Lavander
Elit Üye
Mudra, şifaya ulaşmak amacıyla el parmakları kullanılarak yapılan çeşitli hareketlere verilen isimdir. Asanalar (yani beden duruşları…) ve pranayamadan (nefes kontrolu/ egzersizleri) oluşan Hatha Yoga’nın bir parçası kabul edilirler. Bu nedenle mudralarla şifaya, parmak yogası da denir.
Klasik Mudralar genel olarak Kundalini enerjisinin uyandırılmasında, genişletilmiş şuur hallerini deneyimleyebilmek yani aydınlanmaya ulaşmak için uygulanmaktadır. Bunlar ancak deneyimli bir öğretmenden öğrenilebilir. Mudralar beden duruşları (Asanalar) ve nefes egzersizleri (Pranayamalar) birleştirilerek uygulanır. Mudralar, meditasyon için ideal bir ön çalışmadır.
Parmak Mudralarının temel hareket ilkesi; ellerin ve parmakların her bir noktasının, bedenin ve beynin belli bir bölgesine karşılık olan bir tepki noktasına sahip olduğudur. Mudralar, bedeni ve beyni yansıtır.
Mudralar enerji santralleridir. Oturarak, yatarak, ayakta, yürürken ve gezerken her zaman ve her yerde uygulanabilirler.
Çeşitli hastalıkların ve ruhsal sorunların önüne geçilmesinde ve iyileştirilmesinde, nefes egzersizleri, telkinler, imgelemeler, şifalı bitkiler, beslenme, müzik ve renklerle güçlendirilir.
Mudra bir duruş, mühür ya da sembol olarak tanımlanır. Bedensel duruşlar, nefes teknikleri, göz pozisyonları vardır. Mudralar zihnimizin, ruhumuzun belli alanlarına hitap etmekte ve buna uygun etki oluşturmaktadır. Bedensel alanda da etkilidirler. Hatha Yoga’da 25 Mudra bilinmektedir; göz pozisyonları, beden duruşları (asanalar) ve beden şifreleri (Bandhalar)’dir. Özellikle Kundalini Yoga’da da, beden duruşlarının desteklenmesi için, el Mudraları uygulanmaktadır.Mudralar bizleri Kozmik Şuura bağlayan özel bir bağ oluşturur.
Mudraların Kaynağı
Mudralar, Hindistan’ın dinsel uygulamalarının değişmez parçasıdır. Hindu tanrılarının tasvirlerinde öneme sahiptirler. Tanrıların beden duruşlarının tanımlayıcı özellikleri mudralarla tasvir edilmiştir. Hint dansında da mudralar büyük öneme sahiptir. Eller, gözler ve beden hareketleriyle tüm dramalar oynanmakta veya dans şeklinde sunulmaktadır. Hint dansçısı elleriyle tüm evrenin yaşamını ifade eder. Mudraların spiritüel manası, kamil ifadesini Hint sanatında bulmaktadır. Belli mitolojik gerçekleri çağrıştırmaktadır.
Mudraların ortaya çıkış zamanları hakkında kesin fikir verici bir bilgi yoktur ancak çok eski diye nitelendirebileceğimiz, M.Ö. 4000 yıllarından daha önceki dönemlerde de var oldukları ve kullanıldıkları çeşitli kazılarda bulunmuş kalıntılardan anlaşılmaktadır.
Mudraların Faydası Nedir?
Her bir parmak ucunda bulunan sinirlere temas edilerek, sinirsel bir aktivite başlatılır ve her bir mudra, bedenin bir başka bölgesine ya da zihinsel/ ruhsal bir duruma şifa verir.
Zannımca evlilik yüzüklerinin yüzük parmağına takılması tesadüf değil, “kök çakramın sahibi var” manasına geliyor Yine İslamiyet’e şahadet getirmek için, işaret parmağının kaldırılması, “tüm kalbimle buna inanıyorum” anlamındadır. Müslümanların dua için ellerinin ayalarını yukarı doğru açmaları, Hiristiyanların kutsal üçlemeyi belirten el işaretleri dizisi de aslen mudradır.
