Gerçek çaba ve başarı üzerine

Yakinas

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Şub 2014
Mesajlar
109
Tepkime puanı
5
İş
Öğrenci
hepimizin yaşadığı; ama unuttuğu bir bilgi "dünyanın neresinde olursa olsun bir bebek yürümeyi öğrenene dek ortalama 200 kez düşer."

başarı üzerine pek çok kitap okudum, film izledim, iş yerinin düzenlediği eğitimlere gittim. hiçbiri bünyemde bu cümlenin yarattığı etkiyi yaratmadı.

hayatımı düşünüyorum, sanırım yürümeyi öğrenmek dışında; yapmaya karar verdiğim hiçbir eylemi 200 kere başarısız olmaya sabredecek kadar denemedim.

peki bir bebek yürümeyi öğrenirken çevresindeki insanlar ne yapar? bebeğe var güçleriyle destek olur, o yere her düştüğünde coşkuyla kaldırır, hoppidi hoppidi tekrar denemesi için teşvik eder.

fiziksel bir engeli yoksa hiçbir bebek yürümeye çalışmaktan vazgeçmez ve istisnasız hepsi de başarır. doğduğunda oturmayı bile beceremeyen bir canlının iki ayağının üzerinde dengeli şekilde yürümeye başlaması üniversite sınavını kazanmaktan, iş yerinde terfi almaktan daha zor bir eylemdir.

düşmek başarısızlık hissinin yanısıra fiziksel olarak da can acıtan bir şey. şu an 20 kere poponun üstüne düş kalk desem 4.'de düşmeyi bırakırsın. bizler bir kez aşk acısı yaşayınca bile tekrar sevmeye tövbe edebilen insanlarız. ya bebekler de bıraksa ve bir şekilde yürüyemeyeceklerine inansa? çoğu şeyde buna inandırmıyor muyuz kendimizi?

bizim çevremiz çocukluk aşamasına geçtikten sonra yapmaya karar verdiğimiz eylemlerde bizleri ne kadar destekler? bebekken yürümeye teşvik ettikleri kadar destekleselerdi o eylemlerin sonucu ne olurdu?

bazen sırf vazgeçmen için daha henüz karar aşamasında bile insanlar olumsuz konuşmaz mı? en basiti "her gün spor yapacağım" dersin, "işten geç geliyorsun, soğuk havada üşenirsin ıdı bıdı" bir ton olumsuz cümle sarf eden çıkabilir. bazen sadece bakışları bile yeter... aile de hiçbir başarısızlık eyleminiz için yürüme evresinde size gösterdiği sabrı göstermez.

bizler büyüdükçe daha en başından çok iyi bildiğimiz "başarının sırlarını" unutmuş oluruz. tekrar öğrenebilmek için debelenir dururuz. dünyadaki milyonlarca insan da asla tekrar öğrenemeden ölür gider. ve kapasitesinin çok çok altında işler, hobiler yapmış olur...

belki ailenin, çevrenin yürüme teşviğindeki en büyük sebebi; kendilerinin de o yoldan geçip başarmış olması ve denerse bebeğin de başarabileceğini bilmeleri. bu yüzden canla başla elinden tutarak yürütmeye çalışırlar. hayattaki diğer kararlarda ise bu tür tecrübeleri olmadığı için iki başarısızlıkta "galiba olmayacak bırak istersen" şüphesiyle yaklaşırlar. karar verdikten sonra çevreye kulak asmadan 200 kez yılmadan ve aynı azimle denersek sonuca kendimiz bile şaşırıp büyük bir keşif yaşamış oluruz.

belki de bir şeyden vazgeçmeden önce sormak gerek "200 kez denedim mi?"

Alıntı.
 

freakfelon

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Mar 2015
Mesajlar
47
Tepkime puanı
2
Konum
Türkiye/Antalya
İş
Öğrenci
Ekli dosyayı görüntüle 6615 Olumlu düşünmek canla başla çalışmak lazım amaç uğrunda bu güne kadar ne yapmaya çalıştıysam olumsuz yorumlardan dolayı yapmak istemedim bunun nedini fazla duygusal ve saf olmam sanırsam. Benim en büyük hatam insanlara kendimden daha fazla değer vermemdi siz siz olun en çok kendinizi sevin amacının uğruna insanlara zarar vermeden herşeyi yapaya büyük bir çaba,sabır ve özen gösterin başarılı olmak için illede rock lee gibi yanınında bir gai sensei olmasada siz yinede çalışın illaki birgün o gai sensei'de gelir gelmesede örneklere bakın mr.Crowley örneğin belli yerlere tek başına geldi sizde çok çalısın sonunda mutlak başarıya ulaşacaksınızdır olumsuz yorum yapan çok bilmişleri takmayın bence...
 

kıvep

Banlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
1,516
Tepkime puanı
30
Bebek kadar bile cesareti yok insanların, mücahele ruhu yok, emek yok, çalışma yok, kaybetmeye alışmış herkes.
En hassas olduğum konunun yazısı, artık bebeklere bile daha çok saygı duyuyorum, pes eden bir yetişkindense, acısada kalkan bebek, bebeklere bakış açık değişti :D
 

prensess

Kayıtlı Üye
Katılım
12 May 2013
Mesajlar
159
Tepkime puanı
6
Sayin yakinaz cok.dogru yazmisiniz nekadar da guzel yazmisiniz.


evet insanin cevresinde olumsuz konusan okadar cok insan varki.
hele benim atsan atamiyorsun satsan satamiyorsun.

En cok sevmediğim sey birsey soylediginde insanlarin daha dusunmeden olmusuz bakmalari yada amaan bosver kelimesini kullanmalari
bu kelimeyi kulanan insan acaba cahiliginden mi yoksa kiskandigindan mi boyle olumsuz konuyor diye sorarim bazen kendime.

idare etmekten okadar yoruldumki anlatamam.bu durum insani mutsuzluga sürüklüyor.
Simdiye kadar ben heb kendi kendimi motive etmis bir insanim herseye ve herkese ragmen.
ama artik tukendimgimi hissediyorum.cok yoruldum ve cok mustuzum
 

Yakinas

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Şub 2014
Mesajlar
109
Tepkime puanı
5
İş
Öğrenci
Çevremizdekilerin bizler geliştikçe destek olmamaları ve engeller çıkarmalarının nedeni her insanın farklı doğrularının olmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden gerçekten destek veremeyecek insanlardan yardım beklemek tamamen anlamsız. Çünkü o insandan inanmadığı bir konuda seni desteklemesini bekliyorsun. Ne yapabilirdi ki? Ya bunun kötü bir fikir olduğunu söyleyip geçecek ya da fikrinden vazgeçene kadar sana yapabileceği her türlü şeyi yapacak. Çözümse bu insanlardan beklentiyi tamamen kesmek ve uzaklaşmak. Eğer uzaklaşılamıyorsa da görmezden gelmeyi öğrenmek.
Ve bazı şeyler de gizli kalmalı.
 
Üst