Bilinçaltımızın 11 Özelliği!!!!!

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
1- Bütün anıları depolar. Hiçbir şeyi silmez. Ana rahminden ölene kadar… Geçici olan ve geçici olmayan her şeyi kaydeder. 0–7 yaş arasında kritik akıl faaliyette olmadığı için her şey doğrudan bilinçaltına kaydedilir, doğru-yanlış, güzel-çirkin, ahlaklı-ahlaksız ayrımı olmadan… Kayıt anında anlamsız olsa bile ilerleyen dönemlerde kaydedilene, yaşantılar sonucu bir anlam yüklenir ve bu anlama göre kişinin tepki vermesi sağlanır.



2- İlişkilendirmeler, genellemeler yapar. Benzer şeyler ve düşünceler arasında bağlantılar kurar ve hemen öğrenir. Bu özellik çoğu zaman kişiyi zor durumda bırakır. Örneğin belli bir köpek yüzünden gerçekleşen korku yaşantısını bütün köpeklere genelleyerek bir fobi yaratabilir. Bir başka örnek: Bahar aylarında acı bir kayıp yaşayan kişinin bilinçaltı bu acı ile baharı birbirine bağlayarak kişiye yıllarca süren bir döngüsel depresyon yaşatabilir. Çoğu zaman insanlar yıllar önce olan o olayı unutmuş olsalar bile bilinçaltı unutmaz.



3- Tüm anıları organize eder. Bunun için de zaman çizgisini kullanır. Bilinçaltı geçmiş, şimdi ve gelecek zamanı farklı yerlere kodlar. Örneğin geçmiş zaman, bazıları için arkada, bazıları içinse sağ veya sol yanda olabilir. Gelecek ise önünde uzanmış olabilir. Özellikle geçmiş ile ilgili hatıraların kodlandığı yer yaşanan bir çok problemin kaynağı teşkil eder.



4- Çözümlenmemiş, olumsuz duygu yüklü anıları bastırır. Amacı kişiyi korumaktır. Yine de baskılanmış bu anılar ile ilgili semptomlar yaratmaktan da geri kalmaz. Örneğin kişinin yaşadığı taciz olayını bastırır ama kişinin kirlenmişlik hissini temizlik takıntısı ile dışa vurur. Bunu klasik bir obsesif-kompülsif durum olarak görürseniz tedavi şansınız kalmaz. Bu davranışı baskılasanız bile ya bir süre sonra yeniden ortaya çıkarya da şekil değiştirir.



5- Bastırılmış anıları çözüm için sunar. Bir davranışın neden yapıldığını açıklamak ve “sahibini” korumak için bunu yapar. Ama sunduğu anının, o davranışla ilgili olması gerekmez. Sadece mantığınıza yatması ve o duygusal tepki için “sahibine” hak vermeniz yeterlidir.



6- Bedeni işletir. Bunun için detaylı bir planı vardır: Vücudun şimdiki halinin ve mükemmel sağlığın planına sahiptir. Bu nedenle bilinçaltının yarattığı psikosomatik rahatsızlıkları yine bilinçaltının yardımıyla gidermek mümkündür. Bazen bunu kendisi de yapar. Örneğin sınav kaygısı yüksek bir öğrencinin bilinçaltı kaygıyı yaratan sınavdan sahibini korumak için bağırsak sistemini bozabilir, o geceyi acilde baygın geçirtebilir, elleri ayakları, sanki sinir ucu iltihaplanması varmış gibi tutmaz olabilir vs. Ve sınav saati gelip geçtiğinde sahibini tekrar eski haline getirebilir. Aynı zamanda Yüksek Benliğin işleyişini kontrol eder.



7- Bedeni korur. Bedenin bütünlüğünü korur. Hücre düzeyinden sistemlere, sistemlerin uyumlu çalışmasına kadar bütün bedenin işleyişini bir an bile bırakmaksızın kontrol eder. Siz nefes almayı unutabilirsiniz ama o unutmaz.



8- Duyguların hakimidir. Bilinçaltı tüm duygularımızın kaynağı ve yerleştiği yerdir. İnsan duygudan bir an bile çıkamaz. Bir duygu durumundan bir başkasına geçer ve bütün davranışların altında duygular vardır. Bilinçaltı olaylar ve duygular arasında bağlantılar kurar. Kurulan bu bağlantılar ve yüklenen anlamlar davranışlarımızın gerçek sebepleridir. Bir davranışı değiştirmek için ona yüklenmiş anlamı göz ardı eden yaklaşımlar, bilinçaltı karşısında yetersiz kalmaktır. Örneğin eğer sigaraya kendine güven gibi bir anlam yüklenmişse, bu anlamı yükleyebileceği yeni bir davranış seçeneği sunmazsanız sigarayı bırakmanıza izin vermez. Bulunan davranış seçeneğinin de en az sigara kadar kolay ulaşılabilir olması gerekir.



9- Son derece ahlaklıdır. Size öğretilen ve içinde yetiştirildiğiniz ahlaksal yapıya sıkı sıkıya bağlıdır. Tersi davranışlarda yaşanan suçluluk duygusu bazen bir ömür boyu sürer. Bu kez de bilinçaltı kişiyi cezalandıracak bir hastalık veya bir mahrumiyet yaratabilir.