Nasıl Uygulanır?
Mudrayı uygularken, o mudra ile ilgili niyeti zihinden geçirmek ya da seslendirmek de mümkün olduğu gibi, sessizlik içinde beklentisiz de uygulanabilir. Kanımca, meditatif olarak bakıldığında, ikincisi daha uygundur.Ancak zaman sorunu yaşıyorsak yürürken bile uygulanabilir. Önemli olan vücutta enerjinin rahat dolaşmasını kısıtlayacak birşey olmamasıdır; vücut dengesi korunmalı,ayaklar düz boyun rahat, eller serbest olmalı..gibi. Uygulama esnasında yürüyorsanız; sakin, ritmik, uygun adımlar atmalısınız. Ayaktaysanız; bacaklarınız kalça genişliğinde birbirinden ayrı, dizler rahat ve ayak uçları karşıya bakıyor olmalıdır.
Ancak tam performans için oturmak en uygunu olacaktır. Ben bağdaş kurarak, omurgam dik bir şekilde ve sakince nefes alarak uygulamayı tercih ediyorum. Rastgele uygulamak yerine, bir süre ihtiyaç duyulan mudrayı uygulamak daha işlevsel olacaktır.
Süre: 5 dakika yeterlidir. Ne kadar uzun uygulanırsa, o kadar etkili olmaktadır. Mudraları uygularken kendi içimize dönüyor olmamıza dikkat etmeliyiz. Her gün birkaç dakika da olsa sesiz ana ihtiyacımız vardır. Önemli olan zamanın uzunluğu değil sessizliğin niteliğidir.
Parmaklarda ya da bedenin başka bir bölümünde bir mudrayı uygularken başlangıçta acı ya da ağrı hissedilebilir, bu da aslında mudranın işe yaradığı anlamına gelir. Bir süre sonra esenlik hali yaşanacaktır.
Sabah uyandıktan bir iki dakika sonra ve gece uyku saatinden bir iki dakika önce, yemekten sonra, işinizin dinlenme aralarında Mudralar uygulanabilir.
Mudralar birbiri ardına rastgele uygulanmamalıdır. Her seferinde bir Mudra seçin ya da en fazla üç; bunlar belli zaman ve plana göre uygulanmalıdır. Hintli Mudra araştırmacısı Dev Keshav günde 45 dakikalık bir Mudra tavsiye etmektedir. Bu 45 dakika, 15 dakikalık zaman bölümlerine ayrılabilir.Mudranın etkisini görmek istiyorsak günlük olarak ayarlı aynı saatlerde, aynı sürede uygulanması uygun görülmektedir.Mudralar istenilen sonuç alındığında bırakılmalıdır. Örneğin; bir yerimiz ağrıyor ve ağrı merkeziyle ilgili Mudrayı uyguladıysak etkisini gördüysek Mudra uygulamasını bırakmalıyız. Diğer mudralar günde 2 veya 4 kez, 3 ila 30 dakika arasında uygulanmalıdır.
Parmak Mudraları iki ayrı gurup altında toplayabiliriz. Bunlardan Hasta Mudra olarak adlandırılan el hareketleridir. Diğeri ise enerji çalışmalarında, konsantrasyon çalışmalarında ve meditasyon çalışmalarında uygulanan, el hareketleridir. Tam meditasyon çalışmalarında ellerin duruş şekli ‘Dhyana-Hasta-Mudra’ adı ile anılmaktadır ve ellerde kapalı bir devre meydana getirerek vücutta toplanan enerjinin dışa kaçmasını önlemek amacına hizmet etmektedirler. Ayrıca Tek el ile yapılan mudralara Hinduizmde Asamyuka – bağlantısız ve iki elle yapılan mudralara Samyukta-bağlantılı adı verilir.
Burada ilk olarak her parmağın Tattva olarak adlandırılan evrensel beş elementin bir tanesi ile bağlantısı olduğunu ve bu elementlerin ifade ettiği şuur hallerini sembolize etmek için kullanılmaktadır.
Tattva' lar aşağıdaki sıralanış şekillerine göre yukarıdan aşağıya inildikçe incelen şuur hallerini ifade etmektedirler.
Agni Tattva Ateş elementi,Baş Parmak-solar pleksus çakrası (göğüs kemiğinin altından göbek deliğine kadar)
Vaayu TattvaHava elementi,İşaret parmağı-kalp çakrası
Akaşa Tattva Eterik element, Orta parmak-boğaz çakrası
Prithivi Tattva Toprak elementi,Yüzük Parmağı-kök çakra (genital organların merkezine)
Apas TattvaSu elementi,Küçük Parmak-sakral çakraya (karın çakrası) denk gelir.
Mudralardan Örnekler:
1. Korkusuzluk mudrası (Abhayaprada): Güçlü ve korkusuz olmayı sembolize eder. Ellerin avuçları oldukça düz ve parmaklar bitişiktir, elin ayası bedenin dışına doğru dönüktür. Birçok savaşçı heykelinde ya da resminde görüldüğü üzere, elin bu duruşunun karşı tarafa “dur” manasına da geldiğini düşünebiliriz. Beden diliyle uğraşan birçok uzman, doğruyu söyleyen insanların el ayalarının genelde düz ve karşısındakine doğru açık olduğunu fark etmiş olduklarından, dürüstlüğü de sembolize ettiği düşünülebilir. Zaten kanımca, dürüstlük, korkusuzluğun bir sonucudur.
Ekli dosyayı görüntüle 7778
2. Kalp mudrası (Akash): Enerjiyi bedenin merkezine getirmeye yarar. Bedenin her bir parçasını, enerjinin yokluğunda besler.
Ekli dosyayı görüntüle 7779
3. Dünya Bağlantısı Mudrası (Apana): Dengeye ve kararlılığa ihtiyaç duyduğumuz zaman, dünya enerjisine bağlanmamıza yardım eden topraklayıcı bir güce sahiptir.
Ekli dosyayı görüntüle 7775
4. Sezgi mudrası (Bhudy): Kendi içimizdeki en derin ve gizli duygulara ulaşmamızı sağlar.
Ekli dosyayı görüntüle 7776
5. Meditasyon Duruşu (Dhyana): Bu duruş evrensel olarak, meditasyon ve rahatlama durumlarında kullanılır. Bedenin, sonradan konsantrasyon gerektiren bir işe hazırlanması öncesinde (misal bir dövüş sanatı ya da sportif bir aktivite öncesi), içsel sessizlik yaratması amacıyla da sıklıkla kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7777
6. Engellerin üstesinden gelme/Cesaret mudrası (Ganesha): Bir mücadele durumunda, zorluklarla yüzleşme gücünü sembolize eder, gerginliğin üstesinden gelerek cesaret kazanmayı sağlar. Eller gergin bir şekilde birbirlerini çekiyormuş gibi gergin tutarlar. Eller, kalp hizasında birkaç kez hızla gerilip de bırakılabilir. Nefes verirken, ellerin kavrayışını gevşetmeden güçlüce çekilir. Nefes alırken bedendeki tüm kaslar gevşetilir.Sağ elin iç tarafı dışa dönük olarak tekrarlanır,yani ellerimizin şekillerini birbiriyle değiştirerek aynısını tekrar ediyoruz.
Bu Mudra kalbi uyarır; kalp kaslarını güçlendirir. Bronşları açarak bu bölgedeki kasılmaları çözer. Dördüncü çakrayı açar ve cesaret, güven ve insanlara karşı açık olmamızı sağlar.
