Arnold de Nova Villa'nın Kimyasal İncelemesi
400 yıl önce yaşamış Eski ve Son Derece Aydınlanmış Filozof, İlahi ve Hekim Arnoldus de Nova Villa'nın Kimyasal İncelemesi; daha önce hiç basılmamış, ancak şimdi Spagyrik sanatın bir sevgilisi tarafından öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. 1611 yılında basılmıştır.Bodleian Kütüphanesi, MS Ashmole 1415, s.130-146'dan Hereward Tilton tarafından yazıya geçirilmiştir.
Bay Arnold de Nova Villa'nın İncelemesi Burada Başlar
Üstadın öğrencilerine söylediği şudur: Ey sevgili oğlum, bil ki bu kitap doğanın sırlarına dairdir ve onu altı bölüme ayıracağım. Birinci bölümde taşın ne olduğunu, ikinci bölümde taşın neden doğal olduğunu, üçüncü bölümde taşın neden kanımız gibi hayvansı bir yapıda olduğunu, dördüncü bölümde neden bitkisel ya da kökensel denildiğini ele alacağım; beşinci bölümde gerçek ve tutarlı hazırlanışını aktaracağım, altıncı bölümde ise büyüyen taşımızın çoğaltılmasına dair doğruyu ve yalansız bir biçimde size hesap vereceğim; ta ki ahmaklar alay konusu olsun, akıllı ve anlayışlı insanlar ise öğrensin.Bu sanat, doğal ustaların ve doğal sanat ile bilgeliğin âşıklarının gizli ve saklı şeylerini bilmekten başka bir şey değildir. Bu nedenle bu sanata hiç kimse yaklaşmamalıdır; meğer ki daha önce doğruyu yanlıştan ayırmayı öğreten Mantık'ı ve doğanın şeylerini ile elementlerin özelliklerini öğreten doğal sanatı işitmiş olsun; aksi takdirde aklını, bedenini ve hayatını boşa harcamış olur.
Bu bir taştır ve taş değildir; düz ovalarda, dağlarda ve suda herkes tarafından bulunur ve Albida adıyla bilinir. Bunda bütün hekimler hemfikirdir; zira derler ki Albida'ya Rebio da denir; onu gizli ve örtülü sözlerle adlandırırlar, çünkü maddeyi (materia) tam olarak anlarlar. Kimileri bunun kan olduğunu, kimileri insan saçı olduğunu, kimileri yumurta olduğunu söyler; bu durum, sözlerin yalnızca harfine ve sesine bakıp doğa bilimcilerin söylediklerini tam anlayamayan pek çok ahmak ve akılsız insanın bu sanatı kanda, yumurtada, saçta, ötte, şaptta ve tuzu aramalarına yol açmıştır. Oysa hiçbir şey bulamamışlardır; çünkü gizli bir dille konuşan doğa bilimcilerin sözlerini doğru anlayamamışlardır.
Eğer açıkça konuşmuş olsalardı, çeşitli bakımlardan çok kötü yapmış olurlardı; zira herkes bu sanatı kullanırdı ve tüm dünya berbat olurdu, tarım da yok olurdu. Öyle olduğuna göre, yaptığı işlerin hesabını vermek durumunda olan bir kimse olarak, Tanrı'dan bana akıl ve bilgelik vermesini ve bu asil sanatı ahmakların elinden nasıl uzaklaştırabileceğimi ya da gizleyebileceğimi bana göstermesini dilerim; bu düşünce, bu taşın ne olduğunu söylememe yol açtı.
Ey oğlum, bil ki taşımız, Hermes'in dediği gibi, canlı bir şeyin içindedir; bu sözden bu sanatın gerçek girişimi bilinebilir. Bu söz yüzünden bazıları ahmakça bu taşı hayvanlarda, otlarda ve şapta aradılar, ama ahmak kaldılar.
Şimdi taşımızın ne olduğunu söyleyeyim: Sol, Luna, Azoth. Bu üç taş yeryüzünde ölüdürler ve insanın dikkatli anlayışı ve hazırlamasıyla Luna'dan önceki şeyi sona erdirir. Bu taştan, doğal altın ve gümüşün aynısı olan gerçek altın ve gümüş yapılır.
Öğrenci dedi: Bu nasıl olabilir? Zira filozoflar sanatın doğadan daha zayıf olduğunu söyler; siz ise o taştan doğal altın ve gümüşle aynı altın ve gümüş yapıldığını söylüyorsunuz.
Üstad yanıtladı: Biz onu doğanın yaptığı gibi yapmıyoruz; fakat doğaya sanatımızla yardım ediyoruz; bu bakımdan o hem doğaldır hem de yapay değildir.
Hermes'in dediği gibi doğal sanatta ve bilgelikte üç şey vardır: Taş bir ruhu olan bir şeyin içindeyken, ruh manevi olarak dumana karışarak gider; bu nedenle "kaçak bir hizmetçi" ve "sınırlı bir ruh" denir. Çünkü dünyada bu sanat için başka bir ruh yoktur ve o havai bir yapıya sahiptir; bu, onun mükemmelliğinin ve şapta ya da tuzu olmadığının işaretidir. Olmayan bir şeyi bir yerde arayanın aklı başında olmadığı açıktır; çünkü ne şapta ne de tuzu altın ve gümüş vardır, dolayısıyla onları orada değil, altın ve gümüşün bulunduğu şeylerde aramalıyız.
Taşımızın hayvanlarda olmadığını anlamak için Hermes'in şu sözüne bakın: Her şey kendi doğasına göre yapılır. İnsandan başka bir insan meydana gelir, canlı bir varlıktan başka bir canlı varlık üretilir ve her şey kendine benzer bir şey doğurur. Peki, insan için uygun olmayan ilaç insana nasıl yardım edebilir?
Üstad şöyle yanıtlar: Bilge insanların sözlerini anlayın. İnsana verilen ilaçlar insanı yaratmaz; aksine hastalıklarını uzaklaştırır; burada da böyledir. Vermemiz gereken kişiye verilen ilacımız gerçek altın ve gümüş yapıyor ki bu hiçbir eksikliğe tabi değildir; erkekten kadın, kadından erkek ve erkekten melek yapar.
Öğrenci sorar: Bu nasıl olabilir?
