"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

bebekler neden ellerine geçen şeyleri atarlar?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cibabu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cibabu

Kayıtlı Üye
Bebeğinizin gözünden dünya nasıl görünüyor bir bakalım.:)
Mesela bebeğiniz süt içerken bardağı ters çevirip, her yere süt döktü. Sonrada bardağı fırlattı. Her yer cam kırığı.
Peki bunu niye yaptı?
a) Sizi deli etmek için
b) Merak ettiği için
tabii ki b şıkkı doğru.

Peki neyi merak etti?
a) Bunu yaparsam annem ne kadar çok kızabilir/sesi ne kadar çok çıkar öğrenmek için
b) Sadece bardağı ters çevirirsem ne olur bardağı atarsam ne olur öğrenmek için.
a ları doğru kabul ederseniz, yanlış yoldasınız demektir.

Peki her şeyi güzelce açıkladınız. Ama ufaklık ertesi gün aynı şeyi yine yaptı.Yine etraf battı ve her yer cam kırığı ne düşünürsünüz?
a) İnadına yapıyor.
b) Sadece tekrar aynı eylemi yaparsam aynı şey mi olur diye öğrenmek için yapıyor.
Cevap yine b. a şıkkını düşünürseniz, boş yere çocuğa kızarsınız ve onun bu hareketini değiştiremezsiniz. Aksine güçlenir ve 2-3 yaşına geldiğinde su içince bardağı yere atan bir çocuğunuz olur.

Bebeğiniz cam bardağı yere attığında kırıldığını bu kuralın değişmeyeceğini öğrenene kadar bu eylemi tekrarlar. Size düşen sadece bunu öğrenebilmesi için her seferinde sakince açıklama yapmak. 1-2 atar sonunda sonucun değişmeyeceğini görür ve vazgeçer.

Cam bardak yerine plastik bardak verirseniz, bu sadece işleri daha da karıştırır.
Bebekler çok hızlı öğrenirler her şeyi kaydederler. Ama yeni bir şey öğrendiklerinde beyindeki nöron bağlantısı saç kılı inceliğindedir örneğin. eylemi tekrarladıkça nöron bağlantısı gitgide güçlenir mesela ağaç şeklini alır.Bu olmadan cam bardağın kırıldığını öğrenemez. Defalarca denemesi gerekir belki.
Siz plastik bardak verince ne olur? Bebek kırılmayınca şaşırır,eline aldığı her bardağı yere atar,kırılıp,kırılmadığını görmek için. Sizde yere bir şey atmamasını öğretmenin yolunu kaybedersiniz.
Bebeklerin oyuncakları yere atmasındaki nedende budur.Topu atar yuvarlanır,çıngırağı atar ses çıkar,bebeğini atar başka şey olur. vs vs. bunları iyice öğrenene kadar da devam eder. Bize düşen o öğrenirken,atma yapma dememek.

Alıntı

Peki her şeyi güzelce açıkladınız. Ama ufaklık ertesi gün aynı şeyi yine yaptı.Yine etraf battı ve her yer cam kırığı ne düşünürsünüz?
a) İnadına yapıyor demek istiyorum ben ama ya. :D

Tabiki kıracak,dökecek öğrenecek. Hatta biraz daha büyüyünce elektronik eşyasının içini söküp açacak 'bu nasıl çalışıyor' diye merak edecek.Merak edeceği şeyleri kendisi, siz anlatsanız bile kendi gözleriyle görüp öğrenmek isteyecek. Buradaki tüm gençler; sizlerde öyle yapmadınızmı?:smash:

allahi ben elimde tüfekle büyümüşüm bayan olduğum halde öle bebeklerle oynamamışım yaşıtlarım gibi ava gitmişim düşünün bendeki haşaratlığı :D

Tabiki kıracak,dökecek öğrenecek. Hatta biraz daha büyüyünce elektronik eşyasının içini söküp açacak 'bu nasıl çalışıyor' diye merak edecek.Merak edeceği şeyleri kendisi, siz anlatsanız bile kendi gözleriyle görüp öğrenmek isteyecek. Buradaki tüm gençler; sizlerde öyle yapmadınızmı?:smash:

Haala yapıyorum desem :D

Haala yapıyorum desem :D

Yap tabi. İçini görmezsen, onu çalıştıran mekanizmayı daha çabuk nasıl anlarsın. Belki gelecekte bir sürü şey tasarlayıp, yeni icatlar yapacaksın. Ondandır ki,anneler lütfen kırdı döktü diye çocuklarını azarlamasın.

heheheh :D

Ben küçükken su saatini kırmıştım acaba nasıl çalışıyor diye merak etmiştim. :D 10 yaşındayken su içtikten sonra bardağı kırardım gizlice, çok hoşuma gidiyordu :D

Ben küçük çocuk ve bebekleri çok severim ama bu huylarından nefret ediyorum. Kardeşimle aramda 10 yaş var o yüzden büyüme aşamalarını gördüm hep bana bulaştıkça ağzının ortasına patlatasım geliyordu. Aynı tepkiyi annemde bardaklar konusunda gösteriyordu. O yüzden inadına yapıyor diyordum meğersem sebebi buymuş. Gerçi hiçbir işe yaramamış kafası çalışmıyor :D

Hep annem bu kız benim sebebim olacak der dururdu :D çok merakımdan havada takla atmak nasıl duygu diye basketbol potosunan yüzümün üstüne çakıldım 1 ay okul askı ,amuda kalkıp ters atlarken koltuktan ,geçici felç geçirdim :D balık tutmak kız işiymiş gibi çayıra bayıra giderken yılan soktu vs.. :D yaşıtlarım evde evcilik oynarken ben babam nasıl fişek dolduruyor diye oturur izlerdim saatlerce :D kızkardeşim annem nasıl yemek yapıyor diye izlerken onu ben basketbol sahasına koşardım :D ah annecim neler çekti benden ....

Hep annem bu kız benim sebebim olacak der dururdu :D çok merakımdan havada takla atmak nasıl duygu diye basketbol potosunan yüzümün üstüne çakıldım 1 ay okul askı ,amuda kalkıp ters atlarken koltuktan ,geçici felç geçirdim :D balık tutmak kız işiymiş gibi çayıra bayıra giderken yılan soktu vs.. :D yaşıtlarım evde evcilik oynarken ben babam nasıl fişek dolduruyor diye oturur izlerdim saatlerce :D kızkardeşim annem nasıl yemek yapıyor diye izlerken onu ben basketbol sahasına koşardım :D ah annecim neler çekti benden ....

Ne güzel işte çocukluğunuzu yaşamışsınız. :)

Geri