Annemin bana hamileyken yaşadıkları...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Eliçya

Kayıtlı Üye
Katılım
11 Eyl 2013
Mesajlar
22
Tepkime puanı
3
Annem bana hamile olduğu dönemde hayatında ilk kez (oda bir kaç kez) karabasan gördüğünden bahsetti. Bir seferinde anne annemin evinde mutfakta uyuyormuş (anne annemde hep mutfaktaki o yatakta uyur ve o neredeyse her gece kabuslardan sabahı zor eder) Neyse... Annem uykusundan uyanmış sanırım, ama karabasanda olduğu gibi hareket edemiyor odaya minik adamlar (ellerinde mum mu varmış, kitap mı demişti hatırlamıyorum) dolmuşlar annemin etrafını sarıp bir süre çevresinde dönmüşler sonrada geldikleri gibi bir zarar vermeden gitmişler. Annem ancak onlar gittikten sonra kalkabilmiş hemen anne annemin yanına gitmiş olayı anlatmış anne annemde onu okuyup üflemiş. Bir seferinde de hamileliğinin son aylarında o uyurken (baba annemde yanında işini örüyor.) Tabutta gömüldüğünü görmüş kendisi de anlayamıyor hareket edememe durumu değil baba annemin yanında oturup işini ördüğünü görüyor (belkide asrtal çıkış yaşadı ama çok korkmuş astral çıkışta korkunca hemen dönmesi gerekmiyor mu) avaz avaz bağırıp çırpınıp yardım istediğini ama baba annemin sanki hiç bir şey yokmuş gibi işini örüp TV izlemeye devam ettiğini söylüyor. Güç bela uyandığında baba anneme yaşadıklarını onu görebildiğini anlatmış baba annem telaşlanmış "Çırpınıp bağırdığın falan yoktu gayet normal yatıyordun" vs şeyler söylemiş sonra oda annemi alıp sokakta nefesi kuvvetli diye tanınan bir teyzeye götürüp okutmuş. Şu an ne annemde ne bende en ufak bir tuhaflık yok ama sizce bu normal bir durum muydu...
 

EfsaNexxL

Kayıtlı Üye
Katılım
10 Şub 2011
Mesajlar
54
Tepkime puanı
4
Mutfakta yatılırmı ya ... ekmek kırıntısı falan varsa onun üstüne yatarsa çarpılma riski var.hatta bununla ilgili bir hadis vardı şöyleydi yanlış hatırlamıyorsam kim bir yiyeceğin üstüne yatarsa ve gece başına bişey gelirse kendinden başkasını suçlamasın
 

Eliçya

Kayıtlı Üye
Katılım
11 Eyl 2013
Mesajlar
22
Tepkime puanı
3
Biliyorum bu kırıntı mevzusu ile ilgili bende bir çok olay duydum ancak dediğim gibi anne anne annem kabus görürdü bu yüzden kırıntı olayına ve geceleri mutfakta bulaşık kap, açıkta yemek bırakılmamasına bile çok dikkat edilirdi. Annem ilk kez mutfakta öyle bir şey yaşamış Ancak anne annemin durumunun mutfakla bir ilgisi yok küçüklüğünden beri geceleri rahatsız edilirmiş Gittiği hoca bir çeşmeden besmelesiz su içtiği için ismini anmaya bile çekindiğim şu malum varlığın musallat olduğunu söylemiş...
 

Elfangel

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
938
Tepkime puanı
354
Karabasanla ilgili bilimsel bir yazıyı paylaşayım izninizle. Bu konu ile ilgili sitede farklı yazılar ve karabasandan korunma yolları da bulabilirsiniz. Arama yaptığınızda bir çok sonuca ulaşabilirsiniz. Bir de bu yazıyı okuyun derim ben. Hamilelikte bayanların uyku döngüsü sekteye uğrar, geceleri çok fazla uyanırlar böylelikle uyumaları gereken uykuyu yeterince uyuyamazlar. Bu bir anlamda bir süre sonra geceleri onu uyutmayacak bebeğin varlığına uyum sürecidir. Sonuç olarak karabasan ya da uyku felci de sık olarak görülebilir. Bu durum aşağıdaki yazıda ayrıntılı olarak anlatılıyor, ayrıca korunma yollarından bahsediliyor. Tabii kişinin inancına göre maneviyata da dikkat etmenin ve manevi önlemler almanın hiç bir sakıncası yok benim fikrime göre :)

İşte yazı

Uyku felci ya da karabasan, bedenin geçici olarak hareket edememesi yani felç olması durumuna deniyor. Karabasanın, ailesinde uyurgezerlik, gece terörü gibi uyku bozukluğu olanlarda ve çalışanlarda daha sık görüldüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Aylin Aksoy Çoban, “Çalışanlar iş stresi yüzünden daha sık karabasan yaşıyorlar. Bunun en önemli tetikleyici nedeni ise uyku düzensizliğidir. Sorun, uyku düzeni bozuk olanlarda, vardiyalı çalışanlarda, depresyon hastalarında, bazı ilaçları kullananlarda daha yayın” diyor. Karabasan hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Dr. Aylin Aksoy Çoban, şu bilgileri veriyor:
Karabasan nasıl oluşuyor?