Yalnızca hazırlıkta bunu duydun; doğa bilimcilerin sözlerini iyice kavra ve akılsız değil akıllı ol. Taşımızın yanmaz bir yapı ve maddeden olması gerektiği zorunlu olduğundan, açıktır ki şapta, hayvanlarda ya da diğer zikredilen şeylerde bulunmaz; oysa Merkür tek başına yanmaz bir ruhtur ve dolayısıyla zorunlu olarak ilmimizin nesnesi olmalıdır. Öyleyse taşın ne olduğu ve ne kadar olduğu ve nasıl olmadığı açıktır.
Ey oğlum bil ki taşımız birçok nedenden ötürü doğaldır. Birincisi, doğa akıllıların bildiği gibi benzer biçimde erkek ve kadın yapar; fakat akılsız bunu anlamaz. İkincisi, tüm doğa bilimcilerin babası olan Hermes, tarafından doğal olarak adlandırılmıştır; kendisine inanılması gereken bir kişidir. Üçüncüsü, ilaç, Ay'ın çemberi altında dört element olan şeyler arasından doğal olarak bulunur. Dolayısıyla taşımız 4 elementle bir araya gelmiştir; dört elementin biri soğuk, diğeri kuru, kimi sıcak, kimi nemlidir.
Öğrenci: O hâlde taşımız soğuk, nemli, kuru ve sıcak mıdır?
Üstad yanıtlar: Açıkça anla. Yedi gezegen taştır. Merkür, Güneş nedeniyle sıcak ve kurudur; Ay nedeniyle soğuk ve nemlidir; zira o su, hava, toprak ve ateşin doğasındandır. Dolayısıyla kendisine katılan şey gibidir: İyiyle iyi, kötüyle kötüdür. Bu yüzden Aristoteles der ki: "Havadan su, ateşten hava, topraktan ateş elde ettiğinde — kulaklarını aç ve bilgelerin sözlerini anla — işte o zaman tüm sanata sahipsin."
Ey oğlum bil ki taşımız hayvansıdır. Öğrenci sorar: Bunun nedeni nedir?
Üstad yanıtlar: Çünkü bir ruhu vardır ve bu da onu hayvansı yapan bir can sahibi kılar.
Öğrenci: Peki ruhu nasıldır?
Üstad: Dört ruhun bulunduğunu bilmiyor musun? Kükürt, Arsenik, Amonyum klorür ve Merkür; görüyorsunuz ki o bu dört ruhun sayısı altındadır ve dolayısıyla bir ruhtur, bir candır; can olduğu için zorunlu olarak hayvansıdır; çünkü hayvanların canı vardır. Burada dikkat et; sana ruhlardan, candan ve hayvansı olan ile hayvansı olana dair söylediklerimi iyi belleğe al. Taşımızın hayvansı olmasının nedeni budur. Hermes Libro Senator'da şöyle der: Taşımız bir canı olan şeydendir, yani bir ruh ya da kaçak bir şeydendir; ancak hayvanlarda olduğunu düşünen ahmak ve akılsız insanlar — kimileri hâlâ böyle düşünmektedir — zaman ve emek harcayıp hem bedenlerini hem de mallarını mahvederler.
Öğrenci sorar: Taşımız neden kandır?
Çünkü Arcaglaus şöyle der: Eski ustaların sizden almınızı istediği taşı alın ve onu kana dönüşünceye, yani kırmızı hâle gelinceye kadar ovun; kırmızılığı nedeniyle kan adı verilmiştir. Taşımız kırmızı olduğunda içinde ateşin doğası vardır ve bundan tüm sırlar çıkarılabilir. Söylediklerimi dikkatle kavra ve tüm sanata sahip olacaksın. Kanda olduğunu düşünen ahmaklar kanda emek harcadı ve hiçbir şey bulamadı; çünkü şeyler kendi doğalarına göre yapılır.
Doğa ustası şöyle der: Taştan et ve kan yap; kırmızı olsun ve tüm sanata sahip olacaksın. Sütü — yani beyaz taşı — et ve kana çevir; süt gibi beyaz olsun ve aksın.
Öğrenci sorar: Bu taş nasıl beyaz ve nasıl kırmızı yapılır?
Üstad yanıtlar: Taşı al ve kanla ov; kırmızı olacaktır. Ancak sanatı sana başka türlü ve daha açık anlatayım: Küçük ve önemsiz olanı al; en sevimli ve en iyiyle ov; ateşin yardımıyla kırmızıya dönecektir. Dikkat et: Ateş onları birleştirir, arındırır ve süsler. Fakat doğa ustalarının sözlerini kavrayamayanlar sanatı dış görünüşe göre denerler, hiçbir şey bulamazlar ve sonra bağırırlar: "Yalan bu! Sanat sahte; denedik ve hiçbir şey bulamadık." Böylece umutsuzluğa düşerler ve kitaplara ve sanata sövüp sayarlar.
Öğrenci sorar: Bu taşa neden bitkisel denir?
Üstad yanıtlar: Çünkü otun hareketli bir canı olduğu gibi taşımızın da bir canı vardır; zira Hermes, taşımızın canı olan bir şeyden geldiğini söyler. Ama akılsızlar onu otlarda sandı, bulamadı ve sanattan vazgeçti. Kimileri Merkür'ün otlarla bileşik ya da pıhtılaştırılması gerektiğini söyleyerek onu otlarda aradı ve hiçbir şey bulamadı. Yine de şunu söylemiyorum ki Merkür otlarla bileşik ya da pıhtılaştırılamaz; sadece şunu söylüyorum: Bu pıhtılaşma hiçbir işe yaramaz. Böylece pıhtılaştırdıklarında büyük şeyler yapmış sanırlar; oysa değerli hiçbir şey yapmamışlar, hiçbir şeyi tamamlamamışlardır. Sabit olmadığı hâlde "Merkür'ü pıhtılaştırabilirim" diye konuşurlar; oysa daha doğrusu "Merkür'ü mahvedebilirim" demeleri gerekir.
Merkür nelerle pıhtılaştırılmalıdır? Onu otlardan yapıp o kadar kırılgan hâle getirirler ki hiçbir değeri kalmaz. Merkür doğru biçimde pıhtılaştırılmışsa beyaz renkte olsa bile altın kadar ağır olmalıdır; çünkü beyazlık mükemmelliğin işaretidir. Bu yapıldıktan sonra geriye yalnızca renk vermek kalır ve böylece altın olur.
Öğrenci sorar: Taşımıza neden kırmızı hizmetçi denir?
Üstad yanıtlar: Çünkü çabucak kızarır.
Öğrenci sorar: Filozoflar neden Merkür'ün kendi kardeşiyle öldürülmeden ölmeyeceğini söyler?
