Hollanda Radboud Üniversitesi araştırmacıları, insan beynindeki elektriksel sinyalleri el yazısı ile eşleştiren bir yazılım geliştirdiler. Bu yazılım kitap okuyan bir kişinin hangi satırlara baktığını hastanelerde kullanılan bir MR cihazı ile beyni tarayarak anlayabiliyor. Sistem yakında “düşünce ile kontrol edilen” bilgisayarlarda kullanılacak.
Beyin hücrelerinin aktivitesini inceleyerek insanların duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik 2011 tarihli projenin1 devamı olan araştırmada, mühendisler fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme cihazı ile (fMRI) beyin kabuğunu tarıyor ve özel bir matematik modeli geliştiriyorlar. Gausyen matematik modeli, beyindeki sinir hücrelerinin faaliyetlerini okuyup bunları gerçek harflerle eşleştiriyor.
Son yıllarda bir insanın neler hissettiğini ve neler düşündüğünü kabaca anlayan duygusal bilgisayarlar geliştirmiştik. Bu tür yazılımlar engellilerin tekerlekli sandalyeleri düşünceyle kontrol etmesinden tutun da bilgisayarları özel yazılım dilleri kullanmadan, günlük dilde programlamaya kadar birçok alanda kullanılacak.2
Bilgisayarlarla normal bir insan gibi konuşmak kablosuz telepatiyi de yeni bir boyuta taşıyor: Gelecekte odamızdaki lambayı düşünce komutlarıyla açmakla sınırla kalmayacağız. Telepatik arayüzler sayesinde, grafik tasarım veya ilaç formülü geliştirme gibi karmaşık işleri yürüten bilgisayarları da düşüncelerimizle kontrol edebileceğiz. İlk modeller kablolu, gelecek modeller ise kablosuz olacak.