Benim çıkardığım liste; kısmen su basmış mağara, normal mağara, kilometrelerce uzayabilen mağaralar, gömülü anıtlar, toprak altındaki yapı, zehirli gazlara maruz kalınabilecek yerler, vahşi hayvanların mesken edildiği girintiler, dehliz gibi unsurlar içeren araştırmaların altından daha kolay kalkılabilecek, potansiyel zararları aza indirgeyecek bir liste. Yani o eksilebilir, değişebilir sıkıntı yok. Neden en fazla 6 kişi? Zaten ekibin %90'ı yukarıda saydığım meskenler için uygun olmayan şartlar taşıyordur bir iki. Sayı arttıkça olası bir durumda yaşanacak paniği kontrol altına almayı zorlaştırır.
Hele de dar yerlerden, karanlık ve dik yerlerden, havayla teması olmayan çok uzun ve kapalı yerlerden, karanlıktan, yükseklikten, vahşi hayvanlardan, varlıklardan kaynaklanacak her türlü stres ve koşulu da en azından şoka girmeden karşılaması gerekir. Yoksa, yardım edilmesi zorunlu 1 kişi, 4 kişiyi hem kendileriyle hem de yardıma muhtaç kişiyle ilgilenmesi durumuna gelir. Allah korusun bir kaza, yaralanma, zehirlenme anında bunun olması başka, durduk yerde klostrofobi ile harmanlanan az oksijenle grubu çok ciddi tehlikeye sokma potansiyeli başka.
Size bir olay anlatayım, sanırım başınıza gelsin istemezsiniz (%100 gerçektir):
3 kafadar hazine umuduyla X yerine giriyor. Tabi teçhizat yok öyle profesyonel. Bildiğin 10 m halat, kazıcı aletler, evden getirilen ekmek arası gıdalar, iki fener, bir el kamerası..

İçeride ilerleyip bir süre sonra gittikleri yerin bitmediğini gördüklerinde geri dönmek istemişler. Tabii ara ara geçtikleri 3 lü 2 li geçitlerin hangisinden geçtiklerini bilmiyorlar işaret yok adam gibi. Yerin dibi mağara. Bazen sürünerek bazen 3 kişi yan yana koşarak ilerliyorsun, bazen iniş bazen çıkış.
Durmadan devam etme kararı alıyorlar geri dönüş yolu kaybolduğu için.
İçlerinden biri, artık yürümek ve uyumakla geçen yerin dibindeki ikinci günde korku şokuna giriyor. Bağırıyor çağırıyort kendini ve arkadaşını bıçaklamaya çalışıyor, çünkü oksijen az, adam karanlıktan korkuyor, ayrıca kapalı mekan korkusu da varmış. 3'ü 1 arada bu adam yüzünden grup ölümden dönüyor dövüp bayıltıyorlar mecburen. 3. gün alakasız bir yerlerden çıkmayı başarmışlar. Çok özet geçtim ama anladınız sanırım.