"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zeka Ne İşe Yarar

şinçeyank

Kayıtlı Üye
Evliliğinin daha üçüncü yılında karısı, arkadaşlarına "hissettiği sevgi açlığı"ndan söz etmeye başlamıştı. Aşk evliliği olarak başlayan ilişki, beşinci yılına varmadan çatırdamaya başladı.

Karısına koştuğu şart şuydu: "Seninle evli kalmamı istiyorsan yemeğim üç öğün, düzenli olarak odama gelecek. Benden dostluk veya yakınlık beklemeyeceksin. Bunlardan şikayet de etmeyeceksin!" Evlilik 11 yıl sürdü. Boşanmanın ardından çocuklarından ayrılmanın üzüntüsü ve aşırı çalışma, beraberinde şiddetli bir mide ülseri getirdi.


Hastalığı sırasında kendisiyle ilgilenen kuzeniyle bir mantık evliliği yaptı. Ama sürekli başka kadınlarla kısa ilişkiler kurdu. Duygusal hayatında gerçekten mutlu olduğu uzun bir dönem yaşamadı. Zaman zaman bu yüzden fiziksel sağlığını da kaybetti. Dünyanın belki de gelmiş geçmiş en zeki adamından bahsediyorum: Albert Einstein''dan! IQ''su sıradan insanlarla karşılaştırılamayacak kadar yüksek bir dahi! Nobel Fizik Ödülü sahibi.


Keman çalan, mükemmel satranç oynayan, üstün bir beyin. EQ, yani "Emotional intellegence" (duygusal zeka) dersen, görünüşe bakılırsa yerlerde sürünüyor! Einstein''ın yaşadığı yıllarda daha bu ayırım yapılmamıştı tabii.


Şimdilerde ise hangisinin daha önemli olduğu tartışılıyor: "IQ sizi okuldan mezun eder, EQ ise hayattan!" deniyor. Tanıma göre EQ duygularınızı ve iletişimi hayatta ne kadar doğru kullandığınızı ölçer.


Başkalarının duygularını anlama, yaratıcılık, esneklik, dayanıklılık, stresle mücadele, liderlik vasfı, konsantrasyon, kendinizle ve diğer insanlarla ilişkilerinizle ilgilenir.


IQ ise malum, öğrenme ve anlama yeteneğini, mantık yürütme, bilgiyi kullanma, soyut düşünce ve analitik yetenekleri ölçer. Yani televizyonun düğmesini açamayan anneannenin, insanları nasıl bu kadar iyi tanıdığı ve ev içi kavgaları nasıl bu kadar beceriklilikle sakinleştirebildiğini bu şekilde açıklıyoruz. Veya tam tersi, doktora sahibi insanların bazı tartışmalar sırasında nasıl kendilerinden geçip kabalaşabildiklerini.


Ya da çocuklarını niye berbat yetiştirebildiklerini... Veya evlilik programlarında avuç avuç EQ''suz insanın nasıl birbirine girip gözyaşlarına boğulduklarını. IQ''ları ne durumda? Ha, onu tartışmıyoruz bile zaten!


Uzmanlar EQ''nun zamanla geliştirilebileceğini, ama muhtemelen eğitiminiz sırasında okul ve aile tarafından ihmal edilmiş olduğunu söylemekteler.


Zeka ne işe yarar? Para kazanmaya mı? İnsanlığa hizmet etmeye mi? Ünlü olmaya mı? Mutlu olmaya yaramaz mı? Kendimi bile mutlu edemiyorsam, akıllı olmanın kime ne faydası var ki? Görünüşe bakılırsa, gelecek yıllar EQ yılları olacak. ''Einsteinvari'' dahilerse, duygusal zekalarını yükseltmek üzere psikolog psikolog dolaşacaklar!


ALINTI : Gülse Birsel
SABAH
 
inanın bilemiyorum ama sizin paylaştıklarınıza şöyle bir baktım da ilgi alanıma giriyor aslında duygusal zeka önemli sanırsam bunu anladım ama şöyle bir şey var duygusal zeka duygusal olmak değil tamamiyle duygularına hakim olmak sanırsam günlük hayyatta bu adam duygusal dediğimizde onun duygusal zekasının düşük olduğunu görüyoruz yani pozitif olmak her hatayı her moral bozukluğunu yenmek demek araştırdıklarıma göre
 
inanın bilemiyorum ama sizin paylaştıklarınıza şöyle bir baktım da ilgi alanıma giriyor aslında duygusal zeka önemli sanırsam bunu anladım ama şöyle bir şey var duygusal zeka duygusal olmak değil tamamiyle duygularına hakim olmak sanırsam günlük hayyatta bu adam duygusal dediğimizde onun duygusal zekasının düşük olduğunu görüyoruz yani pozitif olmak her hatayı her moral bozukluğunu yenmek demek araştırdıklarıma göre


"1980’lerin başında, İsrailli Psikolog Dr. Reuven Bar-On, duygusal zeka kavramını geliştirmeye başlamış; "Bir kişinin çevresel baskılarla ve isteklerle başa çıkmak için başarılı olma yetisinde; duygusal kişsel ve sosyal yeteneklerinin bir bütünüdür." şeklinde tanımlamıştır. (Møller, 1999, s. 218).


Peter Salovey ve John Mayer, 1990’da Duygusal Zekayı şöyle açıklamışlardır : "Bir kişinin kendi ya da başkalarının hislerini ve duygularını yansıtabilme, onları ayırt edebilme ve kişinin düşüncesi ve eyleminde bu bilginin kullanılmasıdır." (Møller, 1999, s. 219).


Daniel Goleman, 1995 yılında yayınlanan "Duygusal Zeka" adlı kitabında "Duygusal zekayı kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi, ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilmesi yetisi" olarak tanımlıyor. (Goleman, 1996).


Goleman’a göre; beynin düşünen parçası, beynin duygusal parçasından ürüyor. Beynin düşünen ve duygusal parçaları genelde yaptığımız her şeyde birlikte çalışıyor ve gerek iş yaşamında gerekse özel yaşamda başarılı ve mutlu olmak, insanların duygusal zeka becerilerine bağlıdır."
alıntı



Ama bencede duygusal zeka deyince duygularına hakim olabilen ve kendini başkalarının yerine koyabilen yani empati yapabilen insanlar aklıma geliyor. Ve biraz araştırırsak bu insanlar hayata daha pozitif bakıp daha mutlu olarak yaşıyorlar. Ve kendilerinide oldukça geliştirebiliyorlar. :)
 
waw tüm mesele bu duygularına şekil vereceksin (yerine göre empati yapıp başkalarını anlayacak, kendini tanıyacak,eksilerini artılarını görecek ve onları ölçüp tartıp en iyisini becereceksin) o zaman daha zeki olursun
 
waw tüm mesele bu duygularına şekil vereceksin (yerine göre empati yapıp başkalarını anlayacak, kendini tanıyacak,eksilerini artılarını görecek ve onları ölçüp tartıp en iyisini becereceksin) o zaman daha zeki olursun


Aslında hepimiz aynı zeka seviyesine sahibiz bencce bütün insanoğlu. Ama kullanmakla alakalı işte bazıları varki nasıl kullanıcaklarını biliyor. Bazen düşünüyorum onlardan neyimiz eksik diye eksik olan tek şey bizdeki azim bence
 
Geri
Üst