Ölüm ve doğum ile nerde hangi ailede dünyaya geleceğini değiştiremezsin.Bunun dışında her olaya insan iradesinin hâkim olduğunu düşünürüm.Yalnız şu da var bazı şeyler zorlansada olmuyor ,zorlamakta insan iradesine dahil olan bir eylemdir ama kaderde yoksa oda kâr etmiyor.Ben herşeyin kader olduğunu ,zorlamanında ,istemeninde,yapmanın veya yapmamanında kader olduğunu düşünüyorum.Yani zorlayacağınızda kaderde yazılıdır ama biz yaptığımız için irademizde olduğunu düşünürüz.Yanlış anlaşılmasın bu demek değil ki bir insan katil olacak bu elinde değil o zaman.Kastetttiğim bu değil tabiki.Burda ince bir çizgi var ve ben daha mâkul olayların hakimiyetinden bahsediyorum. Bu yöne daha ağırlık basıyor kalbim ve aklım.Yani sonuç zaten belli bana göre zorlasanızda,zorlamasanızda kaderde yoksa olmaz.Birinde kapıyı 20 kere çalıp geri dönmek diğerinde 3 kez çalıp dönmek var.Ben 3 kez çalıp dönmeyi tercih ederim.Çok merak ediyorum
Yaşadığımız acılar mutsuzluklar imkansızlıklar kader mi yoksa bizim seçimimiz mi???
Olmayacağını bile bile zorlanır mı alın yazısı???
Merhaba. Bu soruyu banada çok soran olmuştu. Ben de herkese verdiğim ve açıklayıcı olduğunu düşündüğüm cümleyi seninle de paylaşmak isterim.
Sen bu soruyu kaderinde yazdığın için sormadın. Sen bu soruyu soracağın için kaderinde öyle yazdı.(2 cümle mi oldu ya?)
Yaratilmis herseyin kaderi kendisi ile beraberdir, senin disinda olusmaz ki. Kisinin kaderindeki en büyük etken tabiki kisinin kendisidir. Olusmus bir senaryo oynanmiyor, anda kendi kaderini kendin yasiyorsun, etken tabiki sensin.
işte benim aklıma takılan şey bu yaşadıklarımız bizim etkilemizle mi oluşuyo yoksa yazgıya göre mi?
her gün soruyorum kendime kader ne karşıma çıkan yaşadığım olaylar insanlar ne diye
Hakikatende ne zor,ne anlaşılamaz bir konu bu.İnsan irdeledikçe dahada çok karışıyor.Kader islam dininde anlasilmasi en zor olandir, sebebine gelirsek, Allah zamansiz ve onun nazarinda senin ne yapacagin bellidir, hayatinin ilk ve son adiminina kadar. O bilir
Sen ise zamana baglisin,ve sen onun katinda belli olan olaylari kademe kademe yasarsin zamana baglisin ya ondan. Iste O'nun katinda belli olan mantigi biz bazen o belirliyor ve o sunuyor bizde yasiyoruz diye kabul ederiz ki bu kabul edis kacamak bir kabul edistir, isin asli öyle degil! O zamansiz oldugu icin bilir saadece,ama secimin ve attigin her adim sana aittir senin insaa ettigin bir yoldur hayatin, ve bu yüzdende hesabini vereceksin ya, aksi taktirde hazirlanmis bir senaryonun hesabi mi verilir.
Insanlar güzel olan herseyi kendinden bilirler cirkin olumsuz olanida kaderinden, bu paradox degimi? Insan böyle bir varlik düsünmeye bile tembel.Ve yükü kaldirmaya dahi muktedir degil, kendi sorumlulugunu yüklenecek cesaretei yoktur insanin. Allah diyorki, yaptiginiz zerre kötüük size döner ve yine yaptiginiz zerre iyilik size döner, bu ayet senin kaderinin isleme seklini sana anlatir, ve bu mantik benim bildigim kadariyla saadece islam dininde yoktur, bu böyledir yani.Ya kabahati kadere yükleriz ve hic bir degisime raslamayiz, yada hatayi kendimizde bulup onunla beraber hayatimizin akisini düzeltiriz![]()