Gelecekte Alzheimer Olup Olmayacağınızı Bilmenin Yolu Var mı?

Rapİ

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Tem 2015
Mesajlar
192
Tepkime puanı
51


Son zamanlarda bu konuda fazlaca soru almaya başladık.

Dünya üzerinde özellikle ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde Alzheimer hastalığını önceden tanımanın yolları üzerinde birçok çalışma yapılıyor. Birkaç yöntem üzerinde duruluyor. Bunlardan birisi görüntüleme yöntemleri, diğeri beyin omurilik sıvısında bakılan bazı biyomarkerlar ve bir diğeri de kan tetkikleri. Az evvel size iki farklı tıbbi terimden bahsettim. Önce ilkini açıklayayım yani “beyin omurilik sıvısı”nı. Beyin omurilik sıvısı, beyindeki bazı özel bölgelerde üretilen bir sıvıdır. Beyin içerisinde bazı boşlukları doldurduğu gibi, beynin ve omuriliğin de etrafını sararak su dolu bir yastık görevi yapar.

7kRGpP.jpg

Mevcut şekilde bu sıvının dolaşım şeması görülmektedir.

Peki bizim için bu sıvının anlamı nedir?

Beyinde oluşan değişimleri en iyi gözlemleyebildiğimiz ve nispeten kolay ulaşabildiğimiz bir alandadır. Yani beyinde anormal bir olay olduğunda, gelişen olayın habercileri bu sıvı içerisine de geçer. İşte biz bu habercilere “biyomarker” deriz. Alzheimer hastalığı sırasında beyinde bazı değişiklikler olur. Hücreler içerisinde amiloid plakları, hücre dışında da tau denilen bir protein birikir. Bu sırada beyin omurilik sıvısına yansıyan ise Amiloidin bir parçasının azalması, taunun ise artmasıdır. Bunların dışında Apo E, TDP-43, FUS, GFAP miktarları da değişir.

Bunların ve daha nicelerinin üzerinde çalışmalar hala sürmekte. Henüz hasta olmayan bireylerde gelecekte hasta olacaklarını bilebilecekleri tanı yöntemleri deneme aşamasında. Bizler bazen bu biyomarkerları hastalığın ilerlemesini takip etmek amaçlı da kullanabiliriz. Ancak kişisel olarak onun yerine nöropsikolojik test yapmayı tercih ediyorum. En azından hastanın beline iğne dürtmüyorsun.

Hani hep diyoruz ya, bu hastalık belirti vermeden taa 20 yıl önce başlar aslında diye. Diyelim ki siz bunu öğrenmek istiyorsunuz. Lomber ponksiyon (belden beyin omurilik sıvısı almak) yaptırdınız ve alınan sıvıda bu biyomarkerlara baktırdınız. Yapılan çalışmalar göstermiş ki başka nörodejeneratif hastalıklarda hatta bazen klinik olarak normal olan bireylerde de bu testler pozitif çıkabilir. E sizin de sonucunuz pozitif çıktı. İleride Alzheimer hastası olma olasılığınız yüksek. Ama OLMAMA olasılığınız da var. Hatta hatta başka bir nörodejeneratif hastalık da olabilirsiniz ileride. Ya da belki ömrünüz vefa etmez hiçbirisini görmezsiniz. Farz edelim ki yüksek olan olasılık gerçekleşti, yani Alzheimer hastası olacaksınız. Önceden bunun için alabileceğiniz bir ilaç var mı?
Şu an için yok.

Yrd Doç Dr Sevda Sarıkaya


 

kıvep

Banlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
1,516
Tepkime puanı
30
Çok ilginç bir hastalık ve çok üzücü
Gecmişte varmıydı bu hastalık? Yoksa 40 yaşına bile gelmeden ölen insanlar bu hastalığı yasayacak zaman bulamıyormuydu?
İnsan ömrü uzadıkça hatalar veriyor, kısa yasamaya programlanmış gibiyiz...
 

madasin

Kayıtlı Üye
Katılım
2 Şub 2015
Mesajlar
359
Tepkime puanı
9
Sn Kıvep; Yorumunuzdan yeni bir tartışma konusu çıktı bence. Farklı bakmışsınız. Evet, herkes düşünsün şimdi eski yaşlılarımızı.
 

kıvep

Banlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
1,516
Tepkime puanı
30
adasin;309119]Sn Kıvep; Yorumunuzdan yeni bir tartışma konusu çıktı bence. Farklı bakmışsınız. Evet, herkes düşünsün şimdi eski yaşlılarımızı.[/QUOTE]

Doktorlar, biliminsanları falan tartışsın bence :D
Benim düşündüğüm, ömür arttıkça bilgisayar gibi hata veriyoruz, beyin dahil organlarımızın uzun yasama dayanmaması
Eski yaşlıları bilmem ama nufusun yüzde sekseni 40 yasına gelmeden savaşlardan salgın hastalıklardan ölüyordu. Şimdi çözümü olan hastalıklardan vs.
Beyine hastalanma sırası gelmiyordu diye düşündüm, şimdi diğer hastalıkların çaresi bulundu ama insanlar çare buldukça, başka bir çaresiz hastalık ortaya çıkıyor, bir yerden sistem hata veriyor, insanlığın kaderi hastalanmak ve ölmek sanırım :(
 

hopefull06

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Kas 2014
Mesajlar
283
Tepkime puanı
17
Ekli dosyayı görüntüle 6917 Pembekuvarsın dediği gibi çengel bulmaca çözsek iyi olur:) Resim yada yeteğimiz olan el işleride yani hobilerin bu riski azalttığı, stresten uzak durmanın (zorda olsa) bu hastalıktan uzak durmaya faydası olduğunu söylüyor doktorlar..
 

lviv angeles

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ocak 2014
Mesajlar
2,716
Tepkime puanı
296
Konum
HAYALLERİN GERÇEK OLDUĞU ÂLEM
Kıvep'inde dediği gibi hakkikaten eskiden nerdeymiş bu hastalıklar?Alzheimer gibi Parkinson gibi..
Hiç duyduğumu bilmem bu isimleri.Ne bilirdik en tehlikeli ölümcül Verem,Kanser,Kalp hastalıkları vs..
Genetik faktörlerinde önemli olduğunu sanıyorum bu konuda.Yapılan bir ankette kahve tüketen kişilerde Alzheimer oranının azaldığı tespit edilmişti.Önlemez tamamıyle tabiki ama böyle tüyolarıda belki dikkate almak gerek.Allah korusun,olanlarada acil şifalar versin,her nerde hastalıkla mücadele veren var ise..
 
Üst