Şu An Ne Okuyorsunuz ?

Elnora_alila

Moderator
Okuma yolculuklarımızı görünür kılmak ve birbirimize ilham olmak için ; şu sıralar okuduğunuz kitabı, kısaca konusunu, sizde bıraktığı etkiyi, farkındalığı ya da altını çizdiğiniz önemli bir notu paylaşabilirsiniz. Aynı kitabı okuyanlar ile fikir alışverişi yapmak ve üzerine yeni düşünceler üretmek adına açılmış bu başlığa, lütfen özenli davranalım.

Keşifleriniz derin ve daim olsun_

Okuduğum kitaplar üzerine derinlemesine sohbet edebilen bir insan değilim açıkçası bir yandan da çok farklı konulardan birçok kitabı aynı anda okuma huyum vardır, kimisini başlar iki ay sonra devam etmek için kenara bırakırım bu yüzden hali hazırda okuduğum dün başladığım bir kitabı paylaşmak istiyorum çok lafı dolandırıp bulandırmadan. Belki muazzam açıklamalar yapacak kadar okumadım ancak basitçe bahsedeyim. 13. yy. "muvelleh dervişliği" üzerine bir doktora çalışması, peki muvelleh derviş kime denir... Aklı başında olup mecnun gibi yaşayan henüz kendini yitirmemiş ancak yaşamını aklını yitirmiş gibi yaşayan ve aslen Horasan bölgesinden doğup Anadolu ve Şam'a uzanmış bir tarik yolu. Tek bir kol/yol değil bir üst tanımlama. Evet kısaca bu konu ve dönemin sosyolojisini ve önasya tarihini de içine alan bir kitap. Benim gözlerimin fal taşı gibi açılmasına sebep olan bir kısmı paylaşayım; Moğol istilaları, Haçlı seferler ve veba salgınlarıyla geçen dönemin Anadolu ve Suriye'de yarattığı tahribat şu paragrafla özetlenebilir,
"Tarihçiler daha dehşetli tasvirler de yapmaktadır. Buna göre, insanlar iaşelerini temin etmek için çocuklarını satmakta ve ölen kimselerin etlerini yemektedir. Hatta anne ve babalar, kendi ölen çocuklarını yemekten bile çekinmemektedir. Tarihi kayıtlar, yiyecek çocuk ve leş kalmayınca, kuvvetli kimselerin zayıfları yakalayıp yediklerini, insanların yoksul kimseleri evlerine çağırıp bir bahaneyle boğazladıklarını, bazılarının kendi karılarını kesip yediklerini, hastalan tedavi için çağrılan doktorların bile kesilip yenildiğini, çok sayıda doktorun bu sebeple ortadan kaybolduğunu söylemektedir.22 Bu kayıtlar, 7./13. yüzyılda Ön Asya' da yaşayan insanlar için şartların ne kadar zor olduğunu, bu şartların insanlarda yol açhğı psikolojik değişimin, hastalıklı olarak niteleyebileceğimiz bir boyuta nasıl ulaşhğını gös termesi açısından önemlidir."

wh_3b3765dd6.webp

Geri