Ekli dosyayı görüntüle 7780
7. Mistik Kuş (Garuda): Yükseltilmiş sezgiye ulaşmak ve ruhsal dünya ile iletişim kurmak amacıyla kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7781
8. Hatırlama mudrası (Hakini): Düşünme ve konsantrasyona yardım eder. Zihinsel faaliyetleri güçlendirir. Konferans dinleyen bir çok kişinin ellerinin bilinçsizce bu şekilde tutulduğunu gözlemişimdir…
Ekli dosyayı görüntüle 7782
9. Mutluluk mudrası (Kapitthaka): Gülen Buda mudrası olarak da bilinir. Saadet hali verir.
Ekli dosyayı görüntüle 7783
10. Dilek mudrası: (Kubera): Dilek mudrası bir konudaki isteğimize erişmek ve erinç hali için kullanılır. Dileğimizi seslendirirken, avuç içimize parmaklarımızla bastırabiliriz.
Ekli dosyayı görüntüle 7784
11. Koruyucu mudra (Linga): Soğuk havalarda akciğerleri korumanın bir yolu olarak kullanılır, vücudun bağışıklık sitemini güçlendirir.
Ekli dosyayı görüntüle 7790
12. Rahatlama mudrası (Suchi): Sabırsızlık, öfke krizleri, başkalarına bağımlılık gibi, kontrol altına alınamayan davranışların uysallaştırılmasında kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7789
13. Kaygıyı Yenme Mudrası (Kalesvara): Kaygıyı yenmek, taşkın ve huzursuz (ajite) ruh halini gidermek için uygulanır.
Ekli dosyayı görüntüle 7788
14. Aydınlanma mudrası (Uttarabodhi): İlahi bir güçle ilişkilendirilir ve mükemmel oluşu sembolize eder. İşaret parmağının, her zaman İlahi olanla birliği sembolize ettiği görülmüştür.
Ekli dosyayı görüntüle 7787
15. Kadınlık mudrası (Yoni): Dişi enerjiyle teması ve rahimi sembolize eder. Bu mudranın sadece kadınlar için olduğunu düşünmemek lazımdır. Tabiat ve toprakla ilgli ve her türlü yaratıcılık ve sezgi gerektiren eylemin, geniş anlamda evrendeki dişi enerjiyle teması gerektirdiği düşünülür.
Ekli dosyayı görüntüle 7786
*Alıntı/Derleme
*Songül Aslan Sağanak 2009 yılı tez, "Mudralar"
Klasik Mudralar genel olarak Kundalini enerjisinin uyandırılmasında, genişletilmiş şuur hallerini deneyimleyebilmek yani aydınlanmaya ulaşmak için uygulanmaktadır. Bunlar ancak deneyimli bir öğretmenden öğrenilebilir. Mudralar beden duruşları (Asanalar) ve nefes egzersizleri (Pranayamalar) birleştirilerek uygulanır. Mudralar, meditasyon için ideal bir ön çalışmadır.
Parmak Mudralarının temel hareket ilkesi; ellerin ve parmakların her bir noktasının, bedenin ve beynin belli bir bölgesine karşılık olan bir tepki noktasına sahip olduğudur. Mudralar, bedeni ve beyni yansıtır.
Mudralar enerji santralleridir. Oturarak, yatarak, ayakta, yürürken ve gezerken her zaman ve her yerde uygulanabilirler.
Çeşitli hastalıkların ve ruhsal sorunların önüne geçilmesinde ve iyileştirilmesinde, nefes egzersizleri, telkinler, imgelemeler, şifalı bitkiler, beslenme, müzik ve renklerle güçlendirilir.
Mudra bir duruş, mühür ya da sembol olarak tanımlanır. Bedensel duruşlar, nefes teknikleri, göz pozisyonları vardır. Mudralar zihnimizin, ruhumuzun belli alanlarına hitap etmekte ve buna uygun etki oluşturmaktadır. Bedensel alanda da etkilidirler. Hatha Yoga’da 25 Mudra bilinmektedir; göz pozisyonları, beden duruşları (asanalar) ve beden şifreleri (Bandhalar)’dir. Özellikle Kundalini Yoga’da da, beden duruşlarının desteklenmesi için, el Mudraları uygulanmaktadır.Mudralar bizleri Kozmik Şuura bağlayan özel bir bağ oluşturur.
Mudraların Kaynağı
Mudralar, Hindistan’ın dinsel uygulamalarının değişmez parçasıdır. Hindu tanrılarının tasvirlerinde öneme sahiptirler. Tanrıların beden duruşlarının tanımlayıcı özellikleri mudralarla tasvir edilmiştir. Hint dansında da mudralar büyük öneme sahiptir. Eller, gözler ve beden hareketleriyle tüm dramalar oynanmakta veya dans şeklinde sunulmaktadır. Hint dansçısı elleriyle tüm evrenin yaşamını ifade eder. Mudraların spiritüel manası, kamil ifadesini Hint sanatında bulmaktadır. Belli mitolojik gerçekleri çağrıştırmaktadır.
Mudraların ortaya çıkış zamanları hakkında kesin fikir verici bir bilgi yoktur ancak çok eski diye nitelendirebileceğimiz, M.Ö. 4000 yıllarından daha önceki dönemlerde de var oldukları ve kullanıldıkları çeşitli kazılarda bulunmuş kalıntılardan anlaşılmaktadır.
Mudraların Faydası Nedir?
Her bir parmak ucunda bulunan sinirlere temas edilerek, sinirsel bir aktivite başlatılır ve her bir mudra, bedenin bir başka bölgesine ya da zihinsel/ ruhsal bir duruma şifa verir.
Zannımca evlilik yüzüklerinin yüzük parmağına takılması tesadüf değil, “kök çakramın sahibi var” manasına geliyor Yine İslamiyet’e şahadet getirmek için, işaret parmağının kaldırılması, “tüm kalbimle buna inanıyorum” anlamındadır. Müslümanların dua için ellerinin ayalarını yukarı doğru açmaları, Hiristiyanların kutsal üçlemeyi belirten el işaretleri dizisi de aslen mudradır.
Nasıl Uygulanır?
Mudrayı uygularken, o mudra ile ilgili niyeti zihinden geçirmek ya da seslendirmek de mümkün olduğu gibi, sessizlik içinde beklentisiz de uygulanabilir. Kanımca, meditatif olarak bakıldığında, ikincisi daha uygundur.Ancak zaman sorunu yaşıyorsak yürürken bile uygulanabilir. Önemli olan vücutta enerjinin rahat dolaşmasını kısıtlayacak birşey olmamasıdır; vücut dengesi korunmalı,ayaklar düz boyun rahat, eller serbest olmalı..gibi. Uygulama esnasında yürüyorsanız; sakin, ritmik, uygun adımlar atmalısınız. Ayaktaysanız; bacaklarınız kalça genişliğinde birbirinden ayrı, dizler rahat ve ayak uçları karşıya bakıyor olmalıdır.
Ancak tam performans için oturmak en uygunu olacaktır. Ben bağdaş kurarak, omurgam dik bir şekilde ve sakince nefes alarak uygulamayı tercih ediyorum. Rastgele uygulamak yerine, bir süre ihtiyaç duyulan mudrayı uygulamak daha işlevsel olacaktır.
Süre: 5 dakika yeterlidir. Ne kadar uzun uygulanırsa, o kadar etkili olmaktadır. Mudraları uygularken kendi içimize dönüyor olmamıza dikkat etmeliyiz. Her gün birkaç dakika da olsa sesiz ana ihtiyacımız vardır. Önemli olan zamanın uzunluğu değil sessizliğin niteliğidir.
Parmaklarda ya da bedenin başka bir bölümünde bir mudrayı uygularken başlangıçta acı ya da ağrı hissedilebilir, bu da aslında mudranın işe yaradığı anlamına gelir. Bir süre sonra esenlik hali yaşanacaktır.
Sabah uyandıktan bir iki dakika sonra ve gece uyku saatinden bir iki dakika önce, yemekten sonra, işinizin dinlenme aralarında Mudralar uygulanabilir.
