Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârete yemin keffareti denir.
Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.
Keffaret yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir. Keffaret ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek yada bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kafi gelir. Yani keffaret ödenmiş olur.
Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.
Birden fazla yeminini bozan kimse her bir yemin bozma için ayrı bir keffaret vermesi gerekir.
Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur.
Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
yalnız arkadaşlar ricaa edicem birisine yardımcı olurken araştırma yapın ama ctrl+c ve sonrasında ctrl+v yapmayın..kendi deneyimlerinizi ortaya koyun.....e.g. fthbl![]()
Evet kardeşim bende böyle yapmaya çalışıyorum elimden geldigince ama bazen kızınca kendime yapabiliyorum böyle saçmalıklar teşekürler bilgilendirme için çok işe yaradı hemde bilmeyen arkadaşların aklındaki soru işaretleri çözülmüşdür inşallahBöyle bir konuda nasıl bir deneyim bekliyorsunuz ki sayın deathmacine? Tabi ki alıntılarla yardımcı olunabilir, alıntı olduğu belli olduğu sürece, ki burada da belli. Yani sorun olduğunu düşünmüyorum.
Ben çözümü artık tutamayacağım yeminleri etmemekte buldum![]()
Bir meseleyi araştırıp anlayıp o konuda papağan gibi tekrardan öte kendi fikir ve yorumuyla konuya renk katmak benim nazarımda da çok kıymetlidir fakat mesele dini bir konuda fetva olunca kendi yorumunu katmayıp sağlam bir kaynaktan alıntı yapmak en iyisidir.Zira dinde fetva verebilmek için Kuran dan ahkam çıkartabilecek seviyede olmak gerekir bunun içinde 20 yakın ilim dalında uzman olmak lazım.Bu şartları yerine getiren kişi fetvasında isabet etmişse 2 sevap alır eğer isabetli fetva verememişse 1 sevap alır.Ama fetva verecek yeterlilikte olmayan bir kişi kendi kafasına göre fetva vermeye kalkarsa isabet etse bile günah kazanır.yalnız arkadaşlar ricaa edicem birisine yardımcı olurken araştırma yapın ama ctrl+c ve sonrasında ctrl+v yapmayın..kendi deneyimlerinizi ortaya koyun.....e.g. fthbl![]()