Sorularla kafa dağıtalım.. :)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Anılarımız soyut kurgular mı ?

Dediğiniz durum konfobulasyon olarak geçiyor galiba. Beyin hasarı almış kişilerde gözüküyor, hatırlayamadığı anıların boşluklarını beyin kendi mantık çerçevesinde dolduruyor.

Gerçi sadece beyin hasarı geçirmiş kişilere söylemek saçma, ailenize küçük bir deney bile yapabilirsiniz bununla ilgili. Uzak geçmişle ilgili bir uydurma olay düşünün ama onlara da size de mantıklı gelmesi lazım. Onlara olayı anlatınca inanırlarsa kendileri bile bu hikayenize ekleme yapabilir. Hatta sizinkinin yanlış olduğunu düşünüp asıl doğrusu bu diyebilir :)

beyin hasarı almış kişilerle birlikte yaşlı insanlarda da görülebilir anıları kurgulayarak anlatma durumu;

dedelerimiz ninelerimizin sık kurduğu bir cümledir "sen yanlış biliyorsun o öyle değil, dur ben anlatayım..." :D

Peki boşluk olarak gördüğümüz genel alansa. Yani parçalar şeklinde değil, geçmişi tamamen biz kurguluyorsak ? Ve bu kurgu için çevresel etmenleri ana fikir görüp üzerine işliyorsak..

Evren bir simülasyondan ibaret ise, kurgu içinde kurgu yaşamış olmuyor muyuz ? @Mr. Şeytan

Maalesef dediğinizi hiç düşünmedim, üzerinde duracağımı da sanmıyorum. Evrenin bir simülasyon olduğuna inanırsam bundan kurtulmaya çalışırım. Tek bir hayatım var ve bunu iyi birisi olarak geçirmeye çalışıyorum, bu da beni mutlu ediyor. Neo olmak hiç hayallerimin arasında yok.

Bu sorunuza cevap veremem, üzgünüm.

Yahu evren zaten simülasyon bunu Kutsal kitaplar bile söylüyor.

Dünya bir oyun konusudur diyor Kuran.
Simülasyon ne? E oyun, kurgu hatta sanat.

Ölmeden önce ölünüz (Sav)
Yani simülasyon tmm zevkli de asıl amaç değil. Hakikat yolun kendisi değil, hatta yolcunum kendisi de değil. Hakikat yolculuğun kendisidir aslında. Ölmeden önce ölmek demek yolculuğun devamı demektir. Yoksa klasik ölmek zaten poligon yaşamların kapatılması demek.

Madem konu hakikate geldi.. Kader ile ilgili sorum var.

Anılarda boşlukları zihin dolduruyorsa, geçmiş yaşantımız da kendi kurgumuzu oluşturuyorsa ; o zaman kader kavramına, yaratıcı etki etmiş olmuyor mu ?

Peki boşluk olarak gördüğümüz genel alansa. Yani parçalar şeklinde değil, geçmişi tamamen biz kurguluyorsak ? Ve bu kurgu için çevresel etmenleri ana fikir görüp üzerine işliyorsak..

Evren bir simülasyondan ibaret ise, kurgu içinde kurgu yaşamış olmuyor muyuz ? @Mr. Şeytan
Bircok yaklasim benziyor aslinda. Tekamul etmek icin enkerne olmak, yukarida oz benligimizin plani dogruktusunda bizi gondermesi hersey mumkun ve paralel gorunuyor.

Anılarda boşlukları zihin dolduruyorsa, geçmiş yaşantımız da kendi kurgumuzu oluşturuyorsa ; o zaman kader kavramına, yaratıcı etki etmiş olmuyor mu ?
Ilahi nizam ve kainat kitabinda kader yoktur sadece onumuze tekamul yolunda bizlere sunulan secimler vardir deniyor. Soyle dusunelim. Ust ust ust katmanlarda sistemlerde oz benligimiz ya da ruhumuz defalarca kez bizi bedenleyerek kendini tekamul ettiriyor ve bu tekamul icin su an bizim bilincimizle yasadigimiz bu bedende bu seferlik enkernenin secimlerini yasiyoruz. Onumuze bastan anlastigimiz sekilde olaylar yaratiliyor secim hakki bizim. Bu sekilde bakinca kader yok diyebiliyorum. Ancak katmanlar ustu buyuk nizam sisteminde varsa yaratici veya yaraticilar veya duzenin tum parcalarinin oldugu sistem bir kader sistemi barindiriyor olabilir.

