"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Beden dili

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AJA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AJA

Elit Üye
1. Göz ilişkisi: İnsanların yüzüne bakanlar, bakmayanlardan daha çok hoşa gider. (Göz teması)
2. Yüz ifadesi: Canlı olun. Mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin ve gülün. Yüzünüz çevreye olan ilgisi yansıtsın.
3. Baş hareketleri: Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı aşağı yukarı hareket ettirerek onu anladığınızı ve dinlediğinizi hissettirin. Başınızı hafif dik tutun
4. Jestler: Çok aşırıya gitmeden jestlerinizi kullanın.Ellerinizi cebinizde tutmaktan ve kollarınızı kavuşturmaktan, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır jestleri tercih edin.
5. Postür (Beden Duruşu): Ayakta iseniz dik durun: Oturuyorsanız sandalye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Birisi ile konuşurken ve birisi doğrudan sizinle konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin.
6. Yakınlık: İnsanlara daima onları rahatsız etmeyecek, mümkün olanın yakın mesafede durmaya gayret edin.
7. Yöneliş: Daima konuştuğunuz ve sizinle konuşan insana dönük olun.İkiden fazla insanla bir gurup oluşturuyorsanız, sizin için önemli olanların dışındakilere merkezinizi kapatmayın. Mümkün olduğu kadar çok kişiye merkezinizi açık tutun.
8. Bedensel temas: İnsanları tedirgin etmeden, mümkün alna her durumda bedensel teması kullanın Özellikle sizlerden gençlere, aynı cinsiyetten olanlara, sizlerden daha alt statüde olanlarla bedensel teması kurmak için her fırsatı değerlendirin. Dış görünüş: Grup normlarına , toplumsal rol ve statünüze uygun giyinin. Giyiminize mümkün olduğunca renk katın.
10. Konuşmanın sözel özellikleri: Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçının Bir topluluk içinde dinlediğinize yakın konuşun.Sesinizin yüksekliğini ve tonunu , bulunduğunuz çevreye göre ayarlayın.
 
Aja arkadaşımıza güzel paylaşımı için teşekkür ederek, bu konuyla ilgili bir ekleme yapmak isterim.

Beden dili ile karşımızdakinin hangi düşüncelerini çözebiliriz?

Bacak hareketleri açısından ele alırsak, erkek bacağını kadına doğru, kadın da bacağını erkeğe doğru attıysa, bu iki insanın mesleki ya da özel anlamda birbirleriyle sohbet etmekten ya da ilgilenmekten zevk aldıklarını gösterir. Beden dilini anlamak için bir insanın gözlerine bakmak yeterlidir aslında.

Kadın ve erkeklerin beden dilleri farklı mı?

Temel olarak beden dilini anlatırken enerjiden yola çıkıyoruz. Eğer yaptığımız şeyden memnunsak, bulunduğumuz ortamda huzurluysak, bu beden dilimize de yansır. Auramız, bu enerjinin çıktığı organlara yansır. Öncelikle gözlere, gözlerden sonra diğer organlara yansır.

Beden dili enerji ile ilgili olduğu için bunun kadın ve erkekte olması fark etmez. Tabii çok kadınsı ve erkeksi hareketler vardır. Örneğin bir erkeğin konuşurken saçını bir kadın gibi geriye atması ya da bir kadının kollarını erkek gibi iki yana açarak oturması bize çok uygun gelmez. Kadın ve erkek arasında fizyolojiden ve hormonlardan kaynaklanan bazı beden dili farklılıkları vardır ama bunun dışında büyük bir farklılık yoktur.

Karşımızdaki kişinin beden dilinden anladıklarımıza ne kadar güvenebiliriz?

Eğer karşı tarafın beden dilini çözmek istiyorsak, önce dinlemeyi öğrenmeliyiz. Karşı taraf bir şey aktarırken, bazen konuşmadan da bir şey anlatıyor olabilir, önce ona gerçekten değer verip ne demek istediğine yoğunlaşmalıyız.

Bazı göz hareketlerinden karşı tarafın memnun olup olmadığını anlayabiliriz. Çok aydınlıksa, bizimle birlikte olmaktan, bir şeyler paylaşmaktan hoşnut demektir. Eğer bu renk yoksa, enerjisi kapalıysa, kollarını kavuşturmuşsa bizimle irtibat kurmak istemiyor demektir.

Kolları kavuşturma hareketinin bir başka anlamı daha vardır: Birine bir suçlama yöneltirseniz, bir müddet sonra kollarını ve bacaklarını kavuşturduğunu görürsünüz. Bu bir savunma pozisyonudur. İnsanlar, kendini ifade edemedikleri zaman genellikle enerjilerini kapatırlar.

Biz derslerde öğrencilerimize “Hiçbir şekilde elinizi kolunuzu bağlayıp enerjinizi kapatmayın” diyoruz. Bu “Seninle iletişim kurmak istemiyorum” demektir. Bunu bilerek yapmazsınız belki ama kendinizi kapana kısılmış hissettiğinizde enerjinizle birlikte vücudunuz da kapanır. Buna dikkat ederseniz enerjiniz daha iyi yayılacağı için daha iyi dinlenilirsiniz.

Beden dili ülkeden ülkeye değişir mi?

Beden dili profesyonel hayatta dünyanın her yerinde aynıdır. Ama eğer folklorik öğelerden söz ediyorsak o zaman çok büyük farklılılar vardır. Bize çok uzak kültürleri o ülkelere gitmeden önce çok iyi incelemek gerekir. Bizim iyi değimiz bir hareket orada hakaret anlamı taşıyor olabilir zira.

İnanışlar, gelenekler, yıllardan beri süregelen gündelik hayat gibi daha kapalı anlamda dünya üzerinde beden dili fark ediyor; ama profesyonel, yani evrensel anlamda fark etmiyor.