Bunu anlayabilmek için uyku fizyolojini bilmek gerekiyor. Uykuya dalma ve uykuyu sürdürme sırasında beyinde bazı fizyolojik değişiklikler meydana geliyor. Düz bir çizgiden ziyade sarmallar halinde devam eden bir uyku süreci oluşuyor. Her bir sarmal yaklaşık 90 dakika sürüyor. Biri biterken diğeri başlıyor. Her bir sarmal REM ve Non-REM uykularından oluşuyor. Uyku felci, REM uykusu sırasında ortaya çıkıyor. Beyin uyurken vücut kasları da uykudadır. Uyuyan bir insanın kolunu kaldırıp bıraktığınızda kolu düşer çünkü kaslar aslında felç konumundadır. REM uykusu sırasında beyin bazen birden uyanır, ancak bu uyanma kaslarda olmaz. Kaslar felç durumunda kalır ve beynin uyanıklığına eşlik edemez. Uyanan kişi sanki vücudunun üzerinde biri oturmuş ya da ağırlık çökmüş gibi hisseder. Aslında o anda olan durum kişinin kaslarını kıpırdatamaması sonucu hissettiği felç durumudur. Beyni uyanan kişi bedeni ve kasları tam olarak uyanmadığından hareket edemez, konuşamaz. Çoğu zaman bunu yaşayan kişiler korku ve endişeye kapılırlar. Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir. Uyku felcine bazen halüsinasyonlar da eşlik edebilir. Bu halüsinasyonlar işitsel, dokunsal veya görsel olabilir. Bunlar da kısa sürebilir.

Uyku felcinin nedenleri nelerdir?

Kaslardaki bu geçici felç durumu aslında koruyucudur, çünkü REM uykusunda rüya görürüz. Rüyada koşarız, zıplarız ve bazen uçarız. Rüya sırasında yaptığımız hareketleri gerçekte de yapmamamız için kaslarımızda geçici felç durumu meydana gelir. Bu sayede rüyada koşarken koşma hareketini yapmamış oluruz. Bu sırada beyin uyumaya devam etmesi gerekirken bir anda uyanır. Bu geçici felç durumunu hasta bilincinde yaşar. Nedeni tam olarak açıklanmamıştır, ancak diğer uyku bozukluklarını yaşayan kişilerde sık görülür. Değişik çalışmalar çoğu insanın başka bir uyku patolojisi yaşamadığı halde hayatlarında en az bir kez uyku felci yaşadığını göstermektedir. Bazı çalışmalarda değişik faktörler suçlanmıştır. Örneğin; sırtüstü yatmak, düzensiz uyku saatleri, aşırı stres, bazı ilaç tedavileri (alerji ilaçları ve bazen uyku amaçlı alınan ilaçlar), uyku öncesi açlık.

Çocuklar ve gençler de karabasan görür mü?

Evet görürler. Dört yaşında başlayabilir. Bazen bir iki kez olup biter ancak bazı durumlarda sürekli tekrarlayan bir durum haline gelebilir.

Uyunacak ortam önemli mi, yemek düzeni ve yediklerimiz uyku felcini nasıl etkiler?

Uyku ortamının düzeninde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ortamın ışıksız olmasıdır. Işıkla uyumak uykunun kalitesini azaltan bir unsurdur. Işık açık uyumak, fazla ışık veren gece lambası kullanmak uykunun derinliğini etkiler, düşünülenin aksine karabasan ya da diğer uyku bozukluklarının ortaya çıkmasına nenden olur. Yatmadan kısa süre önce yenilen yemek, atıştırmak uyku kalitesini bozacaktır. Mide doluyken yatar pozisyona geçmek reflü riskini de artırır. Bu nedenle uyku zamanına yakın yemek yememek gerekir. Uyku saati ile yemek saati arasında en az iki saat olmalıdır.

Düzenli uykunun karabasan tedavisindeki önemi nedir?

Günde en az 7-8 saat uyunmalıdır. Daha az süre uyuyup yettiğini iletenler olur, ancak baktığınızda az uyuyanlarda karabasan sıklığı daha fazladır. Düzenli uyku karabasan tedavisinin en önemli ayağıdır. Düzenli uyku kişinin derin uyku kalitesine yansır ve ani uyanmaların önüne geçer. Aynı saatlerde yatıp benzer saatte uyanmak uyku bozukluklarının görülme sıklığını azaltır. Düzenli yatış kalkış saatleri derin uyku kalitesi açısından da önemlidir. Bu nedenle uykuyu belli düzende uyumak önemlidir.

Alıntı
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst