Spiritual Telegraph, 19. yüzyılın ortalarında (1852-1860) Amerika'da yayımlanan, Modern Spiritüalizm hareketinin en etkili ve öncü yayın organlarından biridir. New York'ta yayıncı Charles Partridge ve editör Samuel Byron Brittan tarafından kurulan dergi, o dönemin ruhsal arayışlarına ve doğaüstü olaylara bilimsel bir merakla yaklaşmayı amaçlamıştır.
Yazar bazen yeni bir yolun cesur öncüsü olmak yerine okuyucuyu ürkütmemek için fazla temkinli davransa da, bence hiçbir dürüst zihin o kitabı okuyup da şüphelerinin ciddi bir sorgulamaya dönüşmediğini göremez. Kitabı bitirdiğimde büyük bir heyecanla, "Ben manyetize edebilirim!" dedim. Yanında kaldığım Bay -----, "Eğer yapabiliyorsan işte sana bir hasta," diyerek koltukta uzanan kızı L.'yi işaret etti. L. soğuk almıştı, şiddetli öksürüyordu. Herkes güldü ama ben ciddiyetle yaklaştım ve on beş dakikadan kısa sürede genç arkadaşımı "uyur-gezer" (mezmerik) uyku durumuna soktum.
Öksürük kesilmişti; göz kapakları normal uykudan farklı, özel bir mühürlenmiş görünümle kapanmıştı. Ailesi etrafına toplandı, sorular sordu ama o sadece benim en kısık sesime yanıt veriyordu. Mezmerizmayı bir aldatmaca olarak gören babası ona cevap vermesini emretti ama L. babasının sesini duymuyordu. Annesinin nazik ricalarına karşı bile ilk kez sağırdı. Babası şaşkın ve şaşkın görünüyordu; ancak ben ters paslar yaparak kızı uyandırdıktan sonra, L. hiçbir şey hatırlamadığını ve iki saattir uyuduğuna inanamadığını söyleyince babası ikna oldu. L. uyandığında nezlesinin ve öksürüğünün geçtiğini fark etti. Normalde bir yıldır öksürüğü vardı ama mezmerik etki altındayken asla öksürmüyor.
Sık sık bir bardak suyu manyetize edip diğer bardakların arasına koyarım. L.'den içmesini istediğimde, elini bardakların üzerinde gezdirir ve yanılmaz bir içgüdüyle sadece benim manyetize ettiğim bardağı seçer. Çevremdekiler bazen beni çimdikler veya saçımı çeker; L. irkilerek kendi vücudundaki karşılık gelen noktayı tutar ve acıdan şikayet eder. Ancak aynı şey doğrudan kendisine yapıldığında hiçbir şey hissetmez.
Belki sana bunlar canavarca veya imkansız görünebilir, hatta benim bir halüsinasyon gördüğümü düşünebilirsin. Ancak Mezmerizmanın içerdiği yüksek psikolojik gerçekleri incelerken senin alaylarına bile aldırış etmiyorum.Saygılarımla...
NEW-YORK, CUMARTESİ, 29 MAYIS 1852. Sayı 4.
BİR HANIMEFENDİ TARAFINDAN YAZILMIŞTIR.CHARLES PARTRIDGE TARAFINDAN YAYIMLANMIŞTIR. YILLIK ABONELİK 1 DOLAR 50 SENT; TEK KOPYA 3 SENT.BİR DOSTA MEKTUPLAR: Mezmerik Fenomenler Üzerine
Bir beyefendi, bir hanımefendinin yakın arkadaşına yazdığı ve esasen kendi zihnini Mezmerizma, Durugörü vb. konularda tatmin etmek için özel olarak yürüteceği bir dizi deneyi detaylandıran mektupları yayımlamamız için bize gönderdi.Dostumuz yazar hakkında şöyle diyor: "Mektupların kendisi zeka, kültür ve felsefi araştırmalara olan ilginin yeterli kanıtıdır; eğer ismini, ailesini ve sosyal konumunu açıklama yetkim olsaydı, bu mektuplar anında geniş bir kitleye ulaşırdı."BİRİNCİ MEKTUP
Sevgili Dostum,Sana son yazdığımdan beri, bir zamanlar Alaaddin'in lambasının efsanevi gücü kadar gerçek dışı olduğunu düşündüğüm bir güç olan Mezmerizma ile derinden ilgilendiğimi söylersem şaşıracaksın. Tesadüfen Townshend’in "Hayvansal Manyetizmada Gerçekler" kitabına rastladım ve okudukça ilgim arttı, konuya daldım ve sonunda anlatılanların bir inananına dönüştüm.Yazar bazen yeni bir yolun cesur öncüsü olmak yerine okuyucuyu ürkütmemek için fazla temkinli davransa da, bence hiçbir dürüst zihin o kitabı okuyup da şüphelerinin ciddi bir sorgulamaya dönüşmediğini göremez. Kitabı bitirdiğimde büyük bir heyecanla, "Ben manyetize edebilirim!" dedim. Yanında kaldığım Bay -----, "Eğer yapabiliyorsan işte sana bir hasta," diyerek koltukta uzanan kızı L.'yi işaret etti. L. soğuk almıştı, şiddetli öksürüyordu. Herkes güldü ama ben ciddiyetle yaklaştım ve on beş dakikadan kısa sürede genç arkadaşımı "uyur-gezer" (mezmerik) uyku durumuna soktum.
