sudaki_izim
Kayıtlı Üye
Gerçekten hiçbir şeye odaklanamıyorum. Buna yardımcı olacak herhangi bir meditasyon yöntemi :willy_nilly:falan var mı ?
Gerçekten hiçbir şeye odaklanamıyorum. Buna yardımcı olacak herhangi bir meditasyon yöntemi :willy_nilly:falan var mı ?
Dikkat eksikliği doğuştan beri varsa malesef kalıcı olarak giderilemiyor tıbben. Ancak ilaçlar mevcut, eğer bir ilaç kullandınız ve işe yaramadıysa tekrar doktora gidiniz ve yeni bir ilaç isteyiniz. Çünkü burada kullanılan ilaçların mekanizmaları yüzde yüz aydınlatılmış değil ve pek çoğu birincil olarak farklı psikiyatrik durumlarda kullanılıyor. Elbette yan etkileri de olabilir. Burada kullanabileceğiniz en etkili ilaçlar amfetamin türevleridir, Ritalin gibi, ki onlar da çok masum sayılmaz, bağımlılık yaparlar. Ancak çok hayatınızı kısıtlıyorsa kullanın derim, tabii doktor yazmadan alamazsınız bu ilaçları.
Meditasyon yaparken nefesinize odaklanın. Sadece nefes alış verişinize bütün dikkatinizi verin. Bir mantra da tekrarlayabilirsiniz. Bölünmeden uzun süre yapmaya çalışın faydasını görürsünüz.
Ben de bunun sıkıntısını çok çekenlerdenim. Bir sürü şey araştırdım ve uyguladım. Faydasını gördüklerimden bir kaçı:
- Önce kısa aralıklarda mesela 5 ya da 10 dakikalık aralıklarda deneyin. Aklınıza yapacağınız şeyle ilgili dikkat dağıtan bir düşünce geldiğinde (bu aşama çok önemli, yani işi kesintiye uğratan düşünceyi farketmek) o düşünceye izin verin. Yani mesela iş yapıyorsunuz, alakasız bir düşünce geldi. Aynen şunu söyleyin; "işim bittiğinde seninle ilgileneceğim, ama şimdi sana zaman ayıramam,vs..." (cümle içeriği değişebilir). Ve işiniz bittiğinde gelen alakasız düşüncenin konusu olan şeye zaman ayırın. Bu hem size sözünüzü tutmuş olmanın rahatlığını verecek, hem de yaptığınız iş kesintiye uğramadan tamamladığınız için sorumluluk duygunuzu artırıp, işi yapmamanın/geç yapmanın vereceği pişmanlıkları önleyecektir. Dediğim gibi kısa aralıklarla başlayın ve düşüncelerinizi sürekli izleyin. Zaten bir süre farkediyorsunuz ki aynı şeyleri düşünüp duruyoruz.
- Su içmenin konsantrasyonu artırdığına dair söylentiler var, ben hiç su içmem. Sırf bu özelliği nedeniyle su tüketimimi artırdığımı hatırlıyorum. Bir süre işe yarıyor, motive ediyor ama alışkanlığa dönüştürmedikçe etkisi geçici oluyor.
- Dikkatsizliğin bir nedeni de bence çabuk sıkılma ya da kendini verememe, sevmeme. Mecburiyet içinde yapacağımız işlerde işin bitmiş halini zihnimizde canlandırmakta fayda var. Bunu yapmak süreci de kolaylaştırır. Ayrıca hiçbir şeye mecbur değiliz, yaşadığımız her şey bir şekilde bizim seçimimiz.
Forumda bir konu olmalıydı 2 sayfa kadar, bulursam burada linkini vereceğim.
Sevgiyle.
ah sıkılırım ki onu tamamlayamam hayatta ama çok teşekkürler ...Nataraj Meditasyonunu önerebilirim Size Aşamalarını size "Alıntı" Yaparak yazabilirim lakin benim denemediğim bir tekniktir buna benzer birçok meditasyon tekniği var bilgi edinmek istersen elimdeki kitapları biraz daha kurcalayabilirim...
Nataraj meditasyonun bütünü danstan ibarettir. Toplamda 65 dakika süren üç aşaması vardır.
İlk Aşama: 40 dakika
Gözler kapalı şekilde sanki kendinizi kaybetmiş gibi dans edin. Bırakın bilinçaltınız bütünüyle kontrolü ele alsın. Hareketlerinizi kontrol etmeyin ya da olan şeylere tanıklık etmeyin. Sadece dansın içinde bir bütün olun.
İkinci Aşama: 20 dakika
Gözler kapalı olarak hemen yere uzanın. Sessiz ve hareketsiz kalın.
Üçüncü Aşama: 5 dakika
Kutlama ve coşkuyla dans edin ve keyfini çıkartın.