimi zar zor sarıp dışarı attım. Sapsarı olmuşum öyle dediler. Tansiyonum düştü. Ertesi gün canavarca bir hisle onu delici kesici aletlerle yok ettim. Bakmayarak ama. Fena oldum yine bak :s
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst