Psikodrama ve Yaşama Dair Çözüm Yolları

Mefetseger

Moderator
Katılım
17 Ağu 2010
Mesajlar
856
Tepkime puanı
291
Konum
Ankara
İş
Uzman Biyolog
Psikodrama, Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiş olan ve öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir grup psikoterapi yöntemidir.

Psikodrama, günümüz şartlarında stresli yaşam koşulları, karmaşık iş dünyası, koşuşturmaca ve yaşam savaşı içerisinde kendimizi bulmanın en iyi yollarından biridir. Çevremizde olanları daha iyi algılayıp doğru sonuçlara ulaşabilmemizde huzur veren bir yardımcıdır. Psikolojik olarak iyi geldiği kadar yapılan beden hareketleriyle fiziksel sağlığımızı korumamıza da yardımcı olur.


Bu tekniğin amacı; kişiye kendi isteğiyle bir rol vermek, duygularını ve iç dünyasını grup içinde özgürce ortaya koymasına ve bu yolla kişinin rahatlamasına yardımcı olmaktır. Kişiye hiçbir kısıt getirmeden istediği kadar süre vererek, duygu ve düşüncelerini rahatça söyleyebileceği belirtilmelidir.

Psikodrama insanın yaratıcılığının ve spontanlığının sınırlarını yakalamasını ve ulaşılan bu noktada eylem ihtiyacını karşılamasının hedefler. Bu konuda Moreno şöyle bir benzetme yapmıştır: "Psikodrama grup psikoterapileri içinde belki de uygulama alanı en gelişmiş olan grup psikoterapidir. Tedaviden eğitime, endüstri psikolojisinden tiyatroya uzanan geniş bir yelpaze içinde kendine uygulama alanları bulur. Doğası gereği hızlıdır. Birçok önemli çalışmanın birkaç saatin içine sığdığına tanık olunur.

Hem psikolojik, hem fiziksel hem de sosyal ihtiyaçlarımızı karşılamamızda önemli bir yere sahip olan psikodrama günümüzün vazgeçilmez aktivitelerinden biridir.

Freud'un son dönemlerine yetişen J.L. Moreno onu insanı kısıtlı bir laboratuvarın içine sokmakla eleştirir ve kendisinin bizzat onların yaşamına katılarak, gözleyerek, yaşayarak ve yaşarken düzelterek önemli bir farklılık getirdiğini söyler. Moreno'nun psikodrama olarak adlandırılan grup psikoterapisi psikanalistleri de etkilemiş ve psikanalitik grup psikoterapisi gelişmeye başlamıştır. Psikodramadan etkilenen Geştalt terapistleri de, eylem metodlarını kullanmaya başlamışlardır. Kullandıkları en önemli teknik olan "boş sandalye" tekniğini psikodramadan almışlardır. Moreno'nun psikodramasından çok sonra iletişim grupları ve Rogerian grup terapisi gelişmiştir.

Gerçeğin hareketle yeniden keşfedilmesi olan psikodrama kaynağını insandaki üç önemli temel özellikten alır.Bunlar: Eylem ,yaratıcılık ve spontanlıktır. Psikodrama insanın yaratıcılığının ve spontanlığının sınırlarını yakalamasını ve ulaşılan bu noktada eylem ihtiyacını karşılamasını hedefler.


- Duyguların, düşüncelerin, rüyaların, hayallerin, içsel çatışmaların, ilişkilerin,
- Yaşanmış, yaşanmakta olan, yaşanması olası, ve belki de hiç yaşanamayacak olayların ve durumların
- Kısacası bireyleri ve grupları olumsuz ve/ya olumlu yönde etkileyen yaşama dair herşeyin güvenli bir grup ortamında, yalnızca konuşarak değil sahneleme yoluyla eylem içinde "tekrar" yaşanarak incelendiği ve kişilerin yaşantılarına dair farkındalıklarını artırıp yeni davranışların denenmesini amaçlayan bir grup çalışmasıdır.


*Aile ve kariyer gelişiminde psiko-sosyal sorunların çözümünde,
*Geçmişten gelen ve bugünün yaşanmasına engel olan yarım kalmış işleri
tamamlamaya,
*Geleceğin provasının yapılabilmesine,
*Rüyalarımızın, bizim için gerçek anlamını keşfetmeye,
*Empati becerisi geliştirmeye,
*Yaşantınızdaki spontanitenizi, yaratıcılığınızı artırmaya,
yönelik, eyleme dayalı, kendinizi tanıma ve geliştirme yolunda atılan bir adım.



Hedefi, kişinin iç engellerinden kurtulması ve kendisini daha iyi tanıyarak iç dünyasının zenginleşmesidir.

Psikodrama grubuna katılmak isteyen üyelerle grup liderinin birebir yaptığı öngörüşmede grup hakkında daha detaylı bilgilendirme yapılır, başvuru yapan kişinin ihtiyaçlarıyla grubun yapısının uygunluğu gözden geçirilir, ve karşılıklı beklentiler görüşülür.

Psikodrama grup çalışmasında grup üyelerine ait bilgilerin gizliliğinin korunması esastır.

Unutmayın Psikodrama tekniği ancak deneyimli uzmanlar ve ruh hekimleri tarafından başarıyla uygulanabilir. Her konuda daima konunun uzmanına başvurulmalıdır.


Kaynak:Alıntıdır.



 
Üst