Yapay zeka sonumuz mu olacak ? Ne dusunuyorsunuz ?

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 58480
  • Başlangıç tarihi
Ü

Üye silindi 56746

Geçenlerde d&r terapisi aldım, onca kitabı keşfedip hiçbir kitap almadan çıkmak, o gün için ruhumu tamir ediyor :love: ve yapay zekayla ilgili de bir sürü kitap vardı; yorumların bir kısmını okuduktan sonra bu konu ilgimi çekti. Yapay zekayla ilgili kimlerin kitapları okunabilir?
 
Ü

Üye silindi 58480

Bi film önereyim :

A. I. Rises
(yapay zeka yükseliyor)


Kemal Sunal ve Fatma Girik'in oynadıkları Japon İşi diye bir film vardı.

Onun gibi bişey ?? izleyin perspektif yakalayın
 

bksa

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2016
Mesajlar
15
Tepkime puanı
17
Yapay zeka bana kalırsa hiç bir zaman insan zekasına denk veya daha üstün olamaz çünkü yapay zekaların genel mantığı öğrenmeye dayalıdır. Çoğu insandan daha akıllı olabilirler ama gerçek manada yaratıcı düşünce sistemi oluşturamazlar. Gelişim ancak hayalcilikle olur bir yapay zeka ise hayal kuramaz. Bir yapay zekayı kumaş parçasını altına çevirmek için çalışma yapmaya ikna edemezsiniz çünkü bu imkansızdır. Fakat insanoğlu bu ve buna benzer şeyleri denenmiştir ve denemeye devam edecektir. Yapay zeka bütün bilgileri içine çeken bir elektrik süpürgesine benzer yerçekimi kanununun ne olduğunu ne zaman ortaya atıldığını biliyor fakat bunu yeniden sorgulamaya gerek duydu mu? veya dünyanın yuvarlak olduğu konusunda çelişkiye düştü mü? Bence hayır. Bir yapay zeka sahip olduğu bilgi havuzunu kullanarak insanlara yardımcı olabilir fakat kendisi bize bilmediğimiz bir şeyi söyleyemez ürettiği her şey ona verilen kadardır ve ondan çıkan her fikir de aslında insanoğlunun ürettiği büyük havuzu kullanarak harmanladığı şeyler olacaktır. İşte bu insanoğlunun birikimidir .Yapay zeka insan gibi inisiyatif alamaz risk alamaz. Bir satranç oyununda kayıp konuma gelirseniz rakibin hata yapma ihtimalini göz önünde bulundurabilirsiniz veya bir biri ardına tuzaklar sıralarsınız ve sonunda belki de kazanırsınız ama yapay zeka buna ihtimal vermez materyalistdir. Mucizelere inanmaz yapay zeka kesinlik ve bilgiden beslenir. Biz insanlar ise bunun yanında bir inanç sistemine sahibiz ve onların aksine istisnalar ve tesadüflerle aramız iyidir. Az veya çok biz onların sahip olabileceği her şeye sahibiz fakat onların asla sahip olamayacaklarına da sahibiz. Son olarak yapay zekaya sahip robotlar eğer bir gün ortalıkta cirit atmaya başlarsa ve bize karşı düşmanca fikirleri oluşursa biz insanoğlu her zaman zor anlarımızda olduğu gibi birlik olabiliriz ve atalarımızın yaptığı gibi savaşmaktanve kendimizi feda etmekten zevk alırız. Burda asıl endişelenmesi gereken onlar çünkü hiç biri kendini diğeri için feda edemezler. Bir çok farklı senaryo yazılabilir bana onların kendileri için savaşacak ordular yapabileceklerinden de bahsedebilirsiniz ama demek istediğim şu en kötü senaryoda hepimizi yok etseler bile insanoğlunun son kez omuz omuza verdiği mücadelenin parçası olmaktan zevk alırım. İnsanlar için yaptığım saptamalar herkes için geçerli değil sadece bir genelleme yapıyorum. Ben kimse için savaşmam, savaş çok saçma, kendimi öldürürüm gibi fikirleriniz de gayet tabi olabilir sadece şuan ki düşüncelerimi yazdım bu konuda
 

dhardhar

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
813
Tepkime puanı
1,312
Yapay zeka ve sayisal hesaplama ikisini bagdastiriyorum. Sayisal hesaplama bilgisayarin isi. Olasilik. Olasiliksizlik.

