"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Öfkeli bir gençlik yetişiyor

yare-i yarim

Elit Üye
Günümüzde gençlerin ruhsal gelişim sorunları hızla artıyor. Gençlik sorunlarına ebeveynlerle iletişim çatışmaları, akran gruplarıyla yaşanan ilişki güçlükleri, patolojik aile ve toplum dinamikleri yol açıyor.

Gençler arasında öfke, kaygı ve narsisizm duyguları artıyor

İstanbulda yaşayan 15-20 yaş arası gençler üzerinde yapılan psikolojik araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.Ben Ötesi psikoloji derneği kurucusu psikiyatrist Mustafa Merter ve ekibi; İstanbulda yaşayan 15–20 yaş arası gençler üzerinde yapılan 616 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada gençlerin öfke, kaygı ve narsisizm duygularının her geçen yıl biraz daha arttığı gençlerin genel olarak kendilerini normalden fazla beğendikleri görülürken yüzde 88,8inin klinik düzeyde kaygı sahibi olduğu saptandı.

Ergenlik dönemi öfkeyi tetikliyor!

Gençlerin kimlik oluşturma, arkadaş grubu tarafından kabul ve onay görme çabası ebeveynlerinden uzaklaştırır.

Eğer bağımsızlaşma çabası yeterli düzeyde anlaşılmazsa aile içi ilişkileri krize dönüşür.

Kriz ergenin, günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler.

Aile ve akranlarıyla çatışma içerisinde iletişim kalitesi düşer.

Araştırmada ayrıca kaygı oranı yüksek olan gençlerin yüzde 54ünün halk arasında yoğun iç sıkıntısı olarak tanımlanan anksiyete bozukluğu taşıdığı belirlendi.

15–20 yaş arası gençlerde öfke arttıkça kendine saygı da azalıyor.

Sağlık problemi yaşayan gençlerde öfke düzeyi yaşamayanlara göre çok daha yüksek. Hastalık sahibi gençlerin sağlıklı gençlere oranla kendilerine olan saygıları düşük.
Duygusal düzeyde yaşadığı stres ve gerilim çevresine öfke, kızgınlık patlamaları olarak yöneltir.
Okulda performans, derslerinde dikkat ve algıda sorunlar yaşar.
Kızlar kaygılı, erkekler özgüvenli

Araştırmanın diğer bulgularına göre erkekler öfkeyi kontrol edememe, kızlar ise kaygı yaşamada daha yüksek puan aldı. Ayrıca erkeklerin kendine olan güveni kızlara göre daha fazla.

Öfkenizi tost yapın!

Gazeteci Yazar Nuriye Akman “Duygular, imkân bulunan ilk yerde coşa taşa dökülüyor. Konuşurken dilimizi denetlemektense ne dediğimize odaklanırız. Oysa nasıl söylediğimiz ne söylediğimizden daha etkilidir. Seçtiğimiz kelimelerin çağrışımları, ses tonumuz, bedenimizin duruşu ve mimiklerimiz, fikirlerimizin anlaşılması için yüzde 90’lık bir güç verir bize. Bunu doğru kullanmayınca iletişim değeri en fazla yüzde 10 olan düşünsel malzemeyi karşı tarafa geçiremeyiz. Sonuç, çatışma ve herkesin kendi kutbunda donakalması...

Bu gerilimli süreç “tost” yöntemiyle aşılabilir. Olumsuz bir cümle daima iki olumlu cümle arasına sıkıştırılmalıdır. Tostunuz için iki dilim empati ekmeği bulacaksınız. Ortasına eleştiri katığı koyup öyle servis yapacaksınız.” Diye belirtiyor.

Ergene nasıl yardımcı olunabilir?

Ebeveynler yaşanan uyum ve davranış sorunları karşısında genci anlamaya çalışmalı gencin kendi duygularını ifade edebilmesine yardımcı olmalıdır.
Açık iletişim içersinde ergenle güvenli bir bağ kurulmalı.
Ebeveynlerin çocuklarıyla kuracağı güvenli yaklaşım çocuklarının birçok sorunu çözmesinde en etkili yaklaşımı oluşturur.
Eğer gencin davranış sorunları sürüyorsa en kısa zamanda psikiyatri kliniğine başvurarak yardım almalı.

ALINTI
 
Bu entel tipler adamı hasta eder asıl.Bunları alıcaksın böyle duvardan duvara tost yapıcaksın.Öfkeli gençlilmiş, çok biliyosunuz siz.
 
Merhaba,sadece küçük bir ironiydi :)

Farkindayim..
Yeni üyeler oryantasyon sürecinde hep kendine göre kidemli forum üyelerini örnek alir.
Üsluplari, hitabeti...
Aslinda farkinda oldugumdan pek emin degildim, o yüzden yazma geregi duydum,
Lakin ben bile yanlis anliyorsam yaklasik iki yillik üye halimle, yeni üyeler bu ironiyi anlayamayabilir diye düsündüm.
Ne cok sorun ettim dimi?
Simdiden özür diliyorum, cok uzattim herhalde :)
 
Her saniye yeni bir nesil doğuyor ve onlarında böyle yetişebilme ihtimali çok ürkütücü veya daha kötüsü, pozitif düşünelim biz. Huzurumuz kaçmasın :D boşverin :D
 
Bütün gün o öfkeli gençlerin arasındayım siz onlardan daha öfkeli olunca pamuk gibi oluveriyorlar :smash: :D ben böyle konular gündeme geldikçe belirli yaş gruplarında "hm demek ki böyle olmalıyız " diye bir algı oluştuğunu düşünüyorum. Ben de ofkeliydim ama çok abartan kafasına takan olmayınca kendiliğinden geçti :))
 
Her şeye öfkeli olan tek ben olmadığımı gördüğüm için rahatladım biraz. Allah'tan şu dengesiz dönemin son demlerini yaşıyorum :D Şu ansksiyete bozukluğunu bi araştırmam lazım. Sanırım her gün enerjimi sıfıra çeken bu sorun.
 
Bu öfkeli zatların bi kısmıda ergenlikten şundan bundan değil,sadece şımarıklıktan öfkeliler.

Aynen öyle. Ebeveynler fazla ilgi gösterip şımartıyorlar onlar yapmasa babaanne, anneanne ve dedeler şımartıyor. Eskiden çalışan kadın sayısı azdı ve çocuğa tek ebeveyn bakıyordu, şimdi mecbur çocuklar annelere bırakılıyor onlar da aşırı derecede şımartıyor. Çocuk ise nazı kime geçerse orada olmak istiyor, istekleri olmayınca öfkeleniyor. Dayağa karşıyım fakat çocuğun her istediği yapılmamalı sert bir dille uyarılmalı. Kısacası eğitim temelden geldiği için ergenlikte bazı aksaklıklara yol açıyor maalesef.
 
Duygularımı kontrol etmeyi yıllardır deniyordum. Öfkeme bağlı değilde, o bana bağlı kaldı. Yine çok iyiyim bence :D
 
Geri
Üst