Söylenenler ve hareketler bağdaşmıyorsa hangisine güvenmek gerekir?

Karşınızdakinin beden dilinden anladıklarınıza kalbinizle yüzde yüz güvenebilirsiniz. Çok dikkatli incelerseniz her şeyi çok net görebilirsiniz. Ama karşınızda çok profesyonel biri varsa, beden dilini çok iyi kamufle ediyor olabilir ve kandırılabilirsiniz tabii.

Söylenenlerden ziyade hareketlere güvenmek gerekir; çünkü sözlerle kandırmak kolay, hareketlerle kandırmak ise zordur. İşin içinde enerji olduğu için onu zaptetmek daha zordur ve bu nedenle hareketlere güvenmek gerekir.

Alıntı
 
[FONT=&quot]Karşınızdaki kişinin mutlu ya da üzgün olduğunu jest ve mimiklerinden anlayabilirsiniz.[/FONT][FONT=&quot]
Gerçek mutluluğun yüzdeki ifade edilişi, dudaklardan ve göz kapaklarından anlaşılır. Yoğunluk ise dudak hareketiyle belirlenir. Ağız ve dişler bazen eşlik eder. Mutlu bir kişinin ifadesinde, burnun dışarıya ve ağzın köşelerine doğru aşağıya yayılmasından dolayı alında kırışıklık çizgileri yer alır. Bu duruma naso-labial katlanma denir. Gülümsemenin şiddetine göre yanaklar kabarır. Ne kadar gülünürse o kadar naso-labia katlanma kendini belli eder, yanaklar kabarır ve gözlerin altında çizgiler oluşur. Üzüntünün yüzün üç bölgesinde kolaylıkla ayırt edilebilen bir görünümü vardır. Kaşların içteki köşeleri gerilir, göz kapaklarının içteki köşeleri yukarı kaldırılır ve dudakların köşeleri aşağıya doğru bükülür. Aşırı korkmuş bir yüz, kaşların ikisi birlikte yukarı kaldırılmış, gözler açık ve alt dudak gergin ve şaşkınlıktan farklı olarak dudaklar yana doğru gerilmiş olur. Şaşkın bir yüzde ise kaşlar yukarıya çan eğrisi şeklinde kalkmış, dudaklar gergin olmayan bir biçimde açık ve çene aşağıya sarkmıştır.

İletişim kurarken, gözlerinizi kaçırmayın
Göz teması ise bir diğer önemli araçtır. Kültürümüzde dinleyen, konuşanla daha fazla göz teması kurma eğilimindedir. Ancak hiç kurulmayan göz teması kendine güvensizliğe ve aşırı göz kırpma yoğun kaygının habercisi olabilir. Kayan ve bir noktaya odaklanan gözler, kişinin düşündüğünü ya da bir şey hatırlamaya çalıştığını gösteriyor olabilir. Göz bebeklerinin (pupil dilation) açılması ise dikkatin verildiğine, odaklanıldığına işaret eder.

Karşınızdaki kişinin konuşmadan, beden diliyle anlamak istedikleri[/FONT]

  • [FONT=&quot]Omuzları öne doğru eğmek, ilgilenmek dinlemek anlamına gelir. Sarkmış, kamburlaşmış bir omuz sizi dinlemediğini ya da üzgün olduğunu gösterebilir.[/FONT]
  • [FONT=&quot]Omuz silkmek ise, istemediğinin, kızdığını ya da kafasının karıştığına işaret edebilir.[/FONT]
  • [FONT=&quot]Kolların kapanması savunmayı ya da iletişime kapalılığı, kolların ve ellerin açık olması ise açık olmayı gösterir.[/FONT]
  • [FONT=&quot]Ayaklar ve bacaklar rahat görünüyorsa, kişilerarası etkileşime daha açık olunduğunun, ayaklar gergin ve huzursuz ise özellikle kaygının ağır bastığını saptamışlardır.[/FONT]
[FONT=&quot]
Sağlıklı bir iletişim için dikkat edilmesi gerekenler
Sağlıklı bir iletişim için sözel olduğu kadar sözel olmayan davranışları da gözlemleyin; aklınızda tutun, eğer bariz bir ikilem varsa, bunu yargılayıcı bir biçimde söylemek yerine (utandın ki kızarıyorsun, neden kızarıyorsun gibi), betimleyici bir biçimde (farkında mısın bu konuda konuşunca yüzün kızarıyor gibi geldi gibi) söyleyebilirsiniz.

Hangi yüz ifadelerini ne şiddette kullandığınızı görmek için aynaya bakın, mimiklerinizi izleyin. Bazen bazı duygu ifadelerini kontrol etmekte güçlük çekiyor olabilir ya da dikkati kaydıran fazla jest kullanıyor olabilirsiniz. Bunların neler olduğunu öğrenmek için yakınlarınızın geri bildirimlerine açık olun ve en önemlisi farkındalık kazanın.

"Beden dilini okurken kültür ve sosyal bağlam da önemlidir"
sözel dil kadar sözel olmayan dil de sağlıklı bir iletişimde çok önemli bir rol oynar. Çoğu zaman farkında olmadan karşımızdakine sözel dilimizi desteklemeyen ve çoğu zaman gerçek düşüncelerimizi açığa çıkaran mesajlar göndeririz. Ne var ki bunları yorumlarken içinde bulunduğumuz kültür ve sosyal bağlam çok önemlidir. Örneğin, gözlerinden yaş gelmesi mutluluğun da, gerginliğin ya da öfkenin de temsilcisi olabilir. Otururken kıvranmak, sallanmak kaygının ve huzursuzluğun ya da mide ağrılarının göstergesi olabilir.

Alıntı
[/FONT]
 
Geri
Üst