Retro
Elit Üye
Bunun için zihni sakinleştirmesi gerekmez mi ?
Zaten bunu anlatmışsın da ben başka bir aspect katayım.
Yüksek gerilim altındaykenki tepkilerimiz aslında tüm egomuzun motor gücünü verir. Egonun kendisi tek başına kötü olsa da temelde yüksek egoya sahip olabilmek, ilerideki gelişiminin de maximum sınırlarını belirler. Egon yoksa maneviyatta da biraz zayıf kalırsın yani.
Bir yaklaşıma göre hayat Fight or flight durumlarından olușur. Savaș veya kaç. Ikisi de gereklidir. Hayır diyebilmek, direnebilmek, kendi doğrularını ortaya koyabilmek, gerekirse kaba kuvvet, gerekirse mental kuvvet uygulayarak talep ettiğin yaşam alanını müdafaa etmek fight modudur. Hepimizin 1. tercihi olmalıdır.
Bir de flight modu var. Kaçmak. Bu da belli durumlar için en dogal hayatta kalma içgüdüsü. Aklı bașında herkesin 2. tercihidir. R yapmak ta önemli. Geri çekilmek, hakkından feragat etmek, alttan almak, yenilgiyi kabul etmek önemli. Çünkü hayatta kalmayı, doğru gelişime odaklanarak geri gelmeyi yine garantiliyorsun.
Çok uzattım bağlıyorum :
Bu ikisinin de haricinde tek bir istenmeyen durum vardır. En kötüsü de budur. Kesinlikle tedavi edilmelidir.
"Fight or flight but never freeze" Diyorlar Amerika'daki yaşam koçları.
Savaş ya da kaç, ama asla dona kalma.
Donakalmak. Freeze modu. Yani travma sonrası beynin belli motor faaliyetlerini tamamen bloke etmesi. Bu durum genellikle ağır travmalar yaşayan, hayata tutunmak için hiçbir sebep bulamayan çocuklarda oluyor. Bu kişiler ilginc bjr şekilde kınayıcı, eleştirici ve yargılayıcı tipler karşısında tüm becerilerini anlık olarak kapatıyorlar. Sanki düğmeleri varmış ta kapatılmışlar gibi.
Iste hayatta kalmayı en imkansız hale getiren durum da bu malesef. Donakalmak. Kilitlenmek. Akran zorbalığına kendini açık hedef haline de getirirsin, aile içinde günah keçisi de olursun. Çünkü tabiatta sadece fight ya da flight modu seni avantajlı düzlemde tutar. Freeze durumun varsa hem savaşanlara doğrudan mağlup olursun, hem de senden kaçış yapacak olanlar, sendeki freez durumunu görünce flight durumundan fight durumuna geçerler sana karşı. Bu çok değişik şekillerde olur. Biz nazar etme ile bile olabilir yani.
Amerikan kişisel gelişimcikeri durumu bu şekilde okuyor.
Son düzenleme: