Dışarı çıkmaktan korkuyorum ne yapmam lazım ?

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 15237
  • Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ü

Üye silindi 15237

Merhaba ..

Dışarı çıkmaya korkuyorum çarşıya çıkamıyorum içimde korku oluyor sanki bütün insanlar bana saldıracakmış hissine kapılıyorum
evde olduğum zaman rahatlıyorum bu durumdan nasıl kurtulabilirim ?
 

Mahrusa

Kayıtlı Üye
Katılım
24 Nis 2014
Mesajlar
97
Tepkime puanı
21
Eft yi araştırmanızı öneririm. İşinize yarayabilir.
 

yare-i yarim

Moderator
Katılım
10 Ocak 2013
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
879
İş
Sanatsal tablolar oluşturmak/Mutfak eşyaları dalında ticaret
Panik atak belirtisi
büyük ihtimal agorafobili panik atak oluşucak sizde aynısı bende var ordan biliyorum :)
böyle erken bir dönemdeyken bir uzmandan önlem almanızı öneririm
 

hestia da annabeth

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Haz 2013
Mesajlar
85
Tepkime puanı
7
Konum
Antalya
Arkadaşım benzer bir sorunu yaşamıştı daha sonra yoldan karşıya geçememeler falan başladı . Pskolojik destek aldı . Bir çok sosyal aktiviteye katıldı.ve gerçekten faydasını görmüştü.

sizde destek almasanız bile bir kaç sosyal aktiviteye katılabilirsiniz.
 

Lusin

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Ağu 2014
Mesajlar
24
Tepkime puanı
4
Panik atak olması muhtemel.acilen bir psikiyatriste gitmen gerek
 

dmkol

Kayıtlı Üye
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
4,907
Tepkime puanı
529
İş
Web Master
Urum'a veya Yule'ye ulaşmaya çalışın. Akademi Larimar'da uzaktan ve yakından bazı konulara yardımcı olabilirler. Sizi tetkik ederek ne olduğunu kolayca anlayabilirler, genel hatları ile agorafobi durumunu tarif ediyorsunuz.
 

albus

Kayıtlı Üye
Katılım
1 Ara 2011
Mesajlar
1,049
Tepkime puanı
313
alıntıdır;

Evden dışarı çıkma korkusu Agorafobiyi nasıl yok edebiliriz?

Agora’nın anlamı Yunan klasik devrinde, halkın toplandığı açık alanlara verilen addır.
İngilizcede Phobia’nın anlamı, bazı hal veya şeylere karşı duyulan hastalık halindeki korkudur. Ancak Agorafobinin sadece üstü açık yerlerde bulunmadan korkma olarak anlaşılması yanlıştır. Mesela kişi üstü kapalı olmasına rağmen, alış veriş merkezleri gibi yerlerde bulunmaktan da korkar.

Agorafobi anksiyete ve anksitenin eşlik ettiği depresyon hastalıkları esnasında şiddetini artırır. Panik atak, anksiyete hastalıklarından sadece birisidir.
Bendeki agorafobi anksiyetif depresyonum süresinde (ortalama 8-10 ay), evden dışarı çıktığım takdirde heyacanlanıp azap çekeceğim korkusudur. Yani devamlı değildir.

Depresyon ve eşliğindeki anksiyeteyi yenmede eve kapanmayıp dışarı çıkmanın faydalı olacağı tavsiye edilmektedir. Kişi bunu öğrendiğinde, dışarı çıkamaması dolayısıyle kendini suçlamağa başlar. Buda depresyon ve anksiyetesini besler, iyileşmesini geciktirir.

Bana göre Agorafobinin nedeni, kişinin evden çıkarsa anksiyetesinin artacağına olan inancını bilmeden bilinç altına bir tehlike olarak öğretmesi, veya kişinin geçmişte bir yerde karşılaştığı tehlikeli bir olayı bilinç altının kendiliğinden öğrenmiş olmasıdır.

Ancak bu tehlikeli olay geçmişte bir defa yaşanmış veya sadece inancımızdan ibarettir. Bilinç altı tehlikeli olayları kolay öğrenirsede kolay unutmaz. O, evden çıkarsak gene tehlike yaratacak yeni bir olayla karşılaşacağımızı zannederek bizi korumaya çalışır. Bu koruma evden dışarı çıkmağa teşebbüs ettiğimizde, tehliken kaçmamız veya mücadele etmememiz için kalp atışımızı ve nefes alış-verişimizi hızlandırırarak bizi heyecanlanmaya sürükler. Heyecanlanıncada bu teşebbüsümüzü erteledikçe erteleriz.

