Kız arkadaşımın bir sorunu hastalığı bu , sinüzüt bölgesinde hastalığı fakat belirtiler migren, bir çok doktora gitti ve onlarda anlıyamadı.Çoğu zaman verdikleri ağrı kesiciler etki etmiyor.Ağrımaması artık sıra dışı geliyor kendisine, bildiğiniz işe yarıycak bir alternatif tıp yöntemi var mıdır?
Aslına bakarsanız günümüzde migren denen rahatsızlık (içinde türleri de var) için kesin tanı diye bir şey yoktur, zira migren nedir hala bilinmemektedir.
Nörovasküler bir hadtalık olmasına dayalı teori, migrenin beyinde başlayıp kan damarlarıyla genişlemesidir. Oysa bu hastalığın nedeni veya esas merkezini saptamaz. Tıpkı grip olan birinin burnunun akması sonucu grip burunda başlar demek gibi bir şeydir, tamam bu kadar basit değil ama örneklemeye çalışıyorum.
Yine aynı şekilde hormonal etkilerin de migrenin tetikleyicisi olduğuna dair bulgular mevcuttur ama bu da hastalığın ne olduğunu ifade etmez. Tıpkı astımlı birinin sigara dumanıyla astımının tetiklenmesi örneğindeki gibi.
Bazı türlerin tedavisine farklı ilaç ve yaklaşımlar sunulur. Bunlar tedavi etmez, semptomları azaltır. Hastalığın yani migrenin aslında ne olduğu bilinmiyor ki tedavisi de olsun. (bir çok hastalıkta olduğu gibi)
Ne yazık ki bu konuda çok destek bulamayabilirsiniz, zira doktor migren değil demesi bazen migren yok anlamına gelmediği gibi, migren var dediğinde de migren olmayabilmesi de mümkündür. Ortada sadece çok farklı bulgular sebebiyle türlere ayrılmış migrenler ve bunların nedenlerini açıklamaya çalışan teoriler olduğundan, belki sadece semptomları azaltacak ilaçlar, yaşam düzeni değişikliği vs. önerebilirler. Zira daha ne olduğu bile kesin olarak bilinmiyor bu meselenin.
Zaten migren şüphesi olunca yapılan bütün muayane ve testler, aslında bilinen başka bir hastalığı seçenek dışı bırakmak için yapılırlar. Mesela işte beyinde kütle yok tamam, beyin kanaması yok tamam vs. gibi. Yoksa o muyanede ''işte migren'' diyebileceği bir şey bulacağı için yapmazlar o testleri çünkü bulabileceği belirli bir şey yoktur. Varsa da henüz tıp bunun farkında değildir.
Ağır yan etkili ilaçlarla neredeyse eş değer olan alternatif yaklaşımları doktorlar da önermektedir. Mesela 1. basamak tedavide ağrıları neredeyse %50 oranında azaltabilen bazı ilaçlarla aynı etkileşime sahip olan yaklaşımlara, akupunktur, masaj, bazı destekleyiciler ( magnezyum, Q1o enzim, b12, çayır papatyası, öksürük otu vs.) sayılabilir.
Açıkçası çayır papatyası da, öksürük otu da papatyagillerdendir. Ben gelecekte migren ve migrenvari hastalık tedavilerinde papatyagillerin (asteraceae) bu konuda tam umut olacağını düşünüyorum. Bu konuda akademik bilgi için Origanum'u sahneye davet ediyorum, bitkilerin efendisi odur bakalım o ne der bu konuda.
