Askerliğini de yaptığını hesaba katarsak Fransız Yabancı Lejyon birliğine katılabilirsin. Benim lejyona katılmak için müracaat ettiğim zamanlarda nasıl olduğunu, artılarını ve eksilerini yazayım. Ben kabul edildikten sonra Fransa Aubagne'ye çağrıldım gidişime az bir süre kala ailesel sebeplerle gitmedim.
Öncelikle belli bir yaşı aşmamış olmanız lazım. Siz katılabilecek yaştasınız. 40 yaşına kadar alıyorlar. Bunun dışında lejyona katılmaya elverişli bir sağlığınız varsa ki TSK ile hemen hemen aynı, bunlar dışında pek bir şartı yok. Başvurunuzu yapıyorsunuz onaylandığında sizi Fransa'ya ana lejyon alım bölgesine çağırıyorlar. Oraya gittiğinizde bazı ufak testler vs. geçiyor ve anlaşmanızı ve sözleşmenizi imzalıyorsunuz. 3 yıllık sözleşme oluyordu ilk etapta. 15 haftalık ön eğitime alınıyorsunuz.
Fransızca bilmeniz gerekmiyor orada hem askeri kurslarda hem günlük hayatta bir şekilde öğretiyorlar. Mecbur kalıyorsunuz zaten öğrenmeye.
Sizin niteliklerinize göre ve nitelikleriniz tutarsa isteğinize göre farklı görev tanımları üstüne eğitiliyorsunuz. Çok iyi para kazanmak istiyorsanız ve nitelikleriniz uygunsa, hem keskin nişancı hem de paraşüt birimi görevi alırsınız. En riskli ama en yüksek maaş alan gruplar bunlar oluyor. En baz lejyoner yaklaşık 1200 euro maaş alır. Bu maaş hizmet süresi, niteliği, varsa alınan rütbeye göre artıyor. Keskin nişancı ve paraşüt birliğindeyseniz yaklaşık 3600 euro maaş alınıyordu.
Artıları:
- Ek bir dil öğreniyorsunuz.
- Lejyona kesin girişiniz yapılırken size kimlik değiştirme hakkı veriyorlar. Görev yaptığınız süre boyunca siz bildirmezseniz kimse sizin hangi isimle lejyonda olduğunuzu bilemiyor. Kısaca Fransız hükümeti dışında nerede ne yaptığınızı bilen olmuyor, Dünya üstünden siliniyorsunuz. (Bunun bir eksisi var eksi bölümde anlatacağım)
- Aldığınız askeri eğitimin yanı sıra, sivil hayatta bütün Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de de geçerli olan bazı sertifikalar edinebiliyorsunuz. Örneğin yazılım uzmanlığı, acil sağlık müdahale sertifikası, dövüş sanatları sertifikası, elektrik elektronik tekniker sertifikası vs. vs. Bu sertifikaları sivil hayatta daha üst kademelere çıkarabilirsiniz. İsim vermeyeceğim, Türkiye'de çok ciddi işler yapan bir dövüş sanatları merkezi var. Oranın sahibi eski bir lejyon. Lejyonda aldığı eğitim ve sertifikayla, daha sonra başka bir ülkeye gidip o sertifikanın eğitmen sertifikasını da alarak Türkiye'de dövüş sanatları merkezi açmıştı. Epey de ilerledi.
- Aldığınız paranın büyük bölümünü biriktirebilirsiniz zira görev yaptığınız yerler genellikle Dünya'nın en lanet ve karışık noktaları oluyor. Zaten yeme içme ve barınma bağlı bulunduğunuz lejyon üssünden. Haliyle 3 yıl sonunda çok ciddi paranız birikebilir. Tamamen size bağlı.
- Fransa'nın bir çok yerinde sevilirsiniz. Sevilmeyebilirsiniz de ancak lejyonerlere karşı genel bir sempati var.
- 140 ülkeden gelen farklı lejyonerlerle ve Dünya'nın farklı yerlerinde görev yaparak farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olursunuz. (Bunun da eksilerini yazacağım)
- Lejyon içinde, Türk lejyonerlere karşı diğer lejyonerler iki kere daha dikkatli düşünüp hareket ediyor. Türk lejyonlar sert bir nam yapmış zaman içinde. Bu her zaman her koşulda elbette geçerli değil ama komutanların bile görev verirken, yanınıza Türklerin hazzetmediği bir ülkeden adam verirken, Türk'e bir sorun olup olmayacağını sorması da bunun bir göstergesi. Komutan pek diğer adama sormuyor çünkü arıza çıkarabilecek potansiyeli Türklerde görüyorlar.

- Sözleşme bittiğinde 3 yıl daha uzatırsanız Fransa'da oturum alıyorsunuz. Zannediyorum bu ek sürede 2 yıl da bittikten sonra 5 yıl boyunca Fransa'da kalırsanız Fransız vatandaşlığı alabiliyorsunuz. Hem de başta eğer değiştirmişseniz yeni kimliğinizle. Böylece eski siz yok oluyor ve yeni siz Fransız vatandaşı olarak Dünya tarafından tanınıyorsunuz. Kendi ülkenizin vatandaşlığı gidiyor haliyle. Bunu genellikle suçlular yapıyor.
- Fransa'ya, Fransız ülkesine değil, lejyona bağlılık yemini ediyorsunuz ve sözleşmeniz bu şekilde yapılıyor. Size kesinlikle o farkı iyi gösteriyorlar, siz Fransız ordusunun değil, Lejyon'un askerisiniz.
