Sakin yaşam

Ori

🌙
Elit Üye
Merhaba sevgili mabet üyeleri ve mabet arkadaşlarım. Bir süredir sakin bir yaşam sürmeyi ve toprak işleri ile ilgilenmeyi planlıyorum. İnsan sevmediğim için uzak durmak istiyorum. Gerek olumsuz veya gerek olumlu bir çok şeye bakmaya çalışıyorum. Turizm bölgelerine biraz yakın, sakin ve uzak bölgelerde bir arsa alıp bir prefabrik koymayı ve ekme biçme veya herhangi bir toprak işi yapma niyetindeyim. Sizin bu mantığa yakın bölge veya iş fikirleriniz varsa duymak isterim. Neler önerirsiniz ve siz olsanız ne yaparsınız? Yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.

vivalavida

Kayıtlı Üye
Bizim kuzen Balıkesir taraflarında bir yer aldı, aynı dediğiniz gibi bir hayat sürmeye başladı. Evini yaptı, tarlasını ekti, ağaçlar dikti, hayvanlar aldı, baktı, büyüttü, vs.... Çok emek harcadı, çok hesap yaptı ama emeğinin karşılığını alamıyor. Yaptığı harcamalar kazandığıyla bir türlü dengeye gelemiyor.

Kulağa çok güzel geliyor evet, insanla uğraşmaktansa bağla bahçeyle uğraşmak daha güzel ama eğer iyi bir birikiminiz varsa, sabırlıysanız, dayanıklıysanız ruhen girişin. Yoksa çok yıpratır (ne yıpratmıyor ki gerçi...)

Retro

Elit Üye
Bizim kuzen Balıkesir taraflarında bir yer aldı, aynı dediğiniz gibi bir hayat sürmeye başladı. Evini yaptı, tarlasını ekti, ağaçlar dikti, hayvanlar aldı, baktı, büyüttü, vs.... Çok emek harcadı, çok hesap yaptı ama emeğinin karşılığını alamıyor. Yaptığı harcamalar kazandığıyla bir türlü dengeye gelemiyor.

Emeğinin karşılığını alamamak diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Herkes emeklerinin karşılığını fazlasıyla alır. Beklentilerinin bazılarını karşılayamamış olabilir ama. Buna katılırım.
Ayağın toprağa bastığı zaman bereketlenme illa gelir. Gerçek bir çiftçi toprağından ve hayvanlarından nasıl optimum düzeyde verim alacağını bilir. Bilmiyorsa yaşamı boyunca tecrübeler biriktirerek öğrenir. Bir laf var, çiftçi zarar etmez ama açgözlülüğünün kurbanı olur diye. Tabi sözüm meclisten dışarı.

Ama köy işleri ile uğraşan dedemden de biliyorum ki bu işin bazı gerçekleri de var :

Mesela işler hiç bitmez. Herzaman yapılacak işler, bekleyen işler, aynı tekrara saran işler vardır. O yüzden işleri ancak sabah erkenden kalkarak yetiştirmeye devam etmek zorundasın. 4 kişilik bir ailede iş bölümü yaparak anca ucu ucuna yeten bir rızık döngüsü illa ki sağlanıyor. Ama 4 kişilik ailenin tüm istekleri de kolayca karşılanamıyor. Belki de asıl nimet budur. Bilemeyiz. Bu hayata geçmek tabiatla bağını güçlendirmek için, tüketim çılgınlığından sıyrılmak için, evrenin ruhuna köklenmek ve bereketlenmek için harika bir imkan. Buna katılıyorum. Gülü seven dikenine de katlanır.

Tek kişi de kendi sürekliliğini sağlayabilir. Ama nereye hangi bir işe yetişeceksin. Bahçe bakım istiyor. Tarlan varsa zaten gününün yarısı gitti. Hayvanlar bakım istiyor. Zaten sürekli yeme modundalar. Yemlerini ekerek mi satın alarak mı temin edeceksin ? Ekeceksen extra emek, Satın alacaksan para gidecek. Kışın en az 2 öğün stoklardan yiyorlar mesela. Bir öğün az yesinler süt te veremiyorlar. Büyük baş hayvanın varsa zaten ahır temizliği ile gününün 4te 1i gitti. Bunların hepsini yaptım. Bir gün o ahırı temizlemezsen hayvanın üstü başı domuz gibi kendi pisliği ile pisleniyor, hayvan gözüne son derece çirkin geliyor ayrıca da bitlenip keneleniyorlar. Tek başına organik ürün satarak geçinmek için yine network becerilerini kullanmaya devam etmek te zorundasın. İnsanlardan kaçarken insanları kendine bağlayabilecek skiller burada da devreye giriyor bir noktada.

