Paralel ve Orijinallik ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sheriff
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Sheriff

Kayıtlı Üye
Çok uzun süredir aklıma takılan bir sorunu paylaşmak istiyorum.

Paralel evrenlerin varlığına çoğu insan inanır, ama aklıma takılan; bizim evrenimiz bizim başlangıcımız oluyor, ama aynı zamanda diğer paralel evrenlerin oluşmasına neden oluyor. 1 dakika bile kafa yorsam paralelliğin sınırsızlığa uzandığını düşününce kendimi orijinal evren dışında, kendi orijinal evrenimin dışında paralel evrenlerden birinde olduğumu düşünüyorum. Çünkü diğer evrenlere göre de bizim şu anda bulunduğumuz evren paralel kalıyor. Ama bu paralelliği başlatan evren benim evrenim değilse, ben orijinal dışındaki paralellikte yaşıyorum demektir, her evren birbirine paralel ama başlangıçtaki orijinal benim evrenim değilse orijinal'in paralelliğinde yaşadığımı düşünmek beynimi uçuruyor.

Karışık yazdığımı farz ederek, düşüncemde ne kadar haklı olup olmadığımı merak ediyorum.

Kendi orijinal evrenimiz dışında sonsuzluğa uzanan paralel evrenler olduğunu kabul ederek bunları yazıyorum. Kendi evrenimizi orijinal olarak adlandıralım, bizim bu evrene gelmemizle diğer paralellikleri oluşturduk ve ilk-orijinal olan evren bizim evrenimiz diyelim. Bizimle birlikte oluşan sonsuz paralel evrenler varsa, onlara göre de biz paralel evren konumunda kalıyoruz. Kafama takılan ve çok düşündüren soru ise; Ya biz orijinallikte değilde paralel evrenlerden birinin(orijinal'in paraleli) içerisinde yer alıyorsak?

Soruya kendim cevap vermeyi denedim ama kendime verdiğim cevaplar beni tatmin etmedi. Bu soru kafamda çok dolaşıyor ve sizinle paylaşmak istedim, umarım soruma mantıklı bir cevap alırım. :) Şimdiden Teşekkürler.

Bir tür paradoks sanki bu :)
Bence bir insanı özel kılan şeyin onun ruhu, kişiliği ve kararları olduğu düşünülürse her paralel evrendeki sen de aynı kişi oluyorsun. Aslında ruhun milyonlarca parçaya bölünmüş ve hepsi farklı bir evrene dağılmış. Böyle bir durumda her bir parçanın eşit dağılıp dağılmadığına bakmak gerekir. Eğer eşit dağılmışsa her evren orijinal evrendir. Ama eğer dağılmadıysa baştan incelemek gerekir. Yine de fazla düşünürsen kafayı sıyırırsın bu konu hakkında :)

Orjinal evrende değiliz (adı evren değil de öyle diyelim). Orjinal olan, bütün paralellerin kesişip, sonsuzluğun deneyimlendiği evrendir. Bu tür sorulara veya çıkmazlara gerek olmayan bir haldir. Paralellerden bir kaçında ve aynı zamanda orjinaldeyiz. Hepsini aynı anda deneyimlesek de, sadece 1 paraleli belli bir süre için daha baskın deneyimleriz. Burada bahsettiğim süre ise şudur: Deneyim bir baloncuksa, o baloncuğa bir uzantımızı soktuğumuzda, o uzantımızın sadece deneyimlediği bir zaman algısı oluşur. Yani yine bütünümüz değil, sadece bir uzantımız zamana bağlı olur.
Gerisini paylaşamam.

O baloncuğun içinde ölürsek diğer evrenlerde yaşamaya devam eder miyiz ? Yani ölümün sonsuzluk olduğunu biliyorum ama, bizi bir evrende öldürmeyen silah diğerinden öldürebilir..Bu ölmeden deneyimlenen sonsuzluk mu ?

O baloncuğun içinde ölürsek diğer evrenlerde yaşamaya devam eder miyiz ? Yani ölümün sonsuzluk olduğunu biliyorum ama, bizi bir evrende öldürmeyen silah diğerinden öldürebilir..Bu ölmeden deneyimlenen sonsuzluk mu ?
O baloncuklardan birindesin zaten doğduğundan beridir. Asıl orjinal senin uzantılarından birisin şuan ki sen. Zaten öleceksin. Nasıl öldüğünün bir önemi yok.