Kaderi Allah yaratti demek: kaderi algoritmik bir acik kaynakli ortak kod ile yazdi ve bu yazilima da sadik kaliyor demek. Kader kuranda `oran` anlaminda gecer. Su an yobaz bogazlamak istiyorum !!!

Fifa 19 oyniyorum. Ve bir suru kader kodu var. Yani bir algoritmasi var ve sen dogru zamanda tuslama yaparsan pasin isabetli oluyor. Sen gozlemci olarak 1000 tane arka plan kodunu zaten cozemezsin, sen 10-20 kod cozebilirsin. O da futbolcunun gucu, takimin gucu, kosu hizi vs.

Kader vardir. Degismez. Tum degiskenler gozlemcinin tepkimesi ile yeni bir netice var eder. Iste kader bu sistemin temelidir. Kader tarafsizdir. Algorutma demektir cunku.

Kadere inanmak demek; dogru girdileri yaparsan kaderin degisecek, pasif kalirsan kimse sana yardim etmeyecek demektir. Bunun garantisidir.
Kadere inanmak pasif bir mental surectir. Dusunce gucu ile harekete gecme motivasyonu yakalamaktir.

Caba bizden sonuc Allahatan demek : Girdiler bizden, neticeler algoristmanin o anki kollektif hesaplamarindan demek. Hepsi bu.

Yobazla işimiz yok @dennise derin nefes al, Vezüv yanardağı gibisin :)

%1 yada %2 ihtimalle, kendin için en iyi seçimi yaparsın diyorsun. Kalan çözüm için beyninin x kadarından fazlası gerek diyorsun buraya kadar tamam, haklı olabilirsin.

Bende diyorum ki net olmayan anılarımda boşlukları beynim dolduruyorsa ( örn çocukluk ) geleceğimde de bu anıların etkisi varsa..
O zaman yaratıcı, kaderime dokunuşu bu anılarla yapmış olmuyor mu ?

Yobazla işimiz yok @dennise derin nefes al, Vezüv yanardağı gibisin :)

:))))

Bende diyorum ki net olmayan anılarımda boşlukları beynim dolduruyorsa ( örn çocukluk ) geleceğimde de bu anıların etkisi varsa..
O zaman yaratıcı, kaderime dokunuşu bu anılarla yapmış olmuyor mu ?

Oluyor olmasina da,
Aklini bu kadar derinden isletebilecek durumdaysan secimler ve kader teklifleri de o derinlige inerek islemeye baslayacaktir.

Kapasiteye gore ve idrak leveline muhattap aliniriz.

Resimler güzelmiş. Zoraki düşünmeye sevk ediyor.
Ne anlam çıkardın mesela sen bundan @dennise ?

Ayrı bir konu açsana herkese ne anlam çıkardıklarını sor bu resimden, iyi soru olur çok merak ettim dogrusu.

• Beğendim
Tepkiler: Ori
Binlerce detay var. Forumda degil bir masa basinda kahveleri icerken uzerinde konusmak isterdim.

Evet 1000 lerce detay var.
Sadece detaylardan bile gidilebilir.

Misal: çocuğun bastığı zemin / yetişkinin bastığı zemin

İki zemin arasındaki ustaca gizlenmiș duvar.
Tanrının ağaca dokunması. Yoksa tutunması mi?

Ve bir döngü mü var acaba.?
Iyice bakılırsa bir ya sağdan sola ya soldan sağa bir insan döngüsü halkası da var.

Ana fikir tartışılır tabi ki ama detaylar önemli evet.

Geri