Üstad yanıtlar: Hermes şöyle der: Ejderha, Güneş olan kardeşi ya da Ay olan kız kardeşiyle öldürülmeden ölmez. Bu nedenle Avicenna der ki: Körü gören, göreni kör et ve sanata sahip olacaksın. Bir başkası şöyle der: Bitkisel taşta saç, kan ve yumurta vardır; bunu söyleyerek bu sözlerle 4 elementi göstermek istedi.
Bana değil, inanılabilir olan doğa filozoflarına inanın; sıradan ve aptalca tariflere itibar etmeyin. Çünkü tarifler yapanlar bu sanattan hiçbir şey bulmamıştır; ancak filozofların kitaplarına sahiptiler. Filozoflar bu sanatı bilmeceli sözlerle anlattı (bu kitapları şap, tuz ve basit insanlar için anlaşılmaz, ihtiyatlılar içinse yeterince anlaşılır gizli sözlerle kaleme aldılar) ve tüm dünyayı kandırdılar. Neredeyse yirmi yıl bu sanatta emek harcayan ama hiçbir şey bulamayan bir keşiş gördüm; buna karşın alçak bir serserinin biri gibi Cennetin Çiçekleri adını verdiği 100'den fazla tarif içeren bir kitap yazdı ve bu kitabın herkesin eline geçmesine izin verdi; böylece pek çok insan kandırıldı, zira o bir aptaldı ve hiçbir şey bilmiyordu.
Bu bölümde Felsefe Taşı'nın hazırlanışını öğreteceğim; ancak bildiğim hazırlanış yolunun bir kısmı kendime ait değildir: Bir bölümünü kardeşlerimden birinden, bir bölümünü de bir Alman keşişten aldım. Bu nedenle Tanrı'dan haset günahını benden uzaklaştırmasını ve herkesi doğrunun yoluna sokmamı sağlamasını dilerim.
Bu çalışmanın başında şunu söyleyeyim: En mükemmel Hermes, akıllı insanlara yolu açık sözlerle; akılsız ve ahmaklar için ise gizli ve örtülü konuşmalarla öğretir. Babanın, oğlun ve Kutsal Ruh'un bir olduğunu ve yine de üç olduğunu söylüyorum; taşımıza dair de şöyle diyorum: Üç birdir ve yine de bölünürler.
İyice dikkat et: Dünya bir kadın tarafından yitirildi; dolayısıyla zorunlu olarak bir kadın tarafından yeniden kurtarılmalıdır. O hâlde anneyi son derece saf bir biçimde al ve onu hizmetçiyle birlikte bir yatağa yatır; günahlarından arınana kadar onları bir hapishaneye kapat; o zaman anne, tüm insanlar için bir bereket olan bir evlat doğuracaktır.
Güneşte ve Ayda işaretler belirdi. Sonra oğlu al ve onu dövüp cezalandır; kibri insin ve kibrinden vazgeçsin, alçakgönüllülükte kalsın. Bu nedenle Geber der ki: Her şey Merkür'den yapılır. Aynı bölümde daha sonra şöyle der: Ortak Kükürt Sol ve Luna'da, Merkür'de daha uçucu, su bedeninde bulunur. Aynı yerde başka bir bölümde şöyle yazar: Sonrasında Tinktur, doğasında daha iyi hâle gelmek için su olur.
O hâlde cezalandırılmış oğulu al ve bir yatağa yatır; orada kendiliğinden zevk almaya başlayacaktır. Sonra onu al ve Yahudilere çarmıha gerilmek üzere ver. Çarmıha gerilince solar; onu al, çevir; iyi göremiyorsan Tapınak'ın perdesini kaldır; bunun üzerine büyük bir deprem olur, çeşitli değişimleri görürsün; büyük işkenceleri nedeniyle aşağı yukarı zıplamaya başlar, sonra düşer; o zaman aşağıdan daha fazla karıştır; o da ruhu teslim eder. Böylece tüm gerekli şeyler tamamlanmış olur ve pek çok işçi burada yanılmıştır.
Öğrenci dedi: Bu sözleri anlamıyorum.
Üstad yanıtladı: Diğer doğa ustalarının yaptığı gibi doğal sanatın sırlarının sırrını zorunlu olarak gizlemem gerekiyor; zira bu sanat diğerleri gibi değildir. Bu yüzden şu söylenmiştir: Her ne yazılmışsa, bizim öğrenmemiz için yazılmıştır; ta ki sabır ve Kutsal Ruh'un tesellisiyle Kutsal Yazı'ya sahip olalım. Amin.
Bir gün büyük bir üstadın evine, sanat konusunda onunla eğlenmek amacıyla — oyun olsun diye de olsa ustaca sözlerle — gittim ve onun sağ yanına oturdum. Yanında iki adam vardı. Birini tanıdım, diğerini tanımadım. Bu ikisi bu sanattan konuşmaya başladı; ne benden utandılar ne de benimle ilgilendiler. Onların konuşmalarından, uzun zamandır aradığım şeyi anladım. Yine de orada ne aradığımı merak ettiler ve aralarında geçen konuşmaya şaşırdılar. Sonra dürüst yaşlı adam yüzünü bana çevirdi ve şöyle dedi: "Bilge ve ihtiyatlı Merkür — bilindik bir ifadeyle — şu sözlerde anlaşılır: Kurşun al ve kurşuna benzeyen her şeyi al, bir de Azoth al. Bu, Mısırlıların kabul ettiği sanatın doğru düzenidir; bu onların bilmecesi, mantığı, erdemi ve alçakgönüllülüğüdür."
Burada dört şey var; ikisi açık — kurşun ve kurşuna benzeyen şey olarak adlandırdığı — ikisi gizlidir. Adamlardan biri şöyle dedi: Bu şeyler kaç tanedir? Öbürü: Dörttür; daha sonra ekledi: Bunlar bilge ve akıllı insanların sözleridir ve içlerinde karanlık bir belirsizlik barındırırlar; bilgelerin açık cümlelerinden alınmışlardır. Biri: Bu nasıl olur? diye sordu. Öbürü şöyle yanıtladı: Bilge insan yalnızca ikisini anlar. Biri yine sordu: O ikisi hangileridir? Adam şöyle dedi: Gizli olan şey; sonra iki sözcük ekler ve dört ifade eder, dört ise yalnızca iki ifade eder; bilgelerin daha önce geçen sözlerini değiştirdi ve dört dedi. Bilgeler ise yalnızca iki der.