Orjinal evrende değiliz (adı evren değil de öyle diyelim). Orjinal olan, bütün paralellerin kesişip, sonsuzluğun deneyimlendiği evrendir. Bu tür sorulara veya çıkmazlara gerek olmayan bir haldir. Paralellerden bir kaçında ve aynı zamanda orjinaldeyiz. Hepsini aynı anda deneyimlesek de, sadece 1 paraleli belli bir süre için daha baskın deneyimleriz. Burada bahsettiğim süre ise şudur: Deneyim bir baloncuksa, o baloncuğa bir uzantımızı soktuğumuzda, o uzantımızın sadece deneyimlediği bir zaman algısı oluşur. Yani yine bütünümüz değil, sadece bir uzantımız zamana bağlı olur.
Gerisini paylaşamam.

Chill konuya yorum yapman beni mutlu etti dostum ama açık söylemem gerekirse dediklerin çok karmaşık geldi, dolayısıyla baloncuk konusunu anlayamadım. Ama yinede teşekkür ederim herkese.

Anlamadığım nokta o baloncuklardan birinin patlaması diğerinin patlamasını tetikler mi?
Baloncuklarla oynamamıza izin verenin dışında bu soruna net cevap verebilecek bir bilinç yok. Baloncuklarla oynayan baloncuklarla meşgul demektir. Her bilinç de bir baloncuk olduğuna göre soru cevabı belirsizdir.

Chill konuya yorum yapman beni mutlu etti dostum ama açık söylemem gerekirse dediklerin çok karmaşık geldi, dolayısıyla baloncuk konusunu anlayamadım. Ama yinede teşekkür ederim herkese.
Benzetme yaptım. Bu şekilde bakmaya çalış.

O baloncuklardan birindesin zaten doğduğundan beridir. Asıl orjinal senin uzantılarından birisin şuan ki sen. Zaten öleceksin. Nasıl öldüğünün bir önemi yok.

Şu an deneyimledigimiz baloncuk patladığında zaman ve var olma sadece bu deneyim için son bulacak anladığım kadarıyla. Bu baloncuk sonsuz deneyimde ki bize bir şey katmadigi gibi bir şey eksiltmeyecektir. Peki baloncugun patlayıp, belirli bi uzvumuzun zaman algisindan çıkmasıyla farklı bir baskinlikta zaten deneyimledigimiz 2.derece baskinlikta yeni bir zaman algisi mı deneyimleriz ? Bunu anlamak icin reenkarnasyona benzetmek hata olur mu?

Paralel evrenlere dağılmışsak ve her yerde bir uzantımız varsa, farklı ruh hallerimiz, rüyamızda gördüğümüz mistik yerler, müzikler veya kendini dünyaya ait hissetmeme durumu gibi çoğumuzun yaşadığı şeyleri buna bağlayabilir miyiz? Ve farkındalık dediğimiz şey aslında bütününün farkına varmak mı?

Şu an deneyimledigimiz baloncuk patladığında zaman ve var olma sadece bu deneyim için son bulacak anladığım kadarıyla. Bu baloncuk sonsuz deneyimde ki bize bir şey katmadigi gibi bir şey eksiltmeyecektir. Peki baloncugun patlayıp, belirli bi uzvumuzun zaman algisindan çıkmasıyla farklı bir baskinlikta zaten deneyimledigimiz 2.derece baskinlikta yeni bir zaman algisi mı deneyimleriz ? Bunu anlamak icin reenkarnasyona benzetmek hata olur mu?
Patlıyor mu yoksa özümseniyor mu yoksa tekrar mı ediyor? Bir şey katmıyorsa neden devinim var? Yani neden tek yönlü düşünce ile sorgulayalım?
Patlama, özümseme veya tekrar etme durumunda ne olursa olsun, bazen yeni bir zaman algısı deneyimlenir bazen de zamana ihtiyaç kalmaz. Reenkarnasyon daha çok Dünya ile özdeşleştirilen bir durum. Burada bahsetmeye çalıştığımız şey çok daha aşkın ve derin bir olay.