Agorafobimizi yenmek için ona evden dışarı çıkmamızın tehlike olmadığını, dolayısıyle anksiyete yaratmamasını öğretmemiz gerekir. Buda zaman alıcı bir iştir. Fakat anksiyetif ve depressif hastalığımızdan kurtulmak için, zamanımızı harcamağa değer. Panik Atak bir anksiyetif hastalıktır.

Agorofobi, anksiyete ve anksitenin eşlik ettiği depresyon hastalıkları esnasında şiddetini artırdığından, bu hastalıklara karşın doktorlarca verilecek, size uygun gelen antidepressan ve antianksiyete ilaçlarını kullanmak mutlaka yardımcı olacaktır.

Buraya kadar olanlar tamamen agorafobi hakkındaki kendi görüş ve inancımdır. Bundan sonrakiler nette bulduklarımın Türkçeye çevirileridir.

Aşağıdakiler bir agarofobikin sorusuna yanıt gönderen, agorafobilerini kendi çabalarıyle yenmiş kişilerin tavsiyeleridir. Nette araştırdığımda bir çok kişinin agorafobiyi yenmede aynı tavsiyeleri ( bebek adımı metodunu) yazdıklarını gördüm. Burada sadece ikisiyle yetineceğim.

Agarofobiyi yenme tavsiyeleri:

Kişi1: Ne durumda olduğunu gayet iyi anlıyorum. Bende senin gibi, iki yıl önce üç ay süreyle evden dışarı çıkmaktan korkar olmuştum. Emin ol bu korkudan kurtulmanın en iyi yolu, bu korkunla bebek adımlarıyle karşılaşmandır. Evinin önündeki posta kutusuna kadar gitmeyi dene, bunu birkaç kere yaptığında, yavaş yavaş daha uzaklara gitmeğe çalış. Lütfen hatırlaki düşüncelerini sen kontrol etmektesin, yoksa düşüncelerin seni değil.
Fobiler öğrenilmiş davranışlardır ve sen bunları silebilmeye muktedirsin.

Not: Kendini fazla zorlayıp kendine sakın sert davranma, iyileşmenin yolu bir okun gideceği gibi hızlı ve düz değildir. Hepimizde olduğu gibi yaratanımız seni test etmektedir, çaba gösterirsen başarabilirsin.

Kişi2: Merhaba, bende senin gibiydim ne hissetmekte olduğunu biliyorum.

Agarofobiden kurtulmayı başardım. Hala bazı yerlere gitmekten çekinmekteyim, fakat bunlarında üstünden geleceğim. Agorfobine yardım için bebek adımlarını kullanmana ihtiyacın var. Mesela bir gün sokak kapısını açıp dışarı bir adım at, etrafa bak sonra içeri gir, sonraki gün aynısını yap, fakat biraz daha fazla adım at ve gene içeri gir. Sonraki günler gene aynısı fakat biraz daha uzağa, her gün adımlarını sadece küçük miktarlarda artırarak yap. Yakında hedefine korkmadan erişip onu kucaklarsın.

Agarofobiyle ilgili diğer bulduklarım:

1.İlaç kullanımı:
Agarofobiye bazı ilaçlar yardımcı olurlar. Doktorunuz sizinle birlikte çalışarak sizin için en iyi olanını seçecektir. Bu ilaçlardan bazıları:

Antianksiyete ilaçları; Ativan, Nervium, Xanax, Rivotril ve Buspon gibi. Bu guruptaki ilaçlar Anksiyolitik ilaçları olarakta bilinmektedirler.

Antidepressan ilaçları:
Yeni antidepresanlar; Remeron ve Efexor gibi.
Selektif serotonin geri alım engelleyicileri (SSRI’ler): Prozac, Lustral, Faverin, Paxil, Cipralex ve Cipram.
Trisiklik’ler: Tofranil, Anafranil gibi.

2. Tabii ve alternatif tedaviler:
Agorafobiyi arttıran anksiyetif hastalıkların tedavisinde bitkiler ve besin takviyeleri, Biyofeedbek, gevşeme terapileri ve Hipnoterapi.

Agorafobi ne kadar sürer?
Agorafobi ve onun şiddetini arttıran hastalıklar tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilir. Bazende ömür boyu.

