Özgür iradenin varlığını sarsan deney; Libet !

Benim konuyla ilgili bir yorumum yok ama, enteresan bir orta açtınız,
Benim var. Benim hep var.

İtaat mi ? Sadakat mi ? sorgulaması yapıyorum.

Beni yaksan da, sürsen de, lanetlesen de, senin birliğine olan yeminimden dönmeyeceğim duruşu var. Şahsen ben, bu duruşa hayranlık besliyorum. Koşulsuz sadakat. Sana rağmen, sana karşı duruyorum diyor. Senden daha iyi biliyorum demiyor mesela.

Melekler '' yeryüzünde kan dökecek bir bozguncu '' (mealen) yarattın diyorlar. Demek ki adem hakkında teorik bir bilgiye sahipler. Ve bunu söylediklerinde şeytan hala melek sıfatında. Şeytanın olmadığı yerde ' bozgunculuk yapacak adem ' fikri nereden geliyor, merak ediyorum..

Nefsin algoritmik okuması hep şeytan üzerinden yapılıyor halbuki 🤷‍♀️ ama oturmayan bir şeyler var.

Trajik bir adanmışlık gözlemliyorum. Diğer hepsi statüsünü koruma çabasındayken, şeytan kişisi her şeyi yakıp kül etmeyi göze alıyor.
Ödül beklemiyor, cezaya razı. Kozmik bir oyunun en ağır rolünü kabullenmiş.

umarım birileri konuyu derinleştirir biz de istifade ederiz.

Birilerinin konuyu derinleştirebilmesi için sınırlarının dışına çıkabilmesi lazım. Genel kabul görmeyen bakış açıları, statüyü yakar.
Etiketlenmek kaçınılmazdır. Herkes kaldıramaz. Neticede 1 kıvılcım, 1000 ateş doğurur.

Biraz daha ileri gideyim,

İnsan pişmanlığı nasıl yaşar hiç düşündünüz mü ? Affedileceğine emin olduğu için hata yapar ve tövbe ederek kendini temize çıkartır. Yani Allah'ın merhametinin ve affediciliğinin gölgesinde, kesinlik ile hareket eder. Bu haliyle insan hem şımarık hem de koşullu tövbekardır.

Yaptığı eylemlerin faturasını şeytana keser. Oysa şeytan, insanın kestiği faturayı peşin peşin ödemiş ve bu ödemeyi hesapçılık ile yapmamıştır. Onurlu bir duruş ile göstermiştir varlığını.

Adem, Tanrısını istek listesi gibi görürken ; Şeytan, kahhar sıfatına kadar teslimiyettedir. Şimdi böyle bakınca kim istismarcı, kim sadık ? Kim günahlarına bahane arıyor, kim asiliğini kabullenişte ?

Bana kalırsa insan, şeytan ile günahı deneyimlemiyor. Şeytan ile teslimiyeti öğreniyor. Gerçek sadakatin, bağlılığın ne olduğunu test eden yegane merci. Çünkü huzurdan kovulsa da Tanrısından başka hiçbir şeyi tanımıyor.

Geri