Sadece zan ve varsayıma göre yorum yapmaktayım, konu hakkında bilgim olmasa da görüşümü paylaşmak istiyorum.
Sanırım İfrit deniler varlıklar kötülüğe ait varlıklar. Dünya üzerinde dört tür varlık var; İnsanlar, Cinler, melekler ve İblisler.
İnsanlar dört alt sınıfa ayrılıyor; İyi insan, habis-kötü insan, iyi ruh (vefat etmiş insanın ruhu), habis-kötü ruh.
Cinler de dört alt sınıfa ayrılıyor; İyi cinler, kötü-habis cinler (ki bunlara ifrit ya da şeytan diye de söyleniyor), İyi cinlerin ruhları, kötü cinlerin ruhları.
Melekler hakkında ayrıntılı bilgim olmasa da onların nefsani isteklerinin olmayışı onların saf iyiliğe hizmet ettiklerinin kanıtı olsa gerek. Bizim gibi nefsani varlıklar (Cinler ve insanlar) ancak nefs etkilerini aşalarsa onlarla olan iletişimi sağlayabiliyorlar. Çünkü nefs etkisi olmayan bir insan, meleklerde hayranlık uyandırıyor o etkiye rağmen bize benziyor diye. Sanırım bu yüzden de Allah'dan izin isteyip görüşmek istiyorlar. Tabii ki meleklerle görüşmek için bence evliya derecesinde bir insan olunması şart.
İblislerse kötülüğe hizmet eden varlıklar. Anti-melek desek yanlış olmaz. Melek ve iblisler insan ve cin topluluklarında yaptıkları işlere de benzetiliyorlar çoğu zaman (Melek gibi kız, iblis gibi çocuk gibi

)
Burada yazdıklarım benim varsayımlarım. Yani bir bilgi birikimim yok, düşüncelerimi paylaşmak istedim sadece arkadaşlar.