nedemişler her geceyi kadir her gördüğnü hızır bilArkadaşlar internette çok fazla duayla karşılaştım bu duayla ilgili merak ettim sizlerden tecrübe edinen var mı?
112 aci,155 polsi.11 itafiye gibi evrende metafizik olarak bir acil yardım hızır sistemi olmalı ihtiyaç çok.
Belkide vardır![]()
Bu yazdığınızı görür görmez aklıma tasavvuftan Muridin Murşidinden acil durumda yardım isteme şekilleri geldi.
Misal ; Nakşibendi de "25 estağfirullah" ın sırrı.
Kuran da Hızır yoktur.
Huzır islam peyfanberinin ölümünden yüzyıllar sonra yazılmış ve hadis olarak kabul edilen bazı metinlerde geçer.
Mezopatamya da Hızır inancı çok büyük bir öneme sahip olduğu için alimler Hızır’ın hz Musa ile ilgili ayetlerde ilmi ledüm ilmi verilmiş bir insan olduğuna karar vermiş ve hz Hızır as oluşmuştur. Öyle ise Hızır artık ölmüş bir ilim sahibi kişidir. Yani çağrılamaz.
Kuran da olmayan bir şey islam inancı gibi kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir
mezapotamya doğa inançı dinlerinde Hızır bir doğa Tanrı’sı ya da doğaya ait kutsal bir ruhtur. Anlamı yeşil denektir ve baharın gelişini sembolize eder. Ölümsüzdür .
Bu inanç daha sonra Mezopotamya da ki dinleri de etkilemiştir. Kuran da Tevrat’a Hızır ismi geçemez ama Hızır islamlaştılımış ve musevileştirilmiltir.
Şiilik ve Alevilikte ise anlamı daha büyük ve derindir. Tasavvuf ile birlikte Hızır islamda da büyük bir öneme sahip olmuştur .
Türk pagan inançlarının büyük bir bölümü islamlaştırıldığı gib Anadolu islam yaşantısında bahar bayramı Hıdırellez oluştur.
Özetle Hızır islamın özünde olmayan bir inançtır islamlaştırılmıtır.
Ortaçağ döneminde özelikle islam alimleri Yok demekten çok korkardı çoğunluğa uymayı tercih ederdi. Bu yüzden pek çok islam da olmayan inanç alimler tarafından yazılmış ve tekrar edilmiştir
kuranda yokmudur musa as ile hızır as kıssası nerde geçiyor peki ??Kuran da Hızır yoktur.
Huzır islam peyfanberinin ölümünden yüzyıllar sonra yazılmış ve hadis olarak kabul edilen bazı metinlerde geçer.
Mezopatamya da Hızır inancı çok büyük bir öneme sahip olduğu için alimler Hızır’ın hz Musa ile ilgili ayetlerde ilmi ledüm ilmi verilmiş bir insan olduğuna karar vermiş ve hz Hızır as oluşmuştur. Öyle ise Hızır artık ölmüş bir ilim sahibi kişidir. Yani çağrılamaz.
Kuran da olmayan bir şey islam inancı gibi kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir
mezapotamya doğa inançı dinlerinde Hızır bir doğa Tanrı’sı ya da doğaya ait kutsal bir ruhtur. Anlamı yeşil denektir ve baharın gelişini sembolize eder. Ölümsüzdür .
Bu inanç daha sonra Mezopotamya da ki dinleri de etkilemiştir. Kuran da Tevrat’a Hızır ismi geçemez ama Hızır islamlaştılımış ve musevileştirilmiltir.
Şiilik ve Alevilikte ise anlamı daha büyük ve derindir. Tasavvuf ile birlikte Hızır islamda da büyük bir öneme sahip olmuştur .
Türk pagan inançlarının büyük bir bölümü islamlaştırıldığı gib Anadolu islam yaşantısında bahar bayramı Hıdırellez oluştur.
Özetle Hızır islamın özünde olmayan bir inançtır islamlaştırılmıtır.
Ortaçağ döneminde özelikle islam alimleri Yok demekten çok korkardı çoğunluğa uymayı tercih ederdi. Bu yüzden pek çok islam da olmayan inanç alimler tarafından yazılmış ve tekrar edilmiştir
kuranda yokmudur musa as ile hızır as kıssası nerde geçiyor peki ??
Hz. Ebubekir aleyhisselamın dediği bir yere kadar doğru, bir yerden sonra yanlış mı? Sahabe yanılır mı sizce?Kuranda olmamasına rağmen her alimin ısrarla ismi verilmeyen o kula hızır demesinin sebebi geleneksel islamda olan nakilcilik anlayışıdır.Hz.ebu bekir dinimiz nakil dinidir demiştir bu bi yere kadar bu doğru peygambere ne vahyedilmişse müslümanlar kendilerince birşey eklemeden sonraki nesle onu aktarmışlar ama bazı alimler bunda ayarı tutturamamışlar.Mesela büyük bir üstad olarak bilinen bir şahsın "ben bu konuda şöyle düşünüyorum" sözünü bu nakilcilik geleneğinden dolayı direk olarak alıp naklederler akli kriterlerden geçirmezler doğruluğuna yanlışlığına bakmazlar.