Olur, müsait olduğumda bir şeyler karalayım. Çok uzarsa ayrı bir post olarak da paylaşabilirim bakalım.Merak ettim deneyimlerinizi paylaşırsanız iyi olur.
Evet, ben zaten pagan bir bakış açısından yaklaşıyorum. Aslında demon/tanrı/tanrıça kavramları çok iç içe. Yani mesela Loki, hem tanrı hem demon özelliklerini bir arada gösterir. 3 semavi din eski medeniyetlerin tanrılarını ve tanrıçalarını demon olarak niteliyor zaten. Daha doğrusu onlarda demon kavramı olmaz zaten ama şeytan/kötü varlık kategorisinde. Demon da yaratımın yüzlerindendir. Semavi dinler tek tanrılı, onların demonları kabul etmesi tek tanrı dışında başka tanrıları da kabul etmesi demek oluyor. O yüzden en fazla şeytan, cin, iblis vs. diyebilirler.Çalışma mantıgınızı demonolojiden ziyade demonolatrye daha yakın gördüm ki bence de demonlarla çalışırken izlenmesi gereken yol budur. Ars Goetia, melek bilinci üzerine kurulu, daha sonra katolik hristiyan inancı olarak önümüze çıkan cizgiye göre düşman kabul edilmiş ruhları işkence teknikleriyle elde etmek ve isteğini yaptırmak üzerine kuruludur
Ben sizin ne demek istediğinizi anladım ama zaten tek tanrılı bir bakış açısıyla bakıyorsanız demon diye bir şey yoktur. Demonlar da tanrı ve tanrıçalar da çok tanrılı dinlerin kavramları. Daha önce de söylemiştim, demonlar ve tanrı/tanrıçalar eşit ya da yakın rütbelerdedir. Yaratımın ve yaratıcının farklı yüzleridirler aslında. Tek tanrılı bir bakış açısıyla düşününce hatalı oluyor, demonlar da çok tanrılı inançlara ait. Tek tanrılı bakınca anlaşılmayabilir. Createtherules'a yazdığım cevabı da okuyabilirsiniz daha iyi anlarsınız.Düzen karşılığını ispatlıyorlarsa bir menfaatleri var demektir. Yani getireleri kendi savundukları şeyi haklı çıkarmak oluyor. Menfaat gütmeyen tek şey yaratıcıdır. Her şeyin yaratıcısı ve tek sahibi.
Goetia varlıkları kendine has ayrı bir türde değil. Hepsi demon olarak da nitelenebilir, tanrı olarak da. Ama demonic varlıklar çok geniş bir ifade. Demonlara bakış açınız sadece tek tanrılı bir yerdense demon ve demonic varlıkları karıştırıyor olabilirsiniz. Çünkü demonic varlıklar tanımı çok geniş, pek çok insan şeytan cin iblis vs gibi varlıklara da demonic varlık diyor. Kötücül varlık anlamında kullanılıyorsa bir nebze anlaşılabilir ama bunlar kesinlikle demon değildir. Demonlar yaratıcının yüzlerinden biridir ve tek tanrılı inançlarda da bir yeri yoktur. Goetia varlıkları basit tanım olarak en iyi demon sınıfına uyuyor. Ama demon denilen varlıklar da eski medeniyetlerin tanrıları çoğunlukla. Tanrı demekle demon demek arasında bir fark yok. Üstteki yazdıklarımı da okursanız daha iyi anlarsınız.Goetia varlıkları ve demonic varlıklar farklı türlerdir.