aşk1
Banlı Kullanıcı
ilaçları övmüyorum gerekliler mecburuz diyorum siz ilaç olmadan beyin kimyasını düzenleyemezsiniz bu ne zaman bulunur ozaman ilacada gerek kalmaz. ama şuan mecburuz.Katıldığım ve katılmadığım noktalar var.
- İlaçları çok övmüşsünüz. 30 yıl önce de çok övülüyordu. Şimdi daha iyi diyorsunuz ya, kaçı daha iyi, neye göre daha iyi? Bunca yıldır insanlara şekerleme gibi verilenler kötüydü sonucunu çıkarabilir miyiz? Bir psikolog olarak, farmakoloji eğitiminiz ve ilaç önerme yetkiniz olmadan, bu kadar ilaçları övücü bir yaklaşımda olmanızı gerçekten anlamak güç.
- Bir çok konuda ''ilaçsız çözülemez, saçmalamayın, cahil misiniz'' kalıpları yıllardır sözde uzmanlar tarafından söylenir. Bugün bazı kanser türlerinin bile ilaçsız, kemoterapisiz %99 oranda iyileşebildiğini biliyoruz. Bizzat Urum'un gayet tekrarlanabilir çalışmalarla kanseri yok ettiğine de (hatta hastahanede bu hastanın gördüğü tedaviden dolayı bozulan kan değerlerinin iyileşmesiyle birlikte) şahit oldum, başka insanların da kanser hastalıklarının başka yöntemlerle yok edildiğini biliyorum. Hatta boş verin bu aşağıladığınız siteyi, cahil dediğiniz insanları daha geçenlerde izlediğim şu videoya da bir göz atın https://www.ted.com/talks/william_li?language=tr
- Hangi ruhsal hastalıklar ilaç kullanmak şartıyla, yan etkisiz tamamen yok ediliyor ve yüzdesi nedir? Bize bunu bir uzman olarak açıklayın lütfen. İlaç kullanmak şartı dedim, zira ilaç kullanmadan da hastalarını, danışanlarını sorunsuz hale getiren çok güzide psikolog ve psikiyatristlerimiz de var, iyi ki de varlar. Ayrıca yasalar ''tedavi etmek'' kalıbını, belli diplomaları olmayan insanlara yasakladıklarından açık isim ve yer bilgisi paylaşmadan, panik atak gibi konuları asla ilaç kullanmadan yok eden insanları da biliyorum. Öyle değnekle falan değil, Dünya çapında bilinen bazı yöntemlerle. Zaten nedense bizim ülkemizde çok şiddetli biçimde var bu iki yüzlülük.
- İlaçlar elbette insanları zombi yapmak için veya kötü yapmak için değildir, bir de öyle olsaydı. Bu ince bir çizgidir. İlaçların bazı konularda gerekli olduğunun herkes gayet farkında. Modern teknolojinin en büyük nimetlerindendir. Burada kimse ilaçların tümüne canavar demedi, dediyse de ben görmedim. Bu yüzden çarpıtma yaptığınızı düşünüyorum. İlaçlara kötü diyenler de kullanıp kötü etkisini görenler. Ben de hiç ruhsal bir sebepten ilaç kullanmadım bununla birlikte kullanan çok kişi tanıdım. O kişilerin de ilaçları kötü etkilerinden dolayı bırakıp, başka yöntemlerle, o ilaçları kullandıkları süreden daha kısa sürede iyileştiklerini de gördüm. Tamamen ilaçla iyileşenleri de gördüm de bu düşük bir yüzde. Ayrıca ne güzel demişsiniz, beyin kimyasının düzenlenmesine yöneliktir bu ilaçlar diye. Mesela serotonin artırmak için illa ilaç mı gerekiyor? Bir süre sonra ilaçsız serotonin üretemeyen beyin bu ilaca bağımlı hale gelmiyor mu? Extacy gibi illetler böyle çıktı zaten o da ayrı tartışma konusudur. Bugün GlaxoSmith'in kendi antidepresan ilacı için İngiltere'de doktorlara gönderdiği uyarıda ''intihara meyledebilir'' demesine rağmen, ülkemizde uzman denilen ve o ünvana sahip adı lazım değil profesör, kraldan çok kralcılık yaparak ''bu ilaç kullanıldığı ilk günlerde birazcık sıkıntı yaratsa da, bize böyle bir uyarı gelmedi, şimdiye kadar da intihar eden olmadı'' diye saçma sapan bir yorum yapabiliyor. Yahu ilacı üretenin kendisi bile bunu kabul ediyor ama ülkemizdeki bu yaklaşımı anlamak mümkün değil.
