''Hep Ben''

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ori

🌙
Moderator
Bencillik, yüzeyde yalnızca bir davranış gibi görünse de, altında çoğu zaman çok daha derin psikolojik dinamikler barındırır. Kimi zaman bir savunma mekanizmasıdır, kimi zaman değersizlik duygusunun inkârıdır. Ve çoğunlukla fark edilmeden, yavaşça gelişir.

Çocuklukta yeterince görülmemiş, dinlenmemiş, koşulsuz kabul edilmemiş bir birey, yetişkinliğinde “Ben”ini korumak için kendini merkeze alma eğilimi gösterebilir. Çünkü dünya onun gözünde ya tehdit doludur ya da sürekli bir mücadele alanıdır. Böyle biri için en güvenli yer, sadece kendi iç dünyasıdır. Bu yüzden sınırları kalınlaştırır, paylaşmaktan kaçınır, kendi çıkarlarını önceliklendirmeyi bir “hayatta kalma” biçimine dönüştürür.

Kibir ise bu savunmanın bir üst katmanıdır. İçeride kırılgan ve onay arayan bir benlik, dışarıda güçlü, her şeyi bilen ve üstün bir figürle maskelenir. Kibirli kişi için yanılmak zayıflıktır, özür dilemek ise güçsüzlük. Bu yüzden eleştiriye kapalıdır; çünkü eleştiri, içindeki eksiklik korkusunu harekete geçirir.

Bencilliğe giden bu yol, zamanla kişinin sosyal ilişkilerini daraltır. İlişkiler yüzeyselleşir, insanlar uzaklaşır. İlk başta bunun farkına varılmaz. Çünkü bencil birey, başkalarının duygularına körleşmiştir. Ama zaman geçtikçe içsel bir boşluk baş gösterir. Onay arayışı karşılanmadığında huzursuzluk artar, yalnızlık derinleşir. Ve kişi çoğu zaman bu yalnızlığı da kabullenemez; suçu çevresine, dünyanın nankörlüğüne atar.

Psikolojik olarak bencilliğin panzehiri, özfarkındalık ve empati becerisidir. İnsan, kendi iç sesini susturup karşısındakini gerçekten dinlemeyi öğrenmeden bu döngüden çıkamaz. Kendini değerli hissetmekle başkalarını değersiz görmek arasında ince bir çizgi vardır. Sağlıklı birey, bu çizgiyi ayırabildiği noktada olgunlaşır.

Bir ben var Benden içeri.Yunus Emre
Beni İsrail olarak geçiyor Kur'an Kerimde İsrail.
Tanrının bir diğer ismi gibi Ben.
Ruh da ben.Ego da ben.
Tabi ikisini ayrılmak gerek.
Ego daki beni Ruhum benine dönüştürmek gerek.

Eşittir narsist.
Küçüklüğünde fazla şımartilmis kişilerde de görülebiliyor.

İsm-i Azamdan yaklaşayım ben ,

Ferd esması ile alakalı bir durum. Esma kapalı veya Allahın tabiri mühürlü kalıyorsa, kişi dış güdümlü, kendi merkezinde kalamayan, başkalarının etkisi ve baskısı altında kalan bir hale evrilecektir. Esma çok fazla çalışıyorsa ve kişi bunu diğer denge unsuru esmalarla kontrolde tutamıyorsa da bu sefer kendi merkezine hapsolur, oradan çıkamaz (empati yapamaz, doğru iletişim kanalları kuramaz) ve kendini dünyanın merkezine koyduğunu anlayamaz. Tanrı egosu geliştirebilir. Yani narsist, egoist, bencil bir hale evrilebilir. Yani ironi o ki 99 esmadan sadece bir esma onu yönetiyordur (ferd esması) ama fıtren geri kalan 98 esmayı da deneyimlemeye muhtaç olduğu için, bunu etraftaki insanları kendi merkezine çekerek halletmeye çalışır. Ama empati kuramadığı gibi, seni de empati benzeri bir duygu ile bir güzel manipüle ederen bunu yapar. Çünkü ferd esması bireyselliğin gücü ve cazibesidir.

Madem el-Ferd diye bir esma var, madem ki bu esma ism-i azam esmalarının içinde yer alıyor (Adl, Ferd, Hakem, Hay, Kayyum), o halde eksikliği de aşırısı da doğrudan doğruya mizaç kaymasına sebebiyet verebilir.

Mesela alim esman kapalı olsa da belki yaşayabilirsin, ilim nötürdür. Ama ferd esman seni doğru yönetiyorsa bi kere evvela haddini bilirsin, bilmediğine bilmiyorum dersin.

Olduğum gibi kim görebilir diyor Mevlana beni.Tebrizli Şemsi gördüm göreli eşi bulmaz bir okyanus olmuşum diyor.
Aynalar kendimizi anlatıyor aslında farkinda bile değiliz.
Gölgeler ve aynalar yeryüzünün yansımaları...

Eleştirmekte bir çeşit Bencilliktir.İnsanlar egoları hazmedemediği şeyleri eleştirerek tatmin eder.Yani aslında kendisi egolurdur.Ama bunu karşı tarafa atar...

Geri