Öksürük kesilmişti; göz kapakları normal uykudan farklı, özel bir mühürlenmiş görünümle kapanmıştı. Ailesi etrafına toplandı, sorular sordu ama o sadece benim en kısık sesime yanıt veriyordu. Mezmerizmayı bir aldatmaca olarak gören babası ona cevap vermesini emretti ama L. babasının sesini duymuyordu. Annesinin nazik ricalarına karşı bile ilk kez sağırdı. Babası şaşkın ve şaşkın görünüyordu; ancak ben ters paslar yaparak kızı uyandırdıktan sonra, L. hiçbir şey hatırlamadığını ve iki saattir uyuduğuna inanamadığını söyleyince babası ikna oldu. L. uyandığında nezlesinin ve öksürüğünün geçtiğini fark etti. Normalde bir yıldır öksürüğü vardı ama mezmerik etki altındayken asla öksürmüyor.
Duyusal Sempati Deneyleri
Ertesi akşam, o mezmerik uykudayken, mezmerizmacı ile olan duyusal sempati test edildi. Annesi bana söylemeden bir elma uzattı. Ben elmayı tadar tatmaz L. çiğnemeye başladı. Ne yaptığını sorduğumda "Elma yiyorum" dedi. Sessizce bir armutla değiştirdik, armut yediğini söyledi; şeftali ile de aynı başarı sağlandı. Hatta bir keresinde geniş bir odanın diğer ucundayken birinden aldığım bir kökü (flag-root) ağzıma attım. O an deney yapma düşüncem yoktu ama L.’nin kardeşi onun dudaklarının hareket ettiğini görünce ne yediğini sordu. L. "kök" cevabını verdi, oysa bu konuda tek bir kelime bile edilmemişti.Sık sık bir bardak suyu manyetize edip diğer bardakların arasına koyarım. L.'den içmesini istediğimde, elini bardakların üzerinde gezdirir ve yanılmaz bir içgüdüyle sadece benim manyetize ettiğim bardağı seçer. Çevremdekiler bazen beni çimdikler veya saçımı çeker; L. irkilerek kendi vücudundaki karşılık gelen noktayı tutar ve acıdan şikayet eder. Ancak aynı şey doğrudan kendisine yapıldığında hiçbir şey hissetmez.
Zihinsel Emirler ve Uygulama
L. uykudayken ona ertesi gün uyanık olduğu belirli bir saatte bir şey yapmasını söylerim ve bunu asla unutmaz. Bir akşam, uykusundayken ertesi gün saat dokuzda beni öpmesini ve saat onda Bayan Shelley’nin bir kitabını okumasını söyledim. Ertesi gün saat tam dokuzda, L. odaya girdi ve tamamen mekanik bir şekilde, sanki bir sevgi gösterisi değil de bir görevmiş gibi beni öptü. Saat on olduğunda ise, o an başka bir şeyle meşgul olmamıza rağmen aniden kitabı alıp okumaya başladı. Durmasını istediğimde bile, bir şeyin onu buna zorladığını söyleyerek devam etti. Kendisi uyanıkken bir gece önceki sözünü hatırlamıyordu ama "bunu yapmam gerekiyordu, beni bir şey itti" diyordu.Durugörü (Clairvoyance)
L.’nin durugörü yetenekleri zamana göre değişiyor. Bir keresinde bir düğün ziyaretinden dönen bir hanımefendi, L.'nin düğündeki gelinin elbisesini tarif edip edemeyeceğini sordu. L. uykusunda Boston'a gittiğini ve gelini gördüğünü söyledi. Elbisenin o kadar detaylı ve doğru bir tarifini verdi ki hanımefendi hayretler içinde kaldı. Tek bir hatası vardı: Gelinin elinde büyük beyaz bir gül tuttuğunu söyledi, oysa o bir "camellia japonica" idi (ki uzaktan birbirlerine çok benzerler). Başka bir seferinde Boston'da havanın yağmurlu olduğunu söyledi; biz Providence'taydık ve hava güzeldi. Boston'daki durumun gerçekten yağmurlu olduğu sonradan teyit edildi.Belki sana bunlar canavarca veya imkansız görünebilir, hatta benim bir halüsinasyon gördüğümü düşünebilirsin. Ancak Mezmerizmanın içerdiği yüksek psikolojik gerçekleri incelerken senin alaylarına bile aldırış etmiyorum.Saygılarımla...