Sonra yanıtlayarak daha önce söylendiği gibi şunu söyledi: Bu sözlerde gizli bir belirsizlik vardır ve bunlar bilgelerin aydınlatıcı sözlerinden alınmıştır. Bununla üstad şundan başka bir şey kastetmez: Dört şeyden ikisi — erkek ve kadın — bir araya getirilmelidir. Aralarında çeşitli sözler kullandıktan sonra şunları söyledi: Ateş ve su al, bu ikisini birbirine karıştır ve bundan tek bir şey çıkacaktır. Bundan sonra şöyle dedi: Kurşun al ve kurşuna benzeyeni; bu sözleri değiştirdi ve şöyle dedi: Azoth al ve Azoth'a benzeyeni; böyle gizli sözlerle tüm akılsızlardan sözcüklerini gizledi.
O hâlde kavra ve Tanrı'ya güven; ta ki bilgelerin söz konusu sözünü daha iyi anlayabilesin. Bunu sana üstadın şöyle dediğinde bir örnekle açıklayayım: "Kurşun al" sözü felsefi bir anlam taşır. Kurşun kelimesi erkeksi bir isim ve sözcüktür; dolayısıyla erkek isimlerinden biridir. Bununla erkeğin adını gerçekten öğrenebilirsin. Daha sonra şöyle der: Kurşuna benzeyen, yani erkeğe benzeyen. Böylece kadının adını gizler; erkeğin adını önce söylemesinin nedeni ise kadının ondan gelmesi ve onun kadından gelmemesidir. Bu nedenle üstad der ki: Kurşuna benzeyen. Bundan sonra biri şöyle dedi: Azoth al ve Azoth'a benzeyeni; üstatlar bununla eşi kasteder. Burada kadını adlandırır ve erkeğin adından söz etmez; çünkü onu daha önce bu sözlerin başında adlandırmıştı; şöyle der: Adem'i ve Adem'e benzeyeni al. Sonra bu konuşmayı tamamen bilge olmayanlar için daha da gizli kılmak amacıyla yeniden değiştirir ve şöyle der: Havva'yı ve Havva'ya benzeyeni al; burada Havva'yı adlandırır ve erkeği anmaz; bunu yapar çünkü ilk konuşmada erkekle başladın. Bu konuşmalar akıllı bir insanın düşüncesine hiçbir engel teşkil etmez; aksine onu daha zeki ve daha anlayışlı kılar.
Uzun süre birlikte konuştuktan sonra büyük bir korku içinde başka bir yol ve dille yeniden başladılar: Sıcağı soğukla karıştır; böylece ne sıcak ne de soğuk olan eşit bir karışım ortaya çıkar; nemi kuru ile karıştır ve ne nemli ne de kuru olan eşit bir karışım elde edersin. Şimdi söylenen söz dört şeyden açıktır ve bu dörtten erkek ve kadın sayılır ve belirlenir. Erkek sıcak ve kurudur; kadın soğuk ve nemlidir; fakat bir araya gelip doğal olarak birleştiklerinde sıcak ile soğuğun, nemli ile kuru'nun eşit bir karışımı oluşur. Bundan bilge bir filozof şüphe duymaz; yapay birleşim ise her şey kendi türüne göre tam olarak hazırlanmadan mümkün olamaz.
Zira Yusuf'un dediği gibi: Ateş ile suyu karıştır; iki olacak. Hava ile toprağı karıştır; dört olacak. Sonra dörtten bir yap; işte o zaman olmak istediğin yere geldin. Bu yapıldıktan sonra o bedenden beden-olmayan — yani bir ruh — yap; ruhtan tekrar ateş üzerinde sabit olan ve ondan hiçbir şekilde ayrılmayan bir beden yap. Artık Bilgeliği kavramış oldun.
Bunu Yusuf'un dediği gibi yap. Gerçek olan bu yapay hazineye başlamadan önce her şeyi kendi türü ve doğasına göre hazırla; oradan sona kadar başla ve bunu yaptığında doğasına göre sıcak ama sıcak değil, soğuk ama soğuk değil, nemli ama nemli değil, kuru ama kuru değil olan bir su yapmış olacaksın; sabittir ve kaçamaz; tinkturı sana açıp ortaya çıkaran şey budur; bu yapay su olmasaydı tüm umutlar boşa çıkardı.
Ustalar burada ve şurada konuştuklarında hep bu asil suya gelirler. Bunun nedeni o suyun zıt şeyler arasında bir aracı olmasıdır; bu oradan gelir ve su ama su değil, ateş ama ateş değil, hava ama hava değil, toprak ama toprak değildir. Hem var hem yoktur; asil doğasına göre sınırsız elementler arasında gerçek bir aracıdır.
Bu asil su, bu asil sanatın başlangıcı, ortası ve sonudur; bu sözü öncekilerle birlikte iyice kavra. Zira ustalar genellikle bir şey söyler ama onu başka bir anlamda kastederler; en gizli ve en derin biçimde konuştukları yerde onu en basit biçimde kastederler; en açık ve en alenen konuştukları yerde ise bu ilahi ve asil sanatı en çok gizlerler.
Bu söz ve cümlelerden açıktır ki bu sanat tüm sırlarıyla birkaç sözcükle öğretilebilir; gelecekte, bir kişi sanatı diğerine el ve ağızla göstermeksizin ve tüm bunları açıklamaksızın burada yazıldığı kadar çok şey yazmış bir başka kimse bulunmayacaktır. Filozoflar bu sevimli gerçeği isteksizce ortaya koymuş; onu kendilerine saklamış ve mezara götürmüşlerdir. Diğer kitaplarda örnekler ve ayrıntılarla öğretilen şey burada açıkça ifade edilmiştir; böylece bu asil sanatı ben gerçek ve samimi biçimde yazdım.
Bu nedenle adım ve anımın yeryüzünde sonsuza kadar kalması için Kutsal Ruh'un yardımıyla tüm nesiller ve Tanrı'nın ve bu sanatın çocukları için bu küçük kitabı yazdım ve hazırladım.
Bir zamanlar eşimle odamda yalnız oturmuş; hem vefat etmiş eski filozofların hem de zamanımda yaşamış olanların kitaplarını okuyordum. Orada Alkabrith, Zandorit ve kişiyi doğru yoldan saptırabilecek başka garip sözcükler ve şeyler yazılı buldum; bunları öğrenen zaman, mal ve para ile sağlığını yitirir ve son olarak da hayatını sefil bir şekilde harcar. Bana daha iyi inanman için tüm gerçeği şu şekilde söylüyorum: Hiç kimse bu sanata erişemez; meğer ki dünyadan çekilsin, kendi hemcinsleriyle vakit geçirsin ve onlara katılsın. Her ne kadar herkes onu açıkladığını söylese de bende gördüğün gibi hepsi onu gizler; ben açıklıyorum, ama akılsız ve ahmak olanlara değil. Bu ilahi sanatı gerçekten ortaya koyarsam kitabım onlara çok yararlı olacaktır; öyle ki bilge insanların kitapları ile benim sözlerim aynı olacak, benim sözlerim onlarınki, onlarınkiler de benimki olacaktır. Bu, sözcüklerini onlardan çalarak kendime mal etmek istediğimden değil — bu haksız olurdu — yalnızca benim kastım onlarınkiyle, onlarınki de benimkiyle örtüştüğünden.
