Urumhamatahayil’i çağır herkesi kendine áşık et!

Lokasenna

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Tem 2013
Mesajlar
12
Tepkime puanı
7
Konum
Texas
Murat Bardakçı, Davetname hakkında 'boşuna kütüphanelere gidip aramayın, böyle elyazması kitaplar kataloglarda başka isimle kayıtlıdır, özel izin almış araştırmacılar hariç kimseye koklatmazlar' babında konuşarak saçmalamış.

Uzun Firdevsi'nin Davetname'si, Harvard Üniversitesinin doğu dilleri ve medeniyetleri bölümünden Fatma Büyükkarcı tarafından akademik yayın olarak içindeki minyatürler dahil tam orijinal metni de transkripsiyonlu kopyasıyla beraber yayınlanmıştır. Piyasada da gayet bulunuyor, cüzdanı sağlam olan ve herkes alıp okuyabilir. Fiyatı biraz tuzlu o kadar. Murat Bardakçı, cin davetine meraklı yurdum insanı kütüphanelere hücum edip aramasın diye böyle birşey yazmış olabilir ama bu internet devrinde insanlar kütüphaneye gitmekle uğraşmak yerine 'Uzun Firdevsi Davetname' diye aratıp 10 saniyede kitabın satın alma linklerine ulaşabilir. Maddi durumu parası olmayanlar da scribd'den tam nüshayı online olarak okuyabilirler. Metinin transkripsiyonu eski Türkçe olduğundan okuyup anlamak için belli bir birikim gerekiyor. Bu eser Murat Bardakçı'nın sansasyonel bir şekilde tanıttığı gibi basit bir cin daveti kitabı değildir, içinde astroloji, zodyak haricindeki takımyıldızlar ve meleklerle ilgili birçok bilgi vardır. Cin daveti ve büyüden ziyade doğu majisiyle ilgili kapsamlı bir referans kitabıdır.

Mısırlı alim Ahmed El Buni'nin Şems'ül Kübra eserinin de Arapça aslı online olarak ve hard copy olarak kolaylıkla bulunuyor, Türkçe çevirileri de piyasada mevcut (iöindeki tılsımlar, ritüeller tam mı sansürlenmiş mi oraısnı bilemiyorum) İspanyolca kısmi çevirisi, İngilizce olarak da bazı ritüellerin çevirisi var. Murat Bardakçı muhteremin iddia ettiği gibi öyle el yazması tek kopyası bulunan, kütüphanelerden ancak kerli ferli credential sahibi araştırmacıların özel izinlerle alacağı şeyler değil. Muhterem öyle bir sallamış ki, değme avcı palavraları solda sıfır kalmış.

Ha öyle sadece tek nüshası olan, nadir eserlerin bulunduğu kütüphanelerde akademik araştırmacıların özel izinlerle aslını katiyen göremeden sadece mikrofilm kopyalarını alabileceği kitaplar yok mu, dolu var hem de. Öyle bir kütüphanede yıllarım geçti, o tür kitapların kimseye gösterilmeyen asıllarını da dünya gözüyle gördüm. Ama bunlar öyle çok gizli büyü kitapları değil, içlerinde müzik kitabından tut falan padişaha hediye edilen elyazması kuran gibi birçok değişik türden eserler var. Büyü kitabı gördüğümü de hatırlamıyorum, el yazmalarının birçoğu kuran ve dini kitaplardı. Bir kısmı padişahların özel koleksiyonundan eserlerdi. Bunlardan çoğunun da transkripsiyonlu çevirileri akademik yayın olarak basılmıştı. Kimi sadece akademik çevrede kalmış, kimi de piyasaya kitap olarak çıkmıştı.


Bir de halka açık olmayan, hermetik cemiyet kütüphanelerinde bulunan ve ancak inisiye olmuilardan belirli yüksek derecelere ulaşmış olanlara gösterilen okült, gizli tarih ve maji kitapları var. San Jose, California'daki Rosicrucian headquarters kütüphanesinde dışarı çıkarılmayan, sadece orada okuyabileceğiniz ve belli bir dereceye inisiye olmuşların erişebileceği birçok hermetik kitaplar var. Bunların bazısını taramak, kopyasını almak da yasak, dünyada birekaç nüshası vardır.
 
Üst