Çeşitli kaynaklardan çeviren ve derleyen Umut34.

Yukardaki alternatif tedavilere Duygusal özgürleşme tekniklerini (Emotional Freedom Techniques EFT)’i ilave etmek isterim. Zira EFT’nin agorafobiye direkt faydalı olacağı kanısındayım. Öğrenilmesi kolaydır.

Not: Burada yazdıklarım doktora danışmanın yerine geçemez.
 

asterix

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Mar 2013
Mesajlar
743
Tepkime puanı
105
Bence alternatif tedavilerde önemli ama iyi bir psikiatristtende yardım almayı düşün.
 

jokerstyle

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Tem 2013
Mesajlar
93
Tepkime puanı
9
Benden sana tavsiye ne yaparsan yap fakat sakın ilaç tedavisi yapma sonuç olarak sadece zombileşirsin!!!
Allah (c.c.) yardımcımız olsun!!!
 

kıvep

Banlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
1,516
Tepkime puanı
30
Sakin olun, hemen kötü düşünmeyin :)
Belkide sadece üşenmekten kaynaklanıyordur. Enerjiniz düşmüştür, yorgunsunızdur evde kalmak sizi dinlendiriyordur. Bir insanla konuşurken zorlanmıyor, pencereye balkona çıkabiliyorsanız henüz geç kalınmış bir şey yok. Aslında bu sıcaklarda işi olmadan dışarı çıkanın ruh sağlığını sorgularım ben :)
 

durubilir

Banlı Kullanıcı
Katılım
25 Ağu 2014
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
bence sevdigin insanlarla ilk etapta dışarı cıkmalısın rica et kuzenin kardeşin abin ablandan onlarla bi yerlere git arkadaşlarında bi yerlere git ögren insanların sana saldırmayacaklarını saldıranada 2 tanede sen patlatırsın :)
 

AJA

Elit Üye
Katılım
15 Haz 2010
Mesajlar
3,097
Tepkime puanı
548
Sakin olun, hemen kötü düşünmeyin :)
Belkide sadece üşenmekten kaynaklanıyordur. Enerjiniz düşmüştür, yorgunsunızdur evde kalmak sizi dinlendiriyordur. Bir insanla konuşurken zorlanmıyor, pencereye balkona çıkabiliyorsanız henüz geç kalınmış bir şey yok. Aslında bu sıcaklarda işi olmadan dışarı çıkanın ruh sağlığını sorgularım ben :)
Keşke öyle olsa idi :)
Bu panik atak kadar sorun getiren ve sosyal özel yaşamı tamamen bitiren bir fobi.Nasıl aşılır aşan varmı burada bilemiyorum fakat tıptaki tedavisi hiç iç açıcı değil.Yan etkilerinden fazla nasibini almış intşhara kadar gitmiş bir çok insan tanıyorum.
Agora fobi rahatsızlığı bulunan kişilerin bir kısmında bu rahatsızlık kendini çok fazla belli etmez. Sözgelimi bazı insanlar yalnızca sıkıntı yaşayacaklarında kimsenin kendilerine yardım edemeyeceğini düşünerek uçaktan korkarlar. Ancak bazı agora fobiklerde rahatsızlık öyle ilerlemiştir ki kişi korkularından dolayı evinden dahi çıkamaz. Dolayısıyla bu durum kişiyi her türlü sosyal etkinlikten mahrum bırakır.
Tıbbın tedavilerinde 100 kişiden sadece yarısı kesin olarak iyileşebbiliyor.

Agora fobiklerin korkularıyla beş etmeleri için korktukları durumların üzerine gitmesini sağlamak da tedavi yöntemlerinden biridir. Sonuç genellikle etkilidir. Örneğin araba kullanmaktan korkan bir agora fobik bu durumun üstüne gittiğinde korkusuyla yüzleşmiş, sonucunu görmüş olacağından bakış açısını değiştirebilecektir.
Hızlı soluk alıp verme eğitimi de yine bilişsel davranışçı tedavi yöntemlerinden biridir. Hızlı soluk alıp vermek genellikle panik halinin bir göstergesidir. Soluk alıp vermeyi azaltarak panik atak durumlarında solunumun hızlanmasıyla kişinin daha da panik yapması engellenmeye çalışılır.Bu yöntemlerden hangisinin daha etkili olacağını söylemek güçtür. Çünkü kişisel özellikler tedavi sürecinde oldukça büyük önem taşır. Ancak ilaçlı tedavilerde, ilaç kullanımı bittiğinde hastalığın tekrarlandığına rastlanılmıştır. Bu noktada bilişsel davranışçı yöntemler daha kalıcı etkiler bırakmaktadır.
Çok sevdiğim biride bunu yaşıyor,elimden ne gelir yada ne yapabilirim diye bende düşünüp duruyorum.Bunları yaşamış biri olarak.

