Allah tabi ki onceden biliyor tum neticeleri. Allahin biliyor olmasi bizi degil Onu ilgilendirir. Bizi ilgilendiren kismi biraz sir, biraz imtihan, biraz da hakikate birakilmis kapi araligidir : Allah herseyi biliyor derken esasinda insandan istenen idrakinin disina cikabilerek bu sirri harici bilinc ile kesvedebilmesi ve hakikate mashar olarak geri gelmesidir.
Idrak, disari cikip disardan baktikca olusan bir melaikedir ! Kimse kusura bakmasin siz kendi hal ve hareketlerinize kapilmis haldeyken ne halde oldugunuzu anlayamazsiniz cunku ego perspektiifi devrededir. Ego ise vallahi cesur degil bilakis son derece korkaktir. Objektif bakamaz. Serbest birakamaz zamani. Mekana kendini hapsetmeden de yasayamaz.
Hal boyle iken bir ego asla ve asla kendisinden daha ustun, daha kapsamli, daha duzenli bir makami kendisi uzerinde mutlak hakim olarak gormek istemez. Ego gaybi inkar eder. Bilinmeyen seyler ego icin vizyon disi olmalidir. Ancak Allah katinda yagmurun yagacagi gunler onceden bellidir. Kisinin bilinc alti bellidir. O bilinc altini hangi faktorlerin olumlu ve olumsuz etkiledigi, biraz sonra etkileyecegi bellidir, kisi kendi ozbenligini bilmeden yasar ancak Allah katinda kisinin bilinc alti aciktir hatta tum tum ciplakligiyla. Hangi etkilere o bilinc altinin hangi tepkileri verecegi zincirleme olarak bellidir. Gun icinde tum kesisme noktalari tanisacagi sevecegi sevmeyecegi insan tipleri bellidir. Cunku insan Allah katinda gizliden de aciktan da zerresine kadar tanimlanmis olup, bize gayp gibi sunulur.
Insan daha kendi bilinc altini bilmez. Nwerede takili kaldigini bile bir profesyonele danismadan cikaramaz. Allah katinda ise sorun da sifasi da aciktir. Mudahale edip sifa verecek insani bile kaderde bellidir kisinin. Allah neticeleri biliyor ama biz yasayarak goruyoruz.
Allahin bizi imtihan etmesi kendisi icin degil bizim icin manidardir. Biz imtihan oldukca kendimizin ne (mal) oldugunu anlariz.
Allah bizi bize tanitmaktadir. Bunu yaparken de sistemi ile bize sukse yapmaktadir. Hakkidir. Ozgur irade vardir. Ama ayni zamanda Allahin gizli eli uzerinden de yoktur. Cunku Allah secimimizi biliyor.
Insan samimi olarak sorgulayabilirse Allahin he5rseyi neden ve nasil bildigini cevabi icinde hisseder. Ancak Allahi hasa kendi ayetleri ile koseye sikistirma kasti ile sorgularsa kendi sinirli mantigina guvenip cevap ona verilmez.
Idrak disari cikilarak disaridan bakilabilirse olusan bir melaikedir. Disari cikarak bakmak ise Egoyu fena korkutacagi icin zaman ve mekana tutunup ufku acacak ayetleri pesin pesin reddeder ego. Allah derin idrak olusmamis insanlar icin yeryuzu dabbeleridir der. Yani imtihan dunyasinin dunyada kalici mahluklaridir onlar. Ahirete gecis yapamayacaklardir. Bir PC oyunundaki kenar susleri gibi yapay zekadan ibarettirler der.
Ayet var : Siz onlari diri sanirsiniz ama Onlar oludurler. *(Kuyran) Yani derin idrak olusmamis kisilerin ahirete uzanti kordonlari kopuktur artik. Ahirette avatarlari olmayacaktir. Cehennemlik olmaktan daha kotu mu orasini bilmiyorum ama ...
Ne yalan söyliyeyim önce yazıyı okumaya başladım durdum kesin sizsinizdir dedim