Organik yaşamı yeni nesil bir dinlenme tesisi olarak algılıyoruz ama öyle değil ben yaşadım da biliyorum. Yani ziyaret amaçlı köye hayvan sevmeye gitmek başka, sürece destek olarak yaşamak başka. Misafirlik 3 gün. :D sonra dedem kralını tanımaz gücüne göre vezifeler verir :D Hatta köylülerin en sevdiği şey ektra iş gücü ile kendilerine destek olacak misafirleri ağırlamaktır. Ellerinden gelse yoldan geçeni bile durdurup çalıştırmak isterler )) Ama her halükarda çiftçi olmak çok güzel. Backham bile çiftçi oldu.

Son düzenleme:

vivalavida

Kayıtlı Üye
Ben köyde doğdum büyüdüm, buzağıların doğumlarına da şahit oldum, büyüdüklerinde sütlerini de sağdım, annemin onlara isim verip zamanı gelince kurban bayramlarına yakın sattığına da şahit oldum. Yeri geldi pisliklerini temizledim, yeri geldi boynuzlarının hışmına uğradım. Evet çocukken güzeldi, çünkü sorumluluğun tamamı sende değil. İşin içine girince çok fazla detay var, o yüzden sabrın, gücün, dayanıklılığın varsa giriş dedim.

Konudan sapmadan, işin ticari boyutu çok farklı. Bahsettiğim kuzen dershanede öğretmendi, sonra bıraktı, sadece özel ders vermeye başladı. Çoluk çocuk, kaynana, kayınpeder taşındılar köye. Çiftçiliğe dair bir bilgisi yoktu, hayvanlarla maksimum ilişkisi sokak hayvanlarını sevmekti. Ekmeyi biçmeyi, satmayı hep sonradan öğrendi. Başta yaptığı hesaplar sonrasına hiç uymadı ama. Şu an bırakamıyor da, değiştiremiyor hayatını. O kadar emek var, birikim var... Hiçbir şey kolay değil elbette ama burada tamamen hayatını değiştiriyorsun, çok iyi düşünmek gerek.

Herkesin öyle olacak diye bir şey yok. Umarım ori'nin tüm şans yanında olur ve gönlündeki gibi bir yaşama kavuşur.

Ori

🌙
Elit Üye
Bilgileriniz ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Arıcılık hakkında bilginiz var mı arkadaşlar veya salep ve safran ekimi hakkında?

Elnora_alila

Kayıtlı Üye
Bilgileriniz ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Arıcılık hakkında bilginiz var mı arkadaşlar veya salep ve safran ekimi hakkında?
Tarım orman arıcılık eğitimi veriyor. Sertifikanı alırsan, kovan başına hibe başvurusu da yapabilirsin.

[Amcam Şile tarafında (kendine kadar) arıcılık ile uğraşıyor. Çok yardımcı olacağını sanmıyorum ama bildiği kadarıyla yardım alabilirim.]

Bu arada prefabrik ev konusunu uzun zamandır araştırıyorum ve aşırı mantıklı. Ekonomik koşullar göz önüne alındığında, arazi alımı için en uygun zamanlardayız. Biraz birikimin varsa gözünü karart ve ufakta olsa bir yer kapat derim.

Cesarete ihtiyacın varsa ilk kamçıyı ben vururum yeter ki toprak sahibi ol.

- Dedi, gözü kara kedi 😀

whiteshoap333

Kayıtlı Üye
Merhaba sevgili mabet üyeleri ve mabet arkadaşlarım. Bir süredir sakin bir yaşam sürmeyi ve toprak işleri ile ilgilenmeyi planlıyorum. İnsan sevmediğim için uzak durmak istiyorum. Gerek olumsuz veya gerek olumlu bir çok şeye bakmaya çalışıyorum. Turizm bölgelerine biraz yakın, sakin ve uzak bölgelerde bir arsa alıp bir prefabrik koymayı ve ekme biçme veya herhangi bir toprak işi yapma niyetindeyim. Sizin bu mantığa yakın bölge veya iş fikirleriniz varsa duymak isterim. Neler önerirsiniz ve siz olsanız ne yaparsınız? Yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.
ori yeni hayat planın hayırlı olsun koreden geldinizmi yeni hayatınızda mutluluklar dilerim.

whiteshoap333

Kayıtlı Üye
izmir seferihisar yakın zamanda gittim antalya kemer elmalı tarafı köyleri yaşanılası yerler .