Mudralar birbiri ardına rastgele uygulanmamalıdır. Her seferinde bir Mudra seçin ya da en fazla üç; bunlar belli zaman ve plana göre uygulanmalıdır. Hintli Mudra araştırmacısı Dev Keshav günde 45 dakikalık bir Mudra tavsiye etmektedir. Bu 45 dakika, 15 dakikalık zaman bölümlerine ayrılabilir.Mudranın etkisini görmek istiyorsak günlük olarak ayarlı aynı saatlerde, aynı sürede uygulanması uygun görülmektedir.Mudralar istenilen sonuç alındığında bırakılmalıdır. Örneğin; bir yerimiz ağrıyor ve ağrı merkeziyle ilgili Mudrayı uyguladıysak etkisini gördüysek Mudra uygulamasını bırakmalıyız. Diğer mudralar günde 2 veya 4 kez, 3 ila 30 dakika arasında uygulanmalıdır.
Parmak Mudraları iki ayrı gurup altında toplayabiliriz. Bunlardan Hasta Mudra olarak adlandırılan el hareketleridir. Diğeri ise enerji çalışmalarında, konsantrasyon çalışmalarında ve meditasyon çalışmalarında uygulanan, el hareketleridir. Tam meditasyon çalışmalarında ellerin duruş şekli ‘Dhyana-Hasta-Mudra’ adı ile anılmaktadır ve ellerde kapalı bir devre meydana getirerek vücutta toplanan enerjinin dışa kaçmasını önlemek amacına hizmet etmektedirler. Ayrıca Tek el ile yapılan mudralara Hinduizmde Asamyuka – bağlantısız ve iki elle yapılan mudralara Samyukta-bağlantılı adı verilir.
Burada ilk olarak her parmağın Tattva olarak adlandırılan evrensel beş elementin bir tanesi ile bağlantısı olduğunu ve bu elementlerin ifade ettiği şuur hallerini sembolize etmek için kullanılmaktadır.
Tattva' lar aşağıdaki sıralanış şekillerine göre yukarıdan aşağıya inildikçe incelen şuur hallerini ifade etmektedirler.
Agni Tattva Ateş elementi,Baş Parmak-solar pleksus çakrası (göğüs kemiğinin altından göbek deliğine kadar)
Vaayu TattvaHava elementi,İşaret parmağı-kalp çakrası
Akaşa Tattva Eterik element, Orta parmak-boğaz çakrası
Prithivi Tattva Toprak elementi,Yüzük Parmağı-kök çakra (genital organların merkezine)
Apas TattvaSu elementi,Küçük Parmak-sakral çakraya (karın çakrası) denk gelir.
Mudralardan Örnekler:
1. Korkusuzluk mudrası (Abhayaprada): Güçlü ve korkusuz olmayı sembolize eder. Ellerin avuçları oldukça düz ve parmaklar bitişiktir, elin ayası bedenin dışına doğru dönüktür. Birçok savaşçı heykelinde ya da resminde görüldüğü üzere, elin bu duruşunun karşı tarafa “dur” manasına da geldiğini düşünebiliriz. Beden diliyle uğraşan birçok uzman, doğruyu söyleyen insanların el ayalarının genelde düz ve karşısındakine doğru açık olduğunu fark etmiş olduklarından, dürüstlüğü de sembolize ettiği düşünülebilir. Zaten kanımca, dürüstlük, korkusuzluğun bir sonucudur.
Ekli dosyayı görüntüle 7778
2. Kalp mudrası (Akash): Enerjiyi bedenin merkezine getirmeye yarar. Bedenin her bir parçasını, enerjinin yokluğunda besler.
Ekli dosyayı görüntüle 7779
3. Dünya Bağlantısı Mudrası (Apana): Dengeye ve kararlılığa ihtiyaç duyduğumuz zaman, dünya enerjisine bağlanmamıza yardım eden topraklayıcı bir güce sahiptir.
