Rüya Kaç Saniye Sürer?

aris

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Tem 2008
Mesajlar
660
Tepkime puanı
142
Rüya Kaç Saniye Sürer?

Bilim adamları rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamadılar. Bir kısmı birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken bazıları da saatlerce devam eden rüyaların mevcut olduğu fikrinde ısrar etmekteydiler. Bu tartışmalar devam ederken, Dr. B. Klein adında Amerikalı bir bilim adamı yardımcıları ile birlikte hummalı çalışmalara koyuldu. Gönüllü olarak seçtiği bazı kimseleri hipnotize ederek uyuttu. Belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinledi. Neticede, bir rüyanın yirmi saniyeyi geçmeyecek kadar kısa sürdüğünü tespit etti. İşin enteresan tarafı şuydu ki ; uyandırdığı gönüllüler üç beş saniye süren rüyalarını saatlerce anlatabiliyorlardı. Hatta bir kısmının rüyası yazılsa ortaya kalınca bir macera romanı çıkabilirdi. Dr. Klein yılmadan tecrübelerini sürdürdü. Bu iş üzerinde sarf ettiği pek çok mesai sonunda vardığı netice; en uzun rüyanın doksan saniyeyi geçirmediği idi. Bu konudaki çalışmaların ardı arkası kesilmedi. Chicago Üniversitesi uzmanlarından Dr. Kleitman ve öğrencisi Aserinsky 1953 yılında geniş çapta çalışmalara başladılar. Objektif deneylerini daha sonra nörofizyolojik sahada devam ettirdiler. Dr. Kleitman otuz yıldan beri kendisini rüyadan mahrum etme denemeleri yapmaktaydı. Fakat hiç bir zaman bir haftadan fazla tahammül gösterememişti. Otuz yıllık çalışması aradığı sonucu vermeyince başkaları üzerinde değişik denemeler yapmaya başladı. Deneyin sonunda , rüya esnasında kısa ve uzun süren süratli göz hareketlerine şahit oldu. Denemeye tabi tuttuğu kimseleri, göz hareketlerinin başladığı ve bittiği devrenin muhtelif bölümlerinde uyandırdı. Böylece her defasında kişilerin rüya görmekte olduğunu öğrenmiş oldu. Bu tespitin doğruluğunu ilim çevrelerine delilleriyle sunmak gereğini duydu. Ömrü boyunca hiç rüya görmediklerini iddia eden kimseleri toplayıp onlar üzerinde tecrübeler yaptı. Göz hareketlerinin başladığı anda uyandırdığı bu kimseler hayret ve şaşkınlık içinde ilk defa rüya gördüklerini söylediler. Dr. Kleitman bundan şu sonucu çıkardı. Herkes rüya görmekte, fakat bazı kimseler rüyalarını hatırlayamamaktadır. Rüyanın objektif olarak en kuvvetli delili ise uyumakta olan kimsenin süratli göz hareketleridir.
alıntı
 

darkkesh

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Ara 2008
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
rüya görmüyorum diyen arkadaşlarım üstünde deney yapabilirim çok güsel oldu ya teşekkürler ........
 

PUNKY

Kayıtlı Üye
Katılım
5 Haz 2008
Mesajlar
409
Tepkime puanı
26
:) Benim rüyalarım macera filmi gibi olur... zamanında rüyalarımı yönlendirebiliyor olduğumu keşfettiğimde işim bütün zevki kaçmıştı :(
 

darkkesh

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Ara 2008
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
matrix gibi yani :D kural yokh herşey serbest:rockon:
 
Ü

Üye silindi 56746

Dr. Kleitman'ın sekiz kişi üzerinde on gün boyunca yaptığı deneylerle varılan sonuca göre, rüya, uykunun %20'lik bir bölümünü teşkil eder. bu durumda sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun ilk saati ağır ve rüyasız geçmektedir. bundan sonraki on dakika içinde rüya görülmekte ve sonra yine bir buçuk saat sürecek ağır uyku devresi başlamaktadır. sonra yirmi dakikalık bir rüya ve yine bir buçuk saatlik ağır uyku... uykunun bundan sonraki kısmında ise otuz dakikalık bir rüya faslı daha vardır. nihayet yine uyku ve onu da uyanma takip eder.
 

FrontalLob

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Ağu 2018
Mesajlar
193
Tepkime puanı
201
Konum
Antalya
İş
Decor Expert
Rüyanın kaç saniye sürdüğünden çok bize yaşattığı, üzerimizde bıraktığı etki, bilinç altımızın ne kadar karışık veya düzgün olduğu, Lucid veya Mesaj rüyasında ne anlatılıyor: Bunlar daha çok ilgilendiriyor açıkcası.
Hepimize şu kadar saniye sürüyor diye öğrettiler, bu bilgi hep öyle aktarıldı ancak ben bundan çok rüyada ne görüldüğüyle ilgileniyorum. İster 3 saniye isterse 90 saniye sürsün. netlik kazanabilecek bir kavrammış gibi durmuyo :LOL:
 
Üst