Bunu şuan nefsaniyetin ortaya koyduğu duygu ve düşünceler çerçevesinde düşünebiliyor ve şekillendiriyorsunuz. Nefsani olmayan bir boyutta ve daha üstün bir haldeyken bu tür bir eyleme ne ihtiyacınız olur ne de isteğiniz. Bu sebeple bu soru bu Dünya'ya ve bu Dünya üstündeki imkansızlıklara ait bir sorudur.Merhabalar aklimda soyle bi soru var mesela ben cennete gittim diyelim bir dunya yaratmak istedim ve dunyayi yarattim icinde ozgur iradeli insanlar var ve kendi cennetimde onlara yeni bi cennet sunacağim ya bizde öyle olmuşsak?
Neden olmasin cennette istedigimiz mümkündür ve bende nefsi varliklardan olusan bir dünya istiyorumNefsi olan nefsi varlık üretemez yaratamaz böyle bir şey mümkün değildir...
Tamam peki, bunu istiyorsunuz, peki bunu isterkenki ihtiyacınız nedir? Yani ne ye ihtiyacınız var da buna benzer bir Dünya'ya sahip olmak istiyorsunuz?Neden olmasin cennette istedigimiz mümkündür ve bende nefsi varliklardan olusan bir dünya istiyorum
Neden olmasin cennette istedigimiz mümkündür ve bende nefsi varliklardan olusan bir dünya istiyorum
Kuran'da bahsedilen cennet tasvirleri birer metafordan farksızdır. Kuran'ın indiği bölgeye baktığımızda kurak bir iklimle beraber yetişen ürünlerin çeşitliliği çok azdır. Ve Kuran'da cennet ile ilgili tasvirlerde de sürekli olarak akarsular ve çeşitli meyvelerden bahsedilir. O dönemde (Kuran'ın iniş dönemi) o kurak bölgede yaşayan insanlar için cennetin böyle bir yer olması ibadetlerini ve imanlarını güzelleştirmeleri açısından büyük etkisi vardır. Ekvator'da yaşayan bir topluluğa Kuran'da bahsedilen cennet tasvirleri Mekke'de yaşayan insanlar kadar etki etmeyecektir. Çünkü Ekvator'da her yer akarsu, ağaç ve çeşit çeşit meyvelerle dolu. Bu yüzden Allah o toplumun ihtiyacı olduğunu bildiği şeyleri cennette vaad ediyor.
Tamam peki, bunu istiyorsunuz, peki bunu isterkenki ihtiyacınız nedir? Yani ne ye ihtiyacınız var da buna benzer bir Dünya'ya sahip olmak istiyorsunuz?
Yok şuan neden aklınıza geldi onu soruyorum.Sonsuz cennet canım sıkıldı isteyebilirim ?
Yok şuan neden aklınıza geldi onu soruyorum.
Şuan ile o anı ayıralım, orada sıkılacaksınız cennet kavramı silinir gider. Cennet diye tabir edilen bir yerde canınız sıkılmaz, öyle anlatılır gittiğimden değil.
Kısaca şuan derinlerde yatan belki de çok açıkta olan bir ihtiyacınız veya isteğinizden dolayı aklınıza bu geldi. İnsan bir şeyin açlığını çekmezse o şeyi doyurmak için fikirler üretmez. Fikriniz hangi duygudan besleniyor onu bulabilirseniz anlayacaksınız. En başta dediğim gibi dünyevi istek ve ihtiyaçlarla şekillenen bir cennet düşüncesine ait sorulardır bu tarz bu tarz sorular.
Bu tarz bir şüphem yok.Tamamiyle hakli olabilirsinizAncak bir fikir değil bu içimdeki sorgulama isteğinden ibaret
Peki ya doğruysa diye bi supheniz yokmu ?
Kuran'da bahsedilen cennet tasvirleri birer metafordan farksızdır. Kuran'ın indiği bölgeye baktığımızda kurak bir iklimle beraber yetişen ürünlerin çeşitliliği çok azdır. Ve Kuran'da cennet ile ilgili tasvirlerde de sürekli olarak akarsular ve çeşitli meyvelerden bahsedilir. O dönemde (Kuran'ın iniş dönemi) o kurak bölgede yaşayan insanlar için cennetin böyle bir yer olması ibadetlerini ve imanlarını güzelleştirmeleri açısından büyük etkisi vardır. Ekvator'da yaşayan bir topluluğa Kuran'da bahsedilen cennet tasvirleri Mekke'de yaşayan insanlar kadar etki etmeyecektir. Çünkü Ekvator'da her yer akarsu, ağaç ve çeşit çeşit meyvelerle dolu. Bu yüzden Allah o toplumun ihtiyacı olduğunu bildiği şeyleri cennette vaad ediyor.
Ben müslümanım, Allaha inanıyorum, namazda kılıyorum, ama kurandaki yeşil ipek giyinmiş huriler ile ilgili kısım hep kafamı kurcalıyor. Yukarıdaki yorumunuz üstüne yazıyorum bunu, bölgesel indi evrenselmi oldu demek istiyorsunuz? Kitabı sorgulamıyorum, belkide korkudan bilmiyorum ama neden yeşil ipek giymiş huriler, ipek bu dünyada değerli bir materyalse öteki dünyada ne önemi var, neden huriler, erkekler bukadar değerlimi? Çorba ettim sanırım