İyi forumlar sevgiler..
 

xforest

Banlı Kullanıcı
Katılım
4 Şub 2015
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Psikoloğa gitmeden önce denemen gereken birkaç şey var bunları yaptıktan sonra eğer aynı problemi hala yaşıyorsan mutlaka uzmanlardan destek al.

Sevdiğin müzikleri telefonuna atıp kulaklığınla dolaşmalısın.Dışarı çıktığında sürekli meşgul olabileceğin şeyler yapmaya çalışmalısın (Telefonla konuşmak olabilir,sosyal medyaya,foruma takılmak olabilir.) Mümkün olduğunca yavaş yürümeye gayret göstermelisin.

Bunlar OKB veya ETF belirtisi olabilir ancak korkmana gerek yok. Psikoloğa gitmeden önce kendi kendine temkinler verip kendini tedavi etmelisin eğer işe yaramadığını görürsen mutlaka uzmanlara danışmalısın. Aynı sıkıntı stres arkadaşımda oluyordu ve genelde tek başınayken bu problemi yaşıyordu.

Eğer çocukluk ve samimi arkadaşların varsa onlarla vakit geçirmeye gayret göster. Bu hastalığı(sokağa çıkınca korkma hissi) aklından tamamen çıkartıp normal yaşantına dönmelisin.

Dünya 1 günlük unutma ve senden değerli hiç birşey yok kafana takma :)
Korkmanı gerektirecek herhangi bir olayda sokakta olacağını sanmam sen korkak bir insanda değilsin. Herşey beyninde bitiyor. Kişinin psikoloğu beynidir. Önce orayı uyarmalısın,işe yaramaz ise yorumlardaki psikolog uyarılarını dikkate alarak işe koyulmalısın.
 

TheKedi

Kayıtlı Üye
Katılım
17 Ara 2014
Mesajlar
4
Tepkime puanı
1
Böyle benzeri hastalar çok duymuş görmüşümdür. Çözüm basit. Psikiyatristten gerekli ilacı kullanmaya başladığınızda hastalık yok olacaktır.
 

Alfapollo11

Kayıtlı Üye
Katılım
30 May 2013
Mesajlar
70
Tepkime puanı
3
Konum
Istanbul
Böyle benzeri hastalar çok duymuş görmüşümdür. Çözüm basit. Psikiyatristten gerekli ilacı kullanmaya başladığınızda hastalık yok olacaktır.

"İlaçlar sizi sadece uyuşturur ve düzeleceğinize inandırır. Kişi kendini düzeltebilir kendinin doktoru olabilir. Bunun dışında ne doktor ne ilaçlar fayda etmez."
 

Anael Zan

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Ara 2014
Mesajlar
535
Tepkime puanı
165
Kesinlikle ilaç kullanmamalısın psikiyatriste değil psikolog yada bu alanlarda daha uzman biriyle goruşmelisin yada eft tekniğini öneririm.. Muhteşem bir şey
 

Yakinas

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Şub 2014
Mesajlar
109
Tepkime puanı
5
İş
Öğrenci
Sanırsam farkındalığın yoğun olduğu dönemlerde, kişi bu farkındalığı bir iş yahut kendi gelişimiyle ilgili bir yola yönlendiremediği için bilinçaltı kendini korumaya daha fazla önem veriyor. Her türlü olabilecek tehlikeleri farkedip bunlara karşı önlem alıyor ve bu önlemi de size korku olarak yansıtıyor olabilir. Sadece bir teori tabi.
Zihninizi gerçekten meşgul edecek bir işle veya şuanki duygularınızın zıttını yaşatacak insanlarla vakit geçirmeniz çözüm olabilir.
 

AJA

Elit Üye
Katılım
15 Haz 2010
Mesajlar
3,097
Tepkime puanı
548
Konuyu açan arkadaşımızın tedavi sonucu ve durumu nedir bilmiyoruz.İnşallah daha iyidir.
Sevgili yakinas sunduğunuz fikire katılıyorum,bu durum büyük etkendir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst