Hasta bir kişiyi büyü yoluyla iyileştirmek de karabüyü'ye giriyor o zaman ? Yani sonuçta o kişiyi iyileştirerek kaderine müdahele ediyoruz yine değil mi ?
Şifa niyetli büyüler, büyü terminolojisinde ak büyü başlığı altına girer, aşık etmede, normalde gönlü rızası olmayan kişinin iradesini kırma eylemi vardır, iyileştirmekten farklı bir şeyden bahsedilir.
Diğer taraftan kadere müdahale anlamında bakınca ilkinin ölümcül ya da onmaz yara içinde olduğunu düşünelim, büyü yolu ile iyileştiğini farzedelim. Ölmedi, sürünmedi, yaşıyor. Kadere müdahele edilmiş olur mu ? Teolojide kader değiştirme inisiyatifi sadece Yaratıcı'ya mahsustur. Kullandığı araçlardan birisi büyü ya da iyileştirme eylemini gerçekleştiren kişi olabilir. Aynı çerçevede müdahale olmazsa ölüm ve sakatlıkla sonuçlanacak kaza geçirmiş kişiye doktor müdahalesini düşünelim, doktor burada o kişinin hayatını kurtararak iyi bir şey mi yapıyor kötü bir şey mi ? sorusu kader sorusuna yanıt vermez. Çünkü o kişinin kaderinde yaşamak varsa, doktor, kaderini yaşamasına vesile olan araçtır sadece. Kaderinde ölmek var ise, basit bir grip için sağlam hastaneye giren kişinin cenazesini karşılamakta mümkündür.Burada durumlara göre özneleri ayırmak istersek : Hasta kişi (özne) normalde ölecekti ama müdahale sonucu ölmedi ise "âtâ kaza kanunu, kaza da kaderi bozar"hükmüne bakarız.Ancak normalde öleceğini bilemeyiz, öleceğini varsayarız.
Özne iyileştirmeyi gerçekleştiren büyücü ya da hekim ise, dini açıdan bağlayıcılık noktası iyileştirmeyi yapan kişinin kendisini o noktada nasıl algıladığı ile ilgilidir. Araç olarak görüyorsa (ben elimden geleni yaptım, takdir Allah'ın," yahut "Tanrı gibi adamım bakın iyileştirdim," tavrı, iyileştiricinin (günah-sevap ilişkisinde )kendisi hakkındaki hükmünü belirgin kılar.
Hz Süleyman'a verilen ilim konusunun sihir olarak algılanması ise görecedir.
Neml 15- Andolsun biz, Davud'a ve Süleyman'a bir ilim verdik de onlar: "Bizi inanan kullarından bir çoğuna üstün kılan ALLAH'a hamdolsun." dediler
Neml 19- (Süleyman) Onun sözüne gülümseyerek dedi: " Rabb'im, bana ve anama, babama lütfettiğin nimete şükretmemi, senin beğeneceğin faydalı bir iş yapmamı gönlüme ilham eyle ve rahmetinle beni iyi kullarının arasına sok."
Örneklediğim ayetlerin haricinde Hz Süleyman ile ilgili ayetlere bakarsanız ve diğer mucize göstermiş peygamberlere dair ayetlere, her birinde Allah'ı tespih ve şükür vardır. Cevaben bazı ayetlerde de Allah ilmini dilediğine dileği nispetinde vereceğini ama iyi dileyeni iyiye kötü dileyeni kötüye erdireceğini de belirtir.