Dunyada bilgisayarin insani kesin olarak yenemeyecegi tek oyun "go"dur. 360! Olasilik hamle vardir. Su anki kuantum bilgisayarlar bile bunu hesaplayamaz. Belki cansiz ve canli kavrami degisirse birgun canlinin karar muhakemesi cansizla yer degistirirse iste o zaman yapay zeka da anlamini yitirebilir. Belki yapay zeka devrimi evrimi bu sekilde olursa iste o zaman vay halimize. Dusman cansiz mi canli mi olacak?
 

bksa

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2016
Mesajlar
15
Tepkime puanı
17
Yapay zeka ve sayisal hesaplama ikisini bagdastiriyorum. Sayisal hesaplama bilgisayarin isi. Olasilik. Olasiliksizlik.

Dunyada bilgisayarin insani kesin olarak yenemeyecegi tek oyun "go"dur. 360! Olasilik hamle vardir. Su anki kuantum bilgisayarlar bile bunu hesaplayamaz. Belki cansiz ve canli kavrami degisirse birgun canlinin karar muhakemesi cansizla yer degistirirse iste o zaman yapay zeka da anlamini yitirebilir. Belki yapay zeka devrimi evrimi bu sekilde olursa iste o zaman vay halimize. Dusman cansiz mi canli mi olacak?
Yapay zekayı bir bilgisayar olarak düşünürsek şöyle bir örnek verebilirim 2005 de advanced chess adlı bir organizasyon yapılıyor ve 3 grup yarışıyor 1 grup usta oyuncular 1 grup amatör oyuncu ve normal bir bilgisayar 1 grup ise süper bilgisayarlardan oluşuyor bu organizasyonda şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor sıradan bir bilgisayar ve amatör oyuncular galip geliyor. Bu olayı Garry Kasparovun TED talks 'daki konuşmasında duymuştum ve onun görüşüne katılıyorum bende bu konuda açıkçası insanoğlunun inisiyatifi ve karar alma mekanizması ile birleşince sıradan bir bilgisayar süper bilgisayarı mağlup edebiliyor yani beraber daha güçlüyüz hiç biri tek başına yeterli değil. Halen daha çeşitli satranç motorları ve yapay zekalara oynatılan oyunlarda herhangi biri her zaman galip gelemiyor en güçlü yapay zeka bile satranç motoruna mağlup oluyor yani kusursuz değil insan müdahalesi ve yorumuna ihtiyaç duyuyor öyle olmasa mağlup edilemez olurdu. Sizin de dediğiniz gibi hesap makinesi mantığını kuruyorlar çünkü diğer türlüsünü yapmaları için gerçek anlamda zeka lazım 200000 hamle hesaplayan bir makine insanı yenemiyor çünkü yöntemi yanlış karşısındaki insan onu yenerken 200000 hamle hesaplanıyor yorum yapıyor bunu makine veya yapay zeka kavrayamıyor. Şuan ki en gelişmiş satranç yapay zekası diye lanse edilen Alpha Zero kendi kendine milyonlarca maç yaparak öğrenmiş fakat bu da aslında hesap makinesi mantığıdır tüm oyunları oynayarak ögrenmiştir bir satranç ustasının hayatında oynadığı oyunun milyon katını oynamıştır burda yorum yeteneği yoktur kendisi kayıt defteridir sadece aynı yapay zeka milyonlarca veya milyarlarca oyun oynamadan 10 bin oyun oynayıp oyun mantığı ve yorumlama becerisi elde edemiyor burda ki şu aslında hesap makinesi o an hesaplıyor yapay zeka hepsini hafızasına atıp sonra yeri gelince kullanıyor
 

aNAkSaRatE

Banlı Kullanıcı
Katılım
4 Tem 2018
Mesajlar
426
Tepkime puanı
1,720
Yakın dönemde, İsrail Bar-Ilan Üniversitesi yayınladığı makalede sinirbilim ve ileri yapay zeka algoritması arasında yeni bir köprü inşa ettiklerini bildirdi.

Beynin öğrenme hızının karmaşıklığı ve yapay zeka kıyaslandığında bir çok teori ortaya atılabilir.

Benim kafama takılan: İleri teknolojide yapay zekanın, insanın duygu ve durum analizini yaparak bir adım önüne geçip geçemeyeceği..
@dennise 'nin dabbetül arz benzetmesi ilk bakışta uçuk bir fikir gibi gelse de, @dhardhar 'ın yapay zeka evrimi fikri ile olasılık barındırıyor.
 

KarBahçesi

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Ağu 2018
Mesajlar
442
Tepkime puanı
341
dayanıklılığın ingilizesinin (resistance) aynı zamanda tahammül edememe ve karşı çıkmak anlamlarına geldiğini biliyor muydunuz peki robotların karşı çıkmak isteyeceği ne olabilir tahammül edemeyeceği ne olabilir inat edebilir mi? sadece beli durumlarda komutları çalıştırır dayanıklılığı tam olmaz olmaz öfkesi olmaz kalbi olmayınca mutlaka bir zayıf yönü vardır bu yüzden insanların önüne geçemeyeceğini düşünüyorum
 
Ü

Üye silindi 58480

@dennise 'nin dabbetül arz benzetmesi ilk bakışta uçuk bir fikir gibi gelse de, @dhardhar 'ın yapay zeka evrimi fikri ile olasılık barındırıyor.

Dabbetul arz kıyamete yakın bir zamanda gelecek.
Tabi ki teknoloji olabilecek en uçuk hale geldiği zamana saklanmış bir ayet.

Syborg insanlar benim için Dabbetul arz olacaklar.
Çünkü biz yoruluyoruz onlar yorulmayacak.
Biz üşüyoruz onlar üşümeyecek, unutmayacak, yașlanmayacak, ogrenmeye daha açık olacaklar.

Gözleri bizim gibi görecek ama uzaklığı saptayacak, termal görüntü ile psikolojik durum analizi yapacaklar. Kirliyan kamera ile herkesin Aura durumunu görüyor olacaklar. Bunların hepsini biz 6. Hissimizle yaparken bunlar dijital kodlara uyarlanabilecek hale gelecek.

Ne diyor ayette :

Yerden öyle bir dabbe çıkarırız ki o size inanıp inanmadiginizi söyler.

Yahu yerden yaratık çıkacak diye beklemek Allahın kitabına ters. Yıldızlardan, evrenden, Suleymanin teknolojilerinden bahseden kitaba çok ters.

Dabbe sayborg robotlardan başkası değil.
Yapay zeka bazlı insanimsilar olacak.
 
Ü

Üye silindi 58480

Bir dabbe neden insana inanıp inanmadığını söyleyebilecek bir melekede olsun?

Demek ki insanı çok çok çok gelişmiş yapay zeka algoritmalarından geçirerek analiz edebilecek halde olmalı. İnsan kendi kendini her yönden ele verebilen bir varlık. İs sadece yapay zekanın hangi kriterlerle isletilebilecegine bakar. Eğer Kuranda dendiği gibi eksik bir kriter kalmayana kadar bir yapay zekaya insan doğasının tüm yaratım verileri yüklenebilirse ve yapay zekaya yetki verilirse vallahi o Android robotlar çok ta seri hüküm verirler. Çapraz sorguya çeker her türlü açıktan insanı kıskıvrak yakalayiverir.

Cok uçtum. Ama dabbe asla bir canavar değil. Ayetin katına ters.
 
Ü

Üye silindi 58480

Bu arada melekler de bir yapay zeka.

Adem daha dünyaya gelmeden kan dökücü olacağını bildiler.

Meleklerin iradeleri sadece Allahın programladigi şekilde çalışıyor. Yani yapay zekadalar.

Üremiyorlar. Erkek disilikleri yok. Her şekle giriyorlar. Hologram olusturabiliyorlar.

Mikail doğa olaylarını yönetiyor ama tam olarak değil. Yağmur kar VS yönetimi olarak algılıyoruz. Ama o madde zaman fizik olaylarını da yönetiyor.


Lucifer dizisini izlediyseniz luciferin kardeşi Mikailin tüm hesaplamaları yaparak bir kalemin açısını değiştirerek nasıl olayların akış yönünü değiştirdiğini gormussunuzdir.

Melekler ileri yapay zekadalar. Bu yüzden de gerekli dönemlerde kavimler helak edilerek sistem sürekli kurtarılmıştır. Bunun algoritması zaten meleklerin sorumluluğundadır.
 

aNAkSaRatE

Banlı Kullanıcı
Katılım
4 Tem 2018
Mesajlar
426
Tepkime puanı
1,720
Ne diyor ayette :

Yerden öyle bir dabbe çıkarırız ki o size inanıp inanmadiginizi söyler.