Bu nedenle bu sanatın sırlarını bulmak isteyen kimse bu kitabı okusun ve anlasın. Neden mi? Çünkü bu kitap anlayışlı insanlara ve dikkatle okuyanlara açık ve anlaşılırdır; ama akılsız, deneyimsiz ve dikkatli olmayanlara çocuklara olduğu gibi gizli kalacaktır.
Bil ki pek çoğu Kükürt'ün hazırlanmasında ve yanıcı ile bozulabilir olan Arsenik'in Süblimasyonunda çok çalışır. Bu insanlar yalnızca okudukları ya da duydukları sözcüklere bakar; o sözcüklerin içindeki gizli anlama değil. Gerçekten de Kükürt, Arsenik, Altın pigment, Zandorit, Vibrick, Merkür, Tuz, Güherçile, Sala Pculi, Amonyum klorür ve Şap bu asil sanatta gerçekte yalnızca su ifade eder; filozofların beyazlatmaktan söz etmesi, suyun arındırılmasından başka bir şey değildir; ta ki daha berrak ve saf olsun. Süblimasyon ya da yükseltmeden anlaşılması gereken ise Cucurbit'in altındaki ve Alembik'in üstündeki buharın yükselişi ile Canales Laterales aracılığıyla yeniden Cucurbit'e inmesidir. Yıkamaktan anlaşılması gereken ise bedenlerin çok kez suya dönüşmesidir; ta ki suyun içindeki çok sayıda buharın bir kısmı yükselsin ve düşerek tekrar pıhtılaşıp donuşsun; böylece bir daha yükselmemesi için. Bunun nedeni, cisimsel ruhun tinsel ruhla ve tinsel ruhun cisimsel ruhla karışıp kendini emmesi ve içine sindirmesidir. Tinsel ruh cisimsel ruhtan daha güçlü olduğundan ikisi de buharlıdır ve aleymbiğin yüksekliğine yükselir; fakat cisimsel ruh tinsel ruhu yendiğinde zorunlu olarak onunla birlikte Cucurbit'in dibinde kalır. Birleştiklerinde nüfuz edici olan tinsel ruh, cisimsel ruhu da kendisiyle birlikte nüfuz edici ve geçirgen kılar; zira cisimsel ruhun içinde kırmızı ve beyaz renk olmak üzere tinktur vardır. Bununla birlikte tinsel ruh, cisimsel ruhu bir insan açık kapılı bir evden içeri girip kimseye görünmeksizin geçtiği gibi engelsizce içeri ve dışarı götürür; ancak ruhun insandan dışarı çıkarılacağı beden tüm kirlilikten tamamen temizlenmedikçe bu mümkün değildir; böylece tüm bedendeki cüzzam bütünüyle fark edilir.
Bunu anla: Kül çıkarılıp yapılacak; zira böylece bedenler tazeliğinden ve neminden yoksun kalır; beden önce tinsel olabilir; cisimsel beden en yüce arınmasına göre küle döndüğünde, o külden bir lıye (çözeltisi) yapılır; bu sulu yapıda beden tinsel hâle gelir. Bu sırrı anla: Bedenin içinde kül vardır, külde taş, taşta ruh, ruhta tinktur ya da renk, tinkturda can; canın içinde ise ateşli bir geçirgenlik vardır ve rengi bedenle birlikte götürür. Buna nasıl başlayacağını anlamayan ortaya ya da sona nasıl ulaşacak? Bu nedenle tüm ustalar şöyle der: Tek bir beden var ve yine de pek çok beden; o pek çok ise yalnızca tek bir bedendir.
Bunu da anla: Küle dönüştüğünde vurulmadığı için tek bir bedendir; her bir toz zerresi tekil bir bedendir ve kül suya dönüşünce su ama su değildir; yapay bir ustalıkla yeniden bedene döndürülebilir. Ama bundan önce beden, gökler yüksekliği altında rüzgârın karnında çok kez dinlenmelidir. Bu nedenle ustalar şöyle der: Bu bir taştır ve Kartal Taşı'na benzer; Kartal Taşı, karnında başka bir taş barındıran böyle bir taştır. Onu oradan çıkarmak istersen taşı küle çevirmelisin; külden önce başka bir taş yapılır; o taş doğru biçimde terleyince ondan kendi suyu oluşur; iyice terlediğinde o terli suyu yeniden içine çeker; sonra yukarı aşağı uçar ve kütlesinin üzerine havada yaptığı büyük hareketle su kendiliğinden yeniden taş olur. Kartalın benzetmesiyle buharlı ruhun buharlaşmasını anla; onların yeniden inişiyle bedenin ağır çöküşünü anla. Yine de söz konusu külü ekşi hamur ya da maya olarak adlandıranlar çoktur; ama sularını bilmezler; cisimsel doğanın o külden pıhtılaşmış doğayı çektiğini bilmezler.
Üstelik Usta Yusuf şöyle der: İki bedenin ruhu her ikisinin de eritilmesidir; bununla bedenlerin ateşte erimesini kastetmez; kastı onların Merkür'e dönüştürülmesi ve Merkür'den çiçeklerin çıkarılmasıdır. İşte bu, Aristoteles'in Kralına söylediği taştır: İnsanlar Satürn'de ne büyük bir hazine sakladıklarını bilselerdi onu bu kadar az paraya vermezlerdi; aksine tüm dünyayı hükümlerine alabilecek kadar kazanç elde ederlerdi.