- Bu şekilde 6 yıl tamamlarsanız; fena olmayan bir para birikimi, yeni bir dil, Fransa'da oturma hakkı (vatandaşlık istemem kendi ülkemin vatandaşlığı kalsın derseniz), sivil hayatta AB ve Türkiye ve başka bir çok ülkede kullanabileceğiniz bir sertifika, öğrenilen yeni kültürler vs. ile önünüze bakarsınız.
- Lejyonda daha uzun süre kalırsanız nitelikler de uygunsa rütbe alabiliyorsunuz. Ek sınavlar vs. de gerekiyordu zamanında. Yenisini bilmiyorum.
- Standart baz lejyonlara Spectra miğfer, Felin vücut zırhı ve Famas silahı verilir. Bunlardan sorumlusunuz kaybedemezsiniz. Bunlar yaklaşık 40.000 Euroluk teçhizat paketidir. Yine görev niteliğinize göre farklı silah ve teçhizatlar verilir.
Eksileri:
- Ölme ve ciddi sakatlık istatistiklere göre %30. Diğer %70 sağ salim görevini bitiriyor. Ancak anladığıma göre psikolojik olarak etkilenenler çok daha fazla. En az %50'si manyak oluyor. Çok sağlam bir irade lazım.
- Özellikle ilk eğitim zamanında sizi insanlıktan çıkarabilirler. Zor ve umursamaz eğitim süreçleri (tamamen sizin kondisyon ve kişiliğinize göre şekillenir), fiziksel şiddet ve hakaret (illa ki var az veya çok). Zira adamlar ''sizin farkında olmadığınız potansiyellerinizi açığa çıkaracağız, bundan emin olabilirsiniz ve bunu her zorlu koşulla yapacağız'' diyip kafalarına koymuşlar. Siz 25 kg ile çölde maksimum 20 km yürüyebileceğinizi düşünürken onu size seve seve 40km'ye çıkarmanızı sağlıyorlar.
- İlk 6 ay kesinlikle hiçbir şekilde hiçbir tanıdığınızla veya dışarıdan biriyle telefonla dahi olsa görüşemezseniz.
- 3 yıllık görev süreniz boyunca, oldukça zor izinlerle 2 kere ailenizin yanına gidersiniz. Kaçarsanız sizi çok ciddi hapis ve tazminat bekler. O hapis süreci de lejyon denetiminde olacağından Fransız hak ve yasalarını unutun, cehenneme hazırlanın.
- Yeni kimlik edinebilme fırsatını değerlendiren farklı ülkeden bir çok suçlu lejyoner olarak sağınızda solunuzda oluyor. Her türden suçludan bahsediyorum. Biraz da bu sebeple lejyon tarihinde rezaletler de görülmüştür. Sivil tecavüz ve katliamları, yağma gibi rezaletler. Hepsi öyledir düşüncesi yanlış. Sonuçta lejyon içinde bunlar aslında suçtur ve disiplinsizlikten çok ciddi cezalar verirler. Gelin görün ki X ülkenin X köyündeki bir birlik tamamen manyaklardan oluşmuşsa, başlarındaki subay da manyaksa o bölgede bu tür suçlar oluşmuş oluyor.
- Dünya'nın gerçekten de çok kötü ve çok riskli bölgelerinde görev yapabiliyorsunuz. Risk tanımına göre maaşınıza ek yapılıyor. Zaire, Ruanda, Somali Dijiboti, Irak, Çad, Mali, Kongo, Kamboçya kısaca nerede bir sıkıntı nerede bir arıza varsa lejyon da özellikle oralarda oluyor.
Yanınızda götürecekleriniz:
- kimlik, pasaport gibi evraklar, 3 tshirt, 3 iç çamaşırı,3 çorap, kişisel hijyen gereçleriniz, bir eşofman, yaklaşık 40-50 euro para.
Yanınızda götüremeyecekleriniz:
-300 eurodan fazla para yasak, laptop,kamera,tablet,mücevherat,silah,bıçak, ev iş yeri araba anahtarı vs. yasak.
Din, dil, ırk, medeni hal, suç geçmişi, okul durumu hiçbirini önemsemiyorlar. Irkçı olmamak kaydıyla veya görünen bir yerde aptalca olmamak kaydıyla dövme vs. serbest. Zaten orada ayrıca geleneksel lejyon dövmesi çok yaygın.
Aşçıdan, keskin nişancıya, sıhhiyeden, tank operatörüne, iletişimden, kayıt sekreterliğine kadar bir çok farklı görev var.
Diyelim ki paraşütçüsünüz, Fransa'ya ait olmayan deniz aşırı ülkelerden birinde görev kabul ettiniz, lejyonda 10. ayınız, maaşınız oluyor 3560 euro. Her ay bunun 2500 eurosunu biriktirdiniz.
6 yıl / 72 ay x 2500 = 180.000 Euro / 530.000 TL
Sözleşme yenilemeyin Türkiye'ye dönün. 530.000 TL ile evinizi ve arabanızı alın, iş kurun arkanıza yaslanın 6 yılın yorgunluğunu çıkarın.
Bu yazdıklarım geçmiş zamanı kapsıyor. Şartlar değişmemiş olabilir ama fiyatın arttığından eminim.
Bu da size farklı, riskli ve zor bir seçenek.