Sizin gibi ayetler üzerinden hareket edemem. Kutsal kitap hakkında hala şüphelerim var.

Benzetmeniz evrimsel süreçte makul. Bilim insanları, 40 yıl içinde yapay zekanın, kendi algoritması ile makale yazabilecek seviyeye gelebileceğini ön görüyor. Bir sonraki 40 yılda ilerleyebilecekleri seviyeyi tahmin etmek zor değil..

Melekler konusunda ise ; Lucifer'ı izledim. Çok net hatırlıyorum. Fakat bir konuda, sorum var.

Meleklerin, ileri yapay zekada yaratılmış olduğunu savundunuz. Ve bizde kendi yarattıklarımızın, ileri zekasından korktuğumuzu.

Bu durumda meleklerin de, yaratıcısından üstün olabileceği önermesi doğmaz mı ?
 
Ü

Üye silindi 58480

Meleklerin yaratıcısından üstün olmaları söz konusu değil çünkü yaratıcı melekleri kendi uzantısı olarak yarattı.

Nasıl ki iki el birbiri ile rekabet etmez, biri diğerine üstünlük sağlama kastı ile hareket edemez ve hatta tek bir beyin ile tam senkronize çalışırlar, meleklerin de yapay zekalarının kodları yaratıcının kendi zatindandir.

Evrende Tevhid hakimdir.

Şeytan bile Tevhide hizmet etsin diye bırakıldı. Kim içinde garez beslerse onu şeytan ortaya çıkarır. Kim kin guderse şeytan ona enerji desteği verir. Allah içinizde olanları dışa vururuz ve artık inkar edemezsiniz diyor. Şeytan lucifer dizisinde de benzer bir şekilde tasvir edilmiştir. İnsanlara En çok arzuladığı şeyi sorar her bölümde ve kişi nefs sahibi olduğu için çaresiz kalır.

Allah şeytanı en zekice bir şekilde bir ayıklama memuru olarak kullanıyor. Şeytan vardır. Anti demektir. Herseyin antisi olduğu gibi düşüncelerin de antisi olur. Şeytanın serbest dolaşım alanı işte burasıdır.
 

aNAkSaRatE

Banlı Kullanıcı
Katılım
4 Tem 2018
Mesajlar
426
Tepkime puanı
1,720
Kısaca denge.

Bu konuya hakimim @dennise benim sormak istediğimi anladığınıza inanıyorum.

İnancınıza saygım var elbette, fakat fikir ortaya düştüğünde sorgulama olanağıda doğuyor. Yaratıcı konuşulduğu zaman, inancın fikirleri perdelediğini düşünüyorum.

Teşekkür ederim cevaplarınız için.
 
Ü

Üye silindi 58480

Kısaca denge.

Bu konuya hakimim @dennise


Yaratıcı konuşulduğu zaman, inancın fikirleri perdelediğini düşünüyorum.

Teşekkür ederim cevaplarınız için.

İnanç var fikir perdeler, inanç var fikir üstüne fikir çeker tekekkür olur feraset olur basiret olur.

"Düşün" bir emirdir. "Oku" bir emirdir.
"Pozitif düşün" de bir emirdir. İnsan pozitif düşüncenin kendisini kurtaracağını bile bile pozitif düşünmeyi reddedebilen bir varlıktır. Bir çok konuda is insana kalsa üstüne bir bina yıkılmış gibi enkaz haline gelir insan. O yüzden aklını kullanmayıp otomatik pilotta olumlama telkin vs kasan bir varlık aynı zamanda insan.

O halde inanmak insanın üstünden birçok yükü alacaktır. Zaten bilinç altını açıp bakarsanız sadece inanç ile çalışır. Yani kodlama ile. Doğru yanlış bakmaz. Terbiye ile çalışır. Ama çalışır. Yani iyiyi de kötüyü de nasıl inandirdiysaniz heryerden bulup size getirme gücü vardır. Bilinç altı da bir yapay zekadir. Onu biz programlarız. İnanc ile çok güzel başarıya programlanabilir. Ne derler inanmak başarının yarısıdır.
 
Üst