Başka bir usta şöyle der: Şeyleri hazinesinden çıktıkları gibi al; en yüksek dağlara kaldır ve onları yeniden en yüksek dağlardan köklerine indir. Bunlar, kıskançlık ve gizlilik olmaksızın açıkça söylediği en bilge sözlerdir; ardından dağların yüksekliğinde ve köklerde ne demek istediğini adlandırmamıştır. Zira dağlarda doğal altın nasıl ve toprakta yapılıyorsa, bu sanatta da altınımız Alembik'in yüksekliğinde — dağlarda — ve kökte, yani Cucurbit'te yapılır. Bu temiz bir benzetmedir ve kolayca kavranabilir; böylece ustalar yüksek dağlardan ya da derin topraklardan söz ettiklerinde insan başını ya da ayaklarını kastetmediklerini anlayabilirsin; aynı şekilde saç ve kandan söz ettiklerinde yalnızca bunların benzetmesini kastettiklerini. Bu nedenle pek çok insan yanılır; harfi harfine anlama bakarlar ve olmadığı yerde ararlar. Zira bu sanat o kadar yüce ki kendi içinde aranıp bulunması gerekir; kendisine benzer başka hiçbir şey yoktur.
Nasıl bir insandan başka bir insan yapılırsa, bir asil metalden başka bir metal yapılır; kimileri sanan gibi bir transmütasyon yoktur. Yumuşatıp yeniden sertleştirmeyen yanılır. Bu nedenle toprağı karart ve ruhunu ondan ayır, suyu da; sonra onu beyaz yap; çıplak bir kılıç gibi olsun; beyazlaşınca onu hırslı ateşe ver; ta ki büyüyüp gitmesin. Bunu yapabilen bu dünyada mutlu ve yüceltilmiş olarak adlandırılmayı hak eder; bunu Tanrı sevgisiyle ve O'nun korkusuyla yapsın. Amin.
Bu büyük çalışmadaki ilk sözcük, bedenlerin Merkür'e dönüştürülmesidir; filozoflar buna çözünme adını vermiştir. Bu yapay ve ustalıklı çözme bu sanatın kalesidir. Bu nedenle Rosarius şöyle der: Bedenleri çözmezseniz emeğiniz boşunadır. Dolayısıyla filozofların çözme işlemi bir içme değil; bedenlerin suya dönüşümüdür. Merkür kadar berrak olmadıkça felsefi çözme adını almaz; böylece bir element, yani su elde edersin.
İkinci sözcük, suyun kendi toprağıyla arındırılıp doldurulmasıdır. Morienus bunu şöyle anlatır: Toprak kendi suruyla dolsun ve onunla temizlensin; her iki taraftan da arındığında tüm sanatı tamamlar. Aristoteles genel olarak şöyle der: Kuruyu nemliyle birleştir; kuru toprak, nemli ise sudur; böylece ayrı ayrı toprak ve su elde edersin; toprak suyla arınır; birbirleriyle temizlendiklerinde eskisinden daha berrak renkler elde edersin. Bu nedenle Rosarius genel olarak şöyle der: Biri gündüz gökyüzünde pek çok yıldız görürse güneşin parlaklığı Ay tarafından engelleniyor demektir; Ay kaybolduğunda ise güneş eskisinden daha parlak parlar.
Üçüncü sözcük, suyun toprakla yoğunlaşıp pıhtılaşan buharlar hâlinde yükselmesidir; yani kendini havada tinsel kılar; böylece su, toprak ve hava elde edersin. Havada süzülürken Arkhelaos bunu benzetme yoluyla büyük Usta Hermes'in kuşu olarak adlandırır. Bu nedenle Albertus şöyle der: Onu ateşin çevikliğiyle beyazlat ya da beyazlaştır; ta ki içinden Hermes'in kuşu olarak adlandırılan ruh yükselsin; böylece toprak, ateşin yapısında olan zeminde kül hâlinde kalacak; işte bu şekilde zeminde kalan toprakta 4 element elde edersin ve bu ateştir. Bu nedenle Morienus şöyle der: Zeminde kalan toprağı asla küçümseme ya da değersizleştirme; bedenin toprağını anla; o toprak kalıcı ve sabit şeylerin doğru sonudur; bundan sonra iyi bir suyla Mayayı sulamalı ve ıslatmalısın. Maya, filozoflar tarafından Can olarak adlandırılır; hazırlanmış bedeni de Maya olarak adlandırırlar; zira maya diğer ekmeği nasıl ekşitirse bu şey de öyle yapar. Sana açıkça söylüyorum: Altın ve Gümüş'ten başka Maya yoktur; zorunlu olarak Mayanın bedende mayalanması gerekir; zira Maya bedenin Canıdır. Bu nedenle Morienus şöyle der: Kirli bedeni arındırıp içine yeni bir can oluşturmazsanız bu sanatta hiçbir şey kavrayamamışsınızdır. Benzer şekilde Arnoldus şöyle der: Ruh bedene dönüşür; onu temizler ve ebedileştirir; Ruh çevresinde kendini bağlar; burada söz edilen Canın berrak geçirgenlikleri bir Mayadır ve bedenle sevinçle birleşir; çünkü kendini onunla temizledi ve artık doğa değişti; böylece daha kaba şeyler geride kalır.
Turba Philosophorum'da Aschanous şöyle der: Ruh tamamen her türlü kirlilikten arındırılmadıkça bedene katılmaz; ancak kavuşmada en büyük mucizeler ortaya çıkar; zira bir insanın düşünebileceği tüm renkler görülür. Renkler giderek daha aydınlık olmaya başladığında — bazen yalnızca küçücük bir kıvılcım görür gibi olursun ve içten buna sevinmeye başlarsın — o zaman dikkat et; zira Bazilikimiz hazırlanmaktadır; o insanları zehriyle değil, ondan duydukları sevinçten öldürür; zira zehri bir an sürer; yani elementlerin en yüce gücü ya da Özü kendini bu kadar çok şekil ve renkte ortaya koyduğunda sonuncusu bir anda gerçekleşir. Bu olduğunda güneşin ve Ayın kendi suyunun gökyüzünde güzelce parladığını görür ve sevincine kapılırsın; ama hayatını kaybetmemek için o zaman oradan uzaklaş. Böylece kusurlu beden, gökyüzünün gücü nedeniyle en güzel renkleriyle boyanır; gökyüzü Candır ve Ruh, Canın yardımıyla bedene bağlanır; birbirine bağlanırlar ve beden Mayanın rengine dönüşerek ebediyen iyi olur.