- Burada karşı çıkılan psikologlar ve psikiyatristler değil, ilacı tek seçenek gibi gören, diploma almış ama aldığı diplomanın hakkını verememiş olan insanlardır. Bunu kritize etmek için nasıl bir eğitim alınmalıdır da gözünüzde ''cahil, okumamış'' gibi bir etikete sahip olmadan, rahatça fikirlerini belirtebilmelidir insanlar? Mesela benim ailemde 4, çevremde de şimdi sayısını tam bilmiyorum ama yaklaşık 300 sağlık sektöründe insan var, hepsiyle de çocukluğumdan beri ailevi,mesleki, arkadaşlık anlamda iç içe oldum, oluyorum. Bunların arasında bazı kurumların bölge müdürlerinden, profesörlere, eczacılardan, farklı dallardaki doktorlara çeşitli bir yelpaze var. Bu yakınlarım ve ailemden de bildiğim konularla, şahit olduğum durumları ve konuşmaları birleştirip, her ne kadar tıp veya sizin gibi edebiyat fak. psikoloji bölümünden mezun olmasam da, bu konularda yorum yaparsam ''cahil'' kategorisinden çıkıp yorum yapma hakkına sahip olabilir miyim acaba zat-ı şahanelerinizin huzurunda? Yaklaşımınız pek nahoş bunu bilmeniz gerekir.
Farmakoloji nörofizyoloji eğitimi aldım ama ilaç yazma yetkisi bunlarla olmaz ama bu ilaçları bilmemem gerekir lüksü vermiyor. psikiyatri ile iş birliği içinde olunduğu için ister istemez sizde öğreniyorsunuz yani ders al ya da alma. az çok bilir dersi almayanlarda.
kanser hastaları için bir şey diyemem benim uzmanlık alanım değilim. ben sadece neyi görüyorsam onu derim. sizde gidin konuşun ruhsal sağlığı bozuk kişilerin aileleri ile bakalım ilaçsızken ilaçlı iken halini. benim siteyle bir sorunum yok olsaydı zaten uzun bir zamandır burda bulunmazdım.
bir iki üç kişiyle değil daha çok kişiye hitap etmesi lazım benim için. ama tabi ki yok edilmesi zor bir hastalıksa ve ilaçsız tedavi edilmişse oda güzel bir mucize olarak anılır. ne zaman mucizeden çıkar derseniz genellebilir çok fazla kişide de işe yarıyorsa ozaman insanlar bunun eğitimini alır ve uygular insanların hayatına dokunur. ben bir bilim insanı olarak her şeye açığım yeter ki tedavi edilsin. ve urumu az çok bilirim takip ederim iyi insandır ama herkes urum gibi değil. herkes o gibi eğitimini almıyor. yalan mı? ülkemizde hocaların çoğu sadece ilkokul mezunu. nasıl bunlara güvenelim. ki ben iyi edebilmek ve hayatlarına dokunabilmek için çok fazla çalışıyorum bilgi topluyorum neden iyi edebilcek ben değilken o hoca vasfına bürünmüş kişiler tedavici olsun ki? ben boşuna okumuşum her şey boş ozaman ilaç hiç içilmesin ozaman. bu mu daha cahil olmayan bir yaşam bu mu. sizinde yazılarınızı okuyorum sizin yazınızı insanlar dikkate alıp ya ilacını tedavisinii bırakıp hoca arayışına girerse diye bir düşündünüz mü hiç. bence düşünün derim. sonra fikirlerinizi belirtin. konuşma hakkınızı cahil olun ya da olmayın elinizden almam fakat gerçekten birazcık bilgim varsa bunu da söylemekten çekinmem burda yaptığım gibi. çünkü umrumda olan insanlar.
bana gördüklerinizi anlatmak yerine verilere bakarak kaynak vererek konuşmanızı tercih ederdim. ozaman bir mezun olmanıza gerek kalmadığını da görebilirdiniz. bilimsel sonuçlar bilimsel veriler bilim sadece eğitim alanlara özel şeyler değiller. insanlığın hizmetinde olan şeyler.
ben sizi de anlayabildiğim kadarıyla anlamaya çalışıyorum ama konuştuğumuz konu ruh sağlığı. ve ruh sağlığı sizin düşündüğünüz kadar emin olun basit değil. gereksiz de değil. uzmanı olmadığınız konular için lütfen insanlara bilgi vermeyin. kaynak istemeden insanımız sizi ciddiye alır uygular.