Mutlak kader değişmez bunlar doğum, ölüm, evlilik gibi
Bir de değişebilmesi muhtemel kader vardır bu da kişinin duaları ile olur, cunku dua edilmesinden dolayı gaybın tek sahibi Allah'tır dua ve gayb ilişkisinden ötürü dualarla kaderiniz değişebilir o değişebilecek kader kısmında
Yoksa mutlak kader değişmez.
Evet kader bazen duayla bazen çabayla ya da iksini aynı anda yaparak ;bazen de hiç bir şey yapmadan önünüze gelerek değişir ya da hiç değişmez,o döngüde kalır ,belki de o döngüde kalması gerektiğinden...Biz kendi çapımızda ruhumuzu tanımaya,anlamaya ,anlamlandırmaya çalışıyoruz...Herkes kendi payına düşeni ya da yaşaması gerekenleri yaşıyor ama bahsettiğiniz konular(evlilik,doğum,ölüm)mutlak kaderdir demek doğru gelmedi bana...Hiçbir konudan bu kadar emin olmayın!Bunu nereden biliyoruz?Hiç kimse hiç bir konuda ''bu böyledir''diyemez ;bu bilimde bile böyledir...(Bilim de kendi içinde değişikliğe uğruyor)Tek bildiğimiz her şeyin belirsiz olduğu ve her hayatın kendine özgü bir deneyim olduğudur.''Mutlak''kelimesi bizi öğrenmeye kapalı tutan bir ruh durumunda bırakır.Hiç kimseden,kendinizden de ve hiçbir şeyden bu kadar emin olmayın!Eğer canlı bir ruh haliyle yaşamak istiyorsanız ''bilmiyorum''kelimesini daha sık kullanın ve olacakları görün!Bu söylediklerim bile benim içimden çıkıp sizlere ulaşıyor (yani bunu da sorgulayın),dediğim gibi daha yolumuz devam ediyor...Ne kadar inancımız varsa bir o kadar da şüphemiz olmalı gibime geliyor.Böyle olmasa ne ülkeler keşfedilirdi,ne yeni bir icat çıkardı ne de bütün o sevdiğimiz sanatlar (resim,müzik,sinema,edebiyat,felsefe)üretilirdi.Konu dağılmış olabilir ,kaptırdım birden