Paralel evrenlere dağılmışsak ve her yerde bir uzantımız varsa, farklı ruh hallerimiz, rüyamızda gördüğümüz mistik yerler, müzikler veya kendini dünyaya ait hissetmeme durumu gibi çoğumuzun yaşadığı şeyleri buna bağlayabilir miyiz? Ve farkındalık dediğimiz şey aslında bütününün farkına varmak mı?
Paralel evrenlere dağılmadığını fark etmek farkındalıktır aslında. Bu da bir üstteki sorunun devam mesajı niteliğinde. :)

Bu konu da bende fikrimi belirtmek istiyorum. Gecen okudugum bilimsel bir makalede maddenin her an her yerde her sekilde ve her olasilikta var oldugu isleniyordu. Yani aciklamak gerekirse maddeye bakmadigimiz an her sekilde ve heryerde olan o madde, baktigimiz zaman ise sadece bilincimizin belirledigi yerde ve sekilde oluyormus. Bu teoriye gore paralel evrenler saniyenin milyonda biri kadar bir surede var olup sonra tekrar bilincimizin sectigi evren disindakiler yok oluyor boylelikle her ihtimali gormus ama sadece bir tanesini secmis oluyormusuz :) benim aklima yatti size nasil gelir bu teori bilemem.

Bu kadar felsefi cevapların yanında benimki biraz basit kalabilir :) Bence orijinal olsak ne oluuur olmasak ne olur, kopya isek bile yaşadığımız hayat gerçek kadar tatmin edici mi? Belki orjinalimiz görse imrenir, dünya çok güzel, dünyada bir insan olmak da..

Bu kadar felsefi cevapların yanında benimki biraz basit kalabilir :) Bence orijinal olsak ne oluuur olmasak ne olur, kopya isek bile yaşadığımız hayat gerçek kadar tatmin edici mi? Belki orjinalimiz görse imrenir, dünya çok güzel, dünyada bir insan olmak da..

Keşke herkes böyle düşünse :) , felsefi bir açıdan bakmayı bıraksaydık dostum; ne edebiyat,ne matematik, ne astroloji, nede diğer bilimler günümüze kadar gelebilirdi. Kendini paralellikte hissetme duygusunu yaşamadığın için böyle dediğini farz ediyorum ve bu şekilde düşünürsek sana hak veriyorum. Ama işte ben ve paradoks düşüncelerim... :D

paralel evren diye bir film vardı orada karakter kendi hayatlarını gezip beğendiği evrene girip oradaki kendini öldürüp yerine geçmeye çalışıyordu :) gerçekten bu paralel evren bizim hayat senaryomuz gibidir belkide bir filmin bölünen partları gibidir burada erken ölmemizin sebebi diğer parta geçmemiz gerektiği orada bize ihtiyaç olduğudur belkide burdan da reenkarnasyon ve ölümsüzlük gibi kavramlar açığa çıkıyor

paralel evren diye bir film vardı orada karakter kendi hayatlarını gezip beğendiği evrene girip oradaki kendini öldürüp yerine geçmeye çalışıyordu :) gerçekten bu paralel evren bizim hayat senaryomuz gibidir belkide bir filmin bölünen partları gibidir burada erken ölmemizin sebebi diğer parta geçmemiz gerektiği orada bize ihtiyaç olduğudur belkide burdan da reenkarnasyon ve ölümsüzlük gibi kavramlar açığa çıkıyor

Ama o filmin aksine ben kendimi öldüremezdim, çünkü kendime aşırı değer veren birisiyim :D öylece ölüme terk edemem kendimi :D
Ayrıca paralellikte dolaşmaya başlasa herhangi birisi, kendi evrenini kaybeder sonrasında ise sonsuzlukta kendini...

Ama o filmin aksine ben kendimi öldüremezdim, çünkü kendime aşırı değer veren birisiyim :D öylece ölüme terk edemem kendimi :D
Ayrıca paralellikte dolaşmaya başlasa herhangi birisi, kendi evrenini kaybeder sonrasında ise sonsuzlukta kendini...
Filmdeki karakterde kayboluyor çoğu kişi bir gecede evrenini karıştırıyor hatta o gece kuyrukluyıldızın yakından geçmesi evrenler arasında bir kapı açıyor belkide böyle doğa olayları aradaki bağı inceltebilir bazen belkide farkında olmadan geçiş bile yapabiliriz :)

Filmdeki karakterde kayboluyor çoğu kişi bir gecede evrenini karıştırıyor hatta o gece kuyrukluyıldızın yakından geçmesi evrenler arasında bir kapı açıyor belkide böyle doğa olayları aradaki bağı inceltebilir bazen belkide farkında olmadan geçiş bile yapabiliriz :)

İzledim o filmi biliyorum ama çok ucuz bir film gibi geldi bana, ama konusu tam yerinde olmuş :D

Bir şey daha aklıma takıldı ve cevap alamazsam içimde kalacak,

Kendi evrenimiz dışında başka bir paralel evrene geçiş herhangi bir şekilde yapılabilir mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri