Sıfır'ın Keşfi

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,258
Tepkime puanı
3,163
Ekli dosyayı görüntüle 8186


İlk çağ felsefecileri evrendeki her şeyin karşılığını rakamlarla açıklamaya çalışırlardı. Ancak bir şeyin karşılığını hesap edememişlerdi. Hesap edemedikleri o bir şey aslında "bir şey" de sayılmazdı. Yokluk! Olmayan bir şey nasıl ifade edilebilirdi ki?

Sıfır rakamını dünyaya matematik tarihinin en büyük bilim adalarından biri olarak kabul edilen Özbek Türk'ü, Harezmî hediye etti. Ne kadar ilginçtir ki, Harezmî, günümüzde yayınlanan birçok kitapta, Arap bilgini olarak tanıtılıyor. Harezmi'ye kadar, bilimde büyük başarılar elde eden medeniyetler dahi, 0 rakamını kullanamamıştı.

Dikkatinizi çekerim, sıfır insanlık kültürüne, yazının icadından 4800 yıl sonra girebilmiş. Hiçbir kültürde o tarihe kadar sıfırla ilgili bir sembol kullanılmamış.

Harezmî'nin bulduğu rakam Arapça "hiç", "boşluk" anlamında "sifr" olarak adlandırıldı ve çember olarak şekillendirildi. Yani bugünkü 0 işareti. Harezmî'nin buluşu bir müddet sonra o zamanın en büyük medeniyeti Endülüs'e oradan da Avrupa'ya geçti.

Gelin görün ki, sıfır rakamı, Avrupa'da büyük bölünmelere yol açtı. Sıfırın Avrupa'ya girişi cebir taraftarlarıyla "Arap rakamlarını kullanan Avrupalılar", abacı sayı tahtası kullanan grup "eski Yunan-Roma hesap sistemini savunan ve kilise tarafından destek görenler" arasında bir çatışmaya yol açmış.

Sıfır, dönemin Avrupa'sında şeytanın rakamı olarak adlandırılmış. Ayrıca bir Türk bulduğu için "barbarların icadı" olarak nitelenip, lanetlenmiş. Avrupa, sıfır için şu kararı almış: “Bu çok yaygın olmayan rakamın Arap ülkeleri dışında kullanımı, ticarette çok büyük kargaşaya yol açabilir.”

"Sıfır", yani "yokluk"; aslında olmayan bir şeyin ifadesi. Sıfırın ortaya çıkması için mutlaka bir işlem yapmak gerekiyor. Bir'den bir'i çıkardığımız zaman ortada sıfır kalıyor. Yani sıfırın olması için mutlaka bir işlem gerekli. Diyelim ki, bir altından bir altını çıkardık; sonuç sıfır. Peki, o altınlar ne oldu? Duruyorlar, onlara bir şey olmadı. Ancak ortaya bir sıfır çıktı, daha doğrusu ortaya "hiçbir şey" çıkmadı. “Sıfır”, yani “mahiyeti olmayan” bir sayı çıktı ortaya.

Bu rakamın matematikte kullanılması, Avrupa'da uzun süre tartışıldı. Çoğu kimse bu rakamın matematiğe dâhil edilmesiyle insanlığın gerileyeceğini iddia etti. Bilim adamları sıfırın bu şekilde kullanılmasına karşı çıktılar.

ALıntı
 

Wabi Sabi

Kayıtlı Üye
Katılım
19 Şub 2016
Mesajlar
55
Tepkime puanı
4
İş
üniversite öğrencisi
Öncelikle konu güzel bunun için emeğinize sağlık...Veeee sıfır ne de çok olay olmuşsun böyle...Gerçekten yok gibi ama çok var aslında... hayatımızda bayağı yeri var Sıfırın...
 

soyuz

Kayıtlı Üye
Katılım
27 Eyl 2015
Mesajlar
4
Tepkime puanı
2
"Otur sıfır!" repliği geldi aklıma :) konu için teşekkürler, emeğinize sağlık.
 
Üst