Söylenen ve aktarılan sözlerden her anlayışlı insan, filozofların tüm sanatı karanlık ve gizli sözcüklerle sakladığını anlayabilir. Zira taşımızın 4 elementten oluştuğunu söylerler; bu çok büyük bir gerçektir; çünkü onları 4 elementle karşılaştırmışlardır ve bunu yeterince açıkladık. Elementler renklere bakılarak bilinebilir; bunu bilen ve aşina olan için. Bazı filozoflar taşımızın bir bedenin, canın ve ruhun oluştuğunu söylemiş ve doğruyu söylemişlerdir; mükemmel bedene daha önce sahip olmadığı şeyi verirler ve onu daha iyi bir ruha taşırlar. Can, kusurlu bedene kalıcı bir ruh katar; bu ruh havadan önce hiç kaçmaz; bu nedenle rengi ve ağırlığını değişmez biçimde korur; onu ne kadar sürerseniz renk ve ağırlık bakımından o kadar asil olur.
Kimileri de şöyle der: Bedenleri beden-olmayanlara, beden-olmayanları da yeniden bedenlere dönüştürmezseniz henüz doğru sanata ulaşamamışsınızdır; zira beden önce cisimsel olmayan bir aqua Mercurius olur; sonra değişimde Su ve Ruh birbirine karışır ve böylece ikisi tek bir beden olur. Kimileri der ki: Doğaları tamamen değiştirin ve aradığınızı bulacaksınız; bu doğrudur; zira katı olandan ince ve canlı bir şey yaparız; bedenden su, nemli olandan kuru, sudan toprak yaparız; böylece gerçek doğaları değiştirir; cisimsel olandan tinsel, tinsel olandan cisimsel yaparız; yukarıdaki şeyi aşağıdakine, aşağıdakini yukarıdakine benzer kılarız; ruh bedene, beden ruha dönüşür.
Bu nedenle başlangıçta şöyle denilmiştir: Söz bir ruhtu ve Ruh olan o Söz Tanrı'yla — yani kendiyle — birlikteydi ve Tanrı o Sözdü; O kendisi Ruhtu; Söz olan Ruh et oldu; Ruh gerçek bedeni üstlendi; böylece yukarıdaki gerçekten aşağıdaki gibi oldu; Ruh bedendeki bir madene dönüştü; aşağıdaki olan beden de Ruhla birlikte madene dönüştü.
Böylece taşımızın elementlerden oluştuğu ve bir beden, can ve ruh olduğu; iki ruh değil bir ruh, iki can değil bir can olduğu açıkça bilinir. Tek bir şeyden yapıldığını söyleyen filozofların görüşü doğrudur; zira yalnızca sudan yapılmıştır. Tüm sanatımız suda ve sudan sona erer; zira bedenleri daha önce söz edilen çözmeyle eritir — akılsızların hayal ettiği şekilde taşın suya dönüşmesi biçiminde değil; bedenin, başlangıçta beden olmadan önce olduğu suya dönüştüğü doğal ve gerçek çözmeyle. O su bedeni yakıp yeniden küle, toprağa döndürür; onu geçirgen kılar, beyazlatır ve arındırır.
Morienus'un dediği gibi: Azoth ve ateş Laton'u arındırır ve tüm karanlığını giderir. Laton, Altın ve Gümüş'ten, Azoth ve Merkür'den oluşmuş kirli bir bedendir; ateş ve Azoth birbirinden ayrılmaz hâle hazır olduğunda iki ayrı bedeni birleştirir; ne ateşe ne de başka hiçbir girişime yenik düşer; o su ahmakların düşlediği gibi bir yüceltmeyle yükselmez; bilge ve anlayışlı yüceltmeyle yükselir. Zira bizim yüceltmemiz, değersiz olandan asil olanı yapmak, kuru ve bozulmuşu sağlam, büyük ve yüce kılmak, onu başka bir doğaya dönüştürmek ve aniden yüce buharlar meydana getirmektir; bütün bunları suyumuz birlikte yapar.
Yüceltmemizi böyle anla, başka türlü değil; pek çoğunun kandırıldığı ahmakların yüceltmesinden sakın. Dikkat et: Suyumuz önce öldürür ve sonra yeniden hayat verir; kara rengi beyazlatır; toprağa dönüştüğünde beyazlıktan sayısız renkler yansır ve tüm renklerin son sonu beyazdır; sonunda beyaza döner.
Kimileri taşa kurşun der. Gigill şöyle konuşur: Kurşunumuzda tüm sanat vardır; eğer kurşunumuz saf değilse taşımız da annesinin rahmindeyken safsızdır. Oh, kurşuncular kurşunun erdemini bilselerdi onu bu kadar ucuza vermezlerdi. Kimileri ise taşımıza kimi zaman çan madeni de denilen baş bakır der. Eximius genel olarak şöyle konuşur: Bu sanatı arayanların tümü bunu bilin: Bu baş bakır ya da çan madeni olmaksızın hiçbir tinktur yapılmaz; böylece ona sayısız isim vermişler ama yine de yalnızca tek bir şeyi kastetmişlerdir; bunu ahmaklar bulmasın diye yapmışlardır; zira ona adı konulabilecek her türlü ismi vermişler ama yalnızca tek bir şeyi kastetmişlerdir; bu yalnızca ve yalnızca Felsefi sudur.
Sanatımız insan yapımına da benzetilir. Birincisi iffetinin yitirilmesi, ikincisi gebe kalma, üçüncüsü hamileli, dördüncüsü doğumun kendisi, beşincisi ise doğan çocuğun büyütülmesidir.
Bu sözcükleri de anla: İffet yitirilmesinden gelen oğlumuz Merkür'dür; zira mükemmel bir bedenden çıkarılır; geride 4 elementin annesi olan toprak kalır. Toprak Merkür'den bir şeyler almaya başladığında buna iffetsizlik denir; erkek kadınla yattığında ise gebe kalma adını alır; bu, Merkür olmaksızın toprakta gerçekleşir. Filozofların şunu söylemesi işte budur: Sanatımız, erkeğin karısıyla yatmasından ve birbirine karışmasından başka bir şey değildir; öyle ki Su yönetsin ve hâkim olsun; Merkür, Topraktan fazla olsun; böylece toprak büyür ve çoğalır. Toprak kadın olduğunda hamiledir; bundan sonra daha önce söylendiği gibi hazırlanmış kusurlu bedene mayalık madde eklenir; ta ki renkçe ve görünüşçe bir şey olsun; buna doğum denir. Artık taşımız doğmuştur; zira filozoflar ona Kral derler ve şöyle söylerler: Çifte taç giymiş olarak ateşten çıkan Kralınıza saygı gösterin; mükemmel sunağına geldiğinde onun önünde diz çökün; zira Güneş babasıdır, Ay ise annesidir; mükemmel beden Luna'dır, mükemmel beden altındır. En sonunda büyük bir beslenmeyle beslendiği beslenme gelir; kendi sütüyle beslenir; başlangıçtaki tohumla, yani Merkür'le beslenir; ta ki Merkür'den yeterince içene kadar.