10- Hizmet etmekten hoşlanır, gerçekleştirmek için net ifadelere ihtiyaç duyar. Bilinçaltı sahibi ne isterse sahibine onu verir.Yalnız bilinçaltı çok istediğimiz veya hiç istemediğimiz şeylere, yani iyi konsantre olduğumuz şeylere ulaşmamızı çabuklaştırır. Bundan dolayı Hipnozda kişi hep olumlu olana, istenen duruma yönlendirilir.



11- İstenene ulaşılması için kaynaklar üretir, muhafaza eder, dağıtım yapar ve “enerji” iletir. İsteme noktasında dikkatli olmak gerekir. Sürekli ölmek istediğini söyleyen biri, sonunda bilinçaltını tedavisi çok zor ya da imkansız bir hastalık yaratmaya itebilir.

Alıntı
 

bendekiben

Elit Üye
Katılım
10 Eki 2011
Mesajlar
1,218
Tepkime puanı
199
Konum
Ankara
1- Bütün anıları depolar. Hiçbir şeyi silmez. Ana rahminden ölene kadar… Geçici olan ve geçici olmayan her şeyi kaydeder. 0–7 yaş arasında kritik akıl faaliyette olmadığı için her şey doğrudan bilinçaltına kaydedilir, doğru-yanlış, güzel-çirkin, ahlaklı-ahlaksız ayrımı olmadan… Kayıt anında anlamsız olsa bile ilerleyen dönemlerde kaydedilene, yaşantılar sonucu bir anlam yüklenir ve bu anlama göre kişinin tepki vermesi sağlanır.


Forumda hafıza silme ile ilgili bir konu olmuştu sayın embriyo. Yazınızı görünce aklıma geldi. Orada da belirttim mi tam hatırlıyamıyorum ama evet, insan bazı olayları unuttuğunu zanneder fakat bilinç altına itilmiş o olay bir zaman sonra başka bir olay ile karşısına çıkıp kendisinin bile anlamlandıramadığı tepkiler vermesine neden olabilir. Mesela ben 1 yıl öncesine kadar arılardan müthiş korkardım ama telkin ile onlardan korkmak yerine sevebilmeyi öğrendim. Bu da benim küçükken bir arının gazabına uğradığımın ve hatırlıyamadığımın bir göstergesi sanırım.
 

alin

Kayıtlı Üye
Katılım
9 Ara 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
338
Konum
İstanbul
Bilinçaltı, salt görevi bizi korumak olan, hayati önem taşıyan bu bölüm, bizi -farkında olmadan- bilincimizde fark edemediğimiz şekilde yönetebiliyor. Bize sürekli, aynı istemediğimiz sonuçları yaratan durumları bilinçaltımız çeker, yaydığımız enerjiyi geri alırız ve bilinçaltının işleyişini anlayıp, onun bize yanlış yönlendirdiklerini kıramazsak, hep aynı istemediğimiz sonuçlar çıkacaktır.

Hem yaratım sürecimizde, hem fobilerimiz, ilişkilerde, parasal sorunlarda, ruh hali geçişlerinde vb. saymakla bitmez alanda, bilinçaltına yönelik çalışmalar yapılmazsa, sadece geçici çözümler bulabiliriz. Bilinç düzeyinde olmadığından, ulaşılması daha zor olsa da yinelenen çalışmalarla ( örn. olumlamar vb. ya da kod temizlikleriyle ) ya da uzman kişilerce dilediğimiz düzeye getirebiliriz.

Bilinçaltının bizi koruma hallerinin, bir çok durumda bizi daha olumsuza sürüklemesini engellemek için, onu, işleyişini anlamalı, lehimize kullanabilmeliyiz. Yoksa, yaşadığımız her olumsuz durumu ömür boyu sürdürme, psikolojik olarak da sıkıntılar yaşama ihtimalimiz, çok yüksek olacaktır.
Sevgiyle...
 

BeLLa91

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Kas 2010
Mesajlar
890
Tepkime puanı
268
İş
Asistan, öğrenci
Bilinçaltı çok karmaşık aynı zamanda da mucizevi bir şey. Teşekkürler paylaşım için.
 

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
Hastalıklarda da bilinçaltında onu yaratan asıl sorun halledilemezse sadece geçici tedavi yapılabilir, ancak kalıcı İYİLEŞME için problemin kökü bilinçaltında temizlenmelidir. Sayın alin'in dediği gibi uzman kişilerin yardımı ile hipnoz, N.L.P, E.F.T veya bilinçaltı temizleme çalışmalarıyla çözüm bulabiliriz. Meditasyon sırasında gözümüz kapalıyken, zihnimizi sessizleştirmeyi başardığımız zaman ortaya çıkan görüntüler aslında bilinçaltının temizlenmesidir.
Ayrıca farkındalığımız geliştikçe kendimizin de farkına varır, daha iyi tanımaya başlar ve problemlerimizin ana kaynağı ile yüzleşmeye başlarız. O zaman çözüm kendiliğinden gelişir.
 
Üst