Ekli dosyayı görüntüle 7775
4. Sezgi mudrası (Bhudy): Kendi içimizdeki en derin ve gizli duygulara ulaşmamızı sağlar.
Ekli dosyayı görüntüle 7776
5. Meditasyon Duruşu (Dhyana): Bu duruş evrensel olarak, meditasyon ve rahatlama durumlarında kullanılır. Bedenin, sonradan konsantrasyon gerektiren bir işe hazırlanması öncesinde (misal bir dövüş sanatı ya da sportif bir aktivite öncesi), içsel sessizlik yaratması amacıyla da sıklıkla kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7777
6. Engellerin üstesinden gelme/Cesaret mudrası (Ganesha): Bir mücadele durumunda, zorluklarla yüzleşme gücünü sembolize eder, gerginliğin üstesinden gelerek cesaret kazanmayı sağlar. Eller gergin bir şekilde birbirlerini çekiyormuş gibi gergin tutarlar. Eller, kalp hizasında birkaç kez hızla gerilip de bırakılabilir. Nefes verirken, ellerin kavrayışını gevşetmeden güçlüce çekilir. Nefes alırken bedendeki tüm kaslar gevşetilir.Sağ elin iç tarafı dışa dönük olarak tekrarlanır,yani ellerimizin şekillerini birbiriyle değiştirerek aynısını tekrar ediyoruz.
Bu Mudra kalbi uyarır; kalp kaslarını güçlendirir. Bronşları açarak bu bölgedeki kasılmaları çözer. Dördüncü çakrayı açar ve cesaret, güven ve insanlara karşı açık olmamızı sağlar.
Ekli dosyayı görüntüle 7780
7. Mistik Kuş (Garuda): Yükseltilmiş sezgiye ulaşmak ve ruhsal dünya ile iletişim kurmak amacıyla kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7781
8. Hatırlama mudrası (Hakini): Düşünme ve konsantrasyona yardım eder. Zihinsel faaliyetleri güçlendirir. Konferans dinleyen bir çok kişinin ellerinin bilinçsizce bu şekilde tutulduğunu gözlemişimdir…
Ekli dosyayı görüntüle 7782
9. Mutluluk mudrası (Kapitthaka): Gülen Buda mudrası olarak da bilinir. Saadet hali verir.
Ekli dosyayı görüntüle 7783
10. Dilek mudrası: (Kubera): Dilek mudrası bir konudaki isteğimize erişmek ve erinç hali için kullanılır. Dileğimizi seslendirirken, avuç içimize parmaklarımızla bastırabiliriz.
Ekli dosyayı görüntüle 7784
11. Koruyucu mudra (Linga): Soğuk havalarda akciğerleri korumanın bir yolu olarak kullanılır, vücudun bağışıklık sitemini güçlendirir.
Ekli dosyayı görüntüle 7790
12. Rahatlama mudrası (Suchi): Sabırsızlık, öfke krizleri, başkalarına bağımlılık gibi, kontrol altına alınamayan davranışların uysallaştırılmasında kullanılır.
Ekli dosyayı görüntüle 7789
13. Kaygıyı Yenme Mudrası (Kalesvara): Kaygıyı yenmek, taşkın ve huzursuz (ajite) ruh halini gidermek için uygulanır.
Ekli dosyayı görüntüle 7788
14. Aydınlanma mudrası (Uttarabodhi): İlahi bir güçle ilişkilendirilir ve mükemmel oluşu sembolize eder. İşaret parmağının, her zaman İlahi olanla birliği sembolize ettiği görülmüştür.
Ekli dosyayı görüntüle 7787
15. Kadınlık mudrası (Yoni): Dişi enerjiyle teması ve rahimi sembolize eder. Bu mudranın sadece kadınlar için olduğunu düşünmemek lazımdır. Tabiat ve toprakla ilgli ve her türlü yaratıcılık ve sezgi gerektiren eylemin, geniş anlamda evrendeki dişi enerjiyle teması gerektirdiği düşünülür.
Ekli dosyayı görüntüle 7786
*Alıntı/Derleme
*Songül Aslan Sağanak 2009 yılı tez, "Mudralar"