Sevgili oğullar, anlatılanlardan filozofların karanlık ve gizli çalışmasını kolayca kavrayabilirsiniz; bununla hepsinin aynı yolda ve aynı izde yürüdüğünü ve sanatımızın daha önce söylenenlerden başka bir şey olmadığını anlayabilirsiniz: Bedenlerin çözülmesi ve ilk maddelerinin değiştirilmesi; nasıl toprak hâline geldiği ve damıtma yoluyla içindeki nemden dolayı havada nasıl hafif ve tinsel olduğu; böylece buharlarda canlı hâle gelir ve toprak aşağıda kül hâlinde kalır; ateşin yapısındadır. Böylece şeylerin tam değişimini ve Canın bedenle ve Ruhla karışımını gerçek anlamda görmüş olursunuz; o kadar tinsel ve güçlü bir artış alır ki insan aklı bunu kavrayamaz; en yüce olan ebediyen bunun için övülsün ve yüceltilsin.
Şimdi Tanrı adına Filozofların uygulamasını ve gerçek anlamını ortaya koyacağım: Nasıl Hakimlerin Merkür'ünden ya da mineral Merkür'den ve doğal Gümüş ile Altın'ın üzerinde mükemmel bir Luna ve altın olacak şekilde mükemmelleştirilecek olan mükemmellik bakımından eksik kalan tüm bakır bedenlerinde — ortak Merkür değil — gerçek tinktur ile Gümüş ve Altın'ın Elixir'inin — yani artışının — nasıl tamamlanacağını; filozofların Q ve R olarak adlandırdığı kırmızı ve beyaz tinkturun bütün erdemlerinin yalnızca bu söz edilen Mercurius Philosophorum'dan, onda ve onun aracılığıyla arandığını.
Filozofların kitaplarındaki ona verilen sayısız isimler — prima materia, sulu, sıcak, nemli ve soğuk, element, sabit su, Ruh, beden, yüzen duman, bereketli su, bilgelerin suyu, Filozofların sirkesi, göğün çiyisi, bakire sütü, cisimsel Merkür ve diğerleri — birbirinden farklı duyulsa da yalnızca tek bir şeyi ifade eder: Söz edilen Mercurius Philosophorum.
Bu nedenle Geber şöyle der: Merkür olmadan sanat tamamlanmaz. O bir şeydir, bir taştır, bir ilaçtır; içinde sanat yatar; kendisine dışarıdan hiçbir şey eklenmemelidir; yalnızca hazırlıkta kalan ya da fazla kısım alınmalıdır. Bu nedenle onda ve ondan bu sanata gerekli her şey bulunabilir. Zira kendini öldürür ve yeniden canlandırır; kendini sertleştirir, kendini yumuşatır; kendini siyah, beyaz ve kırmızı yapar.
Aynı usta söylevinde şöyle der: Altın ve gümüz için dışarıdan hiçbir şey eklemeyiz; çünkü bunlara içsel şeyler değil, Merkür'e eklenmesi gereken şeyler denir; zira onlar tüm sanat çalışmasının tamamlandığı iki yardımcı destekçidir. Başka bir filozof şöyle der: Bu, pek çoğunun mahvolduğu bir şeydir; tıpkı bir adam yüzünden bir kitlenin mahvolduğu gibi.
Merkür ayrıca sayısız dalın büyüdüğü yüksek bir ağacın doğal kökü olarak da adlandırılır; filozofların bilinen taşı ve filozofların kitaplarında birinci işlem olarak adlandırılır. Söz konusu Taş ya da Elixir'in tamamlanması için arılığa kavuşturulması gereken bir Süblimasyon ya da yüceltme gerekir. Bunu bundan böyle en küçük bir örtü olmaksızın ortaya koyacağım.
Ancak şunu belirtmek gerekir: Bu süblimasyon bir arındırmadan başka bir şey değildir; zira bununla Merkür'de kalan tüm tortu temizlenir. Bu şekilde süblimasyonda kalıcı olanlar kalıcı olmayandan ayrılır; zira kalıcı olmayanlar yükselir ve kalıcı olanlar aşağıda dipte kalır; ancak işlemde kalıcı olmayanlar kısmen kalıcı olur ve bunu özellikle belirtmek gerekir.
Merkür'ümüzü doğru biçimde sublime eden kişi tüm sanatı tamamlamıştır; zira Usta Geber şöyle der: Tüm mükemmellik, kabın sublimasyonunda ve ateşin düzenlenmesinde yatmaktadır; zira daha önce söz edilen sublimasyonda, yüceltme, çözme, yükselme, inme, soğutma, yumuşatma, arındırma ve kalıcı kılma, yıkama ve kırmızı-beyaz boyama dahil sanatımıza ve çalışmamıza ait diğer tüm ayrıntılar bir arada toplanmıştır. Hepsi bir fırında sırayla bir kapta yapılır. Doğanın ustaları, akılsızların ona erişememesi amacıyla sanatın sabit bir şekilde tamamlanamayacağına dair çok şey yazmıştır; ama doğrular ve dindar olanlar için hem burada hem de sonrasında yararlı olur.
Şimdi şöyle yap: Tanrı adına daha önce söz edilen Merkür'ü — yani Hakim'lerin birinci maddesi olan doğal Suyu — al; istediğin kadar al ve temiz, berrak ve bakımlı olan kabına koy; Merkür'ün üstten çıkmaması için onu yukarıdan Hermes mühürleriyle iyice mühürle; her an bir ay boyunca ılıman bir ısısı olacak şekilde hazırlanmış yerine koy.
Doğa ustası şöyle der: Çalışacağı yerin sıcak olsun; ta ki camda artık yükselmeyene ve dibinde soğumaya başlayana ve camın altında en küçük bir nem olmaksızın kuru olana, kara toprak gibi — yani Caput Corvi ya da kuru toprak elementi — dek kendiliğinden aşağı yukarı çalışsın. İşte böylece daha önce söylendiği gibi filozofların gerçek sublimasyonu ya da yüceltmesi tamamlanır. Bu sublimasyonda ustalar tarafından söylendiği üzere elementlerin gerçek ayrışması gerçekleşir.
Arkadaşlar elimden geldiğince yapay zekayla Türkçe'ye çevirmeye çalıştım. Yanlışlık olursa affola. Aşağıya ingilizcesinide bırakıyorum, ingilizcesi olanlar aşağıdaki metinden daha çok verim alır. İyi okumalar.