De Quervain hastalığı ve Finkelstein testi

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,261
Tepkime puanı
3,169
De Quervain hastalığı el bileğinde birinci parmağın bazı adele sıkışması sonrasında görülen, ağrılı bir durumdur.

başparmak hareketleri sırasında ağrı meydana getiren bir tenosinovit olarakta tanımlanmaktadır.

De Quervain sendromunda, ilgili yer basınca hassas olduğu, ana neden olarak eli fazla kullanılması ya da tendovajinal kılıfın doğrudan hasarından kaynaklandığını belirtilmektedir.

Hastalığın seyri kroniktir.

En önemli belirti, baş parmaktan ön kola ve başparmağa yayılan ağrıdır. Ağrı en çok başparmağın hareketlerinde ve aynı zamanda kavrama hareketleri sırasında ortaya çıkar. Belirtiler çoğu kez ilerleyici bir seyir gösterir ve olguların ellerindeki kavrama fonksiyonları zamanla geriler. Bu hastalıkta kızarıklık, ödem ve diğer yüzeyel yumuşak doku infiltrasyonu belirtileri gözlenmez.

Diğer bir belirti; tendovajinal kılıf üzerinde basıya karşı hassasiyetin oluşmasıdır. Ender olarak 1. parmakta tetiklenme durumu da gözlenebilir.

kadınlarda erkeklere nazaran daha sık gözlenmektedir.
Hastalardaki diğer bir etyolojik neden yaştır. Özellikle kadınlarda, üçüncü ve beşinci on yıllar arasında sık görülür.
Ayrıca doğum yapan ve emziren . genç bayanlarda da sıklıkla görülmektedir. ..O nedenle “annelik hastalığı” da denir.

Bazı raporlarda dominant elde bu durumun gözlendiğinin bildirilmesine rağmen, bu ilişki tam olarak açıklanamamıştır.
hastaların yaptığı aktiviteler sonrasında oluşan tekrarlayıcı travmalar hastalıktan sorumlu tutulmaktadır. Ancak hastalığın erkeklerde daha az sıklıkta görülmesi ve dominant kullanılan ellerin bu durumla bağlantısının olmaması bu hastalığın etyolojisindeki belirsizliğin nedenidir. Birçok yazar romatizmal hastalıklarda de Quervain hastalığının görülebileceğini bildirmektedirler.

Tanı genelde kolaydır. Şikayet; başparmak hareketiyle artan, el bileğinin radial yüzünde lokalize birkaç hafta veya ay süren ağrıdır. Hastalık aynı zamanda lokal hassasiyet belirtileri gösterir.
El bileğinde baş parmağın bulunduğu çıkıntıda yaklaşık 1cm.’lik şişlik gözlenebilir.



Ekli dosyayı görüntüle 7231


Finkelstein testi; başparmak avuç içinde kilitlenirken el bileği serçe parmağa doğru getirildiğinde oluşan ağrıyı göstermek için yapılan bir testtir ve hastalığın tanı kriterlerinden biridir.

Tedavide
1-immobilizasyon, ( tespit etmek )
2-Fizik tedavi
3-kortikosteroid enjeksiyonu ve
4-cerrahi gevşetme kullanılır.

Akut vakalarda birinci parmak ve el bileği özel bir pozisyonda olacak şekilde alçı ile immobilizasyon faydalı olabilir. Bazı hekimler çıkarılabilir başparmak el bileği atellerini tercih etmektedir.

Kortikosteroid enjeksiyonları, de Quervain hastalığında yaygın kullanılır ve doğru uygulanması durumunda sonuçları yüz güldürücüdür.

Enjeksiyon sonrasında semptomların devamı durumunda ikinci bir enjeksiyon için en az 4-6 hafta beklenmelidir. Tekrarlayıcı enjeksiyonlar komplikasyonları nedeniyle tavsiye edilmemektedir.

Bu hastalığın cerrahi tedavisi zor ve tehlkelidir. Cerrahi girişim sırasında atar damar ve sinir, kompartmana yakın olmaları nedeniyle hatırlanmalı ve bu oluşumlara zarar vermekten kaçınmalıdır. Cerrahi gevşetme sırasında bu yapılar iyi tanımlanmalı ve zedelenmemelidir.
Cerrahi işlem çok kez lokal anestezi altında yapılır. Turnike uygulaması, radial duysal sinir dallarının dikkatli ayırımı için gereklidir.
Cerrahi tedavinin en önemli komplikasyonu yüzeyel duysal radial sinir dallarının hasarı ve sonrasında ağrılı bir nöroma meydana getirmesidir.

Alıntı.
 
Üst